Home > > Bakfietsmoeders

Bakfietsmoeders

"Waar gaan we wonen nu we kinderen hebben? En hoe combineren we werk en gezin?" Het zijn dilemma's voor veel jonge ouders in de stad. Ook ik ben op zoek naar een ander huis na de komst van onze dochter, voornamelijk door ruimtegebrek. Maar waar? Het lijkt een verondersteld automatisme dat we de stad zullen verlaten. "Ach, dat arme kind op dat balkon. Ga toch lekker naar een huis met een tuintje". Maar als ik ergens in een dorp - of nog erger Vinex-wijk - op bezoek ben, dan scheur ik meestal plankgas terug naar Amsterdam. Liever dat piepkleine slaapkamertje voor mijn dochter, dan weggestopt worden in een Vinex-wijk.

De stad laat een nieuwe trend zien. Hoger opgeleiden die vroeger de stad uittrokken zodra ze zich dit financieel konden veroorloven, vestigen zich nu weer graag in een stedelijke omgeving. De bakfietsmoeders vertegenwoordigen een nieuw fenomeen: gezinnen die blijven wonen en werken in de stad. En het zijn vooral vrouwen die in de stad willen blijven wonen, omdat ze op die manier kunnen blijven werken als er kinderen zijn. In een stad kun je in een betrekkelijk klein gebied werken, wonen en kinderen combineren. De voorzieningengraad is hoog. Allemaal tijdswinst, die je zou verliezen in de file van je Vinex-wijk naar de stad.

Het 2 x 4 model in de stad
Uit onderzoek blijkt dat de stad hierdoor een emanciperende werking heeft. Steeds meer mannen en vrouwen werken beide vier dagen. In 'De Aker' heeft inmiddels één op de drie stellen een vierdaagse werkweek voor beiden en in IJburg bijna de helft van de bewoners. In de rest van Nederland ligt dat op vijf tot tien procent. Vrouwen in de stad werken dus meer uren. Precies wat het kabinet en bijvoorbeeld de FNV willen.

Bouwen voor gezinnen
Nu is wonen in de stad intussen een luxe geworden en zeker voor gezinnen. Veel middeninkomens trekken noodgedwongen weg. Projectontwikkelaars bouwen niet voor gezinnen, omdat je groter moet bouwen en aandacht moet besteden aan de woonomgeving. "Gezien de Amsterdamse grondprijzen is dat een moeilijke opgave," stelt projectontwikkelaar Henk Schomaker.

Gezinnen zitten niet op een goede plek in de stad en projectontwikkelaars hebben de nieuwe markt - gezinnen die in een stedelijke omgeving willen blijven wonen - niet op het netvlies. Gezinnen zoeken geen eengezinswoning met een tuin in de stad. "Deze gezinnen willen stedelijk wonen. En een gezamenlijk binnenterrein of een brede stoep voldoet al als buitenruimte", aldus geograaf Lia Karsten. Amsterdam heeft gezien de woonproblematiek een flinke uitdaging om de middeninkomens en kinderen te behouden. "Want wat is een stad zonder kinderen?", vraagt Schomaker zich af. Het bijkomende voordeel is de grotere arbeidsparticipatie van vrouwen.

Domela Nieuwenhuisplantsoen
Als we dan toch het Domela Nieuwenhuisplantsoen bebouwen, waarom dan met starterswoningen? Ik struikel in mijn buurt over de kleine woningen, maar een grotere woning is moeilijk te vinden. Het lijkt me een prachtige plek voor gezinswoningen met een heerlijke speelplek voor kinderen voor de deur. Een ideale plaats om prettig te wonen en te stoppen met twijfelen of die stad wel zo goed is voor je kind. Voor die twijfel heeft Karsten overigens een paar geruststellende woorden: "Kinderen en hun woonomgeving zijn als vissen en water. Ze willen niet zo snel uit zichzelf verhuizen, maar passen zich aan. Het zijn de ouders die vergelijken."


veertien reacties op "Bakfietsmoeders"

estherd
-1-  estherd:
Waarom zou je automatisch in een Vinexwijk moeten belanden als je de stad uit wilt? Ik woon prachtig landelijk in Drenthe na 18 jaar Amsterdam, heb meer werk dan ooit in de Randstad, en de huizenprijzen zijn hier een lachertje vergeleken met de Randstad. Mijn zoon van vier is opgebloeid, heeft gezonde rode konen door het buitenspelen en als we heimwee hebben zitten we met 1,5 uur weer in A'dam.
Kortom- iets verderop gaan wonen is een hele goede optie.
Vinus
-2-  Vinus:
Het probleem is dat dit College weliswaar het item Kinderen Eerst in het programma heeft opgenomen, maar dat richt zich eerder op achterstandskinderen. Wellicht is het een idee om het item Kinderen Eerst consequent door te vertalen naar de bouwprogrammering. En bijvoorbeeld goede buitenruimtes te eisen bij nieuwbouwwoningen en niet zoals jarenlang gebeurd is begane grondwoningen voor ouderen bestemmen, maar juist voor huishoudens met kinderen. Steden als Hamburg en Berlijn laten zeer goed zien dat in de stad wonen met kinderen prima te doen is, mede omdat de openbare ruimte zeer kindvriendelijk is en er overal speeltuinen zijn.

Leestip:huishoudens met kinderen die bewust voor de stad kiezen, zelfs in Rotterdam....
http://www.kei-centrum.nl/v...
RudiPensionado
-3-  RudiPensionado:
De in het artikel gememoreerde hoger opgeleiden zullen het toch niet laten komen tot een situatie zoals in de openingszin?
Dick
-4-  Dick:
wat voor u geldt geldt niet voor iedereen!!! Beetje bekrompen artikel! Typisch ikke-ikke-ikke-gevalletje!
estherd
-5-  estherd:
@RudiPensionado: en waarom niet? Zo makkelijk is het niet om binnen 9 maanden een andere woning te vinden die aan alle wensen voldoet. Zeker als je er qua ruimte en een buiten op vooruit wilt gaan, heb je binnen A'dam nog een hele zoektocht voor de boeg. En hoger opgeleid wil niet altijd zeggen dat je bakken met geld verdient- die je wel nodig hebt als je een ietsje ruimer wilt wonen in A'dam.
Daksijs
-6-  Daksijs:
Beetje offtopic: Wat is er mis met de fiets met kinderzitjes? Hoe trendy die fietsen ook zijn maar Bakfietsmoeders en vaders eigenen zich de beperkte openbare ruimte toe door regelmatig asociaal gedrag. Die bakken worden ook ingezet bij het boodschappen doen, logisch niet waar? Maar waar parkeer je zo’n kreng? Je gaat de Cantatje’s imiteren en zet zo’n gevaarte recht voor de ingang van de super of winkel. Winkelend publiek kan dan slalommen rondom die bakken. Overdrijf ik? Gaat u eens op een middag naar de HEMA op de Ferdinand Bol. Probeert u daar eens met slechts één boodschappentas langs de ingang te lopen.
RudiPensionado
-7-  RudiPensionado:
Estherd,
Regeren is vooruitzien dus, wetende dat het allemaal niet makkelijk zal gaan, vroegtijdig je zoekactie starten. Dus als je genoeg geld hebt gaat het makkelijker en verdien je minder dan zul je verder van het centrum moeten wonen.
Dagelijks staat het land vol met files en is het druk in het openbaar vervoer.
Waarom zou dat zijn estherd?
estherd
-8-  estherd:
@RudiPensionado: daar heb je vast zelf een uitgebreid off-topic antwoord op waar niemand op zit te wachten.
Moony
-9-  Moony:
Hallo,
Wij hebben geluk gehad, na 20 jaar wonen in Purmerend(eengezinswoning) hebben we een woningruil gedaan..ik wilde zo graag terug naar Amsterdam.
Nu wonen we in de Pijp( wel weer een benedenwoning met tuin! een luxe begrijp ik nu...) met onze dochter van bijna 17..onze jongens van 21 en 24 zijn al op zichzelf...We wonen nu veeeeel kleiner, 60 m2, mijn man heeft de muren eruit gehaald, dus 1 grote rumte en 2 slaapkamers....waarvan 1 kleine en daar heeft hij een vide gebouwd, slapen we toch nog op een verdieping!

Zo kan het ook...geweldig...ja is wel waar dat als je lekker buiten woont je kids lekker vrij kunnen opgroeien, maar dat kan toch ook in Amsterdam? Amstelpark, zo mooi, Sarphatipark, Vondelpark..heeerlijk en als ik het had geweten had ik hier nooit weggegaan! Wat is het hier heeerlijk wonen en de mensen zijn zo leuk en lekker multicultureel!

Denk maar eerst na vòòr je Amsterdam centrum verlaat...zoals ik al zei...wij hebben geluk gehad!

Groetjes en veel woonplezier, Moony..
Harald
-10-  Harald:
Tja Bakfietsen, Suv's. Er is altijd wat te zeiken over alles en nog wat behalve over jezelf. Mensen zonder kinderen hebben altijd makkelijk praten. Zet er een kinderzitje op en ja waar laat je dan die tweede en dan ook die buggie en btw die boodschappen. Nee we moeten zuinig zijn op de ruimte zodat de niet kinderen mensjes zonder ergeren zich over de stoep kunnen bewegen om ongstoord zich te gaan ergeren aan het volgende punt en dan heerlijk off topic op een of andere site kunnen reageren.
De stad fleurt op door kinderen en ja de stad biedt zoveel dat Vinex wijken het afleggen met hun ruimte voordelen tegen over de compromissen in de stad. En ja zelf de azijzeikers kunnen dat niet compenseren.
Sigi
-11-  Sigi:
@Harald
Ik neem aan dat die voortplanters met dubbele kinderwagen voor die fleurige kindertjes het helemaal niet erg vinden dat stoepen geblokkeerd zijn door de bakfietsen van de medevoortplanters?
Harald
-12-  Harald:
beste sigi

Nee dat vinden de voortplanters helemaal niet erg. Ze vinden het ook meestal niet erg dat er ook een wat minder vrolijk publiek in het stadse rondloopt. Waarschijnlijk baal je ook van al die autos die geparkeerd staan en mogen die van jou ook aan de rand van de stad staan waarna iedereen dan met de opstapper verder moet want fietsen ja dat geeft weer troep.
Kom op zeg, hoeveel last heb je er nou werkelijk... Werkelijk van. Minimaal volgens mij. Ik zou me toch afvragen wat nou de basis van de irritatie is. Wellicht toch liever in een vinex wijkje wonen. Er komen er vast wel wat vrij doordat gezinnetjes weer terug komen naar het stadse.
BTW in die vinex wijkjes worden kindertjes vaker met de auto weggebracht, maar ja dan doe je gewoon de gordijnen dicht he
amsterdamboy
-13-  amsterdamboy:
We leven in een grote drukke stad. We zullen in het verkeer dus rekening met elkaar moeten houden.
Op zich is er niets mis met die kinderbakfietsen, er is vaak iets mis met de bestuurders(-sters) ervan. Ik moet vaak het leven redden van jonge moeders of vaders die als een kip zonder kop een kruising oversteken zonder te kijken. Die bak met onschuldige kinderen zit voorop dus die raak ik het eerst als het mis gaat. Ongelofelijk hoe onverantwoord sommigen met hun kinderen omgaan.......

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.