Home > > Westival

Westival

null
Nieuw West - De westelijke stadsdelen hebben het imago van saai en rustig. Wie dit weekend hier vertoefde, zal verbaasd om zich heen hebben gekeken. Van Bos en Lommerplein tot Gerbrandypark, van Plein '40-'45 tot het Sloterpark, overal was het feest. En nergens was het saai.
Als lokale journalist met alle westelijke stadsdelen in je portefeuille hoop je echt dat die vier buiten de ring ooit gaan fuseren. Al is er enige samenwerking en wat onderling contact, de eigen festivals en buurtactiviteiten worden lekker lokaal bepaald, dus dan kan het gebeuren dat er op één dag drie of meer feestjes tegelijkertijd worden gehouden. Gelukkig duren feestjes meestal langer dan een uur, dus als je flink doorsjeest op zo'n dag, dan kan het allemaal in de krant.

En dus zagen we zondag de turken dansen in het Sloterpark. Een beetje vanwege de voetbal, maar vooral vanwege het eindfeest van het Turks onderwijscentrum STOC. Die wilde zichzelf en de buurt trakteren op een festivalletje na een goed seizoen met veel taal- en computerles en andere leerzame activiteiten in en voor de buurt. Er was een barbecue, live muziek, er was frisdrank en je kon lekker loungen in het gras. Er werd gedanst, gegeten, geklommen en gezongen.

En dus zagen we zondag tekenfilmfiguren Dora en Diego in 'levende lijve' door het Gerbrandypark stappen. Vanwege het Schatkamerfestival. Schatkamer is de naam van de naschoolse activiteiten in Geuzenveld-Slotermeer en dat werd middels een feestje breder bekend gemaakt aan de ouders. Er was een poppentheater, er was een springkussen, er was een speelveld met oud-Hollandse spellen, er was een kinderboerderij, er waren suikerspinnen en er was veel wind waardoor enkele kramen wegwaaiden. Er werd gedanst, gegeten, geklommen en gezongen.

En dus zagen we zondag heel veel kraampjes - met nep-Crocs, Hollandse aardbeien en veel, heel veel tassen - op en rond het Bos en Lommerplein, waar het jaarlijkse Bos en Lommerfestival werd gehouden. Kort geleden was er het Bos en Lommer Lentefeest en het verschil tussen die twee is mij nog niet duidelijk. Maar dat geeft niet, want feest is feest. Er was een springkussen, er waren suikerspinnen, er waren live optredens, er was een honingkraam en in Bos en Lommer was ook de politiek actief aan het werven. Er werd gedanst, gegeten, geklommen en gezongen.

Dit weekend was het hier niet saai.

tien reacties op "Westival"

Barbara
-1-  Barbara:
Je vergeet het Zomerfeest dat zaterdag op het (half afgebroken) Confuciusplein plaatsvond... Er was een springkussen, diverse kraampjes, er waren live optredens en de mensen van Wijkweb (?)
John Zwart
-2-  John Zwart:
Amsterdam Wereldboekenstad 2008 organiseert de hele zomer Poëzie in het Gras in een hele reeks parken van de stad. Het afgelopen weekend stond Bos en Lommer op het programma.
Wel een heleboel springkussens en ander gedans en gespring in dit verslag, maar geen woord over dit grote poëziefestival.
Zoiets ontgaat je misschien als je alleen maar overal druk doorsjeest?
Shirley
-3-  Shirley:
Bedankt allebei voor de tip.
Er waren inderdaad nog veel meer festiviteiten - o.a. ook een architectonische rondleiding in de Eendrachtsparkbuurt, een Oosters feest in winkelcentrum Plein '40-'45 en de open dag bij De Boterbloem (om er maar een paar te noemen). Ik ben van alles op de hoogte, maar kan helaas niet overal bij zijn. Dat gat wordt in de krant wel gedicht, dus wees gerust.
Ik sjees, maar kijk wel rond. :)
engine 54
-4-  engine 54:
Het stukje gaat juist over feest in de westelijke tuinsteden. Dus muziek, dansen spelen, lachen enz.
Saaie boekenpoezie hoort daar niet bij.
Daar kan iemand anders weer een stukje over schrijven.
Yari
-5-  Yari:
Het was ook feest op de dam en in het wertheimpark, volgens mij iets in het kader van “wij amsterdam” of hoe dat project ook weer heet
John Zwart
-6-  John Zwart:
@ engine 54
saaie boekenpoëzie?
je moet een saaie man/vrouw zijn.
Ga zaterdag eens kijken op de Looijersbrug
bij Festina Lente.

@ Yari
de Dam en het Wertheimpark hebben voorzover ik weet niets met “West” of ken ik mijn hoofdstad zo slecht?
Gabrielle
-7-  Gabrielle:
Las in het Paroo dat bij het feest op het Bos en Lommerplein het op een bepaald moment helemaal niet zo leuk was. Een van de meiden van Halal werd daar bekogeld met eieren. Ook een rapper moest het ontgelden. Volgens de stadsdeelvoorzitter een plaagstootje van wat jongeren. Maar ik begrijp uit de berichten hier dat het afgelopen weekend er praktisch overal wel wat te doen was. Niet alleen in West. Ijazz, Stadsspelen, afstudeerprojecten Its, Voetbal, Yoga in parken en/of bij kantoortuinen, Muziek in het Vondelpark, exposities in verschillende poppodia, eten op het Museumplein. Kortom Oost, Noord Zuid of West overal was wel iets te doen. Ik wist niet dat feestjes nu ook al gescheiden gevierd moesten worden. Zijn feestjes niet gewoon bedoeld als evenementen waar je wel/niet naartoe kunt gaan? Ligt toch aan de programmering of heb ik het nu mis. Aan de ene kant willen we graag dat mensen switchen van de ene buurt naar de andere, maar van de andere kant dus kennelijk een soort halleluja, in “onze wijk” was er dit of dat. Ik ga alleen maar naar bijzondere activiteiten als ik denk dat het leuk of interesaant genoeg voor mij is. Maakt mij niet uit waar het dan is. Misschien moeten de verschillende programmeurs daar eens wat meer bij stil staan. Waarom geen DJ Tiesto in de Sloterplas in plaats van het Westerpark? Waarom geen grote voorleesstoel met een Koninklijk type op het Bos en Lommerplein? Olieworstelen in het Eendrachtspark? Amsterdam Culinair op het Osdorpplein? Stadsspelen op het Mercatorplein?
estherd
-8-  estherd:
Ik sluit me aan bij Gabrielle. Waarom in Bos en Lommer de eeuwige zelfde kraampjes, een lokale rapper enz. Het mag allemaal wel wat breder, wat groter en meer aansprekend voor een divers publiek.
Vinus
-9-  Vinus:
@ Gabrielle:
Chapeau! Zo mag ik het horen. Amsterdam is groter, maar de Eigen Buurt Eerst-gedachte overheerst veel te veel.
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Er is heel veel te doen in heel Amsterdam West.
Maar heel veel zaken zijn te versnippert geraakt. Markt en cultuur worden lustig door elkaar gehusseld tot een puree waar niemand van wil eten en daarom wil het maar niet lukken.

Markten kunnen een braderie houden voor of na de grote zomervakantie. Hetzelfde zou moeten gelden voor een cultureel festival zoals de 'Waterval' rond de Sloterplas. Allebei worden altijd gehouden wanneer het gros van de bevolking weg is.

Geen gehussel dus EN aanwezig zijn wanneer wij (het volk) dat ook zijn!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.