Home > > Afscheid van het rokertje

Afscheid van het rokertje

Amsterdam - In onze moderne asfaltjungle van koelkasten en roomkloppers houden wij de meest primitieve eredienst in stand in de vorm van de rookoffers aan God-Jan-Publiek. Het zijn de sigarettenrokers die sterven aan longkanker.*

Anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld was in de jaren zestig een van de eerste actievoerders tegen 'het rokertje'. Op aanplakbiljetten van sigarettenreclames kalkte hij standaard 'kanker'. In zijn anti-rooktempel in de Lange Leidse Dwarssraat predikte hij tegen het roken (Ugge, Ugge, Ugge, Ugge). En verkleed als Aceton Miep, liet hij in tabakszaken 'per ongeluk' een flesje aceton vallen, waardoor alle smaak van de sigaretten af ging en daardoor onverkoopbaar werden.

De overheid wijst op een veel saaiere manier op de gevaren van het roken. Eerst met slogans als 'Roken? We lossen het samen wel op!' en daarna met onheilspellende teksten op pakjes rookwaar. Via het wetboek sijpelt de sigaret langzaamaan uit de samenleving weg. Met als hoogtepunt het verbod op roken in de kroeg.

Voor de Amsterdamse rokers is het op 30 juni nog eenmaal groot feest! Maandag luiden nicotinisten om middernacht gezamenlijk het rookverbod in tijdens speciale rookfeesten. Zo kan de chique sigarenroker terecht op de Smoking Party in Hotel de L'Europe. Op het witte doek van filmhuis Cavia worden klassieke filmhelden met een sigaret in de mondhoek en oude sigarettenreclames vertoond. Sigaretten mogen deze keer in de filmzaal gerookt worden! Verslaafden met humor bezoeken de 'Thank you for smoking-party' van het Comedy Cafe. En in Felix Meritis buigen de filosofen zich al hijsjes nemend over de relatie tussen de begeerte naar wijsheid en de begeerte naar nicotine.

Nu roken niet meer in de kroeg kan, willen veel mensen (455.000 volgens onderzoek) stoppen met roken. Of de rookfeesten daar een bijdrage aan leveren? Vriend B. gaat 30 juni speciaal naar een rookfeest om zijn laatste sigaartje te roken. Terwijl hij al weken is gestopt.....

* Uit Damsterdamse Extremisten van Dick P.J. van Reeuwijk (Bezige Bij, 1965).

Foto: Jeroen Mirck


zeventien reacties op "Afscheid van het rokertje"

leo
-1-  leo:
Wat word dit een betuttelend landje en vooral hypocriet, wel allemaal in de auto en met een 747 naar onze welverdiende vakantie en daarmee een ander longkanker bezorgen maar een sigaretje roken NEE dat kan echt niet. Op schiphol is het verboden te roken,,,, maar als er een jumbojet opstijgt dan komt er geen rozengeur uit de motoren,,, wat een verstand
Metten
-2-  Metten:
Beste Leo, je vergelijking met auto's en vliegtuigen gaat helemaal mank: Ten eerste hebben auto's en vliegtuigen hebben nou eenmaal een maatschappelijk nut. Dat ze ook voor 'minder nuttige' zaken gebruikt worden doet daar niets aan af.
Ten tweede wordt het gebruik ervan door de overheid steeds meer ontmoedigd, met name automobilisten betalen zich scheel aan belastingen voor hun mobiliteit.
Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat auto's en vliegtuigen hun gassen niet spuien in een binnenruimte, maar gewoon in de openlucht.
Sigi
-3-  Sigi:
Sinds de jaren 60 zijn er steeds minder mensen gaan roken maar er zijn extreem veel meer auto's en vliegtuigen bij gekomen. Wat zou er nu meer invloed op de luchtkwaliteit en eventuele ziektes hebben?
Henk
-4-  Henk:
Vermoeiende discussies. Of het nou gezond is of niet: maakt met niet uit. Of iemand rookt of niet: zelf weten. Maar val anderen er niet mee lastig. En dat is wat er nu wèl gebeurt. Een roker heeft geen last van niet-rokers, alle niet-rokers hebben last van rokers. Dat is scheef en dat wordt recht gezet. Wat mij betreft is het geen kwestie van weg met de rokers, het gaat om het stoppen van de overlast veroorzaakt door roken.
rubber
-5-  rubber:
Zo dus nu ook geen parfum meer gebruiken want daar kan ik niet tegen,en van bierlucht word ik misselijk,dus geen bier meer drinken.En van zweetvoeten moet ik kotsen.Ja zullen ze zeggen daar krijg je geen ziekte van,nou ik wel,vreselijke pijn in mijn maag en daar KAN een maagzweer van komen.Dus wat is het volgende
Suffie
-6-  Suffie:
Sigi & Leo, staan die auto's en vliegtuigen ook in café's?
Sigi
-7-  Sigi:
Suffie,
nee natuurlijk niet, zoals je weet is er een ondoordringbare barriere tussen binnen en buiten in een café. Op miraculeuse wijze blijft, ook als je de deur open zet de lucht van buiten buiten en de lucht van binnen binnen.
Het is natuurlijk ook zo dat de mensen in de cafés nooit buiten komen en dat de buitenlucht daarom ook geen invloed op hun welbevinden en gezondheid heeft.

Mijn postje was trouwens voornamelijk een reactie op het postje van Metten.
Suffie
-8-  Suffie:
Sigi, je cynisme verhult niet dat je appels met peren vergelijkt. Je vergeet namelijk dat de hoeveelheid fijnstof die je in een café naar binnen haalt doorgaans tussen de 20 en 100 keer meer is dan de toegestane norm, stomweg alleen al door het roken. En ja, ik denk dat het effect daarvan, zeker als je graag met enige regelmaat een afzakkertje haalt, stukken groter is dan de 'gewone' luchtvervuiling.
Sigi
-9-  Sigi:
Naar een cafe gaan en je daar laten doorroken is een keus. Over straat gaan niet.
Suffie
-10-  Suffie:
Sigi, niet naar een café kunnen gaan omdat je daar doorgerookt wordt door anderen is geen keuze.
RudiPensionado
-11-  RudiPensionado:
Deze gedachtenwisselingen zullen tot in lengte van dagen voortduren.
Metten
-12-  Metten:
Dat zal het zeker en het is dan ook alleen de praktijk die gaat uitwijzen wat het rookverbod voor de Amsterdamse Horeca gaat betekenen. Persoonlijk ben ik (als niet-roker) blij met het verbod. Ik zal er maar een biertje extra op drinken voor de noodlijdende kroegbaas :)
Warco
-13-  Warco:
Waarom mogen er geen 2 soorten cafe's komen , 1 waar niet en 1 waar wel gerookt mag worden .............. , precies , dan blijkt dat het rookcafe vol is en het niet rookcafe bijna leeg .
jB
-14-  jB:
Was vorig jaar omstreeks dezelfde tijd in London, waar net het rookverbod was ingevoerd: iedereen stond gezellig op straat te roken, drinkende massa's op ook veel te krappe stoepen en straten. Dat zal nu ook in Amsterdam denk ik voor veel meer overlast zorgen voor omwonenden, leuk als je in de jordaan woont lijkt mij.

Rookverbod in restaurants: helemaal voor, maar in cafe's vind ik echt te ver gaan. hoe ver wil je als regentenoverheid gaan in de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van mensen?

Bijvoorbeeld in de Wildeman een prachtig altenatief, zonder overheid bemoeienis al jaren: een rookvrij bierproeflokaal in aanvulling op de rest van het cafe.
Maria
-15-  Maria:
precies mijn idee en met mij vele rokers eerlijk zijn en rokers en niet-rokers cafe's openen nu worden er 800.000 niet-rokers in de cafe's verwacht en waar blijven de miljoenen rokers? precies,thuis dus!!
ik houd niet ervan om betutteld te worden en ben bewust weer gaan roken na 6 jaar niet roken gewoon omdat ik het lekker vind.
Een vriend van me woont in Spanje en die verwoorde het prachtig: In spanje is alles wettelijk geregeld er mag niets en alles kan
In Nederland mag alles en kan niets!!!
Liz
-16-  Liz:
Proost! Het eerste kleine kroegje is al dicht. Cafe Loes, JP Heijestraat.

Bedankt, overheid.
Ik ga in Belgie wonen, daar mag niet meer worden gerookt in restaurants en eetcafes, maar wel nog in gewone kroegen.
RudiPensionado
-17-  RudiPensionado:
Ook België gaat mee straks dus verhuizen heeft geen zin, tenzij je naar het verre oosten gaat.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.