Home > > Kerstmis en ons geweten

Kerstmis en ons geweten

null
Centrum - Nauwelijks heeft de Sint het land verlaten of het volgende decemberfeest wordt voorbereid: de kerstboom op de Dam. Maar kan dat nog wel in deze tijd vóór energiebesparing en tegen lichtvervuiling? Moeten we er niet echt een midwinterfeest van maken en de donkerste dagen van het jaar in duisternis laten passeren?
Ook dit jaar, midden in de duisternis, is er licht op de Dam... Niet één lichtje, maar liefst 40.000 stuks... en dan nog een paar dansende sterren en versiering van de lantaarnpalen. Maar maak u niet ongerust, het zijn energiezuinige leds. Hoewel de christelijke invulling van het kerstfeest steeds verder te zoeken is, kunnen we toch met een zuiver geweten genieten van deze pracht.
Nu alleen nog bepalen welke dag we met welk (schoon)familielid gaan doorbrengen; dan nog een calorie-arm, cholesterol-verlagend en rookvrij kerstdiner bedenken. Het valt nog niet mee om alle, tevens niet-religieuze, aspecten van ons geweten te stillen in deze tijd. Eigenlijk blijken die milieuvriendelijke leds een heel makkelijke oplossing voor de feestdagen te zijn. Kon het stadsdeel die andere gewetenskwesties ook maar oplossen...

acht reacties op "Kerstmis en ons geweten"

Flipper
-1-  Flipper:
't Is idd. een zeer groot contrast met datgene waartoe men ons (de gewone burgers)vanuit Den Haag oproept. Helemaal eens dus met dit stukje.
Flipper
Michiel
-2-  Michiel:
En dan te bedenken dat er net een motie van Groen Links Amsterdam is aangenomen om de lichtvervuiling tegen te gaan. Prachtig voorbeeld dus! Wat denk je van de kosten van die inmense lichtreclame op de Dam? En wij maar met elkaar overal spaarlampen indraaien! Ooit wel eens bedacht hoeveel geld er jaarlijks wordt uitgegeven aan al die feestverlichting? Ik geloof dat je daar een heel continent wat nu barst van de honger en ellende te eten kan geven. Dat zou nu eens een geweldige Kerstgedachte zijn, als daar dit geld aan besteedt zou kunnen worden.
RudiPensionado
-3-  RudiPensionado:
Oorlog voeren kost ook veel geld en energie.
engine 54
-4-  engine 54:
Eerst 2 weken gezeur over Zwarte Piet, dan 2 weken gezeur over kerstverlichting, om daarna ook nog eens 1 week te zeuren over het vuurwerk. Gezellig he, die decembermaand!
f.bol
-5-  f.bol:
Ja en dat gezeur over schuldgevoel en knagend geweten valt steeds zwaarder op de maag, zeker na het nuttigen van een portie ganzenlever.
Arnoud de Jong
Als we al die kerstverlichting niet hadden, net als andere sfeervolle aankleding van de stad die electriciteit kost, zou dit een lelijke en saaie stad zijn.

Dan zouden wij ongelukkig zijn en minder werken, en zouden er geen toeristen komen. Dan zouden wij heel arm worden en niet zoveel onderzoek kunnen doen naar prachtige nieuwe energiezuinige lampjes.

Kortom: Niet zo zeuren ouwe ;).
Sigi
-7-  Sigi:
Kerstverlichting in alle vormen, soorten en maten is het enige leuke aan dat hele “feest”!
Brulaap!
-8-  Brulaap!:
Ze kunnen inderdaad beter alle reclameborden uitzetten (zie Damrak/Rokin/Rembrandtplein) in December op last van de Gemeente. Alsof adverteerders dan weglopen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.