Home > > Snel, sneller, snelst - de tussenstand

Snel, sneller, snelst - de tussenstand

Amsterdam - In 2005 werd de Amsterdammer glasvezel beloofd en inmiddels begint het er zowaar wat op te lijken. Sinds 1 maart zijn grote delen van Osdorp, Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg aangesloten op het razendsnelle netwerk voor internet, telefonie en televisie. Helaas duurt het nog even voor de rest van Amsterdam is aangesloten. Welke stadsdelen er nu volgen? Dat is nog niet bekend. Rond 2010 moeten alle Amsterdammers in ieder geval zijn aangesloten.
Vorig jaar verwelkomde Amsterdam de eerste particuliere gebruiker op het Amsterdamse glasvezelnet, nadat de plannen al jaren geleden werden opgezet. Dankzij glasvezel worden verbindingen mogelijk die twintig keer sneller zijn als de huidige adsl-aansluitingen. Dat betekent dat glasvezel geschikt is voor ontwikkelingen als HDTV en videoconferenties. Mailtjes verstuur je in via het netwerk bovendien nu net zo snel als je ze binnenhaalt.

Bijkomend voordeel van het nieuwe net is dat er meerdere partijen beschikbaar komen. Als Amsterdammer ben je wat betreft de kabel dus niet meer afhankelijk van UPC. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. UPC tekende eerder bezwaar aan tegen de aanleg van het werk. Eurocommissaris Neelie Kroes zag er echter geen problemen omdat Amsterdam samen met privé-investeerders geld steekt in het project.

Daarmee is het wachten totdat de rest van de stad ook is aangesloten. Glasvezelnet Amsterdam, het bedrijf dat het netwerk aanlegt, laat echter weten pas in de loop van dit jaar te kunnen melden welke stadsdelen er als eerste aan de beurt komen. Hoop maar dat uw stadsdeel zo snel mogelijk aan de beurt komt, want voor 35 euro is het eerste abonnement al gesignaleerd. Dat is best betaalbaar.

tien reacties op "Snel, sneller, snelst - de tussenstand"

Milieunet
-1-  Milieunet:
Waarom is er geen landelijk plan. Rest van Nederland ook aansluiten.
Jan Westerhof
-2-  Jan Westerhof:
Ik heb glasvezel-internet laatst eens hier in Zeeburg kunnen testen, op een demo-pc. Ik was eerlijk gezegd niet onder de indruk. Ik ben diverse websites afgegaan die ik regelmatig bezoek, en sites met wat zwaardere dingen er op, zoals Youtube, uitzendinggemist.nl, etc. Echter, die 20 x sneller: ik zie het niet (ik heb thuis Xs4all standaard ADSL).
Was het dan misschien een beetje sneller, zij het dan niet 20x? Nee, kan ik niet zeggen.

Daarnaast heb ik ISDN, dus 4 telefoonnummers. Die nummers heb ik ook nodig, en geen enkele aanbieder heeft hier nog een alternatief voor.

Dat glasvezel meer concurrentie betekent, met name op televisiegebied is een goede zaak. Die concurrentie heeft ons consumenten (op dit gebied dan) geen windeieren gelegd.
Robert van den Heuvel
-3-  Robert van den Heuvel:
Terwijl ik dit bericht type is de monteur bezig om mij aan te sluiten op de glasvezel in Zeeburg. Na het Oostelijk Havengebied is nu ook de Indische buurt aan de beurt.

Ook ik heb tot nu gewerkt met een basisabonnement van XS4ALL. Als de boel werkt, zal ik een update geven over de snelheid.
Henk de W
-4-  Henk de W:
@Jan

De snelheid die je daadwerkelijk krijgt hangt ook sterk af van de rest van het netwerk. Heel simpel gezegd; de andere kant en alle knooppunten ertussen moeten die snelheid ook aankunnen.

Behalve voor 1 enkele site kun je het snelheidsvoordeel ook mogelijk merken doordat je nu b.v -en- meerdere zware downloads op full speed kunt laten doorgaan -en- tegelijk uitzending gemist oid kunt kijken.

Youtube is trouwens af en toe erg traag en dat legt niet aan je verbinding. Ik krijg hier af en toe filmpjes binnen met slechts 1 a 2 kb/s terwijl ik mijn netwerk verbinding voorderest helemaal niet belast. Hier zit het snelheids probleem dan duidelijk aan de andere kant van de lijn en daar gaat dus helaas geen glasvezel bij helpen.
Dirk van der Woude
-5-  Dirk van der Woude:
Ik had ADSL2+ (ADSL Ultra a E79/m) van XS4All en was daar zeer tevreden over, zo'n 16 van de geadverteerde 20 Mb. Upload was echter maar 0,8 Mb. Sinds een maand heb ik 30 Mb down EN up over glas.

Surfen is dikke pret, je comp parallel laten downen of uppen geen probleem meer. Gebruik maken (inmiddels betaald) van diensten als bijv. http://www.4shared.com om zelfgemaakte foto's en films te delen is een genot.

P2P gaat als de brandweer, bijv. om legale High Def content op te halen bij legale video P2P sites als vuze.com of getmiro.com.
P2P met 5, 10 of 15 Mb/s - gebeurt gewoon voor je neus...

Verder blijkt uit tests bij o.a. Numion.com dat je idd de snelheid hebt, meestal zelfs 5 tot soms 10% meer dan geadverteerd.

Disclaimer: ik ben professioneel bij het glasdossier betrokken. Natuurlijk wilde ik om die reden graag dat het zou werken als gehoopt, maar er zijn toch heel wat test uren voorbij gegaan voor ik er hardop iets over durfde te zeggen...

;-)
Rouke
-6-  Rouke:
Ik ben benieuwd hoe hard ze glas in de rest v/d stad aan kunnen leggen “rond 2010”, aangezien het nu al Eind Maart 2008 is..

Laten we zeggen laatste kwartaal 2009 tot eind 1ste kwartaal 2011 hebben ze nog de tijd. Ik zie het NIET gebeuren..

@Jan Westerhof:
Ik zie weldeglijk verschil met standaard adsl (4.000Mb/s) & +- 13.500Kb/s (adsl2+)
Zeker wanneer er 2 pc's (of meer) aanwezig zijn. Laat staan wanneer er TV aan toegevoegd wordt, meerdere films gehuurd zijn (en gedownload worden voor vloeiende streaming; +- 8 ~ 30GB). Dan kunnen kabelmatschappijen zeggen wat ze willen & KPN klepppen over VDSL2 wat ze kunnen, maar Glas 50/50Mb/s puur voro internet + (HD)TV, krijg je bij lange na niet stabiel over beide heen..
Dr.D
-7-  Dr.D:
Het zal in `98 of `99 van de vorige eeuw zijn geweest toen in de Staatsliedenbuurt de straat werd opengebroken en de glasvezelkabel ging de grond in.
Het leek zo aantrekkelijk om dan via die kabel, voor een vast bedrag per maand, het internet onveilig te maken.
De installatiemonteur kwam echter de trap op met een gewone coaxkabel.
En die glasvezel dan?
“O, die gebruiken we niet”, luidde het antwoord.
Bij de aanleg van de glasvezel in Zeeburg keek de camera van AT5 even over de schouder van de greppelgravers.
Bleek er al een glsavezelkabel te liggen!
Maar die werd voor andere doeleinden gebruikt...
Euh...Welke ???
Chris
-8-  Chris:
Is er nou ook al bekend hoeveel mensen er een abonnement hebben? Ik vond het zelf redelijk duur in vergelijking met m'n bestaande abonnement. Die ene film per half jaar die ik download gaat prima snachts...
jeffp
-9-  jeffp:
@ Chris
Dat wil GNA helaas nog niet bekend maken.
Robert van den Heuvel
-10-  Robert van den Heuvel:
In Zeeburg is cameratoezicht. Die camera's zijn aangesloten op een eigen glasvezel netwerkje.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.