Home > > Inburgeren, maar dan andersom

Inburgeren, maar dan andersom

null
Osdorp - Wat inburgeren is, ondervinden sinds vorige week maandag vierentwintig Nederlanders in Osdorp. De ene helft krijgt een zesweekse spoedcursus Klassiek Arabisch, de andere stort zich op de taal en cultuur van Turkije. Ana La atakalamoe Al-Arabia.

Karlijn kiest voor de Marokkaanse klas. Ooit wil ze naar Marokko op vakantie. Dan is een eerste kennismaking vooraf wel handig. Voor Lucienne is de keus voor de Marokkaanse cursus ook snel gemaakt. Zij geeft een Marokkaanse vrouw les in de Nederlandse taal en is ook mentor van een Marokkaans meisje; wat meer kennis van vooral de taal zal het contact met de moeder bevorderen. En Agnes wil gewoon weten hoe dat voelt, inburgeren, en hoopt dat deze omgekeerde cursus mensen een beetje positiever laat denken. Echtgenoot Jan: "Er zijn Marokkaanse mensen in ons blok komen wonen. Ze weten een hoop van ons land, maar nu wil ik wel eens wat over hen weten." En Frits uit Bos en Lommer is soms boos door de negatieve berichten in de media. "Mijn buurtgenoten zijn hartstikke lieve mensen. Door deze cursus wil ik wel eens beleven hoe het is om in een vreemd land taal en cultuur te leren."
Stichting Hart van Osdorp - in de strijd voor een leefbaarder Osdorp - ondervroeg vorig jaar het halve stadsdeel over de problemen en kansen van de wijk en besloot tot de opzet van een inburgeringscursus, maar dan andersom. Door Marokkaanse en Turkse bewoners een podium te geven om iets leuks en positiefs over hun cultuur en achtergrond te vertellen, moet het wantrouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen kleiner worden.

Het beeld van de cursisten wordt inderdaad anders, maar in dit geval niet beter, maar breder. Immers, de deelnemers stonden al positief tegenover 'de andere bevolkingsgroepen'. De cursus zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor net een ander deel van de bevolking. Maar dat is makkelijk praten. Tot nu toe hebben de cursisten zes weken lang een vermakelijke en leerzame maandagavond.


negentien reacties op "Inburgeren, maar dan andersom"

John Zwart
-1-  John Zwart:
De crux zit precies in de slotalinea van dit stuk. Het gaat om mensen met nu al een positieve instelling. Verder worden ze gedreven door nieuwsgierigheid.

Mensen die niet bereikt worden met deze aanpak zijn helemaal niet nieuwsgierig naar meer informatie over nieuwkomers en zullen ook niet gemotiveerd kunnen worden om zich positiever op te stellen. Die blijvewn liever in hun negatieviteit steken.

Het is hooguit een signaal dat er óók mensen van goede wil zijn, maar de algemene situatie in een wijk of stadsdeel zal het niet veranderen.
Die anderen, die moet je erbij slepen maar moet je die dan bij de oren pakken? Dat strijdt weer met onze hoog gewaardeerde persoonlijke vrijheid.
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Nee hoor John Zwart,

Je hebt het stuk van Shirley niet goed gelezen denk ik.

Zij heeft het over jonge mensen die via hun studie hier zijn komen wonen en (terecht!) ook een ideaal hebben over de toekomst in deze 'kracht' en 'pracht-wijken' en daar ook de de nodige moeite d.m.v kennis/tijd er moeite aan te willen besteden.

Deze mensen haken af in deze regio. Omdat in Amsterdam hun kinderen in (nieuw-west)alles geleerd kan worden behalve lezen en schrijven.

Ik ben heel erg bang dat dat zo blijft!
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Ik bedoel naturlijk wel dat IEDEREEN kan leren en dat ook moet doen! nogmaals, Yanny
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Complimenten Shirley!

Het wordt echt tijd dat onze overheden (wie zijn dat eigenlijk?) eens moeten begrijpen dat niet wij Arabisch of Turks moeten spreken in ons land.

Mijn eigen buitenlandse man heeft Nederlands leren spreken op eigen kosten en samen hebben wij onze kinderen 2-talig grootgebracht.

Ik ben wel benieuwd waar onze Ella (Vogelaar)aan gaat beginnen in deze regio!

Gaat zij ervoor zorgen dat veel te dikke kindjes EINDELIJK eens los mogen lopen? En worden zij dan ook eens (die kindertjes, eindelijk) serieus genomen door hun eigen ouders? May I live to see the day!

Groetjes, Yanny
RudiPensionado
-5-  RudiPensionado:
Om te weten hoe het is om in een vreemd land de taal en cultuur te leren kan je ieder jaar oefenen door goed voorbereid op vakantie te gaan.
Het is misschien wel aardig om het e.e.a. te weten over en van de nieuwkomers maar het belangrijkste blijft toch dat de nieuwkomers dienen te integreren in onze maatschappij.
Er zijn voldoende kansen maar een niet onbelangrijk deel van deze mensen zijn al vele jaren niet bereid geweest om op eigen kracht wat bij te leren met alle gevolgen vandien.
Ludo
-6-  Ludo:
Wat een belachelijk verhaal. Gaat hier ook overheidssubsisdie naar toe als ik vragen mag?
Dit is wel de slechtste manier om allochtonen te laten integreren. Zo geef je ze het idee dat autochtonen zich netzolief aan nieuwkomers aanpassen dan andersom.
Waanzin...
John Zwart
-7-  John Zwart:
@ yanny scutt
aan jouw berichten kan ik geen touw vastknopen. ik kan zelfs niet zien wat je nu eigenlijk vindt wat er gebeuren moet, je roept maar wat, dan weer dit, dan weer dat.

het is mooi als er autochtone nederlanders zijn die zich vrijwillig inzetten om een nieuwkomer buurvrouw of een collega op het werk een beetje te helpen wegwijs te worden in onze dagelijkse werkelijkheid en op weg helpen in taalbegrip.
als het precies die mensen zijn die zich melden om aan 'omgekeerde inburgering' mee te gaan doen is dat heel leuk voor het breder maken van het één op één contact dat zij hebben. misschien hebben ze er plezier aan bij hun vakantie in marokko of in turkije.

maar voor een betere integratie zetten cursussen 'omgekeerde inburgering' geen zoden aan de dijk.
eenvoudigweg omdat de gewenste deelnemers niet worden bereikt.
zoals Ludo opmerkt een vreemde besteding van overheidssubsidie.

ik ben zelf ooit naar een land vertrokken waarvan ik de taal niet sprak en waar een heel andere overheidsstructuur bestond. het was geen immigratieland, er was geen enkele voorziening om te 'integreren'. de overheid vertaalde haar foldertjes niet naar engels of nederlands. binnen een jaar sprak en schreef ik de taal en was ik geïntegreerd, op eigen kracht.
ik was een eenling in de groep, dat wil en moet je zo snel mogelijk opheffen.
wat de pest is: als er veel mensen met eenzelfde achtergrond op elkaar klitten. dat maakt lui. de overwinteraars in spanje klitten allemaal bij elkaar en eten stamppot. slechts een kleine minderheid heeft zich als eerste taak gesteld de spaanse taal goed te leren beheersen.
nederlanders in het buitenland zijn niet anders dan buitenlanders in nederland. je kunt zo het kaf van het koren scheiden. en dat bereik je helaas niet met 'omgekeerde integratie'. iets wat in mij nooit was opgekomen toen ik zelf nieuwkomer was.
Mechtild
-8-  Mechtild:
@Yanny kun je wellicht wat uitleg geven bij je nogal cryptische reactie. Ik snap deze dus niet. Inburgeren andersom en dat op kosten van de staat? Wat is het doel daarvan. Goed voorbereidt op vakantie, kenneis maken met een andere cultuur? Is dit 1960 of 2008. Sorry hoor, maar hoe lang wonen een x-aantal allochtonen al niet in Amsterdam. Nu pas kennismaken? Hebben we nu niets anders waar we ons zorgen om moeten maken en waar geld aan besteedt kan worden. Het lijkt erop of al die welzijnsclubs hun bestaansrecht keer op keer moeten gaan bewijzen. Oh, oh wat zijn we toch lekker bezig met overheidsgeld.
John Zwart
-9-  John Zwart:
In Den Haag gaat het CDA met een groepje zwaar verslaafden “uitburgeren” in Portugal a raison van 350 euro per persoon per dag. Alleen op die manier kunnen ze afkicken zegt de verantwoordelijke wethouder.
Er zijn nog goudmijnen aan “leuke dingen” te bedenken met geld uit de belastingpot. Hoeveel fantastische opwellingen worden tot werkelijkheid gemaakt? Burgers let op!
estherd
-10-  estherd:
Wat een zure commentaren toch allemaal. Er is animo voor deze cursus en het is een gebaar van interesse. En het integreren van een Westerling in een westers land is niet te vergelijken met de integratie voor een niet-westerling, die bovendien kort gehouden wordt door cultuur en religie. Dat proces van integratie gaat nog decennia duren, dus laten we er maar even lekker de tijd voor nemen, in plaats van leuke en blijkbaar nuttige initiatieven af te kraken zonder er een alternatief voor te bedenken. Oh en verslaafden zijn ook mensen, en hebben bezorgde ouders, die dit soort ideeën ongetwijfeld toejuichen,omdat het tenminste een boodschap is dat deze groep niet wordt opgegeven.
abc
-11-  abc:
inderdaad wat een belachelijk verhaal, om nederlanders een indruk te geven wat het is om in te burgeren..hahahahaah..........
R. Groot
-12-  R. Groot:
Dit initiatief lijkt mij tamelijk onschuldig en niet iets om verontwaardigd over te zijn, tenzij er tonnen subsidie naar toe gaan.
Als er autochtonen zijn die graag iets meer van de Marokkaanse en Turkse cultuur willen weten, vormt dit een uitgelezen mogelijkheid. Ik vraag mij alleen af of dit nu voorziet in een enorme behoefte onder de autochtone Amsterdammers.
Wat mijzelf betreft leer ik vooral over de Turkse en Marokkaanse cultuur via mijn Turkse en Marokkaanse collega's. Gewoon ongedwongen en ongeforceerd. Bewijst voor mij dat de beste vorm van (wederzijds) integreren nog altijd op de werkvloer plaatsvindt. Ik en mijn allochtone stadgenoten leven namelijk nog steeds in behoorlijk verschillende en gescheiden werelden de werksituatie uitgezonderd.
John Zwart
-13-  John Zwart:
Natuurlijk is er animo.
Van andermans geld leuke dingen doen vind je altijd genoeg aanmelders voor.
Ander punt is, zijn we ermee gebaat?
Een heleboel 'onschuldige' initiatieven bij elkaar kost ook een hoop geld.
Dat groepje verslaafden overigens, dat naar Portugal gaat voor zes maanden om af te kicken, bestaat maar uit 20 personen, maar kost (reken maar uit) de gemeenschap 1,2 miljoen euro.
Zuur commentaar? Realistisch, geeft iemand een pot met subsidiegeld en ze bedenken er wel een bestemming voor. Maar mogen we alsjeblieft een beetje kritisch blijven?

Ik zat jaren bij een atletiekclub en daar was een trainer die in zijn vrije tijd zonder enige vergoeding moslimvrouwen fietsen leerde. (Daar konden ze veilig oefenen, op die baan zonder verkeer en als ze vielen, kwam het niet hard aan op de kunststofbaan).
Dat vind ik nou geweldige en prijzenswaardige initiatieven.
Potverteren op andermans geld is geen kunst.
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Allen , het lijkt mij toch toe dat wij EEN taal horen te spreken in dit land.

Ik heb vandaag dan ook graag meegewerkt aan de Nationale voorleesdagen.

Verder (want ik spreek al 5 talen en ben nooit te beroerd om iets bij te leren) heb ik 2 jaren geleden ingetekend op een cursus Arabisch via stichting Impuls in Nieuw-West.

Degene die ons die taal zou leren liet het afweten en vervolgens kregen mijn lieve man en ik ook het ,vooraf betaalde, geld niet terug!!

Pas na vele telefoontjes en een brief kregen we ons geld.

Bij Stichting Inpuls moeten ze niet alleen leren lezen want daarnaast is nog wel meer nodig! Tenslotte beweren zij dan ook nog dat zij HET antwoord zijn op maatschappelijke problemen op 'wijk-niveau'

Tsja..

Volgens mij moeten deze mensen (autochtoon en allochtoon) eerst gewoon maar eens leren lezen..! (-: Yanny
Rian
-15-  Rian:
Erg goed initiatief. Woon zelf in het buitenland en pas dan ervaar je hoe moeilijk het is om te integreren in een nieuwe samenleving. Ik kom uit Nederland, een 'eerste wereldland', dus interessant.
Maar stel je eens voor dat mensen al een oordeel over je hebben voordat ze je uberhaupt kennen. En dat alleen omdat je uit een bepaald land komt.
RudiPensionado
-16-  RudiPensionado:
Integreren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn als je deelneemt aan het sociale leven. Goede omgang en communicatie met je buren bereik je door als voorbereiding de taal te leren zodat je snel de aansluiting kunt vinden. Het verenigingsleven geeft ook mogelijkheden.
Wij hadden de leerplicht maar toch zijn er veel mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven.
Rogier van Aarden
-17-  Rogier van Aarden:
Pensionado. Er bestaat niet zoiets als 1 sociaal leven er zijn er meerdere. Het verenigingsleven geeft ook mogelijkheden? Een klaverjasclub, sjoelkampioenschappen, holadiejee avondjes. Of bedoelt u de tennisclub, de bridgeavonden etc.etc.. Wel een nauwe blik op integreren. Dat moet volgens mij van twee kanten komen. Hoe welkom ben je eigenlijk als nieuweling of hanteert u liever het begrip “zo zijn onze manieren toevallig”.
RudiPensionado
-18-  RudiPensionado:
Rogier,
Zoals enkele andere doen hier op deze plaats stel je suggestieve vragen en gaat je reactie over de onmogelijkheden.
Door mensen zoals jij is er al zoveel mislukt.
J. Wever
-19-  J. Wever:
Ik zou graag in Amsterdam de Marokkaanse-Arabische taal willen leren spreken&schrijven.
Wie kan mij helpen aan adressen? instelling? prive-lessen?
Alvast bedankt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.