Home > > Politie op het podium

Politie op het podium


[Klik voor vergroting]
Amsterdam. Heeft u het ook gelezen? De Amsterdamse politie gaat theater maken! Nu niet meteen flauw gaan roepen 'dat doen ze al!' of 'laten ze toch boeven gaan vangen!', want dit initiatief verdient een serieuze kans. Krijgt de politie ook eens een keertje applaus!
Het project is bedacht door Jurriën Rood. Hij werkte een tijdje bij de politie als filmer en filosoof. Laat dit even mentaal op u inwerken: filosoof. Bij de politie.
Wees er bij uw volgende bekeuring dus goed van doordrongen dat dit niet gebeurt om een quotum te halen, maar dat daarover wetenschappelijk en wijsgerig is nagedacht.
Maar dit terzijde. Theater dus. Tijdens de Winterparade vertelt elke avond een agent over zijn eigen werk. "Die ervaringen kunnen stoer zijn, grappig, spannend of ontroerend. Het is geen act, maar altijd echt.'' aldus Rood in de pers.
Aha, eigenlijk is het dus niet zozeer theater, maar meer een soort spreekbeurt. Zoals wij vroeger op school ook moesten doen: "Ik ben Jan en vandaag ga ik jullie vertellen over mijn hamster."
Toch is dit een project met potentie! Het kan uitgroeien tot veel méér. Er zit immers genoeg acteertalent bij de politie. Politieseries op tv kunnen straks in eigen beheer worden geproduceerd. Daarvoor hebben ze de know-how absoluut in huis. Weg met dat slappe emotionele gestuntel van Monique en Linda, ruim baan voor de eigen politievrouwen met haar op de tanden.
Gaat helemaal goed komen. Per slot van rekening wist ons Amsterdamse elitekorps laatst bij de Arena al een heel verdienstelijk Cecil B. DeMille spektakel neer te zetten. Voor de jongere lezertjes: Cecil B. DeMille was een filmregisseur uit de eerste helft van de vorige eeuw, vermaard om zijn massale vechtscènes.

Theater kan de carrièremogelijkheden van politiemensen aanzienlijk vergroten en onvermoede talenten aanboren. Zo zagen we vorig jaar nog ex-politiewoordvoerder Klaas Wilting bij Sterren Dansen op het IJs. Iedereen die hoopte deze praatjesmaker nou eindelijk eens op z'n bek te zien gaan, zat aan de buis gekluisterd!
Een eigentijdse hoofdstedelijke 'remake' van Swiebertje behoort eveneens tot de mogelijkheden. Met uiteraard ex-politieman Ahmed Marcouch als Bromsnor, Job Cohen als meneer de burgemeester en Els Iping als juffrouw Saartje. Ik voorspel wellustige fouilleerscenes!

In een later stadium kan men zich werpen op het grote repertoire. Shakespeare of zo. Ik hoor Bernard Welten in de rol van Marcellus al brullen: "Something is rotten in het stadsdeel Slotervaart! Parijse toestanden!" (Hamlet, acte 1, scene 4, 87-91). En we halen Ali B. uit Almere voor de hoofdrol als Hamlet, want die is toch al gewend om eindeloos op rijm te praten.

Het is me nu trouwens ook ineens duidelijk waarvoor al die buurtregisseurs indertijd zijn uitgevonden. Voor de regie bij de politionele theaterproducties! Wie dat heeft bedacht heeft een vooruitziende blik gehad.

Bij nader inzien werkt dit onderwerp toch net iets teveel op de gniffelspieren. Ik ga dus maar eens iets nuttigs doen en mijn fietsverlichting repareren. Want in deze donkere dagen staan er nog genoeg wouten in de coulissen te wachten voor een heldhaftig optreden, nietwaar? Dat noemen ze vanaf heden 'straattheater'.

dertien reacties op "Politie op het podium"

Rob
-1-  Rob:
Nou Arnoud, sorry hoor, maar jou commentaar schiet deze keer bij mij toch een beetje in het verkeerde keelsgat. Politieagent lijkt mij een pokkeberoep en een beetje luchtig theater er tussendoor vind ik helemaal niet zo'n gek idee. Dagelijks kunnen zij te maken hebben met de meest gruwelijkste misdaden, ongelukken, tuig met of zonder wapens, huishoudelijk geweld, noem maar op. Ze weten nooit waar zij het volgende ogenblik weer mee geconfronteerd worden. Helaas zullen enkele onzinnige bekeuringen voor minimale overtredingen af en toe ook wel worden uitgeschreven maar al-met-al neem ik mijn petje af voor diegene die voor het politieberoep hebben gekozen. Theater om te laten zien die zij ook maar gewone mensen zijn zoals jij en ik? Ik zeg: altijd doen!
Wouter Vermeer
-2-  Wouter Vermeer:
De publieke en semi-publieke sector heeft volgens mij het wiel uitgevonden! it past vreselijk goed in de beleidsstukken die nog alleen maar gaat over de creatieve sector. Tegenwoordig moet alles en iedereen cultureel zijn. Winkelen moet een creatieve belevenis worden, dus maken we er overal een pretpark van. Uitgaan moet ook cultureel zijn, dus wordt een biertje drinken een avondje cultureel vermaak met van alles en nog wat op, langs en onder de bar. Bij raadsvergaderingen moet het publiek o de tribune vermaakt worden met theater. Tja en natuurlijk kan de politie dan niet achterblijven. Dus Arnoud, je loopt een beetje achter als je je hierover verbaasd. het hele leven is zo dadelijk een groot theaterspektakel.
rudipensionado
-3-  rudipensionado:
Alle middelen die ertoe leiden dat er meer blauw op straat is moeten wij aangrijpen maar dit schiet zijn doel voorbij en daarnaast vraag ik mij af of er niet eregns belangrijke taken blijven liggen.
estherd
-4-  estherd:
Geen vagina-monologen, maar politie-monologen. Waarom niet? Een politie-agent maakt genoeg mee. Volgende keer graag ook verpleegkundigen, dokters en andere doe-beroepen op het podium. In deze tijd, waarin iedereen een ster wil zijn of worden, mogen 'echte' mensen van mij wel een podium krijgen, graag zelfs.
Arnoud de Jong
@Rob:
Volgens mij pak je dit stukje een beetje te serieus op. ;-)
Flipper
-6-  Flipper:
Wie speelt er in deze wereld geen toneel ???
Flipper
Jesse
-7-  Jesse:
@Flipper, en zo is het maar net. Ferme taal opgesteld door verschillende “spindocters” en huppa, “het volk” kan weer rustig gaan slapen! Terug naar vroeger dus, toen er dorpsomroepers hun teksten declameerden. Tenslotte is het volk dom en ongeletterd en moet het vermaakt worden. Brood en spelen, tjaka.
Nico
-8-  Nico:
Ik denk dat het geen kwaad kan om een keer andere facetten van het politie vak te laten vertellen.
De meeste burgers hebben helaas alleen ervaring met die enkele keer dat ze een bekeuring krijgen van een bus studentjes die nog in de opleiding zitten en aan het leren zijn. Het politievak is zoveel meer dan bekeuringen uitschrijven! meestal als eerste ter plaatse bij erg vervelende situaties.
Maar zoals gewoonlijk als de politie iets onderneemt is het niet goed. WAT ze ook doen, het is nooit goed!
Dr.D
-9-  Dr.D:
Beetje babbelen over hoe zwaar het werk is?
Dat de burger een beetje besef en inzicht krijgt waarom ze zo slecht door de politie wordt behandeld. En dan gaat het niet over een boete uitschrijven.
Het is een excuus truuk voor slecht functioneren!!!
Met de waterwerper die het gras van het Museumplein bevochtigd in het achterhoofd...
Marinus
-10-  Marinus:
Men zou de burger op het toneel moeten vragen om hun verhaal te doen over het functioneren van de politie in deze stad.
Er zullen duizenden mensen zijn die gebruik willen maken van deze 'auditie'!
John
-11-  John:
Bijvoorbeeld lasergun teams die in de stille uren plotseling tevoorschijn springen op de Leeuwarderweg als je 55 km/u rijdt omdat je auto bij 50 net tussen de derde en vierde versnelling niet lekker loopt.
Heel nuttig werk hoor, en bloedgevaarlijk ook wat die jongens doen.
estherd
-12-  estherd:
@john: dat verzinnen ze echt niet zelf, hoor. Denk je dat een politie-agent aan het begin van zijn opleiding denkt: joepie, ik ga lekker leren bekeuringen uit te schrijven?? Ga klagen bij de beleidsmakers, die jou je geld op deze manier aftroggelen.
En denk eens aan hoe het is om vermoorde mensen aan te treffen of uit het water te vissen, als eerste ter plaatse te zijn bij ongelukken, kinderen in benarde posities in de huiselijke kring aan te treffen, mishandelingen en verkrachtingen te behandelen. Maar nee, de meeste brugers zeiken alleen over waar 'de politie-agent' hen het meeste treft: in de portemonnee.
Ronaldo
-13-  Ronaldo:
Maar Estherd als er nu eens wat meer naar buiten kwam over wat de Politie ook allemaal doet dan zou de burger daar wellicht meer waardering in het algemeen voor op kunnen brengen. Echter, het gros van de agenten wordt toch erg stimuleerd om hun quota aan bonnetjes te schrijven. Dat soort dingen komt altijd naar buiten. Daarom het is niet gek om een charme offensief te starten maar of dat nu direct met theater gepaard moet gaan lijkt me minder voor de hand liggend. Ik ben een tijd geleden in museum FOAM geweest en daar hin een tentoonstelling over politiefoto's. Daar kreeg ik inderdaad een heel ander beeld. Misschien gewoon eens wat vaker open dagen organiseren oid. Maar....het blijft altijd vervelend als met name beginnende agenten de straat op worden gestuurd zonder al te veel “menselijke” bagage. Daar kan heel wat aan geschaafd worden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.