Home > > Peper en kruidnagel

Peper en kruidnagel

Ik ga emigreren. Althans een beetje. Van West naar Oost. Vrijdagochtend kreeg ik, na anderhalf jaar actief op woningen reageren, een e-mail met de mededeling: "Geachte heer Ponte, U bent de eerste kandidaat voor [een] woning Padangstraat." Als alles goed gaat mag ik dus binnenkort een piepklein huisje-met-tuin aan de andere kant van de stad betrekken. De sleutel heb ik nog niet, maar na een speurtochtje door mijn administratie en een ritje naar het stadsdeelkantoor kon ik de benodigde paperassen in ieder geval overhandigen. Dat kan dus niet meer fout gaan zou je denken.
Maar wat weet ik eigenlijk van mijn nieuwe buurt? Helemaal niets! De zwartkijker zal misschien denken die Mark die gaat wel van de ene ‘probleemwijk’ naar de andere. Maar bij mij dwalen de gedachten tot nu toe vooral af naar ‘ons rijke koloniale verleden’ en dan is het lang niet gek. Van Jan Mayen naar Padang, dat is van de van levertraan en pelsen naar pepers en kruidnagelen, van de Noordpool naar de tropen.

Toen Multatuli ooit voor de kust schipbreuk leed, kon hij die Indische stad alsnog zwemmend bereiken. Doe dat maar eens na bij Jan Maijen. Daar wist Michiel de Ruijter weliswaar 25 walvissen te vangen, maar een poging van de Hollanders om er het jaar daarop te overwinteren eindigde in dood en verderf door scheurbuik en vrieskou.

Nou heb ik hier drie jaar naar volle tevredenheid gewoond, ja ik ben eigenlijk gek op mijn buurtje, maar een nieuwe omgeving kan nooit kwaad. Als tropenkindje - met haast zigeunerachtige ouders - weet ik het wel, ik ga naar het onbekende.

twintig reacties op "Peper en kruidnagel"

Arnoud de Jong
In elk geval gefeliciteerd met je nieuwe huis en ik wens je daar veel plezier!
Ko
-2-  Ko:
Jan May, naar wie het eiland Jan Mayen vernoemd is, kwam uit Schellinkhout. Zelf kom ik ook uit die buurt. Om je de waarheid te zeggen krepeer ik liever aan scheurbuik en vrieskou dan ooit nog terug te gaan.

Maar (alvast) gefeliciteerd!
esther donkers
-3-  esther donkers:
Oost heb ik stiekem altijd veel leuker gevonden dan West- veel plezier, dat gaat vast lukken!
Dr.D
-4-  Dr.D:
Mag `k hierbij de voltallige redactie en correspondenten feliciteren met dit fantastisch geschreven autobiografische stuk en bovendien een geweldige topic!!!
jaap
-5-  jaap:
@ Dr. D. glimlach.

Maar, ik ben wel even blij.
Even geen stadsdeelcliche's, gewoon plaatsvervangend geniet moment. Moet kunnen.
Even geen roedie pee's etc.
Henk
-6-  Henk:
gefeliciteerd Mark en misschien kun je zo af en toe verslag doen vanje leventje aldaar. voor veel mensen in deze stad geldt de Indische buurt als een niet fijne buurt. Zelf heb ik de verloedering gezien/meegemaakt maar ik zie ook de verbeteringen van de afgelopen jaren. Mijn beste herinnering heb ik aan Berkhout; een delicatessenwinkel die er helaas niet meer is, mijn vreemdste herinnering aan de keer dat ik in een slagerij heel multiculi geitenvlees wilde bestellen voor een stoofpotje en dat er geen woord Nederlands werd gesproken en een van de vele groenteboeren gevraagd werd te helpen, mijn leukste herinnering heb ik aan Annie maar dat is een ander verhaal.
engine 54
-7-  engine 54:
Hee, leuk die informatie op Wikipedia over het vulkanische eiland Jan Mayen.
Zo leer je nog eens wat op Amsterdam Centraal!

En:
oost west
thuis best
Vinus
-8-  Vinus:
gefeliciteerd Mark, goeie keus.
Bewoners van oost hebben negen van de tien keer de wind in de rug bij het huiswaarts keren!
Jan Westerhof
-9-  Jan Westerhof:
Welkom in de buurt, een goede keus. Oost is leuker dan West - als je het mij vraagt :-)
De Indische buurt is een leuke buurt aan het worden, het veryupt in sneltreinvaart. De Javastraat is een leuke winkelstraat, en dichtbij.
En om de hoek op het Timorplein heb je het nieuwe filmtheater Studio-K complex, ook leuk. Daarin ook een restaurant - dat wel gezellig is, maar voor de rest minder aan te bevelen.... Je moet goed voor-eten, en een eigen opwarmplaatje is ook geen luxe. Café en terras zijn prima!
Dr.D
-10-  Dr.D:
@Jan Westerhof

Javastraat is groenteboer, groenteboer en belhuis, belhuis.
En een restaurant waar je amper te vreten krijgt.
De buren worden yup.
So! Echte gezelligheid vindt je in Oost.
Henk
-11-  Henk:
Javastraat is veel groenteboeren, paar slagerijen, veel belhuizen, paar reisbureaus, een Blokker en een van de beste slijterijen van Amsterdam. Met nu nog bomen maar als het aan het stadsdeelbestuur ligt mag Groenlinks in de raad de houthakkershemden aantrekken en de kettingzagen van (bio)brandstof voorzien
Peter
-12-  Peter:
Ik geloof dat er de afgelopen tien jaar al heel veel plannen zijn neerelegd voor de javastraat. Er is in deze straat ook al heel veel geld gestopt. reken eens uit, een ton per jaar en dat maal tien. Allemaal mooie plannen, van alles en weet ik veel wat. Wat is nu toch het resultaat? Een Vogelaarstraat welke nu plots een mediterane boulevard moet worden. Ik geloof daar allemaal niet in. de enige die hier veel geld aan verdienen zijn die lepe buro's met hun mooie plannen in mooie ringbandjes verpakt. Wethouder Herrema moet je maar eens bevragen hoeveel geld er al is gestopt in deze straat. Wat dacht je van mevr.Elatik die ook voortdurend de potten geld weet aan te breken met de meest fabelachtige plannen. Nooit wat van gerealiseerd. Hoe kan dit toch? Rondpompen van geld noem ik dit. En dan moeten nu ook nog de bomen wijken, het enige groen in dit stukje straat, het is al zo armetierig. Groen Links wil de deuren dicht, het licht uit en nu dus ook geen bomen. Of....hebben ze dat hout nodig voor de kachel?
RudiPensionado
-13-  RudiPensionado:
Zolang de kinderen op de scholen naar links geduwd worden hou je deze ellende.
socialisme is een vorm van jaloezie geworden.
Arnoud de Jong
De spijker op de kop Rudi! Het is allemaal de schuld van de linkse kerk! Bij de scholen in mijn buurt moeten de kinderen tegenwoordig op het schoolplein in gelid aantreden, het rode boekje van Mao heffen, socialistische strijdliederen zingen en de Grote Leider Jan Marijnissen verheerlijken!
Momenteel zit ik even op het platteland en daar is het al niet anders. Zelfs de koeien en de kippen worden naar links geduwd. Moet allemaal biologisch! Langs de weg staan kapelletjes waar je Onze Lieve Vrouwe Femke Halsema kunt aanbidden.
Komt allemaal door dat rode tuig!
Zo beter?
Jean Pierre
-15-  Jean Pierre:
We dwalen weer af naar links.....het ging toch over de Indische buurt ? Ik ben er niet geboren, maar wel getogen. 17 jaar in de Javastraat gewerkt (Reska Radio BV sinds 1928) En verloederd ? acht het is maar hoe je daar tegen aan kijkt. Kom er af en toe nog el eens naar toe en herken niet veel meer. Over slagers gesproken..slagerij Ad Huiberts nr 129 meen ik (naast Reska) heeft de beste osseworst van Nederland. Blijft gewoon MIJN buurtje, al woon ik er al jaren niet meer.
Jochem Floor
-16-  Jochem Floor:
Tsja, Rudi, dat krijg je. Zolang leraren niet fatsoenlijk betaald worden en er bezuinigd wordt op onderwijs, blijven die smerige linkse idealisten het onderwijs beheersen. Ik zou er wat aan doen als ik jou was.
Winfred
-17-  Winfred:
Ik weet niet of ik het mag melden, doe het toch. Ik vind die berichtjes van pensionado soms zo vreselijk vervelend. Wat hier ook gemeld wordt, pensionado kan alleen maar melden links tuig, streng optreden, vroeger was het beter etc.etc. Maakt niet uit over welk onderwerp het gaat, maar deze man/vrouw komt niet verder dan oneliners. Is het niet mogelijk deze persoon een eigen log te geven waar hij/zich dan kan uitleven? Pffffff. Ik zou zeggen beste pensionado kom eens met wat nieuwe teksten!
Storm
-18-  Storm:
Best wel eens met Winfred. Rudi Pensionadi is zonder twijfel ook een van de aanhangers van het aloude adagium dat het kabinet Den Uyl dit land aan de rand van de afgrond heeft geholpen terwijl Rudi heel goed weet, want hij zal er waarschijnlijk zelf voor gestemd hebben, dat het Kabinet Van Agt 1 voor het failliet van Nederland gezorgd heeft. Rudi echter zoekt zijn plaats meer in de schoot van de valse veiligheid van Wilders of Verdonk dan de realiteit dat Rudi en zijn generatie, en niemand anders, verantwoordelijk zijn voor de huidige, zij het, vermeende problemen. Bezie uzelf Rudi, voordat U de grote mond opentrekt.
Johan
-19-  Johan:
Storm,je hebt gelijk er zijn sommige mensen die het niet te nauw nemen met de waarheid en die denken dat als je maar hard genoeg iets roept het vanzelf de waarheid wordt.
Het is niet voor niets dat een figuur als Wilders zulke personen om zich heen verzameld.
Gaia
-20-  Gaia:
Hai,

Ik ben een half jaar geleden van (Oud-)West naar Zeeburg verhuisd, en woon hier tot volle tevredenheid. Een heel andere buurt, maar net zo levendig. Ik vind zelf de Javastraat altijd wel prima, maar kom iets vaker op de Molukkenstraat - is dichterbij.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.