Home > > Gun fietsers een vak

Gun fietsers een vak

Amsterdam - De stad is een ware jungle voor de fietser. Het merendeel van het wilde verkeer is voor een geoefende fietser met een beetje oplettendheid te temmen. De sluipmoordenaar komt uit onverwachte hoek. Op het moment dat je het niet verwacht. Als je gedisciplineerd voor het rode stoplicht wacht en dan keurig bij groen wil oversteken.

Het ware gevaar schuilt bij het stoplicht in stilstaande vrachtwagens en ander groot verkeer. Met een beetje pech ziet de berijder van zo'n zwaar gevaarte bij het rechts afslaan de fietser in z'n dode hoek over het hoofd en heeft die z'n laatste rit gereden.

Op kruispunten verschijnen daarom steeds meer voorsorteervakken voor fietsers bij stoplichten. Duidelijk te herkennen aan de grote fiets in het midden, afgebakend met een dikke witte rand en soms zelfs fietspadroze geverfd. Zo kan eerst de langzame fietser op weg en dán het snelle verkeer. Veilig en overzichtelijk voor alle weggebruikers.

De theorie is dus simpel: ga nooit naast een vrachtwagen of bus staan. Dan nu de praktijk. Met hun oerdrift om als eerste te moeten optrekken, gaan bijna alle autobestuurders (m/v) in het fietsvoorsorteervak staan. Met hun auto dus. Fietsers worden zo gedwongen om toch naast de rij met wachtende auto's en vrachtauto's te gaan staan - met alle risico's van dien.

Is het onwil of domheid van de gemiddelde autorijder om fietsers geen ruimte te geven? Of gunnen ze fietsers niet hun eigen vak?

Ik heb zo mijn tactiek. Ik ga pal voor de stilstaande auto staan en bij groen licht fiets ik zo langzaam mogelijk weg. Há, dat zal ze leren om in het vak voor fietsers te gaan staan.

Automobilisten, blijf uit het fietsvak! We willen zonder brokken naar de overkant.


elf reacties op "Gun fietsers een vak"

amsterdam87
-1-  amsterdam87:
Oh grappig, ik ga ook altijd vóór de auto staan :)
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Heel herkenbaar. Eigenlijk zou dat soort verkeersfouten moeten worden aangepakt; dit brengt namelijk behoorlijke risico's met zich. Voor zover ik weet gebeurt dat nu niet. En dat is een kwestie van mankracht, vrees ik.
Mark
-3-  Mark:
Toen ik laatst voor een taxi ging staan die in het fietsvak op groen stond te wachten, dacht ik even mijn leven niet zeker te zijn. De beste man schold me de huid vol toen het groen werd en reed me bijna van m'n fiets af. Maar dit zal me er niet van weerhouden om een volgende keer weer voor de verkeerd wachtende auto te gaan staan. Alleen moet je op zo'n moment niet alleen op het verkeerslicht en het van links en rechts komende verkeer, maar niet op z'n minst op de auto vlak achter je.
Metten
-4-  Metten:
Zo moeilijk is het toch niet om een naar rechts afslaande auto aan te zien komen? Je moet natuurlijk wel even opletten wat de auto's links van je doen, maar dan kan je doorgaans echtwel op tijd zien dat zo'n auto naar rechts gaat. Er vanuit gaan dat je toch wel gezien wordt is op de fiets trouwens sowieso best dom, maar wat sommige mensen qua onoplettendheid in drukke verkeerssituaties presteren vind ik toch opvallend...
Glasbak
-5-  Glasbak:
De theorie is dus simpel: ga nooit naast een vrachtwagen of bus staan.
En dat is de enige juiste manier om ongelukken te voorkomen. Wisten alle fietsers dat maar...

Ik rij dagelijks met een vrachtwagen door Amsterdam en ik kom heel wat keren situaties tegen waarvan ik bij mezelf denk, man wat ben je allemaal aan het klooien op je fietsje :(
amsterdamboy
-6-  amsterdamboy:
Ik ben trambestuurder en ik heb mijn eigen vak: de trambaan. Ik zit in rails en kan geen kant op. Toch moet ik dagelijks het leven redden van tientallen fietsers die als een kip zonder kop door rood rijden rakelings voor de tram langs. Ik hou me wel aan de verkeersregels.... kunnen de heren en dames op de fiets dit misschien ook eens doen?
Met andere woorden natuurlijk moeten automobilisten voorzichtig zijn met fietsers maar laten fietsers dan ook eens hun eigen verantwoordelijkheid nemen.
Stefan Langeveld
-7-  Stefan Langeveld:
Gun fietsers (en iedereen) afschaffing van verkeerslichten en voorrangsregelingen.
hans de bree
-8-  hans de bree:
fietsers zijn de meest ongedisciplineerde, asociale weggebruikers in amsterdam. Vol van hun eigenbelang houden ze zich aan god nog gebod. Natuurlijk zijn ze kwetsbaar, maar feitelijk voornamelijk door hun eigen gedrag
Hinke
-9-  Hinke:
@ hans de bree:
hetzelfde kun je zeggen over automobilisten of taxichauffeurs.

Fietsers kunnen zeker gevaarlijk rijden in het verkeer, maar dat neemt niet weg dat Marije de Gram gewoon gelijk heeft. Die opstelvakken zijn gemaakt om de kans op dode-hoek ongelukken te verkleinen. De automobilist die dat niet wil begrijpen is de asociale weggebruiker waar jij het over hebt. Die denkt alleen aan zichzelf.
amsterdamboy
-10-  amsterdamboy:
Ik respecteer die vakken altijd, want k vind ze ook heel belangrijk.
Het is belangrijk dat fietsers zichtbaar zijn.
Alle verkeersdeelnemers moeten gewoon goed op elkaar letten.
RudiPensionado
-11-  RudiPensionado:
Het is niet toegestaan om een verkeersdeelnemer die richting aangeeft nog in te halen, aan welke zijde dan ook.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.