Home > > Aan de oever van de Sloterplas

Aan de oever van de Sloterplas

null
Osdorp - Precies een jaar geleden kon u hier lezen dat het stadsdeelbestuur van Osdorp had besloten het nieuwe stadsdeelkantoor op het schiereiland aan de Sloterplas te bouwen. Bewoners snelden toe met hun protest, waarop het bestuur er een megacampagne tegenaan gooide om alle meningen te verzamelen. Zaterdag 10 mei werd het eindresultaat - uit alle wensen van bewoners samengesteld - gepresenteerd. Het stadsdeelkantoor is van de kaart geveegd, maar dynamieker gaat het wel worden, daar aan de plas.
Knutseltafels, ballenbak, springkussen en optredens moesten zaterdag de verder serieuze plannen vrolijk omlijsten. Er was nog zon ook, dus dat kon niet misgaan. En inderdaad, het viel mee. De enorme bebouwingsplannen waren in de tekeningen en maquette verdwenen. Wat overbleef was een groen en recreatief geheel met veel zitgelegenheid, horeca, watersport, een exotische tuin en ecologische rietoevers. Er is wel wat bebouwing, maar die werd niet prominent in beeld gebracht en bestempeld als 'tijdelijke bebouwing', 'losse elementen' en werd gewoon zo leuk mogelijk gepresenteerd. Want wie wil er nu niet een kinderkkookcafé of een hotel met eigen groentetuin in de wijk? Blij moeten we zijn, want er komen geen winkels, geen woningen en geen kantoren.

Blij waren enkele overburen van de oever niet. Daar gaat hun rust. Van horeca komt herrie, bovenop de overlast die ze daar al hebben van het vliegverkeer. Maar andere stemmen klonken vrolijker. Wat wil je na een eerder plan met vele vierkante meters steen? Dan valt het allemaal al snel mee. En wie van vertier houdt, die wordt helemaal blij van de visie, die overigens in juni nog door de stadsdeelraad moet worden goedgekeurd.

Dat er geen stadsdeelkantoor wordt gebouwd dat vond stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling wel jammer. Logisch. Wie wil er niet werken met uitzicht op de Sloterplas? Maar Teuling of haar opvolgers zullen elders dagelijks moeten gaan besturen. Overigens is ze verder uitermate te spreken over het ontwerp. Ze ziet zich al lekker loungen op de lange trappen aan het water of natuur opsnuiven in de exotische tuin. Als de raad straks instemt, zal die droom uitkomen.

elf reacties op "Aan de oever van de Sloterplas"

arie
-1-  arie:
maar waarom bebouwen???

het stadsdeel heeft echt alles uit de kast getrokken om dit als een soort hapklare fijne brokken de bewonders door hun strot te douwen

op een steenworp afstand is recent horeca gekomen welke niet echt loopt en op het osdorpplein aan de kant van de meervaart is al jaren sprake van ....leegstand

kortom lekker zo laten de oevers van de sloterplas
Rogier
-2-  Rogier:
Alweer zo een megolomaan stadsdeel(bestuur) dat denkt een metropool te zijn. Mag dan geen enkel plekje in Amsterdam onbebouwd blijven. Ongelooflijk zeker als je bedenkt dat Amsterdan vrij weinig groen en/of stilte plekken heeft. Nu moet iedereen kennelijk staan te juichen omdat het stadsdeelkantoor er niet komt. Lijkt het net of er veel tegemoet is gekomen aan bezwaren van omwonenden. Breng je plan met veel toeters en bellen dan geloven mensen dat je het allerbeste met ze voor hebt. Houthavens ook plannen om dit stukje helemaal vol te bouwen. Westerdok, een monsterlijk stuk woningen. Javaeiland, moet zo nodig een school komen, Oud West met zijn plannen voor een grootschalig cultureel gebeuren in de Hallen. Ruigoord hele delen weg. Is het dan nooit genoeg? Of moet Almere inderdaad aan Amsterdam gaan grenzen? Is dit nu de Metropool gedachte? Zie de plannen van de provincie Noord Holland, je staat er helemaal versteld van. Eerst noemde ze dit de ROA-plannen, toen werd het Randstad Noord en nu dan Metropolian. Ik noem het gewoon dichtbouwen.
Melanie
-3-  Melanie:
Hierperdepiep. De eerste gesprekken over fusering stadsdelen worden gevoerd. Waarom Osdorp, geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart en Bos en Lommer niet samenvoegen tot West buiten de Ring? Nu alleen samenvoegen Slotermeer en Bos en Lommer. Gemiste kans. Maar wie volgt er verder?
Peter
-4-  Peter:
Rogier, jij bent gewoon tegen bebouwing, in welke vorm dan ook, je noemt gewoon even alle bouwprojecten op die er zijn...beetje makkelijk als je al een huis hebt he?
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Inderdaad werden kosten noch moeite gespaart!

Op de maquette van de nieuwbouw was goed te zien dat er op het schier-eiland(je) naast het restaurant toch gebouwen komen van minstens 3 lagen hoog.

Uiteraard stond er niet bij wat er in die bebouwing komt. Bij navraag bleek het dus om kantoorgebouwen te gaan en zoals we weten hebben we daar al genoeg -en leegstaande!- voorbeelden van.

Zou het een trucje zijn van het stadsdeel-bestuur?

Wij (stadsdeelbestuurders) bestemmen het als kantoor en bedrijvenruimtes die niemand huurt, en over twee jaar huren we het zelf!
amsterdamboy
-6-  amsterdamboy:
Daar zou toch het nieuwe stadsdeelkantoor komen?
Ilja
-7-  Ilja:
Stadsdeel Osdorp verpakt ieder project dat Osdorpers/bewoners niet willen in een snoeppapiertje. Alles wordt geplaveid onder het mooiste promotiemateriaal en onder het mom van inspraak, participatie en workshops probeert zij de bewoners het gevoel te geven dat zij mogen meepraten.
Iedere keer opnieuw worden de bewoners misleid. Kijk naar het Zuid-West kwadrant, de SuHa-buurt, het Funcke Küpperterrein en de 300 bomen op de Alpen, die gekapt werden voor de bewoners in beroep konden gaan.
Ja, de kans is uitermate groot dat het stadsdeelkantoor straks op het Schiereiland staat en de volgende stap is het FL.int, het drijvende theater op de Sloterplas
dat ons door de strot geduwd gaat worden.
Zo langzamerhand bekruipt mij steeds meer het gevoel dat de stadsdeelbestuurders bestuurd worden door het bedrijfsleven, de corporaties en vastgoedmaatschappijen.
marty
-8-  marty:
@Ilja ik kan met je laatste opmerking met je meevoelen. Immers, het stadsdeel wil scoren, heeft geen geld en laat zich praktisch chanteren door corporaties en ontwikkelaars. Mooie plannen maar....er moet wel wat tegenover staan. Heel snel gaan die bestuurders van stadsdelen dan door hun knieen. Immers, zeg je nee dan heb je helemaal niets. Stadsdeelbestuurders vergeten steeds vaker dat besturen heel wat anders is dan politiek bedrijven. Daar zit volgens mij ook de zwakte van die stadsdelen in. Amateurs die moeten besluiten over hele grote projecten waarvan de consequenties voor de langere termijn niet worden ingezien/ingeschat.
musicaE
-9-  musicaE:
vroeger heten het.
de westerlijke tuinsteden,toen parkstad.
we gaan nu zeker ???/de westerlijke planten bak heten.
blijf als projekt ontwikkelaars eens met je poten.
van osdorp bomen en groen af.
ga eens de noord zee bebouwen.
en osdorp lijkt wel de gliphoeven te worden.
alle maal beton,en nog lelijk ook.
als jullie het nu eens voor de bewoners deden,kan ik me wat voorstellen.
maar zo lang ik 49 jaar hier woon en geboren ben.
zijn jullie altijd meer stuk aan het maken dan aan het op bouwen.
waar blijft de al 40jaar geplande tram van slotermeer naar osdorp.
osdorp is stervende.
aan de bouw ontwikkelaars/en stadsdeel bestuur,deelraden.
shopperhal.
de grootste fout die er ooit gemaakt is.
meervaart plein/ggz.
leegstand/.
osdorp bouwput van west.
daar gaat ons woon plezier.!!!!
het sedert in osdorp.
en neem maar van mij aan.
de bom barst straks,in osdorp.

bedankt,deelraad!!!!!!!osdorp.
hannie
-10-  hannie:
De winkels aan het osdorpplein tegenover de meervaart kan de deelraad gebruiken voor balie werk en de GGz voor andere werkzaamheden. Zo wordt het weer levendig op het plein.Al die leegstand stuurt mensn naar een andere wijk.En nieuwe winkels? Geen hebbes en actions maar dan winkels voor de mensen met meer geld dan de gemiddelde Osdorper anders krijg je de durekoopflats straks niet vol en gaan we rood staan bij de deelraad.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Hannie daar heb je een punt. Maar dan moeten de mensen die andere spullen willen kopen ook in Osdorp komen wonen natuurlijk.

Maar het probleem is veel ingewikkelder dan je denkt want het Osdorpplein bestaat uit 2 pleinen, terwijl iedereen het heeft het over HET plein (de deelraad incluis) dus ben ik heel benieuwd naar de plannen! (-;

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.