Home > > Oranje boven

Oranje boven

null
Osdorp - Dat je je woning oranje versiert, oke. Dat je buurman dat ook doet, dat is leuk. En het hele blok van tien rijtjeshuizen, dat kan ik ook nog begrijpen. Maar in Osdorp maken ze het wel erg bont. Ik denk dat de flat aan het Osdorpplein - kant Hoekenes - aanstaande zaterdag een goede kans maakt op de eerste prijs in de Wie-heeft-zijn-woning/winkel/tuin-het-mooist-oranje-versierd-wedstrijd.

Het begon met één woning met oranje vlaggetjes aan het balkon van Oranjefans Nikita, Stephanie en Mark. En toen wilde de buurman ook wel van die leuke vlaggetjes. En de buurvrouw daarnaast ook. En uiteindelijk de hele galerij. Dat vond de galerij eronder zo leuk dat ook zij van die leuke, oranje vlaggetjes wilden en niet snel daarna volgde galerij na galerij. De flat is geheel in oranje gedompeld.

En toen kreeg het stadsdeel een idee. Beter gezegd, de stadsdeelvoorzitter. Marjo Teuling houdt van voetbal en bedacht in navolging van de traditionele kerstversieringwedstrijd in december (logisch) opeens vanachter haar bureau de oranjeversieringswedstrijd. 'Leuk!' zeiden de ambtenaren en in aller ijl werd een oproep gedaan en jawel, de aanmeldingen stromen binnen. Aanstaande zaterdag, als we al weten of Nederland twee wedstrijden heeft verknald of ons nog verder Oranjeplezier gaat geven, gaat de oranjejury langs genomineerde oranjewoningen en winkels. Om één uur 's middags wordt op het Osdorpplein bekend gemaakt wie de mooist versierde straat, tuin, balkon, huis of etalage heeft.

Waarom dit stukje? Omdat ik geen voetbalgek ben en toch een stukje in de sfeer van deze tijd wil schrijven. Van mij geen analyses of diepgaande schrijfsels over voetbal, daarom dit. Ik verbaas me iedere keer weer over de oranjegloed en -gekte in heel Nederland. Zelfs een schoolfeestje op vrijdagmiddag werd afgezegd, omdat het merendeel van de ouders liever naar het EK gaat kijken, al speelt Nederland pas 's avonds. Wel vind ik het leuk om 'mee te doen' en mijn oranje t-shirt aan te trekken, ben ik blij met de oranjevla, want die is zo lekker en bof ik nu dat mijn dochter roodharig is. Dat scheelt weer een potje verf.

elf reacties op "Oranje boven"

engine 54
-1-  engine 54:
Nou, die egoistische altijd klagende makkelijk vallende pingeldoos is een week uitgeschakeld, dus misschien toch een feestje zaterdag in Osdorp.
Flipper
-2-  Flipper:
Maar tsja... wàt... ? als Oranje er zo snel als mogelijk UIT ligt ???
Flipper
hannie
-3-  hannie:
Zag het vande week toen ik bij onze zoon voetbal ging kijken wel erg gezellig zo oranje maar aan het osdorpplein zie je er weinig van.meer ruchtbaarheid aan geven hoe gezellig het kan zijn.Kijk eens om de hoek
Hannie
Bart
-4-  Bart:
Oranje-gekte is aan mij niet besteed, maar -de wonderen zijn de wereld nog niet uit- staat er toevallig een oranje roos in mijn tuin in bloei.(had hem als rode roos gekocht), denken m'n buren dat ik toch meedoe...
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Shirley, kom kijken in bibliotheek Osdorp en neem Marjo Teuling mee. Als je Jona dan ook meeneemt zullen wij gaan zingen over 'dat meisje met rode haren' -ooit een hit- dan wint bibliotheek Osdorp die prijs.,,,,,
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
PS.Al die komma's moeten dus !!!!!! zijn.. (-:

4-1! Wie had dat kunnen voorspellen...
irene
-7-  irene:
Ik woon in het buitenland maar mis de oranje gekte!
Geniet er maar van want na 2-0 tegen Roemenië zijn we voorlopig top.
De spelers staan met hun beide benen op de grond dus kunnen ze ver komen.
Osdorp geniet van jullie feestje a.s zaterdag.
RudiPensionado
-8-  RudiPensionado:
Oranje is inderdaad een gekte.
De kleuren van onze vlag zijn immers anders.
Bart
-9-  Bart:
@ RudiPensionado: Over de kleuren van de vlag,dat was vroeger toch anders: in de 17e eeuw was het toch echt “oranje, blanje, bleu”, dus wel degelijk oranje!
Maar zoals eerder gezegd, ik heb daar niet zoveel mee.... Het blijft een gekte.
RudiPensionado
-10-  RudiPensionado:
Ja, Bart vroeger hadden wij stoomtreinen en paardentrams.............
Maar nu zou het ons niet misstaan als wij, zoals vele andere landen, onze driekleur eens wat nadrukkelijker presenteren op internationale bijeenkomsten.
Wat wij verder doen op nationaal niveau met oranje zal mij worst wezen.
Ik ben trouwens ook niet van duitsen bloed :)
Bart
-11-  Bart:
RudiPensionado:We zouden in ieder geval Nederland op een andere manier kunnen presenteren in het buitenland: niet het zuipende, blowende,'gouden kooi' volk, wat op tv vaak getoond wordt. Wel een hardwerkend, innovatief en milieubewust (vooroplopend)land dat alles doet om de problemen met een zeer dichte bevolkingseenheid per Km2 in relatie tot een zeer kleine oppervlakte op een bijzondere wijze op te lossen... En daar best trots op zijn!
Bedoelde je zoiets? Ben ik helemaal met je eens!
En ik ben ook niet van duitsen bloed ;), alhoewel, dat weet ik echt niet 100% zeker...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.