Home > > Bezwaar maken als bijverdienste

Bezwaar maken als bijverdienste

Woningcorporatie Het Oosten
Amsterdam - Mijn mond hangt na drie kwartier nog steeds open van verbazing en ongeloof. In het Parool lees ik een bericht over de Amsterdamse woningcorporatie Het Oosten die een man 120.000 euro heeft betaald om te zorgen dat hij zijn bezwaar tegen een bouwproject introk.
De reden: de bouwvertraging door het bezwaar was veel kostbaarder dan het afkopen van de bezwaarmaker. En dus kreeg de man 20.000 euro op z'n rekening en nog eens 100.000 euro cash in het handje.
Attentie Belastingdienst, koop het Parool van vandaag!

Menig Parool-abonnee zal op de kalender kijken om zeker te weten dat 1 april al voorbij is en vervolgens verbijsterd het artikel nog twaalf keer opnieuw lezen. Nee, het staat er echt!
De 'ingezonden brieven'-rubriek staat komende week vol met 'het moet toch niet gekker worden in dit land', dat garandeer ik u.

Wie nog op zoek is naar een leuke bijverdienste weet nu wat hem te doen staat. Geen saai thuiswerk meer met het assembleren van reclamebalpennen, nee, bezwaarschriften schrijven!
Na verloop van tijd loopt u vanzelf binnen.
Ik weet niet welk genie op de burelen van Het Oosten dit briljante geldbesparende idee heeft geopperd, maar ik adviseer de woningcorporatie om zich collectief bij het Pieter Baancentrum te melden voor nader onderzoek.
Wie dergelijke redenaties volgt is in mijn beleving absoluut verminderd toerekeningsvatbaar. Op deze manier zijn er namelijk nog heel wat andere toepassingsgebieden te bedenken.

Zoals: we zetten de deuren van de Bijlmerbajes open en geven elke delinquent een ton of wat mee. Dat is veel goedkoper dan die gasten met volpension achter de deur houden.
In Slotervaart geven we de hangjongeren voortaan een financiële beloning als ze zich van hun hangplek verwijderen. Veel voordeliger dan al die dure straatcoaches.
Iedereen mag gratis met het openbaar vervoer. Dat scheelt miljoenen aan kaartjesautomaten en conducteurs.

O ja, het belangrijkste voorbeeld ben ik nog vergeten: wanneer u de mazzel heeft dat u een woning van Het Oosten huurt, dan hoeft u geen huur meer te betalen. Sterker nog, u mag het huis gewoon zelf houden! Dat scheelt Het Oosten miljoenen aan onderhoud en administratie!
Veel goedkoper! Toch?

achttien reacties op "Bezwaar maken als bijverdienste"

Rachelle
-1-  Rachelle:
Ik ga me gelijk afvragen wat ze in het Wallengebied aan extra financiele middelen betaald hebben om mensen weg te krijgen. Lekke stelletje daar bij het Oosten. Bedenk wel dat ook het Oosten eigenlijk werkt met maatschappelijk verkregen kapitaal. Maar, een leuke tip. Ik ga eens kijken waar heikele projecten zijn en dan wordt ik beroeps bezwaarschriftenmaker.
f.bol
-2-  f.bol:
En het zal wel allemaal “in goed overleg” met de gemeente zijn gebeurd, omdat het Oosten Milli Gürus buiten z'n deur wil houden. De gemeente ook, maar die verleent dan wel weer een bouwvergunning aan een volgens de krant aantoonbaar frauduleuze organisatie, afdeling van milli görus
En ruimt elders in de stad bedrijven op en weigert vergunningen omdat niet aangetoond kan worden dat ze niet frauduleus zijn.
“Potentiëel criminogeen” of zoiets.

Het kan altijd gekker, zo blijkt maar weer.
Metten
-3-  Metten:
PR-technisch is het inderdaad niet erg handig van Het Oosten, maar het is natuurlijk duidelijk een kostenafweging: Het bouwproject afblazen kost meer geld.

Het lijkt mij ethisch toch meer verantwoord om mensen die geschaad zijn bij projecten (waardedaling huis, tijdelijke overlast bouwwerkzaamheden) te compenseren voor zegge zo'n 75%.

Overigens denk ik als er niet zoveel door omwonenden/belanghebbenden gezeikt wordt over nieuwe projecten zouden de huizenprijzen in a'dam waarschijnlijk een stuk minder hard de pan uitrijzen...
Wiebe Tijsma
-4-  Wiebe Tijsma:
Je vergelijkingen lopen wel een beetje mank.

Als kaartjesautomaten en conducteurs inderdaad meer geld kosten dan ze opleveren, wat zou er dan tegen zijn om het OV gratis te maken? Ik denk dat dit namelijk dat dit niet het geval is.

Die beslissing zegt meer over de kosten van de juridische bureaucratie van de gemeente dan over het Oosten, deze maakt een financieel zeer terechte pragmatische afweging, een goede manier om infrastructurele projecten sneller opgeleverd te krijgen, zeker gezien de huidige gemeentelijke incompetentie tot het mogelijk maken van dit soort projecten.
Arnoud de Jong
@Wiebe Thijsma:
Niet selectief shoppen in de vergelijkingen. Over conducteur en kaartjesautomaat valt inderdaad te discussiëren (hoewel er in België een stad is met gratis OV), maar dan is het nog steeds niet zo dat de vergelijkingEN mank gaan.
En die 'financieel pragmatische afweging' is natuurlijk waanzin: als je zo'n bedrag aan een ambtenaar geeft om 'infrastructurele projecten sneller opgeleverd te krijgen' heet dat gewoon corruptie. Want dat is wat het is: omkoping. Smeergeld.
Michiel
-6-  Michiel:
Gemeentelijke incompetentie? Nu dacht ik toch dat er door de gemeente ook al een deal was afgesloten met het Oosten. Lees nog even terug wat Maarten van Poelgeest hierover heeft gemeld. Dan even nog wat anders. Het Oosten heeft een plan gemaakt wat wordt voorgelegd aan de gemeente. Gemeente faciliteert in de vorm van goedkeuring. Als blijkt dat er gedegen bezwaren zijn (niet zomaar een burger die iets niet wil) die hout snijden dan is afkopen inderdaad omkoping. Het zou fraai worden als projectontwikkelaars mensen gaat afkopen die bezwaar hebben tegen een bouwplan. Als dat normaal gevonden wordt, dan zijn de rapen onderhand wel heel erg gaar. Dat is de wereld op zijn kop zetten. Maar ja, Amsterdam schijnt genoeg geld te hebben. Want laten we wel zijn, het Oosten wordt indirect gefinancieerd door Amsterdam door verkrijgen van grond om te kunnen bouwen. Zij betalen minder dan een particuliere bouwer en ook nog eens geen overdrachtsbelasting omdat een woningcorporatie een maatschappelijke doelstelling heeft. Wat ik begrijp is dat het oosten de klager heeft afgekocht omdat anders de grond naar Millie Gorus zou gaan. Dat wilde het oosten niet. Ook al zo een vreemde constructie. Vreemde praktijken die echt niet goed te praten zijn. Ook nog eens een ton cash aan iemand geven. Is dat niet raar? Gaan ze die klager nu nog meer geld geven om nu verder uit de media te blijven?
Bart
-7-  Bart:
Sommige zaken stinken wel heel erg in Amsterdam, ik was net zo verbijsterd als Arnoud dat (zeggen insiders) een stroman van Milli Gorus, een van de belanghebbenden bij de bouw van de moskee, door een weliswaar goed doortimmerd, want in behandeling genomen bezwaarschrift, op een dergelijke wijze is afgekocht. Afgezien van het absurde bedrag wordt het Oosten, vrijwel geheel gesubsidieerd door het rijk, dwz. u en ik... Daarnaast heeft het een maatschappelijke voorbeeldfunctie, als sociale verhuurder/ontwikkelaar. Als ik in de Raad zat in Amsterdam wist ik het wel: Het Oosten uitsluiten van iedere mogelijkheid tot grond/huizenexploitatie, vanwege het stuitende slechte voorbeeld...
SCHANDE, SCHANDE, SCHANDE!!!!
ghi
-8-  ghi:
Westermoskee = liegen, bedriegen, bedreigen, HOPELIJK KOMT DIE HAAT-MOSKEE ER NOOIT !!!!
Koos
-9-  Koos:
Ik geloof niet dat de Moskee haatdragend of haatgevoelens oproept, maar meer het dubieuze spel is van een woningcorporatie, een zichzelf representief achtende moslim organisatie en een huigelachtig Stadsdeel. Dit allemaal over de hoofden van alles en iedereen uitgestort. Maar ja, niemand, maar dan ook niemand heeft zich ooit gebogen over het feit dat de grond van de voormalige Riva Garage plotsklaps was verkocht. Niemand heeft zich ooit druk gemaakt over hetgeen zich al die jaren op dit terrein heeft afgespeeld. Het Oosten dat zich opwerpt als een maatschappelijke organisatie (maar niet heus) en een organisatie wat voortdurend openheid propageert (maar niet heus) en een Politieke kliek die jarenlang van alles goed heeft willen praten. Tja, wat wil je dan.
Dr.D
-10-  Dr.D:
Denkt U zelf niet, nu het Oosten en betrokken ambtenaren besffen wie hun zakenpartner is, dat het spreekwoordelijk dun langs de benen loopt?
Arti
-11-  Arti:
Wat ik me afvraag, is of er ook nog iemand ergens erfpacht gaat vangen in deze zaak?
Simon
-12-  Simon:
@Dr D, wat denkt u zelf? Ook dit zal wel weer met de spreekwoordelijke sisser aflopen of met de mantel der liefde toebedekt worden. Misschien nog een klein excuses er achteraan maar verder zal het stil blijven. Ach, het Oosten heeft ook al eens miljoenen betaald voor een gebouw (voormalige Oibibio) wat plots gekocht moest worden omdat het anders in verkeerde haden zou vallen. Daar zijn ze toen ook mee weggekomen ondanks Kamervragen. Een gebouw wat tot nu toe alleen maar geld kost. Maar ach, tegenwoordig vinden we dit allemaal heel gewoon. We verwonderen ons niet meer om een miljoentje meer of minder.
Dr.D
-13-  Dr.D:
“Onverschilligheid
Wie daar aan lijdt
Sterft voor zijn tijd”

(Ooit ergens gelezen)
Arnoud de Jong
@DrD:
Eertijds in je Rijam schoolagenda zeker. ;-)
Dr.D
-15-  Dr.D:
@ Arnoud
Ho Ho!
Ken m`n klassiekers!
Ter aanvulling:
Jacob Sickenga (Jaap) (2:98) , geb. 14.07.1918 te Haarlem, overl. 11.05.1942 (23 jaar) te Sachsenhausen, gefusilleerd met 23 verzetstrijders in concentratiekamp

Jaap schrijft, na zijn ter dood veroordeling door een Duitse militaire rechtbank in april 1942 in Maastricht en voor de terechtstelling op 11 mei, een gedichtenbundel vanuit de (klooster) gevangenis die hij opdraagt 'aan hen, met wie ik tezamen in Maastricht was'. Deze bundel (ISBN 907237004) wordt in beperkte oplage in 1997 bij de onthulling van een plaquette in Maatsricht uitgereikt aan de dan nog levende nabestaanden.

Ons bedreigt
'n andere dood
dan 't lood

Onverschilligheid
Die daaraan lijdt
Sterft voor zijn tijd -
Arnoud de Jong
@DrD:
Dank voor deze leerzame bijdrage.
diete oudesluijs
-17-  diete oudesluijs:
Op internet kwam ik tegen: Sachsenhausen/Maastricht, 11.05.1942 uit uw archief maar dit fragment vind ik niet als ik bij u bij “zoeken” kijk.
Graag even informatie daarover,

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.