Home > > Nachtburgemeester

Nachtburgemeester

Mister Rosso
Amsterdam - Bij terugkomst van vakantie vond ik een wervend mailtje in de redactiepostbus van ene Mister Rosso. Hij wilde nachtburgemeester worden. Op 19 mei kon ik in Paradiso op hem stemmen. Om mijn motivatie nog wat op te krikken had hij er een foto van zichzelf bij gedaan. Daarop stond een duister jongmens met een grote koptelefoon en een zonnebril op z'n hoofd. Dit werkte bij mij contraproductief. Mister Rosso zal best een aardige en geschikte vent zijn, maar qua uiterlijk is dit nu juist het type dat ik 's nachts liever niet tegenkom. Sta je net lekker te wildplassen in de Dubbeleworststeeg, komt ineens de nachtburgemeester even gezellig aanschuiven. Dat wordt razendsnel afknijpen en gillend wegrennen.
Maar goed, Mister Rosso heeft geen last van me gehad, want ik was er niet op 19 mei. En hij werd trouwens géén nachtburgemeester. Die positie is veroverd door de dames Kristel Mutsters en Josine Neyman, gebundeld onder de naam 'Club zonder filter'. Wordt dus een duobaantje. Ik heb het allemaal kunnen lezen in een uitgebreid verslag van de avond op DJ-Broadcast.

Waarom heeft Amsterdam eigenlijk een nachtburgemeester nodig? Ja, om een brug te slaan tussen nachtleven en politiek, wordt er dan gezegd. Die brug kun je wel vergeten: een nachtburgemeester slaapt overdag, de politiek 's nachts. Volgens sommigen zelfs overdag óók. Dit verschil in bioritme praat wat lastig.

We schijnen al een aantal jaren een nachtburgemeester te hebben gehad. Nooit wat van gemerkt, maar dat ligt aan mij.
Doet er niet toe, mijn punt is dat we nu maar eens eerlijk moeten toegeven dat het hele idee van die nachtburgemeester gejat is van Rotterdam. En nog slecht gejat ook. Want in Rotterdam hebben ze van oudsher Jules Deelder. Die hoefden ze niet te kiezen, die is het gewoon.
Jules Deelder is de personificatie van het nachtleven, hij belichaamt de poëzie van de nacht, de seks, de drugs, de jazz. Hij is een charismatisch nachtburgemeester, een man die niet hoeft uit te leggen waar hij 's nachts een zonnebril voor nodig heeft. En waar komen wij mee? Met Kristel en Josine. Of andersom.
I rest my case...

vijf reacties op "Nachtburgemeester"

amsterdam87
-1-  amsterdam87:
Jules Deelder is geweldig
Een vampier, een charismatische gek

Wat moet ik nou met 2 tutjes..
Arnoud de Jong
Nou nou, dan hoeven het ook weer niet meteen twee tutjes te zijn.

Alleen doet ook de naam Club zonder Filters me Rotterdams aan. Daar heb je namelijk Club zonder Concessies...
Manfred
-3-  Manfred:
Amsterdam wil zo graag uniek zijn maar kan niet anders als kopieeren. Zoals vanouds, Rotterdam doet het en Amsterdam praat erover. Toch vreemd als je bedenkt dat Amsterdam prat gaat op creatief te zijn. Crea met kurk wellicht? Rotterdam krijgt het voor elkaar haar Maasvlakte aan te pakken. In Amsterdam zakt het met de mond beleden prestieuze project Zuidas door haar voegen. ch, weet iedereen nog hoe ooit en geweldig plan voor de IJoevers werd gepresenteerd, nooit gerealiseerd en nu pas beetje bij beetje, voetje voor voetje wat projecten. Kijk eens naar de skyline van Rotterdam. Nee, die roepen niet maar doen gewoon. Rotterdam krijgt alle musea bij elkaar en realiseert een heel mooi museumkwartier met grote galeries etc.etc..Amsterdam gooit alle musea gelijk dicht en.........Amsterdam pakt de Wallen aan maar weet niet goed hoe en stopt er modefrutsels in. In Rotterdam het oude Loyd geweldig aangepakt en daardoor Katendrecht geleidelijk aan ontmanteld. Rotterdam heeft spectaculaire evenementen, in Amsterdam Iping zo blij met haar troffee omdat ze Koninginnedag zo goed organiseren. Pffffff. En dan nu twee dames als nachtburgemeester. Schiet niet echt op.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Arnoud, ik ben het helemaal met je eens. Nachtburgermeester ben je, of niet! En als het uitgaande publiek daar ook zo over denkt dan helpt er geen Cohen meer aan ...

Laatst heb ik nog een cd gekregen met een onvolprezen lied van Jules Deelder uitgevoerd door een shanty-koor. De tekst bestaat geheel uit eerste zinnen van bekende volksliedjes, smartlappen van nu en weleer. Het refrein luidt 'Op het strand stil en verlaten' en het resultaat is hilarisch!

In het politiek-correcte Amsterdam van nu valt weinig te verwachten van zo'n nachtburgermeester want als die een lied schrijft (laat staan het uit kan voeren) moet het eerst de goedkeuring van zo'n 200 ambtenaren passeren!

Amsterdam huilt...
Johnny
-5-  Johnny:
Manfred, pak lekker de trein naar rotterdam dan, zou ik zeggen! Scheelt een hoop ergernis.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.