Home > > De beloofde binnentuin

De beloofde binnentuin

null
Osdorp - Ze kochten hun nieuwbouwwoning aan de Domela Nieuwenhuisstraat op basis van een tekening, maar het eindresultaat - Hartenlust II genaamd - is niet wat ze daarop zagen. De beloofde binnentuin is nog steeds niet aangelegd en de achterburen worden twee lagen hoger gestapeld.

Niks mooie binnentuin. Het veld achter hun woning ligt braak. Af en toe wordt er anoniem afval gedumpt. Niks vierhoog woonblok als uitzicht. Er staat nog niets en er zal een blok met zes lagen komen. En dan betalen de bewoners ook nog eens iedere maand honderd euro erfpacht voor een stuk grond waar ze geen gebruik van maken, laat staan van kunnen genieten.
Maand na maand togen bewoners, al voor zij er woonden, naar het stadsdeel om hun gal te spuwen, maar het heft is in handen van Eigen Haard, de bouwer van het blok dat er nog niet staat. Het stadsdeel heeft wel een hek rondom het onherbergzame terrein beloofd, maar dat is inmiddels ook al maanden geleden.

Het lijkt of alle partijen, zowel stadsdeel, bewoners als projectontwikkelaar Delta Forte, afhankelijk zijn van Eigen Haard. "Daar valt niet mee te communiceren," zeggen de bewoners. Waarom wordt er niet gebouwd wat er beloofd is? En wel nu, zoals beloofd? Waar blijft de binnentuin met speelplek voor de kinderen, die nu op straat spelen? Waarom zijn de plannen gewijzigd en komt er nu een gebouw met zes in plaats van vier verdiepingen? Een bewoner: "We hebben deze woning gekocht op basis van bepaalde verwachtingen. Het is heel erg dat er nu niet naar ons geluisterd wordt, terwijl wij met iets bezig zijn dat voor ons en onze buren heel belangrijk is." Jammer, vindt men, dat het goede burencontact overschaduwd wordt door één gespreksonderwerp: de beloofde binnentuin en de gewijzigde plannen.

Het stadsdeel betreurt dat er geen schriftelijk antwoord is gekomen op een brief van de bewoners, maar: "we hebben een paar keer mondeling gereageerd tijdens in de deelraad," zegt een woordvoerder. "De wethouder gaf hierbij aan dat we de corporatie zouden vragen om een hek te plaatsen." En dat hek komt er nog voor de bouwvak, belooft de communicatieafdeling (niet op de hoogte van alle miscommunicatie tot nu toe). "De plannen zijn aangepast," beaamt Eigen Haard. "Het stedenbouwkundige plan toonde een complex van zes lagen. Daarna is het veranderd in vier bouwlagen, zoals de bewoners toentertijd hebben gezien. Dat was het niet-definitieve plan op het moment van verkoop van de woningen. Maar om tegemoet te komen aan de wens voor meer woningen - met name voor starters - hebben we in overleg met het stadsdeel besloten toch zes lagen te bouwen. Voor die starters, zowel huurders als kopers. Alles valt binnen het bestemmingsplan, dus er is niets gedaan wat niet mag."


Reageer op "De beloofde binnentuin"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.