Het project is bedacht door Jurriën Rood. Hij werkte een tijdje bij de politie als filmer en filosoof. Laat dit even mentaal op u inwerken: filosoof. Bij de politie.
Wees er bij uw volgende bekeuring dus goed van doordrongen dat dit niet gebeurt om een quotum te halen, maar dat daarover wetenschappelijk en wijsgerig is nagedacht.
Maar dit terzijde. Theater dus. Tijdens de Winterparade vertelt elke avond een agent over zijn eigen werk. "Die ervaringen kunnen stoer zijn, grappig, spannend of ontroerend. Het is geen act, maar altijd echt.'' aldus Rood in de pers.
Aha, eigenlijk is het dus niet zozeer theater, maar meer een soort spreekbeurt. Zoals wij vroeger op school ook moesten doen: "Ik ben Jan en vandaag ga ik jullie vertellen over mijn hamster."
Gaat helemaal goed komen. Per slot van rekening wist ons Amsterdamse elitekorps laatst bij de Arena al een heel verdienstelijk Cecil B. DeMille spektakel neer te zetten. Voor de jongere lezertjes: Cecil B. DeMille was een filmregisseur uit de eerste helft van de vorige eeuw, vermaard om zijn massale vechtscènes.
Theater kan de carrièremogelijkheden van politiemensen aanzienlijk vergroten en onvermoede talenten aanboren. Zo zagen we vorig jaar nog ex-politiewoordvoerder Klaas Wilting bij Sterren Dansen op het IJs. Iedereen die hoopte deze praatjesmaker nou eindelijk eens op z'n bek te zien gaan, zat aan de buis gekluisterd!
Een eigentijdse hoofdstedelijke 'remake' van Swiebertje behoort eveneens tot de mogelijkheden. Met uiteraard ex-politieman Ahmed Marcouch als Bromsnor, Job Cohen als meneer de burgemeester en Els Iping als juffrouw Saartje. Ik voorspel wellustige fouilleerscenes!
In een later stadium kan men zich werpen op het grote repertoire. Shakespeare of zo. Ik hoor Bernard Welten in de rol van Marcellus al brullen: "Something is rotten in het stadsdeel Slotervaart! Parijse toestanden!" (Hamlet, acte 1, scene 4, 87-91). En we halen Ali B. uit Almere voor de hoofdrol als Hamlet, want die is toch al gewend om eindeloos op rijm te praten.
Het is me nu trouwens ook ineens duidelijk waarvoor al die buurtregisseurs indertijd zijn uitgevonden. Voor de regie bij de politionele theaterproducties! Wie dat heeft bedacht heeft een vooruitziende blik gehad.
Bij nader inzien werkt dit onderwerp toch net iets teveel op de gniffelspieren. Ik ga dus maar eens iets nuttigs doen en mijn fietsverlichting repareren. Want in deze donkere dagen staan er nog genoeg wouten in de coulissen te wachten voor een heldhaftig optreden, nietwaar? Dat noemen ze vanaf heden 'straattheater'.
dertien reacties op "Politie op het podium"
Volgens mij pak je dit stukje een beetje te serieus op.
Flipper
De meeste burgers hebben helaas alleen ervaring met die enkele keer dat ze een bekeuring krijgen van een bus studentjes die nog in de opleiding zitten en aan het leren zijn. Het politievak is zoveel meer dan bekeuringen uitschrijven! meestal als eerste ter plaatse bij erg vervelende situaties.
Maar zoals gewoonlijk als de politie iets onderneemt is het niet goed. WAT ze ook doen, het is nooit goed!
Dat de burger een beetje besef en inzicht krijgt waarom ze zo slecht door de politie wordt behandeld. En dan gaat het niet over een boete uitschrijven.
Het is een excuus truuk voor slecht functioneren!!!
Met de waterwerper die het gras van het Museumplein bevochtigd in het achterhoofd...
Er zullen duizenden mensen zijn die gebruik willen maken van deze 'auditie'!
Heel nuttig werk hoor, en bloedgevaarlijk ook wat die jongens doen.
En denk eens aan hoe het is om vermoorde mensen aan te treffen of uit het water te vissen, als eerste ter plaatse te zijn bij ongelukken, kinderen in benarde posities in de huiselijke kring aan te treffen, mishandelingen en verkrachtingen te behandelen. Maar nee, de meeste brugers zeiken alleen over waar 'de politie-agent' hen het meeste treft: in de portemonnee.