En dan 'boft' Amsterdam nog dat de monitor alleen de aanwezigheid van informatie beoordeelt en niet de vindbaarheid. Ga bijvoorbeeld eens naar de site en zoek de video van de laatste raadsvergadering.
Telt u even het aantal klikken, voor u verder leest?
Volgens Caspar Itz, verantwoordelijke voor de Amsterdamse websites, liggen de pijnpunten bij de logistiek en moet een al geplande renovatie dit gaan oplossen. De informatie zou te zeer verspreid zijn over de stadsdelen en door die allemaal op hetzelfde systeem aan te sluiten, zal publicatie van vergunningen en dergelijke gemakkelijker worden. "Het uiterlijk van de websites zal volgens Itz niet drastisch veranderen", aldus Het Parool.
Dat is geen renovatie maar gaten dichten. Klein onderhoud. Wil Amsterdam topstad zijn, dan hoort daarbij ook de ambitie de nummer één website onder Nederlandse gemeentes te hebben. Een site die niet alleen alle publicaties van de gemeente ontsluit, maar die ook uitdraagt waar de stad voor staat en heen wil. Die de burgers actief betrekt bij wat politiek, die de grote groep minima erop wijst welke vormen van ondersteuning zij onbenut laten, die ondernemers en toeristen aanspreekt en die ook nog eens laat zien wat zich in de stadsdelen ruimte biedt afspeelt.
Veel van die zaken staan wel online, maar zijn voor de doorsnee bezoeker helaas onvindbaar. Mensen zoeken nu eenmaal niet graag naar informatie, en klikken weinig, tenzij ze daartoe uitgenodigd worden. Gelukkig speelt lengte van pagina’s geen rol op internet, dus er is ruimte genoeg voor verbetering. Een paar suggesties:
- vervang kopjes als Evenementen, Tips voor de smalle beurs en Feiten & cijfers door lijstjes, waarin altijd de nieuwste evenementen, de voorzieningen die het minst bekend zijn en de recentste onderzoeken van het bureau voor statistiek vermeld worden.
- neem een agenda op waarin op de volgende raadsvergadering en commissievergaderingen wordt gewezen, met - zodra die aanwezig zijn - links naar verslagen, besluiten en video. En geef burgers nu eindelijk eens de mogelijkheid agenda's en verslagen via mail en rss te ontvangen, zodat ze niet zelf in de gaten hoeven te houden wanneer een onderwerp dat hun interesse heeft besproken wordt.
- als vrouwenemancipatie een speerpunt is, ruim dan een plek in voor initiatieven die die emancipatie bevorderen. Nu staat het alleen op de voorpagina omdat er net een besluit over genomen is, volgende week is dat bericht weer weg. Net als het bericht over de goedkope verzekering, dat toevallig net op Amsterdam.tv te zien was.
- leg dossiers aan van belangrijke thema’s in de stad, zoals de verbetering van de luchtkwaliteit, het terugdringen van de verkeersproblemen, inburgering van allochtonen, betere kansen voor kinderen, etc. Wil ik nu weten hoe Amsterdam de co2-uitstoot wil verminderen, dan moet ik maar hopen dat de zoekmachine bruikbare informatie ophoest.
- als de sites van de stadsdelen straks toch beter op elkaar afgestemd zijn, geef dan ook op Amsterdam.nl een overzicht met het belangrijkste nieuws uit die stadsdelen. Dat op parool.nl niets staat over het aftreden van de
- haal het forum waar toch zelden op gereageerd wordt weg en besteed de tijd die daardoor overblijft aan het aansporen van raadsleden om van zich te laten horen op de site. Vraag bijvoorbeeld voor elke raadsvergaderingen twee leden met tegengestelde mening over een bepaald onderwerp hun standpunt toe te lichten en laat mensen daarop reageren. Maar ook dan, wel zo dat die discussie leeft op de voorpagina en niet achter een linkje schuilgaat, zoals het forum nu.
Kortom, kijk nog eens kritisch naar de site, probeer enerzijds te bedenken wat bezoekers er zoeken, maar ook wat de gemeente bezoekers wil vertellen en maak dan van Amsterdam.nl echt een overzicht van alles wat Amsterdam digitaal te bieden heeft. Met een beetje inspanning moet dat lukken voor de renovatieplannen in december in de raad besproken worden.
Kunnen ze meteen ook 'Bevolkingsregister, zie: Dienst Persoonsgegevens' opnemen. Dat hebben ze zomaar veranderd, terwijl Bevolkingsregister toch een term met monument-status zou moeten zijn - denk aan de beroemde aanslag op het Bevolkingsregister in 1943.
Dan hoeven we ook niet ofhoedattegenwoordigookmaarheet.nl te maken.