Home > > Koninginnedag - het was een fijn feest.

Koninginnedag - het was een fijn feest.

Amsterdam - het is weer opruim dag. De kater was misschien te overzien, de zooi die in de stad was achtergelaten niet. En dus is er weer een pluim voor de gemeentewerkers die met man en macht onze oranje strikjes, lege bierflesjes en achtergelaten vrijmarktmeuk opvegen. En ook respect natuurlijk voor alle kots en urine die ze vakkundig wegspuiten. Hoe goed ze hun werk ook doen: het kan niet voorkomen dat de week na koninginnedag voor de bandenplakservices in de stad gouden dagen zijn.

Het is slechts een resultante van het Amsterdamse volksfeest. Hoewel ook dit jaar de dag weer gemoedelijk en vrolijk verlopen was, konden we toch maar liefst 100 arrestaties tellen. En hadden we het incident tijdens de homomodeshow op het Rembrandtplein, waarbij een groepje jongens een homo van de catwalk sleurde om hem vervolgens te bedreigen en onzedelijk te betasten.

Zo ziet u maar weer: het was een fijn feest.
Hou je niet van al deze poppenkast dan trek je je, zoals ik dit jaar gedaan heb, terug op een niet nader te noemen plek. Maar ook daar is er geen ontkomen meer aan het oranjegewoel. De tv, het internet en de radio doen allemaal verslag van het spektakel. Misschien nog even vanuit Makkum en Franeker waar de Bea, WA enzovoort op bezoek waren, maar vooral uit de hoofdstad!

Zo is Amsterdam het Mekka van de Monarchisten geworden. Wie had dat durven dromen!

Nu bleken vorige week wederom een aantal anarchisten deze monarchistische vreugdesuitingen matig te kunnen waarderen, en daarom maakten zij een poster tegen de koningin - inclusief Bea aan de strop. Niet echt subtiel.

Maar mijns inziens is de monarchie ook niet het probleem. Het gaat om de massale consumptiegekte die op deze vrije dag welig tiert. De oranje kleding, het vele bier, de aangebrande braadworsten en de talloze prullaria die mensen in de verkoop doen. Kinderen krijgen, heel leuk, vrij baan in Vondelpark en op het Amstelveld, en zo wordt ook hun koopmansgeest al in een vroeg stadium aangewakkerd.

De stedelijke omgeving is de plek om te kopen: winkels zijn er gevestigd, en mensen trekken er dus ook naar toe. Het is ook de plek om te feesten: mensen vinden er amusement, in de vorm van uitgaansgelegendheden, prostitutie en illegale feestjes. Op koninginnedag komt dat allemaal bij elkaar, en is de stad niets anders meer dan een blije consumptiefabriek.

Nu is natuurlijk de vraag of Bea het zo bedoeld had. Dat de Amsterdamse binnenstad langzaam omvormt tot consumptieregio (kantoren trekken weg naar de Zuidas, wonen wordt er steeds duurder), is onomkeerbaar. Maar is Amsterdam echt zo leuk op koninginnedag? Kom eens op een normale zaterdagmiddag, of dinsdag of... Dan is Amsterdam eigenlijk veel leuker.

zestien reacties op "Koninginnedag - het was een fijn feest."

Richard
-1-  Richard:
Als bewoner van Amsterdam ben ik op deze dag dus gewoon ergens anders of ik sluit me thuis op. Het valt mij namelijk steeds meer op dat het alleen nog maar gaat om keiharde muziek, zuipen en vreten. Ik gun iedereen zijn pleziertje maar vraag me echt af wat dit nog te maken heeft met Koninginnedag. Gewoon een massaal zuipfeest waar het kennelijk de gewoonste zaak van de wereld is overal te staan zeiken/kotsen en gewoon je troep neer te smijten. Ik ben geen monarchist vandaar dat ik aan deze massale gekte niet meedoe. Ik vraag me alleen af of al die bezoekers maar ook inwoners van Amsterdam zo Oranje gezind zijn. Dat er dan ook nog mensen zijn die het nodig vinden hun homofobisch gedrag te uiten is echt te stuitend om over na te denken.
Arnoud de Jong
Je moet een beetje je eigen plekje vinden. Ik ben gisteren overal geweest, en kwam tot de conclusie dat de Jordaan toch veruit de leukste plek is, samen met de Prinsengracht vanaf de boot...

Maar ik was even in de buurt van het Museumplein, en dat was echt verschrikkelijk... Fucking agressieve, vervelende sfeer van mensen die er niks van gesnapt hebben. Ik had binnen 1 minuut ruzie, omdat ik met mijn fiets aan de hand per ongeluk tegen iemand aankwam. Bah...

Volgend jaar maar lekker weer in de Jordaan bij iemand voor z'n huis cocktailtjes drinken. Dat blijft te gek :).
Jordi
-3-  Jordi:
Heb me de hele dag in huis verstopt, prima was dat. Alleen jammer van de kilo's glas die gisteren nog overal door de stad lag. Dat vond mn fiets niet zo leuk.
f.bol
-4-  f.bol:
Inderdaad, een volksfeest. Velen voelen zich daar verre boven verheven, en ik hoor al bijna 25 jaar, de tijd dat ik in Amsterdam woon, ieder jaar dat het “steeds meer” een ordinair zuipfeest wordt. Wake up call: dat was het altijd al en zal het altijd blijven. Gelukkig maar.
estherd
-5-  estherd:
Kleinschalig is het het leukst, zoals in de Watergraafsmeer, dat is altijd supergezellig. Verder beschouw ik het gewoon als een kinderfeest en zoek ik die plekken dus ook op. Met koter, die zijn ogen uitkijkt.
ROB
-6-  ROB:
De provincie totaal 'wasted'op het museumplein....W A L G E L I J K !!
Evert
-7-  Evert:
Koninginnedag is er voor Amsterdammers om te beseffen hoe goed het vertoeven is die andere 364 dagen van het jaar :-)

En de Westermarkt was een safe haven afgelopen woensdag, heb daar erg genoten van de gemoedelijke sfeer en het feestgedruis (met beduidend minder oranje geklede ellende).
Fleur
-8-  Fleur:
Op die islamitische gaybashers na, was het weer een leuk feestje ! Overigens geen enkel oranje hoofddoekje gezien...geeft te denken.
Vinus
-9-  Vinus:
Zou de stad Amsterdam niet ook heel vele geld verdienen aan de verhuur van het Museumplein? Want om de zogenaamde gezelligheid wordt het vast niet gratis aan de verhuurders gegeven. Ik ben benieuwd hoeveel de verhuur van dat plein oplevert. En of wij Amsterdammers het er voor over hebben dat bedrag liever niet te ontvangen.
Kat
-10-  Kat:
Hee, Fleur. Ik zou het niet doen, dat denken! Is veel te ingewikkeld voor je.
Suffie
-11-  Suffie:
Er schijnen filmpjes te zijn met betrekking tot het gaybash-gebeuren, en die zouden laten zien dat het allemaal verschrikkelijk overtrokken is.

Iemand bekend??
engine 54
-12-  engine 54:
Hij begon zelf een vechtpartij nadat hij aan zijn tepel was getrokken.
En toen liep hij dus een paar klappen op.
Hij werd dus niet zomaar in elkaar geslagen, zoals de media ons deed geloven.
Paul
-13-  Paul:
@ Engine 54
Tepeltrekkerij moet gewoon kunnen volgens jou?
Wat gebeurt er als ik jou aan je tepel ga lopen trekken?
engine 54
-14-  engine 54:
Dat zeg ik niet Paul, maar dat is wat er gebeurd is.
Rinie
-15-  Rinie:
Even los van dit indident, ik heb het gevoel dat er erg veel mensen op deze dag naar Amsterdam komen die denken dat Amsterdam gebruikt moet worden als afvalbak. Gewoon pissen waar je dat nodig vindt, kotsen waar je staat en vooral vrouwen lastigvallen. Ben je niet gediend van dit soort activiteiten dan kun je of een grote bek krijgen of een klap voor je muil. Politie? Ja in grote getale aanwezig om vooral mensen die die dag staan te verkopen of iets leuks aanbieden vooral waarschuwen het geluid zachter te zetten of de boel naar binnen brengen. Niet een keer gezien dat er iemand een sigarenwinkel is binnengelopen om te waarschuwen eens te stoppen met bierverkoop. Ook niet gezien dat er mensen werden aangesproken op hun walgelijke kots/pisgedrag.
Paul
-16-  Paul:
@engine54
Maar hij werd dus wel “zomaar” aan z'n tepel getrokken.
Met alle respect -en ik ben geen vechtersbaas- , maar ik zou dan ook een tik als reactie uitdelen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.