Home > > Opsporingsbericht

Opsporingsbericht

Graffiti auto
Amsterdam - Steeds vaker spot ik opvallende, gekleurde autootjes die gespoten zijn op muren in de stadsdelen Centrum, Westerpark en Bos en Lommer. Ongetwijfeld zijn ze ook op andere plekken in de stad te vinden.

Graffiti kan veel plekken in de stad een stuk mooier of leuker maken, maar deze graffiti-spuiter heeft een voorkeur voor mooie, soms historische panden en ruïneert zo de omgeving. Zo is er een hele bus gekalkt op de Bakkerswinkel in het Westerpark.
Graffiti Bakkerswinkel


Het doet me denken aan de mozaïek-graffiti. Een leuk idee, maar de geplakte tegeltjes verloren alle glans als je zag waar de idioot zijn tegeltjes op vastlijmde. Mooie bruggen, mooie panden...

De 'autootjes' zijn niet meer dan een snel gespoten 'tag'. Mocht u de man of vrouw in kwestie zien spuiten, belt u dan even de politie? Ik zie 'm graag de Bakkerswinkel schrobben....

66 reacties op "Opsporingsbericht"

Marcel
-1-  Marcel:
Nou niet alleen de Bakkerswinkel maar ook die andere panden. Toch vreemd dat niemand een keer ziet wie dit doet. Ook de Vijzelstraat zit vol, de Weesperzijde, De Haarlemmerstraat, de Clerckstraat, de jan Evertsenstraat. Dus, pakken die vent of vrouw en voor straf alle panden schoon maken en een fikse boete wegens vandalisme/vernieling/beschadiging.
Arnoud de Jong
Echt coole graffiti, ik noem een Banksy, kan echt een bijzondere toegevoegde waarde hebben voor een stad. Maar dit heeft met werk als dat van Banksy weinig te maken, zo lijkt me. Wat een lelijkheid...
dinges
-3-  dinges:
Je kunt er va vinden wat je wilt, maar origineel is het wel.
Maar ja, origineel of niet, het wordt er allemaal niet mooier op, dus van mij mag de ´kunstenaar´ het zelf schoon aan maken
Suffie
-4-  Suffie:
Vrijheid van meningsuiting....?
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Suffie, dat kan je geen ernst zijn...
its
-6-  its:
Een irritante loser is de maker. In de Buiten Dommerstraat was net een deel van een huis overgeschilderd en hopsakee, daar kwam de aso weer met z'n spuitbus. De politie bellen? De spuitbus diep in zijn aars inbrengen lijkt me effectiever.
Suffie
-7-  Suffie:
Sorry Jochem, moest even een modeterm kwijt... ;-)

Ik ben op zich wel te porren voor een stukje streetart, mooie graffiti is niet lelijk. Maar inderdaad: dit soort kinderlijke krabbels kun je maar op één manier waarderen: met een zweep en een pak biotex...
Loes
-8-  Loes:
Het zal je pand maar zijn! Volgens mij realiseren een flink aantal van die kleideraars niet wat ze aanrichten. Pure vernieling. Inderdaad walgelijk als je net je pand hebt opgeknapt en de dag erna zit deze weer onder. Geen werken aan. Vervelende is gewoon dat iedereen nu zelf eea moet verwijderen. Dit zou gewoon door de gemeente gedaan moeten worden met geld wat wordt gehaald uit de WOZ bijdragen. Amsterdam is echt een grote graffiti bende.
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Ik heb ze nog niet gezien. Maar wat ook heel leuk is; de schilderijen gemaakt op houten(?) platen door kinderen in geuzenveld. Die platen worden op gevels vastgezet en dat ziet er heel erg leuk uit!

De Pieter Jelles Troelstraschool is daardoor helemaal opgefleurd en ik heb ze ook al gezien langs kale betonranden van een portiekflat.

Ik zou niet weten of dit een aanmoediging is om er maar vrijelijk op los te kladden, maar voor mij staat vast dat het heel wat leuker is dan het verplichte teken-uurtje (eenmaal per week of zo) waarna de resultaten in de prullebak verdwijnen.

Degene die dit heeft bedacht verdient- samen met de kinderen- een pluim!
Walther Schoonenberg
-10-  Walther Schoonenberg:
Het is heel erg hoe weinig respect deze vandalen tonen voor eeuwenoude panden, het prachtige metselwerk of natuursteen wordt geruïneerd door deze vandalen. Ook het stadsgezicht leidt schade door het overschilderen van gevels of stoepen die eeuwenlang nimmers geschilderd waren. Wat verdwijnt is het patina van de gevels en het karakter van de oude stad.
Helaas heb ik nog nooit een grafitti-vandaal op heterdaad kunnen betrappen. Als dat gebeurt, en ik hoop dat van harte, dan gaat de vandaal zijn verfbus achterna: de gracht in.
Rogier
-11-  Rogier:
Het is toch heel gek dat er bijna nooit een graffiti “artiest” wordt betrapt. Kwestie van prioriteit? Zet eens wat undercover in snachts en volgens mij heb je zo een aantal van die kliederaars te pakken. Misschien wat minder klemmen (zinloos) of identiteitscontroles (walgelijk) dan kun je deze mensen vrijmaken voor graffiti. Tenslotte is het het meest vervuilende op dit moment in de stad.
Suffie
-12-  Suffie:
Rogier, jouw pleidooi zal ook een zucht van verlichting doen slaken onder de autokrakers en inbrekers in Amsterdam: Vrij spel! De politie jaagt op muurbekliederaars!
Jochem Floor
-13-  Jochem Floor:
@ Suffie: volgens mij pak je die juist met dezelfde methode van Rogier? En in ieder geval niet met ID-controles.

Wat wielklemmen ermee te maken hebben, is me een raadsel. Off-topic: ik ben sowieso tegen wielklemmen, want die lossen niets op. In plaats daarvan moet er wel dubbel zo vaak gesleept worden.
Suffie
-14-  Suffie:
Jochem, jij bent politicus in jouw wijk, waarom loop je niet eens een nachtje mee? Wordt op prijs gesteld en je ziet meteen waarom die opmerking eigenlijk hilarisch is...

Off-topic retour: amen!
Suffie
-15-  Suffie:
Nou ja, hilarisch.. laat ik er irreëel van maken...
Arnoud de Jong
Misschien moeten we lok-panden inzetten?
Suffie
-17-  Suffie:
Ingesmeerd met superlijm...
Jelle
-18-  Jelle:
Ach, je houdt dit toch niet tegen. Hoeveel de politie ook zal controleren. Mijn opa sprak vroeger al de wijze woorden: 'Alleen gekken en dwazen, schrijven hun naam op deuren en glazen.' Dit zal wel zo blijven.

Overigens, de teksten van Laser 3.14 vind ik erg sterk. Elke keer als ik er een zie (meestal bij een bouwterrein ofzo), wordt je aan het denken gezet.
marc
-19-  marc:
Er was een tijd dat de lege en lelijke plekken in de stad ondergespoten werden..Anno 2008 is de hele (binnen)stad de klos, het maakt niet uit, er wordt niet meer gekeken wat men onderspuit, of het gebouw er nu 100 of 300 jaar staat, maakt niet uit! In historische huizen is veel natuursteen verwerkt, oud en poreus, de verf trekt erin en gaat er nooit meer volledig uit. Zelf de grachtengordel is de lul, zo'n beetje pand naar pand heeft wel zo'n fijne 'tag'. Als er nou iets fatsoenlijks werd gespoten, dan is het, het geld wel waard om WEDEROM de verf weg te laten spuiten. Er zijn veel beunhazen in deze branche, dus onkunde volop met als gevolg... schade!; bleekvlekken, kapot gespoten muren etc etc. De gemeente doet niets, ze bieden een (betaalde) service aan, VEEL TE DUUR en kwalitatief middelmatig. De grafitti-spuiter lacht zich dood, de politie doet er niets aan (heeft geen prioriteit), de grafitti(kunstenaars) kennen precies de tijden, waar, en wanneer de politie zijn rondes rijdt en als ze er dan één per ongeluk vangen, aanhouden etc.. dan seponeert het O.M. de zaak (geen prioriteit). Toch vreemd, voor een stad waar een enorme toeristenstroom de prachtige architecktuur komt bekijken. In verschillende europese steden is het stadsbestuur wel serieus bezig om grafitti e.d. te verminderen/te stoppen. De politie fotografeert, na een melding, elke tags(handtekening) of piece, houdt op die manier een logboek bij een volgt het spoor. Pakken ze hem, de wordt de persoon in kwestie geconfronteerd met zijn werk... dan is het meteen even afrekenen en een fikse boete, en betaal de schoonmaak/vervangingskosten ook maar even. De politei praat mensen uit “de scene” etc etc.
Woon je nu toevallig naast een pand van laten we zeggen een vastgoedboer, die lekker speculeert, niets aan onderhoud doet etc, dan baal je, totaal ondergespoten en dat blijft het, de gemeente kan een eigenaar niet dwingen zijn pand goed te beheren, maar doet ook he-le-maal niets om de 'heren'te bewegen.
Het stadsdeel zou aan eigenaren van panden in de meest kwetsbare/belangrijke gebieden in de stad, een GRATIS contract moeten aanbieden voor het super-professioneel laten verwijderen van grafitti en andere ellende, ze willen toch zo graag op die unescolijst, en ze de halve stad verdient aan het toerisme.
Enne aan al die straatmanagers; Ga in de aanval, motiveer winkeleigenaren om toch maar WEER die gevel schoon te maken, de aanhouder wint!
cus
-20-  cus:
..wat dacht u van het blok aan de Raadhuisstraat tussen de Herengracht en Keizersgracht, met die overdekte gallerij AL JAREN EN JAREN totaal ondergespoten, de eigenaar Vondel Vastgoed te Amsterdam doet helemaal niets, de Rozengracht pand naar pand, de jordaan overal is het raak. Ga eens kijken in het Leidsche bosje, daar staat een kunstwerk ( een groot wit object in de vorm van een diamand) AL JAREN ondergespoten, fijn dat stadsdeel Oud West zo zorgvuldig met openbare kunst omgaat.
Staan er een paar jaar geleden 4 of 5 grote 'blow-ups'met werk van verschillende fotografen in het Vondelpark...precies 24 uur laten, allemaal beklad..duizenden Euro's schade, kunstproject naar de klote. Zelf bomen in het park worden bewerkt.
Even een vraag; Hoort u ooit een bestuurder in deze stad over dit vandalisme, NEVER...is er een bestuurder die met een master-plan komt? iemand die eindelijk eens iets gaat doen de laatste die er werk van heeft gemaakt is Guusje ter Horst, en dat is...................15 jaar geleden (?).
HEDWICH
-21-  HEDWICH:
Ik woon op de Elandsgracht, wat een hel die graffiti, elke paar dagen is het raak, en ALTIJD diep in de nacht de lafbekken! een heel spoor vanaf het begin van de straat tot het einde, de Berenstraat, Wolvenstraat, Oude Spiegelstraat in één moeite door. Op koninginnedag, de krul en omgeving bij de Prinsengracht totaal ondergespoten. Bedankt en tot ziens. Overigens HÉT beste schoonmaakbedrijf in Amsterdam is de GRAFITTI REMOVE BRIGADE-(GMB)ze werken met hete stoom, en zijn niet zo be-lache-lijk duur als sommige andere.
André de Groot
-22-  André de Groot:
Zet op 15 plekken in de binnenstad (mooie) in de omgeving passende en vormgeven borden (zoals die verkiezingborden)kunnen ze daar helemaal hun gang....worden ze alsnog gepakt, hakken we de handjes eraf.
marc
-23-  marc:
Typische hang-'m-high humor maar ondertussen wel een heel stuk agressiever dan die (lelijke) graffiti André.
Walther Schoonenberg
-24-  Walther Schoonenberg:
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad vraagt er al jaren om een effectieve aanpak van het grafitti-vandalisme. Destijds is onder Guusje ter Horst een zogenaamd antiplak en -klad project begonnen. Pandeigenaren kunnen sinsdien een contract sluiten voor het schoon houden van hun gevel. Zie daarover:
http://www.centrum.amsterda...
Daarop lezen wij: Wat kan de afdeling Plak en Klad van het stadsdeel bieden?
* een eenmalige schoonmaakbeurt van uw gevel,
* of op reguliere basis schoonmaken, door het afsluiten van een onderhoudscontract
* het aanbrengen van een anti-graffiti-coating om uw pand tegen nieuwe vervuiling te beschermen.
* ervaring en kennis van speciaal opgeleide medewerkers.
De afgelopen jaren hebben zij veel ervaring met en kennis opgebouwd van verschillende (milieu-onschadelijke) reinigingstechnieken en ondergronden. Met name de monumenten in de binnenstad vragen immers om een zorgvuldige behandeling.“
Ik heb over het anti klad en plak project in februari gecorrespondeerd met het stadsdeel. Dit is wat zij te melden hadden:
”Binnenkort zal de evaluatie van de gratis 0 beurt campagne aan de deelraad worden voorgelegd. Helaas zijn de conclusies niet positief. Gebleken is dat zelfs een gratis 0 beurt veel eigenaren niet kan overtuigen om hun pand(en) schoon te laten maken. Als vervolg op de ervaring die wij inmiddels hebben opgebouwd met het schoonmaken van objecten en gebouwen in het Centrum is er een voorstel in voorbereiding om deelname van eigenaren minder vrijblijvend te maken."
Dat lijkt mij een goed idee. Het is gemakkelijk om een beschuldigende vinger naar de overheid te wijzen. Het is de eerste verantwoordelijkheid van de particuliere eigenaren om hun gevels schoon te houden. Aan de andere kant zou de politie meer moeten doen om de vandalen op te sporen en voor de rechter te brengen.
Walther Schoonenberg
-25-  Walther Schoonenberg:
De politie brengt daar overigens weer tegenin dat er door eigenaren nauwelijks aangifte wordt gedaan bij de politie als gevels zijn beklad. Inderdaad, ik moet bekennen dat ik zelf ook geen aangifte heb gedaan toen mijn gevel werd beklad - ik ben wel 2 uur bezig geweest met schoonpoetsen, heb in die tijd van alles zitten bedenken (wat ik de dader zou willen aandoen), behalve dat ik aangifte zou moeten doen (het enige wat je als burger geacht wordt te doen).
Richard
-26-  Richard:
Ik zou als het mij ernst was met de stad gewoon en dienst in het leven roepen die alle panden naloopt. Waarom moet je als eigenaar betalen voor iets wat anderen aanrichten. Dat is de wereld omdraaien. Er wordt belasting betaald, gebruik dit om dit te organiseren. Er is een wildgroei aan bedrijfsjes die allemaal melden dat ze dit kunnen, maar vaak gaat dit fout. Ook de Graffity Remover Brigade doet het heel slecht. Iedereen heeft last van dit probleem. Het grootste vervuilingsprobleem maar iedereen schuift het balletje naar de ander. Waarom in Maastricht wel alles schoon? Daa hebben ze er geld voor over, in Amsterdam niet. Ik zou zeggen een mooi stukje werkgelegenheid. Dus kom op Amsterdam, aan de slag!
Nel de Jager
-27-  Nel de Jager:
@Marc. Ik ben zelf winkelstraatmanager, maar wat bedoel je nu dat deze in de aanval moeten gaan? Ooit wel eens bedacht met hoeveel individuele eigenaren je te maken hebt? Wat dacht je van al die VVE en al die beherende makelaars? Woningcorporaties hebben praktisch allemaal een eigen dienst, dus dat gaat wel goed. maar het zet geen zoden aan de dijk als het gros van de eigenaren hier niets mee doet. Maar....in de winkelgebieden waar ik werk heeft de handhaving van graffiti geen prioriteit. at is jammer. Daarnaast, waarom steeds de eigenaren laten betalen voor dit vandalisme wat door anderen wordt veroorzaakt? Ik heb al tig keer bij wie dan ook aangegeven dat je hier een pot voor open moet trekken (uit de WOZ-bijdrage, uit de precario opbrengsten, uit legekosten terrassen) en dit collectief moet aanpakken. Nu legt iedereen (wordt wel vaker hier aangegeven) dit probleem op het bordje van een ander. Als laatste, winkelstraatmanagers zijn geen klusjes mannen/vrouwen. Winkelstraatmanagemet behelst heel wat anders. Misschien dat maar eens op een andere wijze aan je uitleggen?
Miriam
-28-  Miriam:
@Walter Schoonenberg. Dat anti klad project is inderdaad een gratis 0 beurt, maar dan moet je wel vervolgens een duur contract afsluiten. Logisch dat dat dan niet werkt. Geen vinger naar de overheid maar gebruik maken van inkomstenbronnen en deze dan effectief inzetten. Gedeelde verantwoordelijkheid en dan krijgt de belastingbetaler ook nog eens iets terug. Immers, waarom steeds naar de eigenaar wijzenen dan vooral dat deze alleen maar worden neergezet als inhalige gieren. Er wordt jaarlijks een bak geld aan eigenaren van monumenten gegeven voor het hebben van een monument, gebruik een deel van het geld voor verwijderen van de graffiti. Lijkt mij beter. Maar waarom toch steeds de zaken omdraaien? Er is hier sprake van vernieling, waarom dan geen actie tegen de vernielers?
Walther Schoonenberg
-29-  Walther Schoonenberg:
Er moet inderdaad actie worden gevoerd tegen de vernielers. Tegelijkertijd moeten eigenaren hun panden schuin houden. De ervaring leert namelijk dat als er ergens graffiti is, dat nieuwe graffiti oproept, bijvoorbeeld bij de buren. Daarom is het in ieders belang dat iedereen meewerkt.
Het maakt mij persoonlijk niet zoveel uit wie de rekening daarvan gaat betalen, als het maar gebeurt.
Het gemak waarmee mensen naar de overheid wijzen is er alleen maar om hun eigen verantwoordelijkheid uit de weg te gaan.
Bijna alle panden zijn particulier eigendom. De overheid kan niet eens zomaar panden gaan schoonmaken. Daar is toestemming voor nodig van de eigenaren. Ik vraag mij dus af hoe ze dat in Maastricht hebben gedaan - wie weet dat?
Nel de Jager
-30-  Nel de Jager:
Walther, in Den haag maken ze ook werk van Graffiti (ik werk er dus denk het te weten). Heel simpel voor 50 euro per jaar worden de panden schoongehouden. Het enige wat eigenaren moeten doen is melden/aangifte doen, er wordt een fotoboek bijgehouden, hun verantwoordelijkheid overdragen. Het kan, ik ben er zelf bij betrokken. Dus niet voor een bedrag van 1300 euro per jaar en wachten tot iemand start. Speciaal project van maken, zo simpel gaat dat. Den Haag heeft het min of meer afgekeken van Maastricht. Ook andere steden zijn hier voortvarenden in. Het is dus geen kwestie van naar de overheid wijzen, maar als overheid je verantwoordelijkheid nemen. Wat is het je waard. En ga nu niet zeggen dat Amsterdam uniek is vanwege zijn monumenten, want die heb je in elke stad.
Walther Schoonenberg
-31-  Walther Schoonenberg:
Gek toch dat veel eigenaren-bewoners hun eigen woonhuizen voorbeeldig zelf schoonmaken, maar dat slechts twee categorieen niets doen: huisjesmelkers en winkelondernemers. Die wijzen allemaal naar de overheid, terwijl ze zelf veel kunnen doen als ze het contract van de overheid te duur vinden.
En Amsterdam is inderdaad anders dan Den Haag. Daar hebben ze 400 monumenten, wij hebben er 8.000. Monumenten vergen een betere dus kostbaarder aanpak tegen graffiti. Zomaar gaan zandstralen is er namelijk niet bij.
Mijn eigen ervaring is: hoe sneller je gaat poetsen, hoe gemakkelijker het eraf gaat. Dus niet dagen, maanden of jaren ermee wachten. Dan is het diep in de gevel ingetrokken.
Vincent
-32-  Vincent:
Als ondernemer in de binnenstad en huurder van een winkelpand erger ik mij dood aan de graffiti, maar.....ik mag niet aan het pand komen omdat het mijn eigendom niet is. Beste meneer Walther, iets genuanceerder over winkelondernemers mag beslist wel. Het lijkt wel of u een hekel heeft aan ondernemers en de eigenaar van een monument ophemeld. Nou ik kan u hele andere verhalen vertellen. Weet u dat ik niet altijd naar de overheid wijs, maar dat de overheid voortdurend naar mij wijst? Ik ken u niet maar uit uw reacties op dit thema bent u heel stellig. Bent u ook eigenaar of ondernemer, misschien wel beiden, en doet u alles zo voorbeeldig helemaal zelf?
Walther Schoonenberg
-33-  Walther Schoonenberg:
@Vincent, ik ben zelf ook ondernemer én eigenaar van een monument, dus ik mag het zeggen. Natuurlijk zijn er ook winkelondernemers die hun gevel schoonhouden. Als ik iemand heb beledigd: excuses. Ik heb slechts willen weergeven dat het mijn indruk is dat het vooral winkelpanden en woonhuizen waar de eigenaar zelf niet woont, onder de graffiti zitten. En dan gaat een winkelstraatmanager Nel de Jager allemaal excuses bedenken om vooral niets te hoeven doen. Ik zie wel regelmatig bewoners die met een doekje in de weer zijn om graffiti van hun gevel te verwijderen. Ondernemers hebben daar kennelijk geen tijd voor, maar ze zijn ook niet bereid om een een paar honderd euro per jaar uit te geven aan een onderhoudscontract (wat Nel schrijft over 1300 euro is meestal niet waar - dat geldt alleen voor gevels die erg breed zijn, zeg 20 m breed). Bedenk wel, de aanhouder wint. Ik ken iemand die jarenlang elk weekend een 17de-eeuwse bakstenen muur heeft overgeschilderd net zolang totdat de graffitispuiters het opgaven. Helaas is de fraaie baksteen daardoor niet meer zichtbaar. Er zitten honderd verflagen overheen. Het beste is als de daders worden aangepakt. Die mogen wat mij betreft als alternatieve straf het schoonmaken van gevels van graffiti met een doekje en terpentine krijgen. Ik weet uit ervaring dat dat uren en uren poetsen is.
Walther Schoonenberg
-34-  Walther Schoonenberg:
Nog even een aanvulling. Als je zo'n onderhoudscontract afsluit, wordt er ook een antigraffiti-coating aangebracht. Daardoor is het gemakkelijker om graffiti te verwijderen. Het is geen permanente coating, want de gevel moet kunnen ademen, anders gaat alles in het monument rotten. Het stadsdeel doet dat allemaal onder begeleiding van Monumentenzorg. Die kennis koop je ook in als je voor maar een paar honderd euro per jaar een onderhoudscontract afsluit. Er is in mijn mening geen enkel excuus voor ondernemers om dat niet te doen. Uit de evaluatie die recent aan de deelraad is aangeboden blijkt dat van deze mogelijkheid teleurstellend weinig gebruik wordt gemaakt. Mijn generaliserende conclusie is helaas op feiten gebaseerd.
joep st.
-35-  joep st.:
grappig, al jaren, en jaren gaan de grafitti-ratten hun gang, vele duizenden euro's schade toegebracht in de stad...en ER VERANDERD HELEMAAL NIETS, EN ER ZAL OOK NIETS VERANDEREN DE KOMENDE JAREN, DE GEMEENTE AMSTERDAM IS BLIND, DOOF EN STEEKT ZIJN KOP IN HET ZAND! PIPI LANGKOUS-POLITICI ZIJN HET SLAP,MET EEN BURGELIJKE-DORP-MENTALITEIT.
Suffie
-36-  Suffie:
Goeie bijdrage, Joep!

Overigens ken ik weinig burgelijke dorpen met een graffiti probleem...
Arnoud de Jong
Joep: lees even de regels voor discussies. Daarin staat: geen capslock.
Arnoud de Jong
Voor de goede orde wil ik eigenlijk wel opmerken dat ik de Space Invaders nooit vervelend heb gevonden.
Nel de Jager
-39-  Nel de Jager:
Beste Walther. Ik geloof dat je mijn bijdrage aan deze discussie verkeerd uitlegt. Sinds jaar en dag probeer ik collectief winkelstraten aan te pakken maar de grootste bottelnek is toch de kosten van een contract. Niet een paar honderd euro maar een paar honderden euro's. Waarom blijft die stad zo vol zitten met graffiti? Als je verhaal zou kloppen dan zag de stad er beter uit. Ga me nu niet vertellen dat dit allemaal en alleen maar komt door onwillende ondernemers en huisjesmelkers. Als dit zo zou zijn dan is het slecht gesteld in en met Amsterdam. Zoals in praktisch elke discussie waar het gaat om monumenten doe je het voortdurend voorkomen of je hele nette oppassende met poetsdoek gewapende bewoners hebt(lees de monumentenbeschermers bij uitstek) en daarnaast een hele grote groep die er maar een zooitje van maakt. Niets is minder waar Walther maar je legt het accent in mijn optiek verkeerd. Waarom worden de bekladderaars van panden al jaren in Amsterdam niet aangepakt en leg je nu de zwarte piet bij slechtwillende aanrommelende alleen maar geldverdienende ondernemers en huisjesmelkers. Dan verwacht je ook nog dat winkelstraatmanagers met de oetsdoek gaan lopen wapperen. Sorry Walter, een zwaktebod. Je zou beter moeten weten. Wat betreft de evaluatienota van de gemeente. Ik zou me als gemeente eens afvragen waarom er niet meer gebruik gemaakt wordt van hun aanbod als dit zo effectief en goed betaalbaar zou zijn. Of blijft het, zoals zo vaak, bij constateren (helaas)en wordt deze evaluatie dan maar weer op de stapel gelegd? Dan heb je in ieder geval aan je plicht voldaan, namelijk een dienst aangeboden, geconstateerd dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt en dat was het dan. Tja. Je zou dan ook eens achter je oor kunnen krabbelen en bedenken waarom het in andere steden wel lukt, misschien kun je er iets van leren. Tja. Maar ja, kennelijk is Amsterdam zo uniek, zo verschillend van andere steden daar ga je toch geen info halen. Tja. Nee in Amsterdam ligt het aan onwillende ondernemers en huisjesmelkers. Kom Walter, laat die generalisaties toch eens wat achterwege, het zou je sieren.
Nel
-40-  Nel:
Excuus, maar een oetsdoek moet natuurlijk een poetsdoek zijn.
Walther Schoonenberg
-41-  Walther Schoonenberg:
Nel, ik heb alleen maar willen zeggen dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft als het om de eigen panden gaat. Laat maar eens zien dat ik ongelijk heb door ervoor te zorgen dat de winkelstraten graffitivrij zijn en blijven. Als jij dat voor elkaar krijgt, zal ik publiekelijk mijn ongelijk toegeven.
HEDWICH
-42-  HEDWICH:
...treurig eigenlijk, heel veel amsterdammers laten van zich horen op de blog....maar het is wederom oorverdovend stil aan de kant van de bestuurders, politici, etc. Ik heb 8 jaar geleden besloten om niet meer op lokaal-niveau te stemmen, AT5 van de buis gehaald, allerlei promotie-foldertjes van de Gemeeente genegeerd, HEERLIJK het scheelt ZO VEEL ERGERNIS!
GLUE2
-43-  GLUE2:
Wat schreeuwen mensen allemaal om het hardst dat graffiti zo lelijk is en van de muren moet. Ik vind dat graffiti hier om te beginnen zeer eenzijdig belicht wordt. Heeft 1 van jullie zich wel eens verdiept in de beweeg redenen van een graffiti schrijver? En hoe hard holt menig 'hip' mens niet naar de graff-kunstenaar voor een mooi stukje 'art' op zijn of haar muur omdat dit tegenwoordig zo verschrikkelijk in is?
Verdiep u eens in de geschiedenis van de graffiti het is namelijk een bijzonder interessante kunstvorm Die, mits goed uitgevoerd, bijzonder is en van belang voor heel veel verschillende hedendaagse kunststromingen waar wij ALLEMAAL dagelijks zo ontzettend van genieten.
swallie
-44-  swallie:
Een onverlaat heeft een afschuwelijke graffiti gespoten op een pand op de hoek Brouwersgracht/Herengracht. Zoiets kun je geen kunst noemen! Vandalisme is het!
Bart
-45-  Bart:
@GLUE2: u draaft wel heel erg door!
Ongevraagde graffiti is vrijwel iedereen een doorn in het oog..
Kijk maar eens uit het raam in de trein, wat je dan allemaal ziet, dat wil je niet weten, uh, zien!
Kunst is m.i. iets geheel anders, dat heeft (had) tot doel de mensheid te verheffen en tot overpeinzing c.q. nadenken te stemmen. Graffiti heeft uitsluitend tot doel de 'creator'(sic) te verheffen boven zijn al even betreurenswaardige lotgenoten, want een gewoon mens heeft geen idee wat er voor onzin op muren en ramen gespoten wordt!
Secondenlijm
-46-  Secondenlijm:
En, ten tweede: ik heb werkelijk geen zin me 'te verdiepen in de diepere?! beweegredenen' van een graffitiklodderaar!
Zoals gezegd: bijna niemand is er op gesteld dat zijn/haar pand ondergekliederd wordt door een stelletje wereldvreemde egotrippers...
De stad is beter af zonder deze psychopatische randfiguren.
Berry v/d D.
-47-  Berry v/d D.:
Mijn dochter (2) roept altijd heel hard AUTO!!! als ze die 'tag' ergens ziet. Op de snackbar op het Nassauplein bijvoorbeeld.
Ron
-48-  Ron:
@Berry, roept uw dochter dat ook als ze op uw pand ongevraagd een auto kliederen? Kijk je hebt graffiti en graffiti. Wat je nu veel op panden ziet is gewoon je verfbus leegspuiten. Walgelijk en pure vandalisme. Het lijtk er gewoon op of het niemand meer ene zier interesseert. Ook dit vinden we dus onderhand heel gewoon. Elk pand ondergeklad, bruggen, palen, borden, bakken en kunstwerken. Wat een onverschilligheid! Ik erger me wild dat dit niet de eerste prioriteit van al die stadsbestuurdertjes heeft.
Berry v/d D.
-49-  Berry v/d D.:
@Ron: Ik geloof niet dat ik ergens een waardeoordeel heb geveld over deze graffiti. Maar ik wil best een afkeurend 'foei' roepen hoor, als u dat graag wilt.
RudiPensionado
-50-  RudiPensionado:
De winkels/bouwmarkten zouden eens beter moeten opletten aan wie zij al die spuitbussen met verf verkopen.
Ik heb er zelf eens één te grazen gehad in de tram. Die doet het vermoedelijk niet meer.
Secondenlijm
-51-  Secondenlijm:
@ RudiPensionado: dat waag ik te betwijfelen, dit soort, excuse le mot, 'randdebielen' luistert alleen als je ze in een Glenn Mills kamp stopt...
Bart
-52-  Bart:
En inderdaad: meer Oets/oeps: Poetsdoeken, waarom doet die(*) gemeente niets? Hele stadsdelen worden verziekt door dagelijkse lagen verf van zieke geesten, die hun hele maandbudget van de socialele dienst voor dope blijkbaar kunnen inwisselen voor spuitbussen en dergelijk ongerief..
Er is blijkbaar 'lik op stuk beleid' nodig om dit soort zware criminelen te stoppen...
(suggestie: de 'plukze wet')....
Barend
-53-  Barend:
Graffiti hoort bij Amsterdam. Gewoon laten staan, veel mensen vinden het wel mooi.
Fred
-54-  Fred:
@Graffiti hoort bij Amsterdam? Sinds wanneer dan. Prima als het dan echt tot kunst verheven kan worden, maar gewoon je verfbus leegspuiten is heel wat anders. Onzinnig je viltstift op gebouwen leegkladderen slaat ook nergens op. Het zal je pand maar zijn!
Ed
-55-  Ed:
gutte gut Stel je eens voor dat een aantal mensen anders denken en doen dan de gemiddelde mens. Gelijk erboven op en makkelijk scoren terwijl het overschot hier of hypocriet is en/of veel ergere maatschappelijke dingen doet.

Kijk lekker naar jezelf en zeur niet.
Dahaag bekrompen medemens
student
-56-  student:
Hallo,
Vergelijk graffiti eens met softdrugs in amsterdam: Gedoogd, maar op veel plaatsen ongewenst. Toch is het iets wat bij de stad hoort en veel bezoekers aantrekt naar Amsterdam.
Ik verwacht dat veel van de bovenstaande reageerders ook negatief denkt over de softdrugs in Amsterdam.
Als u zowel graffiti als softdrugs niet waardeert in uw stad, denk dan eens aan verhuizen... Velen zouden graag uw plek innemen!!
(groeten uit utrecht)
RudiPensionado
-57-  RudiPensionado:
Het is een bepaald soort mensen die dit doet en de waardering daarvoor zal ongetwijfeld ook uit die hoek komen. Niet bepalend voor Amsterdam dus. Er horen veel dingen bij Amsterdam maar een spuitbus toch echt niet. Het trekt dan ook absoluut geen bezoekers aan, integendeel, het zal bezoekers afschrikken. Maar over welke bezoekers hebben wij het hier eigenlijk? Ik bedoel de mensen die hier in hotels overnachten en een paar dagen rondkijken. Want deze mensen, ook wel toeristen genoemd, brengen jaarlijks heel veel geld in het laatje. Daarnaast heb je ook veel congresgangers (RAI) die geld in het laatje van Amsterdam brengen.
Kortom, van die spuitbus spuitende sukkels hoeft Amsterdam in alle opzichten niets te verwachten. Bij een heterdaadje hard neerslaan dus!
Bart
-58-  Bart:
@ Ed: heel veel mensen denken allemaal heel verschillend, maar voor de zoveelste keer in deze discussie: dat geeft je niet het recht andermans eigendom te beschadigen of te vernielen, daar is geen sprake van hypocrisie of bekrompenheid, hoogstens bij jezelf. Dag, bekrompen medemens...
Dr.D
-59-  Dr.D:
Alsof je wel eens een 'piece' tegenkomt op een particulier pand.
De reacties hierboven lijken het meest op mensen die weinig buiten komen of zoals Pensionado die vanuit het buitenland reactionaire taal uitslaat.
Als er maar een ergernis is, want je bet geen jeuk maar wilt graag krabben.
En de ergernissfeer wordt dan weer onderzocht door een werkgroep, dan is de volgende conclusie; poep op de stoep!
En oudere mensen die hun hondje uitlaten worden beschimpt als paria en vervuiler door buurtbewoners die ook altijd klagen dat er geen parkeerplek is voor hun buitensporig grote auto in de binnenstad.

Maar ook deze autootjes door de hele stad maken de stad juist één geheel!
(Dat is wat de kunstenaar er mee bedoeld)
Bart
-60-  Bart:
@ Dr.D: de meeste 'Tags' en ander kliederwerk vult de gevels en zijmuren van particuliere eigenaren (eigen ervaring toen ik nog in A'dam woonde, maar zelfde ervaring in Lelystad zeer recent, jawel, dus niet te veel zeuren, ja?) ook soortgelijke 'leuke' auto'tjes' (kopieerdrift, i presume, vind je bij apen ook vaak!)De rest vind ik echt nergens op slaan, Dr. D!!
Bart
-61-  Bart:
En wat die kunstenaar 'er' mee bedoelt, dat hoef ik echt niet te weten, als ie mijn huis onderkalkt... Begrepen?
Bart
-62-  Bart:
En Dr. D: het lijkt wel of u goede connecties hebt met de 'autotjesspuiter', u weet het wel heel goed te 'verklaren'....
Bent u soms zelf s'nachts actief??
RudiPensionado
-63-  RudiPensionado:
@D,
Je opmerkingen slaan, zoals gewoonlijk weer nergens op en je cynisme kennen wij zo langzamerhand wel. Je hebt, met je herhaaldelijk saaie opmerkingen al meerdere keren bewezen dat jij je in onze rechtsstaat niet op je gemak voelt. Het aanvaarden van bestaande wetgeving kost je moeite en je bent steeds blij als de uitvoering en controle op bestaande wetgeving achterwege blijft.
Wellicht moet je ook eens een paar maandjes naar de zon om te rekupereren?
yanny scutt
-64-  yanny scutt:
Mijn neefje -destijds 14- werd een keer opgepakt voor het kliederen op de muren. Hij werd overgedragen aan buro HALT, kreeg een taakstraf en moest een dag lang helpen in een bejaarden-tehuis. Wat ie heel leuk vond!

Mijn zus was het daar niet mee eens en vond dat hij een dag lang muren had moeten schoonmaken, want dat zou hebben geholpen.

Ik denk dat ze gelijk heeft. Dat ik er net zo over denk zal wel komen omdat we zussen zijn!

Maar ik geloof echt dat als er wat van die kinderen worden opgepakt dat die gewoon aan het schoonmaken gezet moet worden, waarbij geen schroom om ze ook de moeilijkere projecten te geven...
Bart
-65-  Bart:
@ Yanny: ik ben het volstrekt met je eens, wie de rommel veroorzaakt, moet het ook maar weer opruimen, desnoods met een beetje dwang...

Algemeen: Als mensen, vooral jongeren, zich nou gewoon hieraan zouden houden, was er niets aan de hand; maar het probleem ligt veel dieper, kinderen/jongeren kopieren gedrag of opvattingen van ouders en ouderen, en zijn daarom soms te vergeven. Lijkt me goed om allereerst het gedrag van volwassenen aan de kaak te stellen... De meeste 'grafittikunstenaars' zijn gewoon volwassen idioten, die hun poten niet van muren en gevels kunnen afhouden: zij geven het voorbeeld voor jongeren, mede gevoed door clipjes op MTV e.d., waar heel vaak grafittikliederachtergrond te zien is, het wordt dus als 'gewoon' gepresenteerd. Nogmaals voor alle grafitti-fans: rotzooi maken doe je maar lekker thuis op je eigen binnenmuren(niet op de buitenkant want dan wordt de corporatie weer boos, en je buren ongetwijfeld nog meer!
yanny scutt
-66-  yanny scutt:
Bart; hier schiet je een beetje door want er zijn wel degelijk 'pieces' die heel kunstig zijn. Er is graffitti die heel mooi is op plaatsen waar dat ook past!

Maar het zeker waar dat ouders hun kinderen niet mee dienen te nemen op nachtelijke tochten..

ECHTE kunstenaars weten wat zij doen en blijven van de woongevels af en als je om je heen kijkt, zie dat verschil ook!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.