Home > > Geen mening

Geen mening

Algemeen- In de laatste weken van het jaar is het grote terugkijken en vooruitblikken begonnen. Tijd om de balans op te maken. Zo was 2007 het jaar van Geert Wilders, Rita Verdonk en Eshan Jami. En niet te vergeten Bokito. Jan Wolkers en Jos Brink gingen dood en de Anne Frankboom nog net niet.
Het nieuwe jaar belooft ook veel moois want 2008 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationale jaar van de aardappel!
Ja, echt waar. Ik heb er zin in, het jaar van het bintje en de eigenheimer. Klinkt toch veel gezelliger dan het Michiel de Ruyterjaar of het jaar van de molens.

Voor mij persoonlijk was 2007 vooral het jaar van de mening. Er gaat geen dag voorbij of we mogen ons op radio, televisie en internet uitspreken over grote en kleine wereldkwesties. Moeten we blijven in Oeroezgan, zijn politiemensen verwende mannetjes en mag Maxima zich uitspreken over de Nederlandse identiteit? Je kunt tegenwoordig geen programma meer bekijken of je wordt opgeroepen om je mening te geven. Niks mis mee maar heel eerlijk gezegd schiet ik er vaak niets mee op. Daarom roep ik het jaar 2008 persoonlijk uit tot het nationale jaar zonder mening.

Afgelopen maandag keek ik naar Pauw en Witteman . De uitzending kwam voor de gelegenheid live vanuit Slotervaart, de plek waar het afgelopen jaar flink de vlam in de pan ging. Hoe is het nu in Slotervaart? Is de rust teruggekeerd of kan het zo weer uit de hand lopen? Het was een boeiend schouwspel van meningen van jongeren uit de buurt, een bezorgde hoofdcommissaris, een zalvende minister van integratie, een VVD-kamerlid van de harde lijn en een vaderlijke burgemeester. Veel boze gezichten en sommige sprekers waren even vergeten dat er op alle televisies tegenwoordig een volumeknop zit. De uitzending was vooral een wirwar van uitspraken en verwijten:

Stadsdeelvoorzitter Marcouch: "(...) gewoon tuig (...)."

VVD-kamerlid Kamp: "Mensen in deze wijk zouden zich voor hun gedrag ten opzichte van de politie dood moeten schamen."

Hulpvelener: "U kent alleen de theorie, u kent de praktijk niet."

Marokkaanse vader: "Een maand in de gevangenis met weinig slaap, eten en drinken en dat zijn ze genezen."


Na het zien van de uitzending was ik niet veel wijzer geworden. De liefde in Slotervaart komt duidelijk niet van twee kanten en het wantrouwen tussen de overheid, jongeren en jongerenwerkers in de buurt is groot. Terwijl iedereen volgens mij toch hetzelfde wil, gewoon lekker leven en werken in een prettige buurt. Maar in dit soort discussies hebben de meeste mensen stront in hun oren. Ze kunnen niet gewoon naar elkaar luisteren. En juist daarom roep ik 2008 uit tot het jaar zonder mening.

Dat betekent niet dat je lekker je kop in het zand moet steken. Want geen mening is niet hetzelfde als onverschilligheid. Voor mij is het een manier om weer te leren luisteren, om vragen te stellen die er echt toe doen (en niet de vragen die jouw mening bevestigen) en om het vertrouwen te winnen.

22 reacties op "Geen mening"

Flipper
-1-  Flipper:
2007 was voor mij één der jaren ter financiële achteruitgang wat de doorsneeburgers betreft. Helaas zal die trent zich wel dóórzetten. Schaamteloos- en klaarblijkelijk ongestraft kunnen overheden burgers zomaar (hogere) lasten opleggen. Let wel: Flipper is opzichzelf NIET... tegen belastingen en heffingen, maar er zit wel eens een grens aan (wat mij betreft !).
Flipper
barend
-2-  barend:
Geloof dat Flipper het -zeer terechte- punt van Carmen niet helemaal begrijpt...
RudiPensionado
-3-  RudiPensionado:
Er is volgens mij niets mis mee om mensen, op basis van vrijwilligheid, hun mening te vragen.
Alleen in Den Haag lopen er wat mensen rond die de mening van het volk niet kennen en daarvoor honderd dagen het land in moesten om die meningen te verzamelen. Volgens mij moesten ze, alvorens die baan te nemen, weten wat er leeft bij de mensen die zij vertegenwoordigen. Omgekeerde wereld dus.
Het is dus goed om voortdurend te meten want regeren is vooruit zien en kennis is macht.
richard
-4-  richard:
Meten, mening, weten en politiek bedrijven zijn wel heel verschillende zaken.
Soms denk ik wel eens dat iedereen altijd alles weet of er een mening (hoe ongefundeerd dan ook) over heeft. Dat is natuurlijk ook een beetje de makke van de Politiek. Je vraagt mensen wat ze er van vinden en vervolgens zien mensen daar niets van terug. Of het zit in verhullende boodschappen of ergens in beleid wat dan na een paar jaar plots naar voren komt. Het is dus van belang dat politiek gezien je weet wat het programma zal zijn voor de komende vier jaar. Dat is al knap lastig Buiten een vierjarenprogramma of regeeraccoord draait de wereld buiten natuurlijk ook door. Dat iedereen maar overal een mening over moet hebben is natuurlijk te dol voor woorden of anders gezien misschien wel een beetje dom. Dat laatste geeft in ieder geval aan dat er geen interesse is in wat van hogerhand wordt bedacht. Maar mijn wens voor 2008, mag dat programma op de radio weg waar iedereen in een sneltreinvaart maar wat mag roepen en dat wordt dan weer een nieuwsfeit.
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
carmen, wat een mooi stuk!

Maar wat bedoel je nu precies? moeten wij een mening hebben in stilte of zo? (want volgens jou schiet de samenleving niets op met al die meningen)

Vervolgens laat je weten dat de uitzending van Pauw en Witteman voor jou niets betekende. Waarom niet?

Voor mij was die uitzending samen met een paar andere; Jeroen Pauw eerder in het jaar, en Prem Radakishun onlangs, een ware apotheose op het gebied van journalistiek!

Eindelijk discussie! Dat dat op TV moet plaatsvinden is heel jammer maar het is niet anders. Ik vind dat de 'publieke omroep' hier heel erg goed mee omgaat en voel mij als 'autochtone' buurtbewoner heel erg gesteund.

Ik vind het vreselijk dat ik al meer dan 30 jaar in mijn buurt woon en echt elk contact met mijn 'nieuwe' buren heb gezocht, en niet heb gekregen.

Deze buren willen geen contact met mij, mijn man of mijn kinderen.

Sterker nog, als een van mijn kinderen verliefd werd op een jongen 'uit een andere cultuur' dan waren de ouders er als de hazen bij om duidelijk te maken dat dat NIET kon! (terwijl mijn gade en ik dachten waarom dan niet?!)

Carmen, die discussie is heel hard nodig hoor! Al was het maar dat onze jongeren gewoon eens verliefd op elkaar kunnen worden zonder God of Allah op de achtergrond..
Guus
-6-  Guus:
“Het jaar van de meningen”... Wat doen we met die meningen? Meningen van mensen die zich nimmer hebben verdiept in de materie waarover ze hun “mening” ventileren, immens teleurgesteld zijn dat er met die “mening” niks wordt gedaan.

Op het gevaar te worden bestempelt als een 'ondemocraat' krijg ik het gevoel dat we vèèl te vèèl ruimte bieden aan het uiten van “meningen”. Op dit moment wordt er op deze site een 'topic' welhaast gegijzeld door virtuele hangplekjongeren welke absoluut niet van plan zijn tot een ieder genoegen verschaffende constructiviteit te komen. Volg de reactiedraden op menig dagbladsite en men krijgt de indruk dat de advocatuur de definitie is van gewetenloze zakkenvullers die moordenaars etc bij staan. “Meningen” van lieden welke het niet nodig vinden om na te denken voordat ze het tekstklavier 'taelvaud' op taalfout stapelend beroeren.

Is het de politiek volledig kwalijk te nemen dat men niet alles kan met deze
'overkill' van meningen en “meningen”? Nee! Het gevaar is dat de ambitieuzen zich helemaal niets zullen aantrekken van de volksverlangens. Het beste bewijs hiervan is Els Iping welke van onze eens zo bruisende stadshart Kerk-Avezaath tijdens een herfstige zondagmorgen wil maken. Het burgemeestersreferendum in Utrecht had tot nadenken moeten stemmen, nu gebeurt in Eindhoven precies hetzelfde. -Kiezen uit de ene PvdA-er in driedelig kostuum en de andere PvdA-er in driedelig kostuum- De neerwaartse spiraal moet eens worden doorbroken. Wanneer de politiek beter gaat luisteren hoeven de 'reactieterroristen' niet zo hard te schreeuwen, als de 'reactieterroristen' niet zo hard meer schreeuwen gaat de politiek -mogelijkerwijs- weer beter luisteren.

De uitzending van Pauw & Witteman met Prem heb ik ook gezien, beter gezegd: uitgezeten. Niemand die ècht naar iemand luisterde want de handicap van elk televisiedebat is nu eenmaal dat men geen tijd heeft om dingen uit te diepen, een avond en een deel van de nacht durend debat moet worden geperst in een uur tot negentig minuten. Daardoor was die uitzending alleen maar goed voor de kijkcijfers.

2007; 'Het Jaar Van De Mening', wordt 2008 'Het Jaar Van Het Nadenken'? Of blijven we nog een jaar -of wat- doorgaan met het aloude Nederlandse gezegde 'Holle vaten klinken het hardst'..?
John
-7-  John:
@ Guus
Begin niet met gelijk allerlei mensen op de tenen te treden, als je wilt dat er naar je geluisterd wordt, cq dat je met aandacht gelezen wordt.

Correcties, bij deze gaarne gegeven:
“worden bestempeld” = vtt dus met een D.
“Els Iping die”
“van ons stadshart”
“kiezen de éne óf de ándere” niet uitkiezen dus (uit een assortiment).

Verder nogal wat storende woorden die geen Nederlands zijn en dus niet in een betoog thuishoren van iemand die pretendeert het foutloos schrijven hoog in het vaandel te houden:
“ondemocraat”
“topic”
“overkill”

Graag gedaan.
Guus Rombouts
-8-  Guus Rombouts:
@John
Volgens het reglement van deze site dienen alle reacties on topic te zijn, de uwe is dat overduidelijk niet. Afgezien daarvan heb ik talloze reacties gelezen welke in beduidend miserabeler Nederlands zijn geschreven. Wanneer ik u zou zijn zou ik het hulpwerkwoord altijd vòòr en niet achter het hoofdwerkwoord schrijven want daardoor 'climaxt' men beter, krachtiger. O ja; 'gaarne' is 'jarenvijftigtaal', kies vanaf nu dus uitsluitend voor 'graag'.

Inderdaad schreef ik het woord 'on-democraat' niet juist, er had een verbindingsstreepje tussen moeten staan. Alle niet-Nederlandse woorden heb ik in cursief gezet. De woorden 'topic', 'on topic'en 'off topic' zijn de woorden van deze website, dus het lijkt mij voor deze lezers niet begrijpelijk wanneer ik andere woorden had gebruikt.

Voor een langere schrijfkunstdiscussie lijkt het mij hier niet de juiste plek, derhalve aan u de vraag of u nog wat hebt toe te voegen aan het door Carmen Fernald gestart zijnde debat?

Tijdens een Oudejaarsavondconferentie in de jaren zestig zei wijlen Wim Kan: “Straatinterviews zijn mensen naar meningen vragen welke ze niet hebben”. De tijd zal het leren of u na uw bovenstaande reactie ook tot die door Kan bedoelde groep mensen behoort...
John Zwart
-9-  John Zwart:
@Guus:
'jarenvijftigtaal'
weg ermee...
'jarenvijftigmensen'
ook weg ermee, Guus?

Ik vind dat ik “on topic” ben (daar is overigens een goed Nederlands woord voor dat “terzake” luidt, maar dat zal ook wel “jarenvijftigtaal” zijn).

U definieert “reactieterroristen” als mensen zonder mening die wel hard schreeuwen en oormerkt ze met hun “taelvauten”, waarmee u een heleboel mensen die niet het foutloos Nederlands beheersen discrimineert. Als zou hun mening er niet toe doen.
Ik lees ook liever een reactie in helder Nederlands, maar vind het niet gepast om mezelf te plaatsen boven hen die, door welke oorzaak ook, daar niet toe in staat zijn.
U gaat daar nogal makkelijk mee om lijkt me, ook alweer gezien uw 'jarenvijftig jij-bak' naar mij toe.

Uw arrogantie naar uw medemens stoorde me en daarom reageerde ik op u, dat is wel degelijk terzake. Het grootste gevaar op een forum is namelijk het ontstaan van series beledigingen en scheldpartijen en een bijdrage als de uwe kan zoiets gemakkelijk uitlokken. Vermijden dus.

John Zwart
Redacteur van een literair internetforum,
die u en de meelezers vredige en fijne kerstdagen wenst.
Rogier
-10-  Rogier:
@Yanny. Wat heeft het wel/niet verliefd (mogen) worden op iemand van een andere cultuur in godesnaam hiermee te maken. Je trekt de zaken wel heel erg uit elkaar. Naar mijn idee moet een mening ergens over wel gefundeerd zijn en iets te maken hebben met het onderwerp. Gewoon losse flodders afschieten omdat je iets op “je lever” hebt gaat natuurlijk nergens over. Dat zijn reacties die volgen op acties. Misschien gaat het jou in 2008 een keer lukken om inhoudelijke reacties te geven.
Dolf van Waardenbrug
-11-  Dolf van Waardenbrug:
Het leek me wel leuk,om hier op de AT5 te debatteren
Maar helaas,ik zie er van af
Je kan geen reactie plaatsen,of iemand voelt zich aangesproken
Heel jammer,een gemiste kans
Zelfs treurig,dat de redactie moet ingrijpen,om de gemoederen enigzins te bedaren
En dat op 1e kerstdag
Arnoud de Jong
Ondanks enkele waarschuwingen en zelfs het sluiten van een ander discussie-onderwerp, blijkt dat men gewoon door kibbelt.

Dit zijn we als redactie nu eens een keertje goed zat, want het leidt tot ellenlange zeurverhalen die de discussie voor andere mensen onleesbaar maken en uitermate ontmoedigend werken op deelname aan het debat.

Daarom hebben we allereerst eens flink de bezem gehaald door de reacties bij het bovenstaande onderwerp. Ze zijn verwijderd.

Tevens is enkele mensen voorlopig de toegang tot de discussie ontzegd. Correspondentie hierover is niet mogelijk, dus bespaar u de moeite.

Dit soort maatregelen nemen wij als redactie niet graag, dat begrijpt u. Maar het kan niet zo zijn dat enkele mensen dag in dag uit de discussies domineren met persoonlijke sneren en ellenlange verhalen waarin de duvel en z'n ouwe moer erbij wordt gesleept.

We hebben indertijd niet voor niets speciaal een artikel geschreven over de onderlinge omgang en de manier van reageren.
http://www.amsterdamcentraa...

Enige beleefdheid, respect voor elkaars standpunten en zelfbeperking zijn hierin de kernthema's.

Ook de regels voor discussie zijn een goede leidraad:
http://www.amsterdamcentraa...

Vrijheid van meningsuiting kan niet zonder het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Uw eigen 'vrijheid van meningsuiting' mag die van een ander niet belemmeren, het debat moet overzichtelijk en toegankelijk blijven.
Wie z'n gelijk wil halen maakt meer kans met een vriendelijk en bondig geformuleerde mening dan met ongeremd en ongenuanceerd geschreeuw.

Het is weer de tijd voor de goede voornemens, dus grijp deze kans.
Jean Pierre
-13-  Jean Pierre:
Pfffftttt!!! Wat een rust hier boven. Eindelijk een (2e) goede ingreep van de redactie (?) Zit een beetje uit te buiken van de 2e kerstdag en probeer de topics nog eens in mijn herinnering te krijgen. Waar ging het nog ook alweer over ?? Vrije meningen, kassameisjes? Ik weet het allemaal niet meer. Wat ik nog wel weet dat veel mensen elkaar op persoonlijke titel gingen aan spreken. Ik heb af en toe niet eens de moeite genomen om het allemaal te lezen. Het was al bekend wie wat, en waar ging corrigeren op taal en/of schrijf gebruik. Je word daar zo vreselijk moe van. Ik zit voor mijn plezier op forums (als deze) als uitlaatklep na een dag hard werken. Maar dan wel als een luchtige (humorvolle/sentimentele) uitlaatklep!!! En niet om persoonlijke vetes (virtueel)uit te vechten. Dus redactie AC....mijn voornemen is....meer de bekende Amsterdamse humor, en hier en daar een traan wel overwogen te plaatsen wanneer ik dat nodig vind. Met vriendelijke groet JP.
RudiPensionado
-14-  RudiPensionado:
Ik werk, in tegenstelling tot JP, dus weinig en niet hard maar kijk ook met plezier naar de onderwerpen en inzendingen en hoop altijd wat Amsterdamse humor tegen te komen en dat gebeurt ook met enige regelmaat.
Ik ben inhoudelijk niet tegen het ingrijpen door de redactie van Amsterdam Centraal maar hink nog op een andere gedachten wat betreft het verwijderen van enkele bijdragen. Je zou ze op een andere manier kunnen belichten om aan te geven welke inzendingen er niet conform de huisregels waren zodat een ander daar wellicht wat van opsteekt. Een keuze dus.
Hoe lang gaat een tijdelijke ontzegging van de toegang tot dit forum duren?
Michiel
-15-  Michiel:
Pensionado, kennelijk bent u onverbeterlijk! Kijk zelf eens verder dan uw neus lang is of doe eens wat aan zelfreflectie.
RudiPensionado
-16-  RudiPensionado:
Op 26 december zijn de de redactie de puntjes weer eens even op de i geplaatst en een dag later komt het eerste persoonlijke verwijt alweer langs.
Jammer.
Arnoud de Jong
Zelfreflectie is nooit weg, maar Rudi heeft gelijk dat de verwijten niet opnieuw moeten beginnen.
De duur van uitsluitingen van dit forum hangt heel grillig en onredelijk gewoon van ons humeur af. En tegen de tijd dat we dan in een toegeeflijke bui zijn en iemand weer willen toelaten, komen we er meestal achter dat we zijn vergeten welk ip-adres bij wie hoorde... ;-)
Jochem Floor
-18-  Jochem Floor:
@ Arnoud: Jullie beleid is dus zeg maar gedraaid van 'op zijn PvdA's' (vrijwel alles toestaan en laten staan) naar 'op zijn GeenStijls' (rigoreus schrappen naar volslagen willekeur). Dat is een hele verbetering. ;-)
Jean Pierre
-19-  Jean Pierre:
Och...op z'n Amsterdams Centraals klinkt toch ook niet slecht ?
RudiPensionado
-20-  RudiPensionado:
Soms kan ik eigenlijk best wel lachen om Arnoud.
Oeps, ik liet mij even gaan.
Jean Pierre
-21-  Jean Pierre:
Positieve kritiek zo tegen het eind van het jaar kan best opbeurend zijn !!
Arnoud de Jong
@Jochem:
Saillant daarbij is dat het beleid van GS z'n oorsprong vindt in het modereren bij verbaljam.nl. Mijn site werd indertijd 'stalinisme' verweten omdat ik besloot reacties te gaan modereren. Nog geen half jaar later waren ze zelf bekeerd tot het 'stalinisme'. Over draaien gesproken... ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.