Home > > Een woning als beloning

Een woning als beloning

null
Slotervaart - Gratis wonen in ruil voor tien uur vrijwilligerswerk. Zeventig studenten meldden zich aan. Zestien zijn er uitverkoren. Oké, het gaat niet om een grachtenpandje in de binnenstad en je moet tien uur per week de kinderen in de buurt educatief verantwoord vermaken, maar de zeventig vierkante meters met - vanwege de omringende stedelijke vernieuwing - ook nog eens honderden euro's geluidsoverlastvergoeding maken een boel goed.
Integratiebevordering van allochtonen. Dat is het doel. Een idee naar Israelisch initiatief, nu uitgevoerd door W&S Transition en Interim Management in samenwerking met de VU en woningcorporaties Ymere en Far West. In het jubileumjaar wilde W&S iets goeds - maatschappelijk betrokkens - doen en koos Nieuw West uit. Diverse wijken bestaan grotendeels uit mensen met dezelfde culturele achtergrond en zijn dus een mooie plek om lekker niet te hoeven integreren. In Osdorp en Overtoomse Veld (Slotervaart) zijn de studenten nu gestationeerd in een buurthuis; een oude kale woning die, in Slotervaart, nodig een likje verf en kunnen gebruiken.

Hoe leer je kinderen integreren? Allereerst door de voertaal Nederlands te laten zijn. Daarnaast moeten zowel serieuze activiteiten als huiswerkbegeleiding en kookles (om een gezonde levenstijl bij te brengen) als gezellige activiteiten de kinderen van de straat houden en iets leren. Er wordt elke doordeweekse middag dan ook lekker geknutseld, toneelgespeeld, verhalen geschreven, gedanst, gerapt en ook - gezamenlijk - buiten gespeeld. De ouders kunnen er op taal- of computerles.

De studenten gaan er op 'vooruit' (niet toevallig de naam van het buurthuisproject) en de kinderen ook. Thuis hebben ze niet allemaal de aandacht en begeleiding die ze nodig hebben. Twee jaar onderdak in een sloop- of renovatiewoning is de beloning voor de studenten. Politicologie-student Eduard neemt het lawaai voor de nieuwbouw naast zijn huis - 's ochtends om 7 uur wordt ie zijn bed uitgeheid - op de koop toe. Vijfhonderd euro is de vergoeding voor het gedonder. En de tien uren met de buurtkinderen optrekken, "dat staat goed op mijn cv." De buurt en de bewoners (de meeste ouders van de kinderen die langskomen spreken gebrekkig Nederlands) schrikken de studenten niet af. Precies in de week dat ze er belandden werd er in diverse delen van Slotervaart geschoten; landelijk nieuws. 'Waar ga jij heen?' kreeg psychologie-studente Elize te horen in Hoorn, waar ze het ouderlijk huis achterliet. Een soort Gazastrook, dat beeld had Eduard van Slotervaart, door de media. Ook dat beeld weerhield hem niet. "Het valt hier best mee."
vijf reacties op "Een woning als beloning"

Suffie
-1-  Suffie:
Ieder initiatief -hoe vreemd of tegendraads ook- om integratie te bevorderen dient meedogenloos te worden toegejuigd! Erg goed dat er eindelijk eens iemand vóór het probleem gaat zitten, oftewel dat iemand zich eens met die kinderen gaat bemoeien vóórdat ze de risicoleeftijd bereiken. Waar ik alleen opstaande haren in mijn nek van krijg is die “lawaaivergoeding” voor een bedrag waar die jongens en meisjes met z'n drietjes bijna een luxe appartement voor kunnen huren. Wees dan een vent en erken dat er voor dit werk gewoon betaald wordt, dat maakt het resultaat er namelijk niet minder op.
John Zwart
-2-  John Zwart:
Hier wordt betaald werk verkocht als vrijwilligerswerk. Waar zijn de tijden gebleven dat mensen nog wel eens iets wilden doen zonder royale tegenprestatie? Ik geloof dat vijfhonderd euro per maand toe op gratis wonen niet direct de idealistisch gemotiveerden aantrekt, sorry mijn beeld van 'de hedendaagse mensch' heb ik een beetje bijgesteld de laatste jaren. Overal wordt gepiept omdat er wordt bezuinigd, maar ik zie toch steeds weer initiatieven opduiken waarbij ik denk: 'de bak met geld is blijkbaar toch nog steeds vol genoeg'.
Suffie
-3-  Suffie:
John, het gaat me geen reet aan of die jongens dit werk willen doen uit idealisme of vanwege de vergoeding. En als het iets oplevert mag het ook best wat kosten. Maar verpak het dan niet mooier dan het is...!
John Zwart
-4-  John Zwart:
Suffie, in feite zijn we het roerend eens.
Met van mijn kant deze kanttekening:
Ik vind het wel belangrijk of iemand iets doet zonder dat er in de eerste plaats al een vette worst voor zijn neus gehouden wordt. De mensen die uit zichzelf gemotiveerd zijn leveren 10 keer meer prestatie dan degenen die in de eerste plaats naar hun banksaldo kijken.
De middels gemakkelijk geld aangeworven arbeidslust verdwijnt nl als sneeuw voor de zon naarmate men aan de inkomsten gewend is geraakt.

Dat is ook het verschil tussen verple(e)g(st)ers aan het bed en de geneesheer-directeur achter zijn notehouten bureau met een Picasso aan de wand.
Motivatie kan hooguit gestimuleerd worden, maar het is geen simpele kwestie van inkopen.
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
In Israel werkt het al 50 jaar prima! Maar daar hoort ook het leren van de taal bij en dat moet echt op school, en in de klas!

In Israel heet zo'n school "oelpan' speciaal opgericht voor immigranten die dan tijdens die lessen ook nog nuttige tips meekrijgen over de normen en waarden in het land -die tot schrik van velen- niets met de 10 geboden te maken hebben maar alles met het alledaags gebeuren zoals; waar en wanneer wordt het vuilnis opgehaald?

Het is niet vrijblijvend. je moet wel een heel goede reden hebben om om niet te verschijnen, en zomaar ziekmelden is er niet bij!

Het belangrijkste woord dat je er leert schrijven in het hebreeuws (ivriet) is Shalom! zo groet men elkaar vele malen per dag bij wijze van Hoi! Bij deze...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.