Home > > Politie lokt rechtszaak uit met arrestaties

Politie lokt rechtszaak uit met arrestaties

Detail van de gewraakte poster
Amsterdam - In 2005 nam de politie in verschillende plaatsen spandoeken in beslag die tegen Verdonk gericht waren, de Rita reisbureau-posters, die naar aanleiding van de Schiphol-brand waren opgehangen. In een Amsterdams kort geding, waarin werd gevraagd om een verbod op verdere inbeslagname van de spandoeken, was de rechter heel duidelijk: "Ook uitlatingen die kwetsen of choqueren vallen echter onder de vrijheid van meningsuiting, zeker als die worden gedaan in een verhit publiek debat zoals dat na 27 oktober 2005 is ontstaan".

Je zou denken dat de politie daarna voorzichtiger werd met het in beslag nemen van materiaal op grond van smaad. Maar nee, dit weekend was het opnieuw raak. Zowel zaterdag als zondag werden actievoerders opgepakt wegens het verspreiden van posters met de tekst "Geert Wilders - Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe". De politie vond de tekst "te ver gaan".
De eerste arrestaties vonden zaterdag plaats op de Dappermarkt waar de Internationale Socialisten demonstreerden. Drie actievoerders werden opgepakt. Een paar uur later werden ze weer vrijgelaten, maar de posters bleven op het bureau.

De gewraakte poster (online te bestellen):
De Geert Wilders Extremist-poster


Zondag vond daarom een tweede demonstratie plaats op de Dam, om te protesteren tegen deze inperking van de vrijheid van meningsuiting. En terwijl er inmiddels voldoende tijd was geweest om juristen te raadplegen, die de politie hadden kunnen vertellen dat geen rechter zal besluiten dat politici geen extremist genoemd mogen worden, werden opnieuw acht actievoerders aangehouden. Onder hen ook GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi, die zich bij de demonstranten had aangesloten.

Her en der werd al geschreven dat het Geert Wilders zou sieren ook nu kamervragen te stellen over deze inperking van de vrijheid van meningsuiting, maar helaas, het was Wilders zelf die een klacht indiende bij de politie en die daarmee de aanzet gaf tot het politie-ingrijpen (zie update onderaan). Hoogst merkwaardig, want Wilders gebruikt het woord extremist zelf regelmatig om anderen mee aan te duiden. En als we naar de definitie van het woord extremist in Van Dale kijken, kan toch niemand ontkennen dat dat een verdedigbare omschrijving is van hoe Wilders zich opstelt:

ex·tre·mist

/EkstremIst/
de (m.)
1 iem. die uitersten najaagt, m.n. mbt. politieke beginselen
vrouw: extremiste

De advocaat van de gearresteerden, mr. J. Klaas gaf dan ook zaterdag al aan: "Dit is overduidelijk een politieke arrestatie, en mijn cliënten zullen die dan ook aanvechten." Dat wordt dus hoogstwaarschijnlijk weer een rechtszaak, die de actievoerders ongetwijfeld met glans gaan winnen. Daarnaast volgt natuurlijk weer een heftig debat in de raad, hoewel, als het goed is zullen de raadsleden het zo met elkaar eens zijn dat er nauwelijks debat hoeft plaats te vinden. Het is wel te hopen dat er dit keer een serieuze richtlijn voor de politie uit voortvloeit, om voortaan dit soort ongein achterwege te laten. Dat achteraf toetsing plaatsvindt is mooi, maar dat hoort wel uitsluitend te gebeuren in gevallen waar twijfel mogelijk is. Justitie heeft het al druk genoeg.

Update: valt weer mee, Wilders vindt de boodschap weliswaar "te walgelijk voor woorden", maar is van mening dat de politie niemand had mogen oppakken.

34 reacties op "Politie lokt rechtszaak uit met arrestaties"

Smith
-1-  Smith:
Teleurstellend stuk tekst. De subjectiviteit en aversie jegens de heer Wilders druipt er vanaf en is niet journalistiek waardig.

Jammer, want met de kern van het verhaal (vrijheid van meningsuiting) ben ik het eens. De demonstratie op de Dam ging overigens hier niet over, anders uit je dat op een andere wijze dan bovenstaande en ga je niet op dezelfde weg verder. Een parlementarier zou zich dan ook met een ander bord en tekst moeten vertonen, i.p.v. met bovenstaande poster. Tweede kamerlid onwaardig.
Ruud
-2-  Ruud:
De tekst is alles behalve teleurstellend want toont juist aan hoe vreemd het dus kennelijk is gesteld met de vrijheid van meningsuiting. Misschien aardig om te vermelden, dezelfde demonstratie in Utrecht werd volkomen met rust gelaten. Zoals het hoort uiteraard. Zo zie je maar hoe selectief een justieel apparaat eigenlijk kan zijn.
Adam Smid
-3-  Adam Smid:
Sowieso eens tijd om de verhouding tussen de Amsterdamse politie en de PVV onder de loep te nemen. Als ik kijk naar de meest zichtbare emanatie van het Amsterdamse korps in de tweede kamer, dhr Hero Brinkman slaat het me al koud om het hart. Zodra deze man z'n Kamerzetel verliest mag hij weer aan het werk bij zijn oude werkgever. Dit is dus iemand die vindt dat je met scherp op Marokkanen mag schieten in relsituaties.
Er zou toch een manier moeten zijn waardoor personen wiens politieke opvattingen onmiddelijk gevolgen kunnen hebben op de uitvoering van hun werk op minder riskante plekken terechtkomen. Je had vroeger al een beroepsverbod voor communisten op bepaalde plekken, en ik meen me te herinneren dat lidmaatschap van de Centrumpartij in de jaren 80 taboe was voor Amsterdamse agenten. Als we vaststellen dat Wilders toch wat verder gaat dan Janmaat indertijd, zou het toch mogelijk moeten zijn het Amsterdamse korps te behouden als een politiek zo neutraal mogelijk instrument?
Voor nu lijkt me het belangrijkste er achter te komen wie opdracht heeft gegeven voor deze aanhoudingen, en de carrière van deze persoon verder op de juiste weg te helpen. Bij de reinigingspolitie dunkt me.
John Zwart
-4-  John Zwart:
Ik hoor aldoor dat de werkdruk bij de politie zo hoog is, vandaar de looneisen. Nou het lijkt me heel eenvoudig om die werkdruk een beetje te verminderen door bv dit soort acties af te blazen. En zo weet ik er nog wel een paar meer.

@ Smith - het lijkt me nogal beledigend om figuren als Wilders en Hero “heren” te noemen. gezien hun uitlatingen willen ze daar vast niet toe behoren.

Cohen loopt met emmertjes water en deze beide heren lopen steeds met emmertjes benzine te morsen.
Dat schiet natuurlijk niet op.
Sigi
-5-  Sigi:
Ik ben het eens met Adam Smid. Zo'n onderzoek over de banden PVV - A'dams politiekorps - en blijkbaar zelfs de leiding - lijkt me een prima idee, ben erg benieuwd naar de uitkomst.
de platte pet
-6-  de platte pet:
Neem van mij maar aan dat de Amsterdamse politie in het algemeen en de leiding in het bijzonder geen verhouding heeft met de PVV. Sterker, ik ga er van uit dat Hero Brinkman nimmer zal wederkeren op zijn oude stek.
Groot was dan ook mijn plaatsvervangende schaamte bij het lezen van alle stukjes over de aanhoudingen bij de 2 kleine “demo's” afgelopen weekend op de dam waarbij men met een in mijn ogen geheel niet schokkende poster rond liep.
Amsterdam heeft een demo-beleid waarin men met borden zoals: “Bush terrorist” plus het portret van Bush en de Amerikaanse vlag mag lopen en waarvan er nog nooit 1 in beslag is genomen.
Ook de openbare orde leek mij in het geheel niet onderhevig aan enige verstoring, een van de weinige gegronde redenen die ik zelf nog zou kunnen bedenken om een dergelijke manifestatie af te kappen (zie het filmpje op AT5).
Kortom ik ben net zo nieuwsgierig als u allen wie om welke reden de aanhouding van betrokkenen heeft bevolen.
Laat Amsterdam in deze een voorbeeld nemen aan Utrecht!
Sigi
-7-  Sigi:
@de platte pet
Ik hoop van harte dat u gelijk heeft.
de platte pet
-8-  de platte pet:
Opdat dit allemaal nog een staartje moge hebben!

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen is verbaasd over de arrestaties het afgelopen weekeinde in Amsterdam van tegenstanders van PVV-leider Geert Wilders.

Volgens zijn woordvoerster heeft hij gisteravond uitleg gevraagd aan hoofdofficier Leo de Wit, kort nadat hij was geïnformeerd over de arrestaties. ''De burgemeester was enigszins verbaasd. Hij vond het opmerkelijke aanhoudingen.'' De woordvoerster benadrukt dat ze plaatsvonden op last van justitie. Vanmiddag zou er nader over worden gesproken bij regulier overleg tussen Cohen, De Wit en korpschef Bernard Welten.

Lees hier verder: http://www.parool.nl/nieuws...

Opmerking van de redactie: In verband met het auteursrecht mogen krantenberichten niet integraal worden overgenomen. Dat gebeurde hier oorspronkelijk wél. Vandaar dat wij deze reactie hebben ingekort en hebben doorverwezen naar het artikel op de Parool-site.
de platte pet
-9-  de platte pet:
@de redaktie
Mijn excuses en bedankt voor de aanpassing.
de platte pet
-10-  de platte pet:
De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zet vraagtekens bij de aanhouding van activisten die afgelopen weekeinde in Amsterdam anti-Geert Wildersposters verspreidden
Volgens hem kan de politie alleen mensen aanhouden wegens bijvoorbeeld smaad of belediging als de persoon in kwestie een klacht indient. Dat is bij Wilders niet het geval. Die vindt zelfs dat de actievoerders gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting. Maar zelfs als de politicus wel aangifte had gedaan, is het maar de vraag of de aanhoudingen terecht waren, aldus Brenninkmeijer. Het is volgens hem lang niet zeker dat de tekst op de posters, ‘Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe', een strafbare belediging is.

Volgens de ombudsman vertoont de kwestie sterke gelijkenissen met een soortgelijke zaak uit 2005 in Rotterdam. De politie arresteerde daar een man die een bord met de tekst ‘Bush terrorist’ bij zich had. Omdat de Amerikaanse president echter geen aangifte had gedaan, was de aanhouding onterecht.

Lees hier verder:http://www.volkskrant.nl/binnenland/article494554.ece/Kritiek_op_arrestaties_Wilders-protest
RudiPensionado
-11-  RudiPensionado:
Adam Smid,
Wat hebben de PVV en de Amsterdamse politie dan voor verdenkingen dat een onderzoek zou rechtvaardigen? Toch niet dit hé?
Meteen maar even Groen Links en de dierenactivisten onderzoeken en zo zijn er nog een aantal te noemen die je zelf wellicht kunt bedenken.
de platte pet
-12-  de platte pet:
Justitie, de opdrachtgever tot de aanhoudingen (geen klacht van PVV of eigen initiatief van Politie)verklaart:

Justitie baseerde zich bij de aanhoudingen op een zaak uit 2006. Toen veroordeelde de Bredase rechter een man die een voor moslims beledigende poster had ontworpen. Dat pamflet bevatte nagenoeg dezelfde afbeelding en tekst: een persiflage op een sigarettenpakje (‘brengt de samenleving ernstige schade toe’).

Het parket concludeerde in tweede instantie dat het affiche niet ageerde tegen de persoon van Geert Wilders, de fractievoorzitter van de PVV in de Tweede Kamer, maar tegen zijn uitlatingen. Daardoor hield de vergelijking met de moslimposters geen stand. ‘Wilders is een landelijk bekend politicus. Verwacht kan worden dat er reactie komt op zijn standpunten. Deze posters vallen in die context onder de vrijheid van meningsuiting’, zo laat het OM in een persbericht weten.

lees verder:
http://www.volkskrant.nl/bi...

Het is jammer dat Justitie zo laat pas, toen iedereen op zijn achterste benen stond, in staat was om de zaak in de juiste proportie te zien.
John Zwart
-13-  John Zwart:
Niemand begrijpt wat de aanleiding van deze actie kan zijn geweest...
Misschien om wat dossiertjes aan te leggen van mensen die al argwanend bekeken worden.
Een mooie aanleiding om de (volkomen uitgeholde) wetgeving op privacybescherming te omzeilen?

En dan willen we ook nog WK voetbal en/of OS naar Amsterdam/Nederland?
Dan kunnen we pas echte grote stappen richting politiestaat verwachten.

Wedden dat er nu weer een hele kudde schapen begint te blaten: 'ik heb niks te verbergen, van mij mogen ze hun gang wel gaan'
RudiPensionado
-14-  RudiPensionado:
Ja, ik en daar is toch niets op tegen?
Bart
-15-  Bart:
Tja, een fraai plaatje van Wilders, en geheel terecht: 'brengt u en de samenleving ernstige schade toe'. Als dat voor een sigaret geldt, zoals te zien op ieder pakje marlboro, dan zeker voor de heer W. Zijn polemisatie in woord en geschrift (en binnenkort ook in de bioscoop of op tv!?!)is noch voor de autochtoon, noch voor de immigrant plezierig om te horen of te zien.
Een protest, in welke vorm dan ook is daarom gerechtvaardigd, mits het binnen de kaders van onze democratie blijft. Dat de politie zich weer eens van zijn domste kant liet zien en hiervoor mensen oppakte, zegt veel over de leiding van deze organisatie. Ik kan me namelijk niet voorstellen, dat er agenten op straat lopen die zelf dit soort beslissingen nemen om een paar demonstranten op te pakken.. ik hoorde dat groenlinks kamerlid Tevfik Dibi er ook bij was. Als ik van de actie geweten had was ik er ook bij geweest..
Het hele bericht doet me overigens denken aan de jaren '60/'70 toen justitie iedereen oppakte die 'Johnson moordenaar' riep of schreef (Johnson was de amerikaanse president in die tijd, voor de jongere generatie). Het was geen probleem om midden over het Damrak “JOHNSON MOLENAAR” te schilderen, dat leverde zelfs geen boete op...
Gelukkig weet zelfs Wilders wat relativeren is: hij noemde de I.S. weliswaar een 'abjecte club', maar vond het te ver gaan om wegens de door hem geprezen vrijheid van meningsuiting, daar mensen voor op te pakken.
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Nou,nou, wat een drukte hier allemaal weer!

Die mensen hadden maar niet zo weinig originele borden met sigaretten-covers moeten gebruiken.

Zij hadden er beter aan gedaan een pruikje (verkrijgbaar in feestwinkels) op hun hoofd te dragen...

Zelf word ik nogal moe van snorren en pruiken omdat er nogal wat HEREN zijn die daar indruk mee willen maken!

Heren die dit lezen; wees jezelf en luister naar een vrouw.

En dat kan alleen als je je snor wilt opgeven en -al helemaal- die vreselijke 'pruik' afschaft.

Wellicht verdwijnen de hoofddoeken dan als sneeuw voor de zon..
Adil
-17-  Adil:
WEG MET WILDERS!!! Mooie POSTER Man!! Behang heel amsterdam er maar mee.. Inclusief de mensen die hier negatief op reageren... hahah De Groeten! :D
Adil
-18-  Adil:
PS: Laat mensen lekker in hun waarde Yanny... Als ze een hoofddoek willen dragen doen ze dat tog lekker... Ik verbied het jouw ook niet om een muts op te d0en..
John Zwart
-19-  John Zwart:
Muts ?
adil
-20-  adil:
Ja is een voorbeeld. Muts pet hoofdoek keppeltje.. weet ik ut.
Etienne Verbeem
-21-  Etienne Verbeem:
Zowel Yanny als Pensionado plaatsen soms berichten met een misselijk makende ondertoon. Ik snap niets van een opmerking over snorren/pruiken en snap ook niet dat pensionado het recht op vrije meningsuiting en recht op persoonlijke vrijheid voortdurend met flauwe zinnen moet tackelen. Uit sommige reacties van deze mensen blijkt maar weer dat ze zichzelf erg superieur vinden en slechts vinden dat hun levensstijl en uitgangspunten maatgevend moeten zijn voor anderen. Vreemd eigenlijk, want als ik een beetje kan inschatten hoe oud zij zijn, dan zouden zij beter moeten weten.
RudiPensionado
-22-  RudiPensionado:
Etiene,
Probeer het eens op inhoud ipv een verwijtende toonzetting.
Blijkbaar heb je veel berichten gelezen en nagelaten de dialoog te openen.
Met het plaatsen van wat opmerkingen van algemene aard bewijs je niemand een dienst.
Adil
-23-  Adil:
Ik moet zeggen dat Etienne wel een goed punt heeft. Majah ieder zijn mening eh....

"PS: Mij bewijst ze wel degelijk een dienst. Maar dat terzijde..
RudiPensionado
-24-  RudiPensionado:
Adil,
Je kent Etienne?
Ik wist niet dat het een dame was dus......trekken jullie samen op in dit forum?
Mag hoor.
King Ellessar
-25-  King Ellessar:
waarom kan wilders niet gewoon uit de 2e kamer worden gezet? die man is niet 100%
bart
-26-  bart:
Het gaat natuurlijk niet om hoofddoeken,keppeltjes,burka's of petten en hoeden (meer hoofdbedekkingen kan ik niet zo gauw bedenken, ik ben zeker niet perfect, er zijn er vast nog meer)
Kwestie is dat het niet daarom gaat, maar om respect voor elkaars religie, en voor elkaars persoonlijkheid in deze maatschappij! We zijn als inwoners van Nederland (en als je het wat groter maakt: europa) verplicht om op een open, redelijke en vertrouwelijke manier met elkaar om te gaan..
Het betekent daarom ook gewoon dat het beledigen van waarden en normen in de Islam, of Christendom, of alle andere geloven kwetsend kan zijn!!
Domme reacties daarop, zoals Al Quaida/ of Vlaams Blok/ Geert Wilders/Le Pen-F- en dergelijke, zijn uitsluitend polemiserend..
Het uitsluiten van de reacties van deze groeperingen is de simpelste manier, maar niet de juiste wijze waarop de discussie met deze clubs zou moeten worden aangegaan..
King Elessar
-27-  King Elessar:
Ze moeten beledigende dingen als die film of zelfs überhaupt die rare opmerkingen van Wilders écht verboden maken.
Jean Pierre
-28-  Jean Pierre:
Ik ben een snordragende man, maar om die nou af te scheren om een punt te maken in deze discussie gaat me wat te ver !!
RudiPensionado
-29-  RudiPensionado:
Ik dacht dat je snor er al af was?
Harry
-30-  Harry:
Hmm, de Wildersvrienden bij de politie zijn nog steeds actief: http://www.parool.nl/nieuws...

Typisch, nu zachte dwang. Als je dit ook vergelijkt met de ophef rond de in Palestijnen shawl gehulde Anne Frank (mochten blijven hangen, discussie op voorhand) dan is dit toch wel meteen weer heel erg voortvarend.

Misschien moet de locoburgemeester toch eens op een familiebijeenkomst informeren wat er gebeurt als je de Amsterdamse politie z'n gang laat gaan met politiek discutabele doelen.
Hassan
-31-  Hassan:
Wilders is geen extremis. Wilders is gewoon bang. Hij is echt oprecht bang voor de islam. Daarom kiest hij deze godsdienst als vijand. Dat is natuurlijk niet juist, maar Wilders is oprecht bang en daarom is deat over de islam, inhoudelijk, van belang om hem n zijn achterbang in te laten zien dat de realiteit van onze samenleving anders is
John Zwart
-32-  John Zwart:
@ Hassan
“achterbang” vind ik in dit verband een leuke verspreking.
peter
-33-  peter:
Ach, na de moord op van Gogh hing iemand een bijbeltekst -gij zult niet doden- achter zijn raam. Hij werd door de politie gelast dat te verwijderen want het zou aanstoot geven aan de vlakbij gehuisveste moskee. Een toevallig in de buurt zijnde ploeg van de regionale TV filmde het politieoptreden. Die werden gearresteerd en hun filmmateriaal afgepakt. Er bestaat al lang geen vrije meningsuiting meer.
cora
-34-  cora:
Het begint er de laatste tijd aardig op te lijken dat de Politie onder aanvoering van de Politiek haar vermeende macht wil terughebben.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.