Home > > Geerts mag alles kopen

Geerts mag alles kopen

Red Light District, cc-foto: Kafeole
Centrum - Je krijgt een aanzienlijk bedrag met de mededeling dat je dan wel moet stoppen met werken. Een oprotpremie. Het gebeurt bij reorganisaties van bedrijven - je hebt een vast contract, maar helaas: je bent overbodig geworden, of te duur. Eervol ontslag, succes in de rest van je leven en zoek maar wat anders.

Ook de gemeente deelt ze wel eens uit, maar zo prijzig als de oprotpremie van Charles Geerts was het nog nooit. 25 miljoen! Toen ik het hoorde werd ik niet blij. Ik betaal niet veel belasting, maar wat ik betaal zie ik toch liever uitgegeven aan belangrijke dingen, zoals het opknappen van metrostations of sloopppremies voor enorm vervuilende auto's.
De toekomst van de Wallen is nog niet helemaal duidelijk. Het college van Burgemeester en Wethouders kondigden een grote schoonmaak aan, en de gemeente is voortvarend begonnen door Geerts uit te kopen uit zijn panden.

Momenteel is het gebied nog niet echt representatief. Het wordt gekenmerkt door coffeeshops, neonreclames, hoeren, goedkope pizzaslicetentjes en een paar dozijn drugsverslaafden. Rond prostitutie en wiet zijn nogal vaak criminele activiteiten waar te nemen. Niet de bedrijfstak zelf is per se crimineel, maar er om heen is dat soms wel het geval. Door de Bibob-regeling kunnen bedrijven waarvan sterke vermoedens bestaan dat ze connecties onderhouden met de criminele wereld, gedwongen worden hun werkzaamheden te staken.

Toch is het de vraag of met de aanpak die de gemeente voorstaat het aangezicht van de Wallen er beter op wordt. Allerlei heren Geerts kunnen worden uitgekocht en er kunnen modeateliers gesticht worden in de voormalig prostitutiepanden, maar in de gemeentelijke plannen blijft er sprake van prostitutie. Alle ramen kunnen worden dichtgetimmerd, en prostitutie verbannen naar de achterkamertjes van exclusiever clubs, dan nog blijven de Wallen bestaan.

En de Wallen hebben alles om overlast aan te trekken. Kleine straatjes, achterafstraatjes, steegjes, portiekjes. Het ligt prachtig bereikbaar via het station, met de metro, lopend of op de fiets. Van oudsher is dit de plek waar mensen naar toe komen om te hangen en op zoek te gaan naar meer of minder onzedelijk vertier.

De kans dat het een prachtwijk wordt is door de ruimtelijke factoren klein. De oplossing zou zijn: de Wallen platgooien, een mooi opgezette woonwijk plaatsen en het station sluiten. Niet echt reëel. En dus blijft het een beetje dweilen met de kraan open.

Nu blijkt Geerts een pandje te hebben gekocht op het Thorbeckeplein. In ieder geval niet met crimineel geld, maar met onze belastingcenten. Ik neem aan dat hij er geen prosititutiebedrijvigheid wil gaan plaatsen, want dat past niet in de bestemming die de panden daar hebben. Maar ook al wordt het een kroeg of een keurig kantoorpandje, ik kan me de frustratie van mensen over deze aankoop wel voorstellen. De gemeente had met Geerts de afspraak kunnen maken dat meneer zijn geld niet meer investeert in Amsterdam. Maar de afspraak die ze gemaakt hebben geldt alleen voor het Wallengebied: Geerts mag daar inderdaad geen pand meer kopen.

Ondanks die frustratie vind ik dat we niet moeten zeiken. Geerts heeft een hele zak geld mee gekregen, daar mee mag hij doen wat hij wil. Van mij mag hij een veel te oude auto kopen en er rondjes mee over de grachten gaan rijden om zo de luchtkwaliteitsdoelstellingen van de gemeente persoonlijk om zeep te helpen. Of desnoods een exclusieve prostitutieclub op de Zuidas stichten.

CC-foto: Kafeole

twaalf reacties op "Geerts mag alles kopen"

Renzo
-1-  Renzo:
Het is BIBOB en geen Bibop.
Theo
-2-  Theo:
vreselijk hoe die moraalridders de stad waar ik trots op ben om zeep helpen. geen gein meer aan... de gezelligheid, het plezier en vertier, alles verdwijnt. al die leuke kroegen kunnen hun deuren sluiten door wetjes als het rookverbod. de hoeren verdwijnen en de wallen worden net als de jordaan een yuppewijk, met klagende abn pratende mensen die ook zouden klagen over geluidsoverlast als ze een huis bij schiphol hadden gekocht.
Laat de wallen voor wat het is, en zoek een andere remedie tegen de crimi's. misschien een keer iets waar cohen over na kan denken, mits ie tijd kan vinden tussen zijn theekwartiertjes in west.
hoop snel een echte amsterdammer als burgemeester te zien hier!
D. Urruti
-3-  D. Urruti:
Sorry maar het alternatief tot de yuppenwijk is echt niet een stel pooiers en geldwassers die met een groot glimlach op hun sjmoel in een gedoogdzone voor illegale kapitalisten rijk worden.

Als men nu consequent de 'topinkomens' in de branche zou aanpakken, zonder daarbij de raffelranden te criminaliseren, komen we wel ergens denk ik.

Dat bereik je inderdaad niet door dhr Geerts 25 miljoen in ze reet te stoppen, en op die manier velieg te stellen dat zijn vermogen vanaf dat moment boven alle twijfel verheffen op de witte markt verder kan ronddraaien.

Die bereik je door ervoor te zorgen dat in plaats van de geldwasser, het geld wordt gearresteerd. Als er ooit een pand of bedrijf met zwaart geld in aanraking komt, inpikken de hap en uit de markt halen. Het mag dan gewoon nooit meer winst afleveren. Alle ex-hoerenketen moeten dan bv sociale huur of andere gemeenschappelijke voorzieningen worden. Alle banken waar een inval was kinderopvangen of scholen enz
Bob
-4-  Bob:
Ik woon zelf in een pand van “Moneo Vastgoed” van dhr. Geerts. Op de Hunzestraat heeft hij voor ongeveer 4,5 miljoen eind 2007 een aantal panden gekocht.
Zover ik weet zijn er nog geen prostituees als buren maar goed, ik maak mijn huur dus nu over naar een 'crimineel'. Het woongenot wordt er niet meer of minder door maar ethisch gezien natuurlijk niet helemaal correct.
GJ
-5-  GJ:
@ Bob; zie ook de notitie van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag over speculatie en uitponding, ook de Hunzestraat wordt daarin genoemd:
http://www.wswonen.nl/Defau...
Peter
-6-  Peter:
Ik vind het goed dat ze de wallen een wat afwisselender gebied gaan maken. Dat is goed voor de mensen die er nu wonen, maar ook voor de toeristen. Op dit moment blinkt deze wijk in goedkope, eenzijdig winkelaanbod. Een breder aanbod zou de wijk ook voor toeristen interessanter maken. En dat de wijk een yuppenwijk wordt is natuurlijk onzin, gelukkig blijven er nog genoeg hoeren over om alle simpele lieden te vermaken waardoor yuppen zich toch niet aangetrokken zullen voelen tot de wijk.
Miriam Berthauer
-7-  Miriam Berthauer:
Wat nou, oprotpremie, de gemeente heeft hier Geerts vrolijk geholpen met witwassen en niks anders.
DANNY
-8-  DANNY:
Ach als het via de rechter niet lukt gooien we er maar een zak gemeenschapsgeld tegenaan en nu is het nog niet gelukt ik hoor ze al roepen op het gemeentehuis HEBBEN WE NOG WAT GELD
Milten
-9-  Milten:
Typisch een PvdA stunt dus. Zullen ze dan nooit het idee van de maakbare samenleving loslaten? Toch te gek voor woorden dat er inderdaad wordt meegewerkt aan witwassen van geld.
Arnoud de Jong
Ik zit hier natuurlijk niet om de PvdA te verdedigen, maar je kunt de zaak ook wat genuanceerder bekijken dan zomaar wat roepen over 'PvdA-stunts' en witwassen.
Asscher is een integere wethouder, die het beste met de stad voorheeft. Je hoeft het natuurlijk niet op alle punten met hem eens te zijn, maar van witwassen of geld over de balk smijten kun je hem niet beschuldigen.
De Wallen waren niet een heerlijk romantisch gebied waar het fijn uitgaan was. Integendeel, het was een centrum van allerlei criminele activiteiten, zoals vrouwenhandel.
De PvdA is op zich ook helemaal niet tegen prostitutie, maar tegen de criminele randverschijnselen. Wanneer die zich concentreren in een bepaald gebied is het logisch dat daar wat tegen wordt gedaan. Net zo goed als we niet tolereren dat er in een wijk een overvloed aan drugspanden is.
Wanneer Geerts een belangrijke speler is in het prostitutiecircuit en de gemeente hem uit die wijk weg wil hebben, is het niet onlogisch om hem daar uit te kopen. En al die miljoenen steekt hij natuurlijk niet netto in z'n zak als een cadeautje van de gemeente. Hij heeft immers zelf ook geld betaald voor die panden en erin geïnvesteerd. En de gemeente krijgt er een bepaalde waarde aan onroerend goed voor terug. Wanneer het om een andere bedrijfstak zou gaan die men uit een bepaald gebied weg wil hebben worden daar ook uitkoopsommen voor betaald, alleen kraait er dan geen haan naar.
De uiteindelijke doelstelling is natuurlijk het gebied dusdanig te verbeteren dat het weer een plek wordt die toegankelijk is voor álle Amsterdammers. Want dat wordt nog wel eens vergeten: de Wallen waren een domein van enkele minder frisse groepen, niet van iedereen. Over de toegepaste methode (creatieve ondernemingen stimuleren) kun je uiteraard discussiëren, maar het positieve principe blijft overeind.
Walther Schoonenberg
-11-  Walther Schoonenberg:
Ik heb mijn lidmaatschap van D66 opgezegd. De reden is D66 in Amsterdam is doorgeschoten in een superliberaal standpunt wat er feitelijk op neerkomt dat harddrugs en vrouwenhandel in het Amsterdamse Wallengebied mogelijk moeten zijn. De upgrading van dit verloederde gebied zal volgens D66-fractievoorzitter Ivar Manuel er toe leiden dat het oudste en mooiste deel van de Amsterdamse binnenstad een 'tweede Jordaan' wordt. Ja, dat zou inderdaad een grote ramp zijn. De Jordaan is een nachtmerrie vergeleken met het Wallengebied! Ik ben het dus eens met Arnoud de Jong. Je ziet nu al dat de buurt in de lift zit, door de toename van de vastgoedprijzen. Dat is een indicatie dat de markt weer wil investeren in het gebied. In potentie is het de meest populaire woonwijk van Amsterdam, als er weer een gezond evenwicht tussen de diverse functies ontstaat.
Richard
-12-  Richard:
@WS. Je ziet dat de buurt nu al in de lift zit door toename van de Vastgoedprijzen. Is dat een indicatie dat een buurt in de lift zit. Voorlopig heeft Amsterdam hier 25 miljoen voor een paar bordelen neergeteld. Voorlopig is er geen sprake van inkomsten omdat hier mensen als antikraak in zitten. De markt wil investeren in dit gebied. Nou dat vraag ik mij af. De opgekochte panden zijn uitgezet bij Stadsgoed (dochteronderneming van Het Oosten) die een garantstelling van Amsterdam heeft gekregen voor de opbrengsten. Dus....kul verhaal dus. Maar dat jij je lidmaatschap op hebt gezegd van D66 zal hieraan ook niet veel bijdragen, ik vind het echt geen nieuws. Of moet Amsterdam nu plots treuren bij deze mededeling? Beste WS, ooit wel eens gehoord van de maakbare samenleving die niet bestaat. Amsterdam drijft zelf de prijzen op. Ik kan me wel iets voorstellen bij het standpunt van D66, namelijk dat je juist eens af moet van het denkbeeld dat je de wereld naar je hand kunt zetten. Ik kan me niet herinneren dat D66 heeft gemeld een voorstander te zijn van harddrugs en vrouwenhandel. Dat is een verdraaiing van de woorden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.