Home > > Uit eten op school

Uit eten op school

null

Geuzenveld/Slotermeer - Chique gedekte tafels, klassieke achtergrondmuziek, obers, professionele koks en een verantwoorde maaltijd. Dat zijn de ingrediënten van het kinderrestaurant. Tijd voor eten heet het project en afgelopen maand mocht brede school 't Koggeschip vier keer proeven aan de gezonde lunch.

Courgettesoep met doperwten. Dat zijn de leerlingen van 't Koggeschip niet gewend. De bordjes blijven vrijwel onaangeroerd, maar minstens een paar hapjes, dat is het streven. Doris Voss, initiatiefneemster van Tijd voor eten is het gewend. De meeste kinderen kennen alleen tomaten- , groente- en kippensoep. Bij Tijd voor eten is het echter allemaal anders. Niet alleen staan er andere gerechten - met alleen biologische ingrediënten - op het menu, ook wordt er echt de tijd genomen om alles te nuttigen en worden de kinderen bekend met gezond eten.

De gezonde lunch gaat van start met uitleg van de regels. Voss: "De koks hebben de hele ochtend hun best gedaan. Dus als je iets niet lekker vindt, zeg je niet 'wat vies'." De kinderen van groep 3 en 4 knikken. En ook: "Dit is een chique restaurant, je gedraagt je gewoon, dus niet met je voeten op tafel en en geen ruzie maken." Voss hamert erop. Pesterijen komen tijdens de Tussenschoolse Opvang, sinds vorig jaar verplicht door de basisscholen aangeboden, vaak voor. Het is er te druk, de boterham wordt snel weggewerkt en een sfeer van rust en gezelligheid ontbreekt vaak. Dat zal niet gebeuren in haar kinderrestaurants. "Hier houden we het gezellig." De kinderen knikken. "Ze zijn erg rustig," constateert TSO-coordinator Chantal tijdens de lunch. "Vooral de eerste keer. Toen waren ze verbaasd. De bediening, het aparte eten, de klassieke muziek op de achtergrond, dat was allemaal nieuw."

Tijd voor eten is door Doris Voss bedacht. In 2004 besloot ze op de overblijf van haar dochter het anders aan te pakken."Ik vond de overblijf te hectisch. Er werd niet echt een rustmoment gecreëerd. Toen heb ik wat tafels bij elkaar geschoven en een lekkere pan soep op tafel gezet. Dat was een groot succes en zo ging de bal rollen." Voss wil rust en gezelligheid aan tafel en goede voeding erop. "Kinderen moeten tijdens de opvang meer krijgen dan een rijstwafel met pindakaas." Kennis van voeding is ook van groot belang. "Kinderen moeten weten dat spinazie bladeren zijn en geen blokjes uit de diepvries."

Voss wil de kinderen in de watten leggen en tegelijkertijd wat leren. De methode van Tijd voor eten leent zich daar goed voor. De kinderen praten met elkaar aan tafel, leren wachten op elkaar, krijgen ook nog eens goede voeding binnen en hebben zo een goede start voor het middagprogramma op school. Het keukenmes snijdt overigens aan beide kanten. Voss, voormalig styliste, creëerde voor zichzelf een baan die goed te combineren is met het moederschap en ook andere (bijstands)ouders vinden werk binnen dit project op voor hen aangename tijden. De koks haalt ze niet alleen uit restaurants - onder andere restaurant De Kas biedt vrijwillig diensten aan - maar werft ze ook onder de leerlingen van het ROC van Amsterdam die in de kinderrestaurants een stage onder begeleiding van een topkok kunnen volgen. Al vinden de jonge gasten misschien niet alles lekker, veel eer valt er bij deze baan wel te behalen. De koks worden aan het begin van de lunch met applaus verwelkomd en - vast ritueel - na afloop mogen ze als ware sterren handtekeningen uitdelen. Dat zouden ze in een grote-mensen-restaurant ook moeten invoeren.


zes reacties op "Uit eten op school"

Michelle
-1-  Michelle:
Een goed en leuk initiatief maar het geeft wel te denken hoe kinderen thuis met eten omgaan. Is er dan nergens meer tijd voor? Eigenlijk te gek dat dit ook aangeleerd moet worden. Zo onderhand wordt de opvoedkundige taak van ouders wel erg veel bij anderen (en dan vooral scholen) neergelegd.
Valerie
-2-  Valerie:
Leuk initiatief. Eigenlijk zou er op alle scholen, tegen een schappelijk tarief, een gezonde lunch aangeboden moeten worden.
In vele landen eten kinderen tussen de middag al op school, dus waarom zou dat in Nederland niet mogelijk zijn?
Arnoud de Jong
Inderdaad een heel leuk en goed initiatief. Ik hoop dat dit op meer plaatsen ingang vindt.
Complimenten voor Doris Voss!
f.bol
-4-  f.bol:
Warme maaltijd op school, of desnoods alleen zo'n goede soep, dè oplossing voor kindertjes zonder smaak of gezond eetpatroon.
Flipper
-5-  Flipper:
Bij constatering van het feit dat er op een school structureel iets mis is met het ontbijt van (te) veel leerlingen zou het structureel aangeboden moeten kunnen worden. Overigens ligt de primaire taak hiervoor bij de ouders ! Alleen is het zo dat zij idd. de schuld hiervoor weg kunnen schuiven naar een tegenwoordig teveel eisende maatschappij waarin zij aan teveel verplichtingen moeten voldoen, zodat zij vaak ook echt geen tijd meer mógen- of kunnen hebben voor hun kinderen. Maar tsja, dààr... hoor ik de politiek nooit over...
Flipper
Gerard
-6-  Gerard:
Ik vind het een goed initiatief, maar waarom het kwaad niet bij de bron aanpakken? Dan bedoel ik weg met de fastfood restaurants, de snackbar en andere zaken. Want, wat heeft het voor zin een bewustwoording op school als er de rest van de week/dag/leven andere troep verkocht en gekocht wordt. Maar, mogen de mensen in verzorgingstehuizen nu ook graag verantwoord en beter voedsel krijgen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.