Home > > Old MacDonald

Old MacDonald

Amsterdam - Wanneer heeft u vorig jaar de laatste gierzwaluw gezien? Zelf zou ik het niet meer weten. Vraag je me van de afgelopen zes jaar wanneer ik de eerste gierzwaluw heb gezien, dan dreun ik zo uit mijn hoofd een rijtje data op. Maar de laatste - dat gaat niet lukken. Hoe weet je immers dat een gierzwaluw de laatste is? En als ze eenmaal weg zijn kan het nog een tijd duren voor je het merkt. Wat er niet is valt nu eenmaal minder op dan iets dat er wel is.

Op diezelfde manier was het me eigenlijk nooit opgevallen dat Old MacDonald verdwenen was. Old MacDonald was een zwerver die vooral in het centrum opereerde. Natuurlijk was MacDonald niet zijn echte naam - dat is niet te hopen althans - maar ik noemde hem zo omdat hij onophoudelijk de eerste regel van 'Old MacDonald had a farm' floot.
En als ik zeg onophoudelijk, dan bedoel ik ook onophoudelijk. Dag in, dag uit, jaren achter elkaar kon je hem door het centrum horen sjouwen. Als je ter hoogte van het Spui op de Kalverstraat stond dan hoorde je hem al vanaf de Munt aankomen: 'Old MacDonald had a farm - Ee-i-ee-i-oh - Old MacDonald had a farm - Ee-i-ee-i-oh - Old MacDonald had a farm - Ee-i-ee-i-oh - Old MacDonald had a farm - Ee-i-ee-i-oh...'

In de Leidsestraat, op de Nieuwendijk, op de Herengracht en de Nieuwmarkt, in de metro: overal hoorde je Old MacDonald, even onvermijdelijk als de belletjes van de Hare Krishna's - en even zenuwslopend ook. De man was een soort plaat die was blijven hangen. Ik ben ervan overtuigd dat hij in zijn slaap nóg lag te fluiten. Zijn lippen moeten van hoorn geweest zijn. Hoe hij tijd vond om te eten of drinken is me een raadsel.

Vermoedelijk was het deuntje een soort last ditch attempt om de aandacht van voorbijgangers te trekken. Je ziet dat vaker bij zwervers: je hebt er die heel hoog gaan neuriën, weer andere vervallen in bijzonder luid (en bijzonder vals) psalmzingen. En inderdaad: ze houden er de aandacht van het publiek even mee vast, ware het niet dat het publiek des te sneller doorloopt. Een zwerver is tot daar aan toe, een getikte zwerver is eng. Voor Old MacDonald scheen het allemaal weinig uit te maken. Hij spookte door de koopgoot en floot zijn deuntje. Ad infinitum.

Of toch niet. Want opeens was hij verdwenen. Dat moet ergens in 2005 gebeurd zijn, of misschien in 2006. In elk geval was het zeker anderhalf jaar geleden dat ik Old MacDonald en zijn deuntje voor het laatst had gehoord. Zoals gezegd was me dat eigenlijk nooit opgevallen. Het is niet alsof ik over straat liep en dacht: 'Goh, wat zou er toch van Old MacDonald geworden zijn?' Eerlijk gezegd maak ik me meer zorgen over gierzwaluwen. Sorry.

Maar toch: een weekje geleden, op het Bijlmerplein, hoorde ik 'm ineens weer fluiten. En het gekke is dat ik daar even heel gelukkig van werd, zoals ieder voorjaar bij de eerste tjiftjaf of de eerste grutto. 'Hé!,' mompelde ik bij mezelf, 'Leeft die ook nog?' Ik zocht het plein af en verdomd: het was hem. Waar hij die anderhalf jaar gezeten heeft zal ik wel nooit weten. Misschien in de bajes of in het gekkenhuis - of wie weet wel gewoon in het zuiden. In elk geval floot hij nog altijd hetzelfde deuntje.

Maar zoals de vink ieder voorjaar even moet opwarmen voor de vinkenslag er weer lekker uitrolt, zo moest Old MacDonald ook duidelijk even op gang komen. Het wijsje kwam er een beetje haperend uit. Soms viel hij zomaar vijf seconden stil, iets wat hem vroeger nooit overkwam. Geen paniek: het is pas januari. Met een beetje oefening kan hij er straks weer de hele zomer tegen.

vijftien reacties op "Old MacDonald"

mio
-1-  mio:
zo hadden wij de Bietser in Baarn. Altijd mooie verhalen 'wat wil nou het geval: het geval wil, mijn zuster in Almere is jarig vandaag' en hij vroeg een bijdrage voor een treinkaartje. Of een sigaretje. Op een dag was hij weg. We vragen ons nog steeds af wat er van hem is geworden.
Bart
-2-  Bart:
En, heel lang geleden de dwarsfluitist 'Cochius' in Hilversum, hij stond altijd bij de Kerkbrink,en vertelde naast zijn muzikale uitbarstingen vaak over het communisme, Marx en Engel, en over (niet altijd) relevante politieke kwesties..
Later stond hij bij het Spui, naast het Lieverdje, het ging niet meer zo goed met hem, hij leek steeds gedeprimeerder te zijn. Hij is allang dood begreep ik , toen ik eens een krantenarchief doorbladerde..
Maar het was een 'markante figuur'..
Overigens herinner ik me uit de beschrijving ook wel eens oog in oog te hebben gestaan met “Old MacDonald”, dat was op de Albert Cuypmarkt, hij stond toen samen met een soort indiaan met grote leren hoed op, die voorbijgangers afsnauwde als ze niet bereid waren iets te doneren..
En wat de gierzwaluwen betreft: sinds ik in Lelystad woon, heb ik mij onmiddelijk een speciaal nestkastje van een soort kunstleem aangeschaft, om de zwaluw aan te lokken, dat is inmiddels na 2 jaar gelukt, mag ik trots mededelen..
Ik denk dat er nu(16 jan) al een paartje is dat het nest verkent.
Overigens: gierzwaluwen komen volgens mij echt niet in de stad voor, en hebben hun nesten in zgn. 'oeverwallen' langs beekjes en rivieren.. Wat jij bedoelt zijn huiszwaluwen, zoals die zich eertijds nog wel eens in A'dam wilden vestigen, maar blijkbaar toch liever een 'rurale'omgeving opzoeken, net als ikzelf trouwens..
-3-  :
Sorry Bart, je bent abuis. De zwaluwen die hun nesten in 'oeverwallen' bouwen zijn oeverzwaluwen (Riparia riparia). Huiszwaluwen (Delichon urbica) komen in Amsterdam weinig voor. Gierzwaluwen (Apus apus) des te meer. Die komen zo rond 25 april naar Nederland. Van zwaluwen die op 16 januari al nestjes komen verkennen heb ik nog nooit gehoord. Heb je daar foto's van? Het zal de geleerden interesseren. :-)
Sanne
-4-  Sanne:
Ik hoorde gisterochtend een merel zingen, die was erg vroeg dit jaar!
Rogier
-5-  Rogier:
In het centrum van Amsterdam loopt nog zo een markant type. Loopt erg te “schreeuwen” en dan vooral in het Duits. Dit doet hij zomaar vanuit het niets. Je schrikt je echt wezenloos.
John Zwart
-6-  John Zwart:
een merel maakt nog geen zwaluw!
John Zwart
-7-  John Zwart:
De duitse “schreeuwer” ben ik ook wel eens tegengekomen. Op de loopbruggen naar het Oosterdokseiland. Daar jaagt hij voortdurend vooral vrouwen de stuipen op het lijf, maar hij schijnt niemand kwaad te doen.
Arnoud de Jong
Ik heb wel eens gehoord dat de gierzwaluw eigenlijk helemaal geen zwaluw is!
-9-  :
@Arnoud: klopt, de gierzwaluw is geen familie van de zwaluwen maar van de apodidae. Letterlijk betekent dat zoiets als 'de nietpotigen' - een misverstand dat ontstaan is doordat gierzwaluwen nooit (of alleen per vergissing) op de grond terechtkomen. (Door de lengte van hun vleugels kunnen ze niet of nauwelijks opstijgen vanaf de grond.)
Sanne
-10-  Sanne:
Er zijn verhalen bekend van oude gierzwaluwen die in hun leven een totale vliegafstand hebben afgelegd van enkele keren naar de maan op en neer (600.000 km per keer dat is).
Leeuw
-11-  Leeuw:
En wie zegt mij dat die beessies niet werkelijk ergens gedurende hun lange leventje een winter op en neer naar de maan zijn geweest ?
engine 54
-12-  engine 54:
Bedankt Marco.
Nu zit dat liedje gelijk de hele dag in mijn hoofd!
Wel een leuk stukje trouwens.
Jean Pierre
-13-  Jean Pierre:
In de Indische buurt hadden we een (dakloze?) man zonder naam die af en toe cafe de Roemer (gesloten) binnen kwam met allemaal klein geld op zak, meestal net genoeg voor een borreltje. Slim als hij was kwam hij meestal op vrijdag, want dan was het een samenkomen van winkelpersoneel,mannen van het abbatoir en veel mannen uit de bouw. Dus kon hij altijd rekenen op gratis drankjes. Man was goed bespraakt en had het er altijd over dat hij ooit een boek zou gaan schrijven met als titel “een nicht in de mist”!!!
Na zo'n 10 slokken liep hij naar buiten en ging dan tegen de lantaarnpaal zitten om zijn roes uit te slapen. Toen hij op een dag er 's morgens nog zat bleek hij daar zijn laatste adem te hebben uitgeblazen. Jaren lang hebben we zijn kruk op vrijdag vrij gehouden. We misten hem....en hebben zijn boek nooit gelezen.
lenie
-14-  lenie:
leuke blog ...kwam hier door de gierzwaluw . ..link ergens ..weet ik veel ....en heb smakelijk gelachen ;)))
groet lenie
Dirk
-15-  Dirk:
HIJ LEEFT!
Het beste bericht in tijden. Ik heb bewondering voor de eenvoud (hoewel hij daar anders over denkt) van Old MacDonald - tsja, iemand moet hem een naam geven. Ik zag hem vroeger heel vaak rond de Dam/Warmoesstraat, schuddend met een bekertje muntjes in zijn hand in een ritme dat niet zo veel te maken had met het liedje, een honkbalpet op zijn hoofd en gaan met die ananas.
Gierzwaluwen eten, drinken, bedrijven liefde en slapen al vliegend in de lucht, ik denk dat hij er ook zo eentje is. Op zijn gezondheid! Dank voor dit brekende nieuws.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.