Home > > Een achtertuin van wereldformaat

Een achtertuin van wereldformaat

Live at Westerpark
Westerpark - De hitte broeit over de daken van de historische gebouwen van de Westergasfabriek. Donkere regenwolken hangen dreigend boven het uitgelaten publiek dat met kaartje vóór het podium staat of zonder kaartje op het talud achter het podium zit. Op het grote podium speelt R.E.M. de sterren van de hemel. Op de grond liggen dikke matten die het gras beschermen tegen de stappen van 18.000 paar voeten per avond.

Oh ja de grond. Je zou haast vergeten dat de bodem waar we nu zo vrolijk op dansen, ooit zwaar vervuild was nadat hier jarenlang gas werd opgewekt uit steenkool. Vergeten zijn ook de jarenlange bodemsanering, de flinke financiële tegenvallers, de vertraging op vertraging en de stemmen van de oh zo Amsterdamse sceptici die zeiden dat het nooit wat kon gaan worden met het cultuurpark Westergasfabriek.
Westerpark laat deze dagen met zes concerten zien waar het manifestatieterrein voor bedoeld is: een groot vrolijk feest zonder rellen en met supersterren. Daar kunnen ze op het leidseplein nog wat van leren. Aan de accenten te horen, komen de bezoekers van heinde en verre op de artiesten van wereldfaam af. Niet alleen zij, ook wij, de buurtbewoners, genieten. We kunnen het niet nalaten steeds over ónze achtertuin te spreken als we het hebben over de plek waar dit allemaal gebeurt. Opgewonden roepen we dat R.E.M en een dag eerder ook al Radiohead, zomaar in ónze tuin staan.

Om klokslag 23 uur is het stil. Geen extra toegift meer. De stekker moet eruit. De strikte eindtijd is een van de afspraken die zijn gemaakt met de buurtbewoners. Niet alle buurtbewoners zijn namelijk gecharmeerd van de concerten in het park. Het is volstrekt begrijpelijk dat je niet iedere avond in de herrie wilt zitten en ik snap ook dat het ook best vervelend is als je je auto niet kwijt kan. Maar hey, dit is Amsterdam, geen Staphorst. In een stad wordt geleefd en daar horen dit soort evenementen op z'n tijd bij. Laten we hopen de afspraken het festijn ook voor de buurt leuk houden, zodat het klaaggezang opgaat in de stilte en wij nog jarenlang kunnen genieten van het concerten in het park. Dit is heel wat beter dan de Arena of een reis naar Rotterdam.

Vijf jaar na opening van het vernieuwde park laat een van de kleinste stadsdelen zien dat het niet misstaat op de wereldkaart in het rijtje Hydepark, Londen, Central Park, New York.

Westerpark Amsterdam. Een park van wereldformaat.

31 reacties op "Een achtertuin van wereldformaat"

Ferry Nijs
-1-  Ferry Nijs:
Park van wereldformaat? Ik ben er woensdagavond geweest. Geen boom, struik of zelfs maar een grasspriet gezien. Desalniettemin een veel betere locatie voor concerten dan de Arena.
Marc Stevens
-2-  Marc Stevens:
Oh het is een concertterrein? Want cultuurpark kan ik het niet noemen. Het enige wat ik zie dat er fors wordt geprogrammmeerd om de kosten eruit te halen. Voor de buurt blijft er niet zo gek veel te genieten over.
Ikklaaganoniem
-3-  Ikklaaganoniem:
Ik woon ook aan het Westerpark, al 10 jaar, en vind het schandalig wat ze je zomaar door de strot drukken. Om 11 uur is het netjes allemaal voorbij ja, maar dan heb al je wel de hele middag vanaf 3 uur soundchecks achter de kiezen en dan vervolgens de optredens op een abnormaal hoog geluidsniveau. En dan ook nog eens van die depressieve monotone muziek die werkelijk nergens over gaat, helemaal als je het van afstand beluisterd en je vooral die subbassen en drums hoort. Zet er dan tenminste iets interessants neer ipv van dit soort bands die nog een slaatje proberen te slaan uit een ooit succesvol verleden. Noem me 3 hits van Massive Attack, welk recht hebben zij om oudere, allochtone, en de jonge buurtbewoners te mogen terroriseren met hun wanklanken? Organiseer muziekfestivals in het Westerpark, graag zelfs, maar kan dat niet wat kleinschaliger, op een normaal geluidsniveau en beter afgestemd op de verschillende bevolkingsgroepen die hier in de staats wonen?
Dr.D
-4-  Dr.D:
“en beter afgestemd op de verschillende bevolkingsgroepen die hier in de staats wonen?”
De mensen die daar voor veels te veel geld een etage hebben gekocht?
Sigi
-5-  Sigi:
Naar Radiohead geweest en het was werkelijk geweldig! Een “achtertuin” om trots op te zijn!
Arnoud de Jong
Sorry, maar deze reacties zijn echt deprimerend. Soms denk je dat er echt alleen nog maar chagerijnige, verzuurde mensen in Amsterdam wonen.

Een beetje gaan lopen klagen als een van de grootste bands van onze tijd bij je in de buurt speelt. Ik stel voor dat u allen verhuist naar een stil landschap in Zuid-Frankrijk, want u heeft blijkbaar niet door dat u in een stad aan het wonen bent.

Er valt in ieder geval een hoop te leren:
- Het gras waarin ik achter het podium van Radiohead lag bestaat volgens Ferry Nijs niet, noch het idyllische stroompje richting de volkstuinen.
- Concerten van wereldberoemde bands zijn geen cultuur, volgens Marc Stevens.
- Het Westerpark moet vooral stil zijn, en slechts sporadisch worden opgesierd met muziek die allochtonen en jonge kinderen aanspreekt. Aldus een anoniemeling.

Ik vond het fantastisch om Radiohead om de hoek te hebben spelen. Ik vond het fantastisch om in de avondzon te kunnen bbq'en. En ik vind het fantastisch dat Amsterdam en het Westerpark zoiets aandurven. Echt geweldig!
Miep
-7-  Miep:
Ik vond het ook geweldig, ben bij Radiohead, R.E.M en Massive Attack gaan luisteren. Lekker op het veldje ernaast gezeten, wat een gezelligheid !
hachee
-8-  hachee:
Voor 'ikklaaganoniem': Unfinished Sympathy, Safe From Harm en Teardrop. We houden nu eenmaal niet allemaal van Jantje Smit ;-)

Massive Attack gaf een geweldig concert in het Westerpark, met veel nieuwe nummers die zullen staan op hun binnenkort te verschijnen cd.

Marije de Gram slaat de spijker op zijn kop. Wat de vervuilde grond betreft nog een terzijde: de grond in de binnenstad van alle oudere wereldsteden (ook Amsterdam) is zwaar vervuild. De oorzaak is niet alleen de binnenstedelijke industrie van de 19e en begin 20ste eeuw, maar bijvoorbeeld ook de verven waarmee in de 17e eeuw het houtwerk van de huizen werd geschilderd. Het arseen en andere zware metalen die in die verf waren verwerkt zijn langzaam de grond in gedruppeld.
Ikklaaganoniem
-9-  Ikklaaganoniem:
Ook afgelopen vrijdag was het weer een drama. In plaats van een korte soundcheck werden er 's middags van 3 tot half 6 nog hele nummers doorgenomen. Nou dat zegt wel iets over het niveau van de bands me dunkt. Ach ja, als het maar loeihard gaat hoef je als luisteraar ook niet meer na te denken over de kwaliteit. Jammer dat Westerpark zich als een hoer verkoopt aan Mojo, waardoor het gros van de bewoners (die niet zoals veel lezers hier zomaar zelf kunnen bepalen waar ze willen wonen) opgescheept wordt met extreme geluidsoverlast en een zoete inval van duizenden provincialen.
CS
-10-  CS:
Toch grappig hoe subjectief 'smaak' is. Ik ga eind van de maand die kant op verhuizen en moet zeggen dat de afgelopen week 1 gedachte bij mij heel vaak opkwam: dat wordt genieten als ik dit volgend jaar in mijn achtertuin heb. Kan niet wachten!!!
En als daar Jantje Smit, kindermuziek of zoiets zou komen, dat zou ik dus weer jammer vinden. Maar goed: daarvoor woon je in Amsterdam. Omdat je dan dingen waar toeristen van heinde en verre voor komen in je achtertuin hebt, en tja, dat dat soms ook dingen zijn die jijzelf niet leuk vind: dat moet je er maar voor over hebben. Anders moet je ergens op het platteland gaan wonen en zelf af en toe naar Amsterdam komen voor die dingen die je wel leuk vind.
Je kunt nu eenmaal niet altijd je zin krijgen!
oerWouter
-11-  oerWouter:
Lekker makkelijk om te zeggen dat er altijd wel wat te zeuren is en dat smaken verschillen. Het is gewoon ontzettend laf om een aantal grote populaire internationale top40-acts boeken en te roepen kijk es wat een succes! Het publiek wat dat trekt is gewoon gewend om hun ´smaak´ halen uit wat op de grote stations te horen is en niet gewoon zijn hun eigen keuze te bepalen en zich open te stellen voor iets dat ze niet kennen. Als we dat al cultuur gaan noemen. Dat heeft dus niet met smaak te maken maar het maken van een veilige middle-of-the-road keuze.

Terwijl er ontzettend leuke bands en acts in Nederland zijn die vrij onbekend zijn, moeite hebben om financieel te blijven leven, en echt wel raad weten met een groter publiek.

Ik stond na het concert van Nellie Furtado in Pacific Parc vlakbij de dj's, die echt lekkere (weliswaar onbekende), zelf opgegraven grooves aan het draaien waren, maar ze werden om de haverklap lastig gevallen door schaapjes die om Madonna en Furtado kwamen zeuren...

Slechte beurt Westerpark!
Maya
-12-  Maya:
Volgens mij is er met redelijk wat smaken rekening gehouden. Radiohead, R.E.M. en Massive Attack zijn niet te vergelijken met Nellie Furtado en Mika en Leonard Cohen is weer van een heel ander kaliber. OerWouter je slaat de plank mis door het over top40 acts te hebben, zeker in het geval van R.E.M., Massive Attack en Leonard Cohen!
Ik vind het super dat er dit soort concerten zijn, dat is toch een belangrijk onderdeel van in de stad te wonen.
oerWouter
-13-  oerWouter:
@Maya: Huh? REM geen top40 act? Attack en Cohen hebben er volgens mij ook wel in gestaan maar zoals inmiddels duidelijk is hou ik dat niet echt bij.

Wb smaak, lees mn reactie nog es goed, ik geef al aan dat het niet met smaak te maken heeft. Ik zeg ook niet dat de bands die daar staan niet goed zijn, ik vind de programmering laf.

Het punt van die soundchecks die de hele dag duren vind ik ook een goeie. Een half uur is meer dan zat als het pro's zijn.
Michelle (centrumbewoonster, die haar ra
-14-  Michelle (centrumbewoonster, die haar ra:
Blijkbaar denken mensen die van het platteland naar de grote stad trekken, dat alles hier moet kunnen. Nee dus: ook hier houd je rekening met je buurtbewoners. Als je 's avond laat je muziek veel te hard draait, of het nu geweldige muziek is of niet, loop je het risico dat de politie bij je langs komt. Dit geldt natuurlijk niet voor projectontwikkelaar MAB/Westergasfabriek BV. Die brengen veel geld in, dus daarvoor zetten we alle regeltjes opzij.
Peter
-15-  Peter:
Natuurlijk houd je rekening met je buurtbewoners, maar dat betekend niet dat dat andersom niet ook geld (dus als er een groep eens een LIVE optreden in het park wil, dat moet dat ook mogelijk zijn). Het is vaak dat mensen roepen dat anderen meer op hun moeten letten, maar dat ze zelf vooral ook geen ruimte over hebben voor anderen. Klagen noemt men dat.
oerWouter
-16-  oerWouter:
Peter, ik geloof niet dat er hier iemand is die het erg vind dat er af en toe live muziek in een park is. Het gaat om de manier waarop dat gebeurt. Er zijn gelukkig ook een hoop leuke initiatieven waar het goed gaat in NL, maar in dit geval gaat het gewoon slecht en daar moeten we ook niet omheen draaien.
Maya
-17-  Maya:
@ OerWouter: R.E.M., Massive Attack en Leonard Cohen hebben beslist allemaal eens in de top 40 gestaan, maar hebben al heel lang geleden bewezen dat ze meer zijn dan alleen maar mainstream. Maar het gaat inderdaad niet om smaak. De soundchecks die ik heb meegekregen duurden overigens niet veel langer dan een half uur en waren overdag en dan moet het zèker kunnen. Je woont nou eenmaal niet in een hutje op de hei! En de bands stoppen allemaal keurig om 23:00 uur, ook niet bepaald een ernstig laat tijdstip.
Ikklaaganoniem
-18-  Ikklaaganoniem:
Een muziekfestival van deze omvang hoort gewoon niet in een stadspark thuis. Ga lekker naar het Amsterdamse Bos of naar Spaarnwoude. Het is toch niet zo moeilijk om in te zien dat dit alleen maar georganiseerd wordt om flink even te cashen? Ze doen het echt niet voor de fans hoor. Enfin, ik hoop dat het bij Leonard Cohen ook nog steeds flink regent en dan hebben we het weer gehad voor dit jaar en als de stadsdeelraad wijs besluit ook voorgoed.
oerWouter
-19-  oerWouter:
Klopt helemaal IKA. Kijk als ACDC er gespeeld had, was ik er ook naar toe gegaan, maar dat wil niet zeggen dat het een goed idee is om ze daar neer te zetten. Deze concerten hebben totaal geen link met de buurt, je moet vet dokken om er heen te gaan en vervolgens loopt men trots te zijn dat het stadsdeel op de kaart wordt gezet. Als je een kleinschalig muziek en theaterfestival van een paar dagen organiseert, met zowel acts en initiatieven uit de buurt als een paar pubiekstrekkers, dingetjes voor kinderen en lekker eten, dan heeft de buurt er echt wat aan.
Michelle
-20-  Michelle:
Peter: je schrijft 'dus als er een groep eens een LIVE optreden in het park wil, dat moet dat ook mogelijk zijn'. Dit is niet een groep die eens een keer een live optreden wil. Als het bij één optreden zou blijven, was het iets anders.
oerWouter en IKA, ik ben het volledig met jullie eens (en dat als centrumbewoonster, zoals ik eerder wou schrijven. Rond het Haarlemmerplein hebben we af en toe ook flink wat last van de herrie).
hachee
-21-  hachee:
Aan alle klagers:
Als het je echt zo stoort, moet je dat kenbaar maken aan het stadsdeel. Zoek medestanders, organiseer een handtekeningenactie, protesteer, word actief, maar klaag niet anoniem - daar verander je niks mee.
Of hou het ludiek, beding bij het stadsdeel in ruil voor de overlast dat er van een deel van het door het stadsdeel verdiende geld in het park iets leuks voor (of door) de buurt wordt georganiseerd (zie voorstel 2 posts hierboven).
Kortom, opties genoeg.
Sigi
-22-  Sigi:
Mozes kriebel waar gaat dit over? Vijf avonden, 5!
Leon van Buuren
-23-  Leon van Buuren:
Ach dat hele project Westergasfabriek is een beetje over de Top aan het gaan. Er moet nu eenmaal geld verdiend worden dus dan staat het stadsdeel heel veel toe. Waarom geen Live Westerpark op het strand? Nee, dat levert natuurlijk geen geld op. Waarom niet de hele stad laten profiteren van Live Music in de zomermaanden en op heel veel verschillende plekken en pleinen optredens? Ik vraag me daarnaast ook wel eens af waarom het niet gewoon eens stil kan zijn in een “cultuurpark”. Maar misschien ben ik wel zo een “klager”.
tripleX
-24-  tripleX:
Als je Radiohead, REM, en Leonard Cohen live kan horen spelen in je achtertuin heb je echt niks te klagen. De halve wereld is jaloers op je en zou graag willen ruilen of er zelfs voor willen betalen. Wie nu alleen maar loopt te klagen heeft wat uit te leggen aan z'n kleinkinderen. Of is 150 of zoiets.
Michelle
-25-  Michelle:
Wie nu loopt te klagen moet misschien wel aan zijn kleine kinderen die niet kunnen slapen, uitleggen wat dat lawaai is: die herrie is de favoriete muziek van wat inmiddels wel bijna bejaarden (Radiohead, REM) of zeker bejaarden zijn (Leonard Cohen)
Nannie
-26-  Nannie:
Van alle popconcerten die ik achter de rug heb is het concert wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt. In de eerst plaats ben ik een nr 1 fan van David Bowie. alle concerten heb ik gezien en gehoord. En sinds een of 6 fan van good old Lenard Cohen. Wat een prachtige man(ondanks dat hij 73 is) Wat een geweldige sfeer, wat een beschaafdheid van het publiek maar vovoral van Cohen en de zijne. Wat een prachtige klanken zo mooi en zuiver. Ik dacht bijna vanaaf met de prachtige zonnegloed en zwoele temperatuur over het westerpark dat ik in de hemel was. Cohen was subliem. De lokatie puur goud. dit onbetwist de allerbeste lokatie waar een artiest mag optreden. Amsterdam in al zijn lelijkheid bezit een wonderschone plek. top een dikke 10 voor het concert en viva “Westerpark”

Nannie
De Duif
-27-  De Duif:
Als je over zes (6!) zomeravonden met live muziek al zo moet klagen... dan vrees ik dat je een erg triest leven hebt. Wees blij dat er eindelijk eens iets gebeurt in de stad!

Het zijn schappelijke tijden, het komt weinig voor en veel mensen worden er blij van. Wat voor bromsnor moet je zijn om hier nog over te klagen.

Bovendien gaat dit echt niet om zakkenvullen: het organiseren van grote concerten kost erg veel geld. Wie er verdient? MOJO, de optredende band en de horeca. De gemeente loopt hier absoluut niet op binnen.

Dit soort zeurende reacties zijn precies de reden dat er in Amsterdam vrijwel nooit iets kan en men in Rotterdam gewoon van alles doet.

W.b.t. de programmering: ja het zijn grote acts, maar ik vind de diversiteit erg groot. Radiohead (vernieuwende rockband), REM (grote rockband), Nelly Furtado (top 40), Mika (top 40), Massive Attack (dance), Leonard Cohen (voor de oudere doelgroep).
amsterdamboy
-29-  amsterdamboy:
Ik las vandaag in de metro dat er zelfs mensen geklaagd hebben dat de muziek te zacht was, zodat ze het niet goed konden horen vanaf hun balkon.........
Obbie
-30-  Obbie:
wat heerlijk dat ik volgende week zaterdag dichterbij het Westerpark kom te wonen :-) Verheug me er nu al op!
Dick
-31-  Dick:
Ik ben geboren Amsterdammer en woon nu zo'n 20 jaar in Westerpark. Mensen die zeuren over geluid in een grote stad hebben een bord voor hun kop ...
wat mij wel opgevallen is is dat het in 2009 wel erg druk was en mensen elkaar kritisch aankeken van wat moet je zo dichtbij ons komen zitten? (als ik de accenten/dialecten zo hoorde waren het niet echte Amsterdammers, maar dat is speculeren ;-)en Amsterdam is natuurlijk en wereldstad) Na een paar jaar 'Live at Westerpark' heb ik het denk ik wel gezien ... het is te massaal geworden. Kunnen ze niet een quotum vaststellen? En wat dacht u van al die auto's? Op een concertdag ga ik niet met mijn auto weg, want als ik terugkom is er nergens meer een parkeerplek, wat op een normale dag al min of meer zo is ... ik kan bijna niet wachten tot die parkeergarage op de Van Beuningenplein klaar is. Een beetje gevoel voor de omgeving zou niet gek zijn, maar om te zeuren als 'ikklaaganoniem' gaat mij te ver ... ik hou mijn leven plezierig ;-), dus hou ik er rekening mee wanneer er iets gaande is in het Westerpark ... heb ik geen problemen mee! Leer er mee leven en geniet van het leven!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.