Home > > Papier (niet?) hier

Papier (niet?) hier

null
Westerpark - Vanavond nog een keer knallen en dan massaal fris, fruitig en vol goede voornemens 2008 in. 2007 kan de deur uit. Waar gaat u heen met de extra dikke krantenbijlage, de verpakking van de WII en de stapels kerstreclamefolders? Juist 'm naar de papierbak. Nee, niet vandaag want dan treft u een gesloten bak vanwege het vuurwerkgevaar. Op alle andere dagen van het jaar wel. Scheidt u ook keurig uw afval? En gaat dat altijd goed?

Zo eens in de twee weken verzamel ik al het overbodige papier in huis en ga naar de papierbak in de Van Hallstraat. Die bak blijkt vol te zitten lopen en dan gebeurt er dit.
De hengels van de tas striemen in mijn hand. Het gewicht van twee krantenabonnementen, oude magazines, lege verpakkingen, enveloppen, etc snijden bij elke stap dieper in mijn vingers. Nog tachtig stappen tot de volgende bak, denk ik terwijl de rechtertas begint te scheuren. Op de hoek torenen twee groene blokken met een puntdakje als kleine uitkijkposten boven het kleine pleintje uit. Bijna van mijn last verlost, verzucht ik hoopvol.

Tevergeefs. Beide papierbakken zijn propvol. Er kan zelfs geen pizzakoerierfolder meer bij. Gezien de hoeveel plastic tassen, kartonnen dozen en losfladderende kranten en andere papieren die een cordon rondom de bakken hebben gevormd, ben ik niet de eerste die er tegen aanloopt. Wat nu? Op zoek gaan naar een volgende bak? Geen idee welke kant op te gaan. Alles klakkeloos dumpen naast de berg dozen en tassen? Slecht idee. Zwerfafval is er al genoeg. Bovendien, voor je er erg in hebt, zweeft alle post die je liever voor je zelf houdt over straat.

Alles weer mee naar huis nemen dan? Een blik op de gescheurde tassen vertelt me dat ik dat niet haal. Ik draai me om en kijk of iemand mij ziet. Als ik me ervan verzekerd ben de enige te zijn, open ik vlug de klep van de restafvalbak. In een vloeiende beweging verdwijnt mijn oud papier bij het stinkende huisvuil. Mijn brandende handen krijgen gezelschap van een brandend hart. Auw. Trouw leg je elke papiertje aan de kant om het vervolgens alsnog met het restafval te zien verdwijnen.

In Amsterdam kan er nog meer papier gescheiden worden. Maar daar moet dan wel de mogelijkheid voor zijn. Gemiddeld gooide elke Amsterdammer 79,5 kilo papier weg in 2006, waarvan 31 kilo in de oud-papierbak terecht kwam. In stadsdeel Westerpark doen de bewoners het iets beter: per bewoner belandde 32 kilo in de papierbak en 36,1 kilo bij het overige afval. Desalniettemin verdwijnt meer dan de helft van al het papier en karton met het overige afval. Amsterdam staat nog ver weg van de doelstelling van de Europese branche van papier- en kartonproducenten. In een convenant stellen zij als doel dat in 2010 66 procent van het papier en karton in Europa wordt gerecycleerd.

Door schuldgevoel overmeestert, overpeins ik de mogelijke oplossingen. Meer bakken erbij of kan het ook simpeler? Stadsdeel en gemeente, help ons onze goede voornemens te kúnnen uitvoeren.

drie reacties op "Papier (niet?) hier"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Kan je net zo goed een brief aan Sinterklaas schrijven ...
Marieke
-2-  Marieke:
Lekker doorstapelen onder de kapstok en eens in de maand naar de werf in Zeeburg rijden. Met de auto, inderdaad, foei. En daarna boodschappen doen in Noord, met gratis parkeren, en zo.

Weinig bevredigenders dan een aantal kartonnen dozen zelf vanuit je achterbak over de rand van zo'n grote container te mogen kieperen, met applaus van de in de overall gestoken medewerkers.

Idem voor oude 14 inch monitors en blikken verf. Alhoewel dat niet iedere maand gebeurt, en je ze ook al niet in een container mag donderen. Maar toch :-)
Rolf Steenwinkel
-3-  Rolf Steenwinkel:
Ik denk dat de bakken simpelweg vaker geleegd moeten worden. Dit is een paar keer niet goed gegaan. Als verantwoordelijk stadsdeelwethouder in Westerpark zal ik daarvoor doen wat ik kan.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.