Home > > Provinciaal excuseert zich voor Koninginnedag

Provinciaal excuseert zich voor Koninginnedag

Koninginnedag
Amsterdam - Man o man wat is het druk in de stad.

Zodra ik van de Marnixstraat het Leidseplein nader op mijn fiets, spitsen al mijn zintuigen zich. Rechts een Amerikaan ontwijken, voor me een colonne taxi's die ten strijde trekt, achter me een tram die komt aangebulderd.

LOOPROUTE ORANJE, LOOPROUTE BLAUW, LOOPROUTE ROOD, schreeuwt een bord mij tegemoet. Aaaaaaah!
Rond Koninginnedag is het ongelooflijk druk in Amsterdam. En ik moet eerlijk bekennen: Niet zo heel lang geleden was ik één van al die importmensen. Op mijn zestiende ging ik voor het eerst naar Amsterdam met Koninginnedag, met een vriend, en ik heb sindsdien nooit meer anders gedaan. Pas nu realiseer ik me wat ik de locals al die jaren aandeed. Mijn excuses voor het feit dat ik meehielp om de stad te beroven van elke bewegingsruimte...

Ik wist lang niet beter dan dat ik de hoofdaders moest volgen. Meestal kwam ik dan uiteindelijk wel in het Vondelpark terecht. Soms verdwaalde ik voor mijn gevoel in de middle of nowhere, aan het einde van een hele lange lelijke verkeersstraat op een vreemd parkachtig plein. Ik realiseer me nu pas dat ik mij blijkbaar in de wildernis van de Vijzelstraat en het Weteringscircuit had begeven.

Het was wel in die jaren dat ik het gevoel kreeg Amsterdam een beetje te leren kennen. Een beetje rondbanjeren op 30 april hielp mij in ieder geval goed om de stad eens te leren kennen. Voor m'n gevoel dan... Ik hoorde Joop Braakhekke ooit in een live-uitzending van AT5 nog wel eens afgeven op al die vervelende provincialen in onze stad. Zie 't als een compliment, denk ik dan...

Na een paar jaar rondbanjeren door het Vondelpark en de Jordaan, kon ik mij vijf jaar geleden voegen op een enorme boot, gehuurd door een TV-programma dat werd gesponsord door Heineken. Ik kon slechtere plekken bedenken om te zijn op Koninginnedag. Op dezelfde boot een jaar later, maakte een vriend van me helaas intiem kennis met de onderkant van een brug. Gelukkig heb ik het toen wel kunnen vastleggen op camera.

Sindsdien heb ik de verjaardag van Beatrix en Juliana altijd vanaf het water gevierd. Vorig jaar voor het eerst als (geïmporteerde) local, vanaf m'n eigen bootje. Ik ga 'm zometeen vast het centrum invaren. Alleen als morgen het weer daadwerkelijk meezit, zal ik daadwerkelijk de grachten opgaan, want anders ga ik misschien weer eens terug de straatjes in.

Ik ben benieuwd wat uw plannen allemaal zijn. Nog tips voor de fijnproever die graag verre blijft van de drukte? Het lijkt erop dat er in ieder geval weer genoeg te doen is.

Nu nog hopen dat het weer meevalt, en dan wensen wij u allen een fijne Koninginnedag toe.

Komende nacht overheerst de bewolking, met name in het westen valt buiige regen. Het minimum ligt rond 9 graden. Overdag komt de zon er af en toe bij. Ook is er kans op enkele buien, mogelijk met onweer. De middagtemperatuur wordt zo'n 15 graden. De wind is meest matig, kracht 3 tot 4, aan zee en op het IJsselmeer nu en dan krachtig, 6, eerst uit zuidoost en overdag uit een zuidelijk richting.

acht reacties op "Provinciaal excuseert zich voor Koninginnedag"

Arnoud de Jong
Ik vlucht de provincie in!
Vinus
-2-  Vinus:
ik mis de
VEEL TE VROEG DRONKEN
DENKEN DAT JE IN AMSTERDAM OVERAL KAN PISSEN WAAR JE BLIEFT
VIEZE BROODJESHOARMAETENDE SCHREEUWLELIJKEN UIT DE PROVINCIE
looproute
RudiPensionado
-3-  RudiPensionado:
Ik zag de borden al allemaal staan en hopelijk helpt het de mensenmassa in goede banen te leiden.
Het was deze week trouwens al behoorlijk druk in het centrum.
Morgen kan je een leuke handel in paraplus en regenpakken opzetten.
Ik sla maar eens over want als het weer niet meewerkt en je bent ergens in de massa dan kom je niet zo snel weer thuis.
Els
-4-  Els:
Ik peer 'm!
Ko
-5-  Ko:
Mooi filmpje, Thijs!
Arti
-6-  Arti:
@brug
Die brug ligt er nog steeds Thijs, maarreeeh, kan die vriend van je zonder hulp weer door t leven of denk ik aan een ander incident toen bij Pieper voor de deur.
Jordi
-7-  Jordi:
Ik blijf binnen de hele dag. Het is hier in de straat (de Pijp, bij de ceintuurbaan/van wou) nu trouwens rustiger dan op een zondag!
Arnoud de Jong
Hij heeft het gelukkig overleefd. Volgens mij is er vandaag de dag niets meer van te zien...

Ik zie dat het weer vanaf de middag beter wordt. Nice!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.