Home > > Een spektakel in Sloten

Een spektakel in Sloten

Sloten vanuit de lucht
Sloten - In het mooie oude dorpje Sloten (NH) gebeurt zelden iets opzienbarends. In elk geval niet iets wat dermate wereldschokkend is, dat wij er in de aangrenzende grote stad direct van horen.
De meest recente commotie dateert in mijn herinnering alweer uit 1995, toen er een volksraadpleging plaatsvond over de voorgenomen bebouwing van 'Het Weilandje van Sloten'. Die bebouwing is er gelukkig niet gekomen en sindsdien slaapt het dorpje weer vreedzaam verder. Er wordt nijver getuinierd op de twee volkstuinparken Eigen Hof en VAT, de molen draait af en toe zijn wieken een slag in de rondte en de bewoners rijden hun auto door de lokale wasstraat.
En dat was het dan wel zo'n beetje. Of toch niet?
Sloten is ouder dan Amsterdam en komt al sinds 1063 in de annalen voor. Het heeft het kleinste politiebureau van Nederland, er is een banpaal uit 1794 en de antieke dorpspomp staat mistroostig wat na te druppelen op een opgeleukt basketbalveldje.
De skyline wordt beheerst door twee oude kerktorens. Die van de hervormde kerk is mager en de klok slaat een hoge toon. De katholieke kerktoren is dik en slaat een lage toon. O ja, en verder is er nog een nieuwe ouderwetse molen uit 1991. Met een lift erin.

Spectaculair
Kortom, weinig ophef en vertier. Maar dáár gaat binnenkort verandering in komen! Er gaat namelijk iets spectaculairs gebeuren in Sloten! Nee, niet het traditionele ringsteken op Koninginnedag, dat kennen we nou wel. Op 28 maart aanstaande vindt de feestelijke presentatie plaats van de jaarlijkse Dorpengids! Dat is een nuttig naslagwerkje van de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp.

Dit is allemaal nog tot daar aan toe, maar het schijnt traditie te zijn om het eerste exemplaar van de Dorpengids te laten uitreiken door een bekende Nederlander. Dus elk jaar staat de Dorpsraad weer voor de vraag: welke bekende Nederlander krijgen we zo gek? Doen we burgemeester Cohen, Harry Mulisch, Mr. Pieter van Vollenhoven of Prins Willem-Alexander?
Nee beste lezers, dit jaar is het niemand minder dan... Lange Frans!

Grote betekenis
Lange Frans is die extreem plat pratende hiphopper uit Diemen. Tegenwoordig woont hij blijkbaar in Sloten en is daar van grote betekenis voor de lokale gemeenschap. Hij gaat het eerste exemplaar van de Dorpengids feestelijk overhandigen aan één van de oudste inwoonsters van Sloten, mevrouw Hoetmer (1921).
In uw fantasie krijgt u daar nu meteen beeld én geluid bij, wed ik.

Lange Frans is een van die bekende Nederlanders waarvan ik me altijd afvraag waar wij het aan hebben verdiend dat die man een bekende Nederlander is. Wat hebben wij misdaan? Is het de straf van god? Is hij er eentje uit de moderne reeks van tien plagen die verder omvat: Geert Wilders, Rita Verdonk, Gerard Joling, Lee Towers, Ali B, Jan Smit, Andries Knevel, Frans Bauer en Gordon? Te vrezen valt van wel, want de plagen zijn even vreselijk als hardnekkig.

Onnavolgbaar
Hoewel hiphop een niet te onderschatten kunstvorm is, in de beste traditie van Vondel, Bredero en de latere Rederijkers, weet Lange Frans zijn rijmsels altijd dusdanig onnavolgbaar en onverstaanbaar voor te dragen, dat een ongeletterde kneus als ik onvermijdelijk denkt: wat heeft de dichter hier in godesnaam bedoeld?

Eigenlijk is het dus een geniaal idee van de Dorpsraad Sloten! Lange Frans zou voortaan niet anders moeten doen dan Dorpengidsen uitreiken! Dat is voor alle betrokkenen het beste. Behalve voor die arme mevrouw Hoetmer (1921) natuurlijk.

vijf reacties op "Een spektakel in Sloten"

mako
-1-  mako:
Leuk geschreven!!!! Wist trouwens niet eens dat lange sjans daar woonden
Diane
-2-  Diane:
door Arnoud de Jong:
[b] een ongeletterde kneus als ik onvermijdelijk denkt: wat heeft de dichter hier in godesnaam bedoeld?
[/b]

Misschien moet je daar eens in gaan verdiepen,wat ermee bedoeld word.

Maar wat bedoel jij nu eigenlijk????
John Zwart
-3-  John Zwart:
Die lijst van plagen van jou is nog lang niet compleet. Ik vrees dat de mislukking van Nederland bekent Kleur op de Dam afgelopen zaterdag, ook in niet geringe mate te wijten is aan deelname door agressieve rappers en soortgelijke podiumgekken.
Oja, zet Hedy d'Ancona ook maar even bij in je lijstje, ook een chronische bezoeking.
Arnoud de Jong
@John:
Even off-topic: je stond onterecht in de blacklist van VJ. Je zou nu weer toegang moeten hebben.
Arnoud de Jong
O ja, nog even antwoord geven aan Diane. Zij is ongetwijfeld een hiphop-liefhebber. Want die reageren altijd zo als je hiphop op de hak neemt.
Toch gek wanneer je bedenkt dat het zogenoemde dissen een belangrijk onderdeel van deze muzikale stroming is. Maar blijkbaar kunnen ze het niet hebben als je hiphop dist.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.