Home > > "Ondernemers ja, maar niet crimineel!"

"Ondernemers ja, maar niet crimineel!"

De Wallen

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Wallen eraan moeten geloven. Na jaren van kleinschalige acties als het opkopen van sekspanden en het sluiten van verdachte etablissementen, moet er nu een grote bezem van fatsoen en burgerlijkheid door een groot gedeelte van postcodegebied 1012.

Eerder dit jaar sprak ik met Jan Otten, eigenaar van de Casa Rosso, en de toevallig passerende Jan Broers, bordeelhouder. Destijds reageerden zij op de aankoop van 17 sekspanden van ondernemer Charles Geerts door N.V. Stadsgoed. Ze voelden zich toen al in het nauw gedreven, en vreesden toen al voor een actie zoals die maandag werd gepresenteerd. Ze liepen gewillig tegen me leeg: "Op het gemeentehuis stelen en roven ze ook!"

Jan Otten: Ik vind het wel een veilige buurt om te wonen. Je wordt hier altijd in de gaten gehouden door de ondernemers en de bewoners. Ik vind het een lekkere woonwijk, hier gebeurt ten minste wat. In de krant lees ik eigenlijk meer over andere wijken in Nederland. Mensen die hier net komen wonen klagen ook teveel. Als je de eendjes voert, klagen ze dat de eendjes zelf voor hun eten moeten zorgen.

Jan Broers: Bewoners denken hier dat je in een luilekkerland komt, met hun kinderwagentjes en hun speeltreintjes, terwijl je in een uitgaanscentrum zit! Er is nu een evenwicht, dat evenwicht raakt zoek.

Otten: Iemand die hier komt wonen, komt hier niet wonen omdat ie 't te druk vindt. Die vindt 't leuk vanwege alles wat er te halen is. Ik woon zelf in Noord, daar is 't stil. Daar klaag ik ook niet over, want ik weet waar ik woon.
Ik denk dat de bootjes die hier door de grachten varen meer herrie maken dan die Engelsen waar ze mot van hebben. Ik weet niet of je wel eens in Spanje bent geweest, maar daar kunnen de Nederlanders er ook wat van.
Jan Otten
Kijk nou eens naar die mensen op de brug, die hebben een rondleiding. Waarom komen ze hier, waarom gaan ze niet ergens anders heen? Nee! Ze willen hier zijn! Als wij er 's avonds junken tussen zien, dan sturen we ze weg. Wij willen wat het beste is voor Amsterdam. Wij zijn Amsterdammers! Wij willen dat Amsterdam goed in de markt staat.

Kijk nou! Dat zijn jonge mensen. Lopen die angstig over de wallen? Die lopen hier heel relaxed. Er zijn steden in de wereld waar ik achterstevoren loop hoor, kijken of ik iemand om me heen zie. Zie je hoe relaxt deze mensen zijn? Zie je angst in hun ogen? Moet je 's avonds eens zien hoeveel jonge vrouwen er alleen naar Casa Rosso komen. Twintig jaar geleden dorste niemand dat. Toen was het schimmig. Nu is het helemaal open, en doordat je succes hebt, pakken ze je aan. In Nederland mag je geen succes hebben. Kijk maar naar die topvoetballers.

Broers: Zodra je boven het maaiveld komt word je geslacht.

Otten: Inderdaad.

Broers: Nooit hebben ze me gevraagd 'hoe kom je aan die panden', hoe kom je aan je geld. Nooit is er naar gevraagd, en nu heeft iedereen 't opeens over die BIBOB. Ondernemers zijn we ja, maar geen criminele ondernemers. Die hebben we hier niet, die wonen ergens anders.

Ik heb bordelen, hotels, een bar. Wat? Of ik woonhuizen heb? Voor jou zeker? Jan, moet je hem horen, hij is slim jongen. Ik verhuur niet aan iedereen jongen. Dat levert alleen maar problemen op, want ze lopen zo naar de huurcommissie, omdat ze vinden dat ze teveel huur betalen. Terwijl je van tevoren een afspraak hebt gemaakt met ze! Dat is tegenwoordig de tendens. En dat wordt in de hand gewerkt door... Nouja, hoe zeg je dat vriendelijk? De kleur van de politiek is ons niet goed gezind. Laat ik het zo zeggen

Otten: Alleen de mensen die hier pas wonen maken er hier een probleem van.

Broers: Die yuppen hier klagen altijd. Die willen hun rust. In een centrum moet je toch geen rust hebben? Ze promoveren vanuit de gemeente constant dat ze hier meer toeristen moeten hebben. D'r loopt hier een paard met wagen rond. Dat belast de buurt alleen maar. En dan zouden WIJ het evenwicht verstoren? Dus moeten de ondernemers weg? Da's de wereld achterstevoren draaien!
Kijk en criminele mensen heb je overal, ook op het gemeentehuis. Daar stelen en roven ze ook. Dat doen ze onder het mom van 'ik weet het niet, we kenne het niet of ik ben het vergeten aan te geven'. Meneer Huffnagel! Meneer Huffnagel! (Oud-wethouder die moest opstappen na de bonnetjesaffaire, red.) Die zit nu in Den Haag weer met een grote baan! Dat moet ook wel eens gezegd!

De Noord-Zuidlijn, 400 miljoen erbij! Ze kunnen niet rekenen bij de gemeente, maar als ik een gulden tekort kom op m'n belastingaangifte, word ik meteen teruggestuurd. Zo werkt dat momenteel. Nee het is niet prettig om te werken als ondernemer.

En als ik nu opeens crimineel zou zijn, moet je goed nagaan, ben ik dan al die andere jaren ook al crimineel geweest? Toen wist nog niemand van die Bibob af. En nu ie er is, zijn we allemaal opeens crimineel geworden! Iedereen heb daar last van! Ik en meneer Otten doen onze zaken netjes. Allemaal doen we onze zaken netjes. We zijn niet bezig met ons geld te witwassen, we zijn aan het werken. En als je werkt heb je risico. En als je risico hebt, zorg je dat je wat extra geld naar binnen verdient. Daar ben je ondernemer voor! Ik wil een investering met rendement hebben.
Jan Broers
Ik zit 24 uur per dag bij m'n bedrijf want als ik 1 minuut iemand daar laat zitten die niet is aangemeld bij de gemeente, dan krijg ik meteen een boete.. of ehh.. een dinges aan m'n broek. En dan nemen ze je vergunning af!

Het is een puuuuinhoop hier in de stad hiero, voor ons, echt waar.

Otten: Natuurlijk moeten er regels zijn. Maar wij als ondernemer weten niet meer wat de regeltjes zijn. Vandaag zegt de gemeente dat het recht moet, en morgen moet het weer krom. Dus wij weten af en toe niet waar we ons aan moeten houden. Er is een beetje onrust onder de ondernemers hier.

Broers: Al die opgeknapte panden, dat is allemaal door ondernemers gebeurd. Die "slechte ondernemers" zogenaamd.

Otten: De gemeente neemt gewoon zo'n belissing met 1 pennenstreek. Als wij iets willen moet je hopen dat je na 3 jaar iets hoort. Vervolgens moet je geld gaan betalen, voor iets wat misschien wel of niet gebeurt.

Broers: Charles Geerts is altijd een goede ondernemer geweest. Ik sta helemaal achter hem. Wat als NIEMAND je geld wil lenen? Geen bank, niemand. En er is dan iemand die je geld leent, dan vraag je niet: Meneer waar heb u dat geld vandaan? Vroeger vroeg je dat niet. Ja, nou moet je dat opeens vragen!

Otten: Je hoort constant geruchten. We weten niet waar we aan toe zijn....


Was geschreven, juni 2007. Helaas voor Otten en Broers, weet Job Cohen dat inmiddels wel. Ter illustratie nog dit kleine fragment van destijds. Dit was het einde van het gesprek.


twintig reacties op ""Ondernemers ja, maar niet crimineel!""

Dr.D
-1-  Dr.D:
Who`s next?...
Om het maar eens op z`n amsterdams te zeggen.
Wouter
-2-  Wouter:
Prachtig 'interview'!

Deze heren hebben het bij het rechte eind, overigens. En natuurlijk heeft iedere ondernemer een 'potje' met wat extraatjes erin.. Mag het?!
tripleX
-3-  tripleX:
De Wallen opheffen (op de Achterburgwal na)?
Ik heb er even geen woorden voor. Het is niet te geloven. Om te janken gewoon!
Wildemar
-4-  Wildemar:
En zo worden ALLE ondernemers gelijk maar over 1 kam geschoren die zich bevinden in postcodegebied 1012. Zelfs een berichtje van de belastingdienst dat zij van dit soort acties geen last hebben, geen inkomsten mislopen, helpt ook niet mee. Of al die coffeeshophouders geen belasting betalen, of er al die jaren geen geld naar de belasting is gegaan. Dan moet er overal hoogwaardige horeca komen, tja wat is dat eigenlijk? Wat dacht je van de huren die mensen betalen, oh dat kan ook allemaal met gemak, of gaat de gemeente dat nog eens subsidieren? Daarnaast is het toch ook wel ernstig dat “slecht ondernemerschap” dus kennelijk wordt beloond met een forse uitkoop. In dit verhaal begrijp ik nog iets niet. Wie zijn de eigenaren van het vastgoed die hun panden dus verhuren aan “slechte ondernemers”. Zou je deze niet eerst moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Want ja, hoe kan het al die minimarkets op de meest dure lokatie Damrak, al die souvenirwinkels op het Rokin. En denken we nu echt dat al die “slechte ondernemers” nu zouden verdwijnen? Nee, die duiken elders weer op. Dus een verschuifactie. zadel je andere kwestbare gebieden met het probleem op. Maar ja, het centrum is dan in ieder geval schoon. In feite doen we dat ook met verslaafden en dakloze. Geen structurele oplossing maar verschuiven die boel. Oh ja, dat alles moet gerealiseerd worden binnen nu en tien jaar, dus over tien jaar denkt Amsterdam daadwerkelijk die Topstad te kunnen zijn? Volgens mij zijn de Cohens en Asschers dan al lang van het Amsterdamse toneel verdwenen. Dus misschien toch een beetje spierballentaal?
R. Oudkerk
-5-  R. Oudkerk:
Ik zie trouwens een beetje de hand van Lodewijk Asscher (medeoprichter van deze site) in dit alles. In zijn werkje Nieuw Amsterdam gaf hij al aan van de prostitutie af te willen, en hij lijkt daar nu vrij aardig in te gaan slagen. Niet dat dat onmogelijk is ook, in Antwerpen is het met de straatprostitutie ook bijna gedaan en Katendrecht in Rotterdam is ook een nette buurt geworden waar als je door de ramen kijkt je nu gezinnetjes ziet die blij naar RTL4 aan het kijken zijn.

Vraag is waarom de keuze om honderden miljoenen hier aan uit te geven, en dat geld niet te besteden aan beter onderwijs, betere huisvesting of de schone kunsten. Het effect zal zijn dat er meer dames van lichte zeden hun kunsten ongecontroleerd via het internet of de pagina's van de telegraaf en gouden gids aan zullen bieden, met mogelijk nog meer risico van uitbuiting en geweld, en dat de stad een van zijn belangrijkste toeristische trekpleisters verliest.

Waarom dit, Lodewijk? Slechte ervaring gehad of zo?
Joris
-6-  Joris:
@R.Oudkerk, u ziet een beetje de hand van Ascher hierin? Dit is afkomstig van Asscher. U heeft gelijk dat eea wellicht wat meer ondergronds zal gaan en ook dat je je af kunt vragen of die vele miljoenen (want daar hebben we het wel over de komende jaren) niet besteedt kunnen worden aan de daadwerkelijke problemen die deze stad rijk is. Ik zou denken doe iets aan armoedebestrijding als je Topstad wil zijn, of tellen de eigen bewoners niet meer mee. Je zou ook iets kunnen doen aan de soms nog belabberde woonsituatie in bepaalde buurten/wijken. Wat te denken om al die leegstaande woningen boven winkels op Damrak/Rokin/Kalverstraat/leidsestraat eens aan te pakken. Dan heeft heel Amsterdam daar voordeel mee. Nu slechts een paar bordeelhouders uitkopen zet naar mijn idee te weinig zoden aan de dijk. Ik kan me niet voorstellen dat hordes toeristen nu naar het Oudekerskplein gaan omdat die buurt er zo leuk/gezellig uit zal zien. Als je je eigen bewoners niet goed kan bedienen dan vliegen zij namelijk weg uit Amsterdam en dat is erg jammer. Wat te denken van al die oudjes die straks ook nog ergens willen wonen en dan vooral op een fatsoenlijke wijze. Kortom, er zou meer gekeken kunnen worden naar hoe je geld zo effectief en efficient kan inzetten.
En laten we wel zijn beste R.Oudkerk, als u degene bent die ooit het pluche heeft moeten verlaten vanwege contacten op de tippelzone, dan zou u juist een ervaringsdeskundige bij uitstek zijn om te weten dat prostitutie niet zal verdwijnen, toch? En of Asscher medeoprichter zou zijn van dit blog, doet in dit kader niet ter zake. Dat is gewoon een beetje afgunst lijkt mij.
Chris
-7-  Chris:
Het is niet te geloven wat men van plan is. De wallen opschonen is op zich een prima plan. Het veiliger maken, meer toezicht op dames die er achter het raam staan om zo mensenhandel tegen te gaan en het aanpakken van leegstand in de buurt. Dit zijn nobele plannen. Ik begrijp echter niet dat dit niet mogelijk is met de huidige ondernemers in de buurt. Mensen als Venekamp en Geerts hebben een hart voor de buurt, en het is onbegrijpelijk dat indien deze mensen nu ineens als criminelen worden gezien. Waarom betaal je Geerts 25 miljoen(overheidsgeld) en geef je al die jaren vergunningen af aan deze ondernemers, nu zijn het ineens criminelen.

Asscher heeft vanaf het begin aangegeven af te willen van prostitutie (“hij zou het geen probleem vinden als de wallen worden afgeschaft”) Deze mening is zijn goed recht, het is echter de vraag of deze ook wordt gedeeld door het overgrote deel van de Amsterdammers en de Nederlandse bevolking. Ook niet te vergeten de toeristen vooral uit Engeland (ik heb het hier niet over groepen hooligans uit Yorkshire), Amerikanen die hier keer op keer terugkomen om veel geld uit te geven.

Met die kunstgalerijen zie ik dat niet gebeuren. En het een sluit het ander niet uit waarom niet en ramen en kunstgalerijen. O.K.die vieze kebab tenten mogen wat mij betreft verdwijnen,net als sommige smerige coffeeshop. Maar laten we aub het karakter bewaren van deze bijzonder buurt en laten we het niet vertrutten. Ik heb een aantal jaren in deze buurt gewerkt, wellicht dat deze ondernemer ook als crimineel wordt bestempeld hedendaags. Ik heb deze man alleen maar heel hard zien werken. Geen dure mercedes of rolex en zeker geen gesjoemel met vergunningen. Laten we de buurt lekker Amsterdams houden, zonder rotzooi en zonder Yuppen!!!
HERMY
-8-  HERMY:
Cohen is gewoon een [edit: vervelende man] met de de hele gemeente raad van amsterdam er bij.
Arnoud de Jong
Om even duidelijk te zijn (want ik hoorde een soortgelijke toespeling eerder ook al): Lodewijk Asscher mag medeoprichter van deze site, ik heb de beste man nog nooit onmoet, en kan me niet voorstellen bij zijn wensen stil te staan als ik hier een stukkie tik.

Wat de deal is met die kunstgalleries snap ik ook niet. Die zitten al op de Spiegelgracht en in oud-zuid, en daar is het altijd heerlijk rustig. Lijkt me niet dat dat een goed toekomstplan is voor de Wallen...
Kittekat
-10-  Kittekat:
Wat is er nou precies zo geweldig aan bezopen toeristen, neonreclames, fluorescerende bikini's en vrouwen die tegen hun wil in op hun rug geld maken voor pooiers?
Rogier
-11-  Rogier:
Amsterdam helemaal vol met creatieve ondernemers, wat en wie dat ook mogen zijn. Amsterdam vol met kunstzinnige zaken, Amsterdam vol met keurig nette ondernemers (wie dat zijn weten we ook niet). Ja daar houdt het centrum zich mee overeind! Kijk dat we mensen aanpakken die niet helemaal volgens spelregels hun ding doen, prima, maar ik kan me niet voorstellen dat heel 1012 crimineel is. Als dat zo mocht zijn dan kan politie, de belastingdienst, de voedsel en warenautoriteit en de vreemdelingenpolitie optreden. Niet juist lijkt mij om eigenaren en woningcorporaties (want dat is stadsgoed NV) verrijken met overheids/gemeenschapsgeld. Als eigenaren nu verhuren aan louche ondernemers dan zijn ze net zo schuldig. Dus inderdaad waarom onwillige en bewust foutief handelende ondernemers/eigenaren verrijken en belonen voor hun niet gewenste praktijken? Dat is de wereld toch wel een beetje op zijn kop zetten. Of het geld voor het oprapen ligt en deze stad geen andere dingen nodig heeft. Als Bijenkorf en C&A veranderingen willen, laat ze dan zelf investeren! En wat betreft dat opschonen van de Zeedijk door NV Zeedijk dat valt wel mee. In de NV Zeedijk zit de rabobank en de gemeente Amsterdam zelf. Dus dat ophemelen van de directeur van de NV Zeedijk is wat al te overdreven. Wel een gehoord hoe hoog de huren zijn van de woningen en de winkelpanden. Daar kan geen creatieve ondernemer of iemand met een minimaal inkomen tegenop.
nes
-12-  nes:
Thijs, wat wil je met dit stukje zeggen?
Zijn de wallen goed zoals ze zijn?
Zijn de ondernemers slachtoffers?

Het lijkt me duidelijk dat de Wallen veel mooier kunnen zijn, van mij mag de gemeente het proberen.
Michiel
-13-  Michiel:
@Nes. Zijn de wallen slecht? Hoe stel jij je de Wallen dan voor? In Den Haag hebben ze een prostitutieboulevard, zoiets? Het enige wat je in Den Haag ziet is dat veel prostitutie zich nu naar alle wijken (niet de leukste) heeft verplaatst. Ook illegale praktijken in niet zulke geweldige cafe's. Dus ja, wat denk je dat er in Amsterdam zal gebeuren? Nu de concentratie op het Centrum, maar Amsterdam is stukken groter dan het centrum. Gaan Asscher en Cohen deze andere gebieden dan ook aanpakken of op z'n minst in de gaten houden?
Arnoud de Jong
Volgens mij hou ik me redelijk koest in dit stukje eigenlijk. (Behalve dat ik zeg dat er een bezem van fatsoen en burgerlijkheid door de Wallen gaat.)

Verder heb ik vrijwel volledig het hele gesprek neergetikt. D'r zitten inderdaad een paar dingen in ja. (Zoals dat ik ze vrij letterlijk heb geciteerd, inclusief de fouten.)

Daarmee kies ik niet echt partij. Ik probeer voornamelijk even een ander beeld neer te zetten van de hele discussie (ipv een suf nieuwsberichtje op het NOS-journaal dat daar uit de ANP telex rolde, n.a.v. een presentatie van de gemeente Amsterdam).

Terwijl dat letterlijk citeren er natuurlijk een beetje een knipoog aan geeft. “Nooit is er naar gevraagd, en nu heeft iedereen 't opeens over die BIBOB. ”

Da's toch grappig, of niet dan? ;)
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Het is erg opvallend dat er in deze discussie alleen maar HEREN aanwezig zijn en verder valt ook op dat daar nooit iets wordt gezegd over de DAMES..
Thijs Roes
-16-  Thijs Roes:
En inmiddels meldt AT5 dat de vergunning van Casa Rosso waarschijnlijk wordt ingetrokken.

<a href="http://www.at5.nl/nieuwsart..." rel="nofollow" target="_blank">http://www.at5.nl/nieuwsart...</a>
joop
-17-  joop:
ik heb er geen woorden voor.
misschien word het tijd dat we eens aktie gaan voeren.
ik heb jaren met plezier gewoond op en rond de wallen.
wat de gemeente nu allemaal wil gaan doen is gewoon belachelijk.
de wallen horen bij amsterdam .punt.
Anton
-18-  Anton:
Ik geloof dat niemand zit te wachten op een heel postcode gebied met criminele ondernemers maar je moet je afvragen of dat wel zo is. Ik vind dat er nu een voorstelling van zaken wordt gegeven die wel heel beroerd is. dat is toch heel erg jammer voor al die ondernemers die gewoon hun stinkende best doen. Waar is de belasting al die jaren geweest als het vermoeden zou bestaan van witwassen. Daar had je echt geen wet BIBOB voor nodig. Maar ik ben wel van mening dat als er nu zo voortvarend dit gebied wordt aangepakt of dan inderdaad ook wordt gekeken wat dit voor gevolgen heeft voor andere gebieden. Ook ik ken de situatie in den Haag. Inderdaad een keurige prostitutieboulevard maar als je kijkt waar een tig-tal wijken in Den Haag mee wordt opgezzadeld, dan hou je je hart vast.
@Yanny wat ben je toch een zeurkous. Waarom ben jij ook zo iemand die maar meebrabbelt en niet eens weet of het allemaal wel zo is als dat er nu wordt gemeld. Ik zou zeggen, neem een paar dames in huis als je er zo mee begaan bent.
Casa Rosso dicht, waarom omdat iemand ooit is gestart met geleend geld van nu een vermeende crimineel. Opvallend, die “crimineel” is wel beloond door de gemeente met 25 miljoen. De Bananabar ook wellicht dicht. Volgens mij moeten al die nu keurig getrouwde mannen zich eens melden die daar hun vrijgezellenfeestje hebben gevierd. Zijn dat dus allemaal criminelen?
Ik geloof dat Amsterdam van het ene uiterste in het andere schiet. Hoe is het eigenlijk afgelopen met Eurocommissaris Kroes die een pand kocht van Paalberg? Nooit meer wat van gehoord. Hoe zit het eigenlijk met de gemeente zelf die flink wat panden huurden van nu vermeende criminelen? Hoor je ook niets meer van. Maar okee, we krijgen nu een centrum vol gezellige creatieve ondernemers die op dit moment geen enkele bijdrage leveren aan de economie. Wie betaald dit allemaal. De charitatieve woningcorporatie Stadsgoed NV/Het Oosten? Ook wel een beetje crimineel dat de directeuren daar met een fors jaarsalaris naar huis gaan en een dikke leasebak onder hun kont hebben. Allemaal maatschappelijk verworven geld. Op de Zeedijk houden ze er een erg merkwaardig beleid op na om potentiele ondernemers wel/ niet in winkels te plaatsen. Is dat niet “crimineel” Is toch opvallend dat er als een speer ineens allerlei andere winkels op de Zeedijk verschijnen tegen een aantrekkelijke huur. Hoe kan dat? Wie betaalt het verschil. Ook gemeenschapsgeld hoor. Sinds wanneer mogen ondernemers in panden geweigerd worden ook al zijn ze broodzuiver? Dat mag volgens de wet niet. Maar ja, wie meldt dit?
RudiPensionado
-19-  RudiPensionado:
Heeft er al iemand getoetst of de zg nieuwe inrichting van de buurt niet in strijd is met de Europeesche regelgeving op dit gebied? Kroes weet het vast wel.
Er worden hier immers ondernemers van niets flink bevoordeeld en de kans dat zij zich ooit zelf kunnen bedruipen is nihil. Kortom, wie het weet mag het zeggen.
f.bol
-20-  f.bol:
Het gaat ook wel een beetje èrg ver allemaal en ook op wrange wijze:

- De twee zaken op de Wallen worden gesloten. Dit wordt bekend gemaakt op dezelfde dag dat wordt bekend gemaakt dat de bouwvergunning voor de Westermoskee ( je weet wel van die frisse organisatie die zo lekker doorzichtig was qua financien) definitief wordt verleend.

De wet bibob wordt door de PvdA bestuurders volledig naar eigen machtswellustig inzicht toegepast.

En als de Rekenkamer constateert dat de partijgenootjes in ZuidOost lekker sjoemelen? Dan gewoon een eigen PvdA commissie erop zetten die zegt dat ze gewoon kunnen blijven: lokale cultuur.

Hebben ze nou echt geen enkel gevoel meer voor heur eigen geloofwaardigheid?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.