Home > > Practice what you preach

Practice what you preach

Step2Save
"Uw maandelijkse woonlasten omlaag? Doe mee met Step2Save!", roept een flyer in mijn brievenbus. "De energierekeningen voor huishoudens zijn de afgelopen jaren vaak sneller gestegen dan de huren. Door huurders een handje te helpen bij energiebesparing, is zowel hun portemonnee als het milieu gediend". Een goed project en 'binnenkort' komen ze in Westerpark. "Zorgt u dat u thuis bent?". Leuke uitnodiging, maar drie weken thuis wachten op de deurbel - in week 17 tot en met 19 is Westerpark volgens de website aan de beurt - zie ik niet zitten.
Gelukkig heb ik dat energie-advies helemaal niet nodig. Dit jaar kreeg ik door goed gedrag 518 euro terug van Nuon. Spaarlampen, de kachel een uurtje voor het naar bed gaan uit, de was vaker op het wasrek dan in de droger (met AA-label), elke dag luchten, isolatie achter de verwarming: ik doe het allemaal.

Toch kunnen mijn maandelijkse kosten flink naar beneden. Ons trappengat wordt door Ymere, partner van Step2Save, namelijk 24 uur per dag continu verlicht. Overdag is dit overbodig, omdat er voldoende daglicht is. Per maand betaal ik 8,52 per maand aan elektra voor het trappenhuis, oftewel 102,24 euro per jaar! En dat doen de andere zeven bewoners van ons trappenhuis ook. Gezamenlijk betalen we dus 817,92 euro voor een paar lampen!

Ik weet dat er woningbouwverenigingen zijn die meer geld over de balk smijten, maar het zou Ymere sieren als ze het goede voorbeeld geven. Beweegsensoren bijvoorbeeld zouden een omvangrijke energie- en kostenbesparing opleveren. Dus schreef ik een e-mail aan Step2Save en aan Ymere met de vraag of er ook wat wordt gedaan aan gemeenschappelijke energiebesparing.

Maar toen bleef het stil - al twee weken lang. Ymere kon vandaag ook de telefoon niet opnemen "vanwege bijzondere reden". Zit er niks anders op dan thuis te zitten wachten op de energie-adviseurs om mijn vraag te stellen. Nu maar hopen dat ik niet net onder de douche sta als de deurbel gaat.

vier reacties op "Practice what you preach"

Vinus
-1-  Vinus:
Een nieuwbouwwoning verbruikt ca. 80% minder energie dan een bestaande woning. Me dunkt dat corporaties daar wat aan kunnen doen. Maar die zullen de investeringen vast weer willen afwentelen op de huurders. Hoe leg je uit dat je energie gaat besparen en tegelijkertijd meer huur moet betalen? een groot dilemma....

ps: bij step 2 safe denk ik meteen aan safe-sex terwijl je aan het steppen bent. Waarom niet gewoon Energie Besparen?
Dr.D
-2-  Dr.D:
In het stadsdeel kreeg je voorheen subsidie voor zonnepanelen op het dak.
De energierekening liep zo terug dat stadsdeel Westerpark de subsidie introk.
Van belangenverstrengeling was geen sprake...
Chantal
-3-  Chantal:
Prima hoor al die initiatieven om mensen wegwijs te maken in het besparen op energie. Maar, er is toch al een enrgiewijzer, er zijn toch al folders verspreidt met daarop hoe je kunt besparen. Misschien inderdaad een keer naar de verhuurders van woningen toe om te vragen of er beter geisoleerd kan worden, of de oude CV ketels vervangen kunnen worden, of inderdaad er wat gedaan kan worden aan die collectieve verlichte ruimtes. Misschien verhuurders meer stimuleren om energiezuinig te bouwen. Maar, misschien ook eens de btw bij particuliere weghalen. Maar ja, je heet stadsdeel Westerpark en wil altijd net doen of je de beste bent in milieubewust zijn. Misschien dan ook eens kijken of je als stadsdeel wat minder energievretende bijeenkomsten kan laten plaatsvinden. Misschien als stadsdeel eens waarmaken dat je een ecowijk hebt zonder zuto's in plaats van parkeerruimte vrijmaken bij de buren. Er vallen wat dat betreft bij het stadsdeel zelf nog heel wat steppen 2 saven.
Rouke
-4-  Rouke:
Energie besparen? Was' da'?

ik doe inmiddels elk jaar flink m'n best om 'n hogere stroom- & gasrekening te krijgen... En dat lukt inmiddels aardig!

Ik zou dan ook niet de moeite willen doen om iemand die mij “energie adviezen” gaat geven, binnen te laten..

Ik kan perfect aangeven hoe het komt dat mijn energie rekening relatief veels te hoog is, daar heb ik geen “geschoolde” adviseurs voor nodig.

Tevens: Mooi geschreven artikel!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.