Home > > Weinig gevarieerd winkelaanbod

Weinig gevarieerd winkelaanbod

Centrum - Van het Amsterdamse centrum zal men niet snel zeggen dat het winkelaanbod beperkt is. Toch kunnen de inwoners van het stadsdeel voor het merendeel van de dagelijkse boodschappen maar terecht bij een beperkt aantal winkels. Albert Heijn domineert het straatbeeld, een eenvoudige groenteboer vind je er niet. Het aanbod bestaat uit eettentjes, kledingwinkels en andere luxere zaken. Dat is allemaal heel logisch te verklaren, maar het siert het stadsdeel niet.
Pas wanneer je er woont val het op dat het winkelaanbod helemaal niet zo gevarieerd is. In het zuiden van de stad, waar ik ben opgegroeid, loop je van de groenteboer, naar de bakker. Bij de sigarenboer koop je een krantje en desnoods loop je nog even bij de kaasboer naar binnen. Om de Albert Heijn links te laten liggen kun je naar de Dirk fietsen. Welja, het is zelfs mogelijk om met de auto naar die supermarkt te rijden. En dan heb je er ook nog minder geld nodig.

In het centrum ben je aangewezen op duurdere winkels. Luxe zaken en dure supermarkten. En hoewel je het centrum van de stad sprankelend kunt noemen, eenzijdig is het ook. Dat zal alleen maar toenemen, steeds meer rijken trekken naar stadsdeel. De neerslag daarvan vinden we terug in het winkelaanbod. Middenstanders verdwijnen en langzaam moeten ook de Amsterdammers zonder grachteninkomen hen volgen. Marktconform wellicht, maar Amsterdam werd altijd juist gesierd door een mix van rijk en arm. Zelfs in het centrum.

Een gevarieerd winkelaanbod houdt een stad echt levendig. Een Dirk van den Broek zou prettig zijn.

29 reacties op "Weinig gevarieerd winkelaanbod"

Gerard
-1-  Gerard:
Ik weet niet wat jij nu onder het Centrum verstaat, maar ook in het gebied tussen het Singel zijn er keuzes in supermarkten. Nu pleit je voor een Dirk vd broek maar is dat nu juist niet de reden dat de kleine winkels voor de dagelijkse boodschap hierdoor het veld moeten ruimen? Er zijn ook diverse markten waar je groente of iets dergelijks kunt kopen. Daarnaast ook flink wat andere kleine zaken. Maar....het centrum is nu ook eenmaal wel een gebied waar toeristen komen en waar je uitgaat en daadwerkelijk gaat winkelen. Winkelen is iets anders dan je boodschappen halen. Ik snap dus niet echt wat je nu wilt melden.
jeffp
-2-  jeffp:
Precies die maar is het punt, veel kleinere winkels verdwijnen. En als ze er nog zijn dan merk je dat ook wel in de prijzen.

Die Dirk van den Broek is een flauw grapje, als echte Hollander wil ik het zo goedkoop mogelijk, op de eerste rang. ;-) Jammer dat je dat zo hebt opgevat.
RudiPensionado
-3-  RudiPensionado:
Amsterdam is doorlopend aan het veranderen, net als andere steden trouwens dus daar is helemaal niets mis mee.
Wel met de bewoners die niet met de veranderingen mee willen gaan en veelal zijn dat de ouderen.
Sigi
-4-  Sigi:
In de Haarlemmerstraat / dijk kan je van de bakker via de kasboer naar de slager en de groenteboer lopen en neem je op de terugweg je krantje en pakkie shag mee van de sigerenboer.
Oók centrum.
Dr.D
-5-  Dr.D:
Deze bijdrage van Jeff gaat dus helemaal nergens over!
Kan als centrumbewoner overal terecht op de meest vreemde tijdstippen,
kom daar eens om in de buitenwijken...
Jan Stender
-6-  Jan Stender:
Ook nooit van het Zonneplein gehoord?
Daar loop je ook van de kaasboer naar de groenteman of de slager
Bij de sigarenboer een Autoweek halen
Op het Zonneplein is zelfs een dierenkliniek
Ik bedoel maar,in Amsterdam zijn nog genoeg winkeltjes,voor de dagelijkse boodschappen
Hier in Enschede zijn trouwens ook nog van die gezellige winkeltjes
En als tegenhanger van de Dirk van de Broek,hebben ze hier Sanders supermarkten
Robbert
-7-  Robbert:
Zonneplein? Ligt toch ergens in Tuindorp Oostzaan dacht ik zo en niet in het centrum van Amsterdam.
Maar in het Centrum is nog volop te koop bij kleine zelfstandige winkeliers Ben het met Sigi eens, de Haarlemmerdijk/straat is een echt walhalla. Prima straat, waren er maar meer zo!
Jan Stender
-8-  Jan Stender:
Nee,ligt niet in het centrum,maar het geeft wel aan dat er in Amsterdam genoeg kleine ondernemers zijn
brtst.
-9-  brtst.:
Woon bij de postzegelmarkt, het valt allemaal wel mee, maar een Dirk vd Broek zou ZEER WELKOM! zijn die AH komt me strot uit, veel te duur, slechte kwaliteit dagelijkse groente, maar ja ze lijken een monopolie te hebben in het centrum, trouwens een gewone bakkerij, een gewone slager, MET NORMALE PRIJZEN zijn ook niet echt meer te vinden. Zaterdag naar de markt dus!
Joost
-10-  Joost:
Inderdaad, veel te veel winkels waar je niets aan hebt in het centrum. Groenteboeren willen we, bakkers en slagers!
Peter
-11-  Peter:
Ja we willen groenteboeren bakker en slagers! Zodat we leuke winkeltjes om ons heen hebben als we met zijn allen toch gewoon naar de Dirk of AH lopen!

erg hypocriet allemaal.
RudiPensionado
-12-  RudiPensionado:
Beetje vreemd dat mensen op een A-1 lokatie willen wonen en vervolgens lopen zij naar Dirk en de markt, mede omdat A.H. te duur zou zijn.
Volgens mij ga je in het centrum wonen omdat je het kan betalen.
Leuke winkeltjes halen hun omzet niet en verdwijen.
jeffp
-13-  jeffp:
Dat is het hele punt, er wonen ook nog mensen in gewone woningen. Betaalbaar. Of zoals ik: relatief klein, voor weinig geld.

Juist die mensen moet je behouden. Maar dat is allemaal niet zo goed uit de verf gekomen in het stukje. Helaas, volgende keer beter.
Jean Pierre
-14-  Jean Pierre:
Waar moeten die slagers,bakkers,groenteboeren hun huur van ophoesten? Ze moeten hun inkopen bij de Makro halen...per tientallen, terwijl voorgenoemde supermarkt ketens per 10.000en inkopen. Zo zijn niet alleen in het centrum (?) zaken verdwenen, maar ook in de Pijp b.v.
Triest...maar helaas realiteit !!!
Fons
-15-  Fons:
Inderdaad omdat mensen kennelijk denken dat een winkelier kan bestaan van de vergeten boodschappen. Bewoners/consumenten zijn erg hypocriet hoor willen een leuke groenteboer/bakker en slager om de hoek maar gaan elk weekend naar de supermarkt om die leeg te kopen. Hoezo, winkeliers en zeker de kleine zitten er niet voor de fun! Als we allemaal nu eens massaal die supermarkten mijden, dan zou het nog wat kunnen worden. Duur wonen en dan voor een prikkie boodschappen halen. Of, zelfs als een redelijke huur wordt betaald dan nog calculeren want vakantie en andere dingen zijn ook leuk.
Jochem Floor
-16-  Jochem Floor:
@ RudiP: beetje makkelijk om het hele centrum ineens tot A1-locatie te verklaren. Zo wil de vastgoedsector wel dat het wordt waargenomen. Maar qua wonen is dat gewoon niet waar. Neem bijvoorbeeld al die panden op de Kalverstraat, waarvan de bovenverdiepingen jaren ongebruikt leeg hebben gestaan.

Qua winkelen klopt het ook niet. Je kunt welhaast stellen dat het toeristisch shoppen die straten voor bewoning en normaal leven onleefbaar maakt. En welke Amsterdammer gaat er nog voor zijn plezier naar toe?

Voor dit verschijnsel heeft de politiek langzamerhand wel oog gekregen, maar nog te weinig, vrees ik. De ondernemers zijn erg eenzijdig gericht op het draaiend houden en maximaal rendement plukken van hun winkels. Naarmate er minder mensen in de buurt wonen hebben ze ook minder reden om zich om het aanbod voor de lokale populatie te bekommeren.

In dat verband kun je je afvragen of de binnenstad niet behoefte heeft aan meer actieve krakerscene. Het zou best wel eens heel heilzaam kunnen zijn om aan die leegstand een eind te maken, als ongebruikt laten van bovenverdiepingen het risico van kraken met zich bracht.
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
Kalverstraat blijft duurste straat in Nederland
AMSTERDAM - De Kalverstraat in Amsterdam blijft de duurste winkelstraat van Nederland. Met een huurprijs van 2000 euro per vierkante meter per jaar is de straat in hartje Amsterdam net als vorig jaar op de 21e plek van duurste winkellokaties ter wereld geëindigd.
Bron: Het Parool, 15-11-2007
Ralph
-18-  Ralph:
Voor de helderheid,de bovenverdiepingen van de Kalverstraatpanden zijn in gebruik, maar dan als opslag. Kraken is dan een onzinnig voorstel. Ooit wel eens gezien waarom de bovenverdieping niet verhuurd kan worden als woning? Er zit namelijk geen aparte toegangsdeur. Dit even als reactie op Jochem.
Ben het er daarnaast wel mee eens dat niet heel het centrum een A1-locatie is. Ben nog wel benieuwd wat er wordt verstaan onder een A1 locatie.
Daniel Pieterse
-19-  Daniel Pieterse:
Even voor de helderheid, die woningen in de kalverstraat zijn dan allemaal illegaal in gebruik als opslag ruimte.
Al die bovenverdiepingen hebben namelijk een WOONBESTEMMING omdat ze als zodanig gebouwd zijn.
De reden dat er geen voordeur meer is voor die woningen, is dat er in de jaren 60 70 en 80 massaal zonder bouwvergunning die 1m2 deur is vervangen voor winkel pui.
Wat er nu dus weer voor zorgt dat geen vrouw daar s'avonds alleen door de kalverstraat kan na zevenen. Omdat die dozen met gympies de politie niet bellen als je wordt aangerand.
Helaas heeft de gemeente jarenlang niets hieraan gedaan, waardoor er midden in het hart van de stad een hele monumentale straat verkrot (kijk maar eens goed omhoog!)en onbewoond is. Nu proberen ze dan dit langzaam weer ongedaan te maken, maar meer dan symbolisch is het eigenlijk niet.
Zouden er eigenlijk mensen geinteresseerd zijn in 1000 woningen (kalverstraat/nieuwedijk) hartje centrum?
Cees
-20-  Cees:
Er wordt al tig jaar geprobeerd woningen te realiseren boven de winkels in de Klaverstraat. De enige die hier nu geld aan heeft verdiend is het buro wat subsidies opstrijkt met voortdurend het uitgangspunt “ik probeer van alles, maar ja het is moeizaam”. Volgens mij is er slechts 1 project gerealiseerd. Gezien de huurprijs zal elk bedrijf optimaal de winkel willen benutten voor verkoop en dus het boengedeelte gebruiken voor opslag. Als er eventueel woningen gerealiseerd zouden kunnen worden, dan hebben deze natuurlijk wel een prijskaartje. En zeg nu zelf, wie gaat er een duur appartement bewonen als er geen buitenruimte bij zit.
Jochem Floor
-21-  Jochem Floor:
Tijd voor een mooi gemeenteraadsinitiatief? Aanpakken op dezelfde wijze als leegstaande kantoorpanden?
abc
-22-  abc:
en hier lees ik het weer, heel veel mensen denken dat als je in het centrum woont je meteen een dik gevulde knip hebt, op z'n minst milionaire, nee dus !! je bent een vervelende zeur die z'n mond moet houden, want het centrum is van heel nederland “dan moet je maar niet in het centrum gaan wonen” ook zo'n lekkere, er wonen in het centrum heel veel mensen met een normaal of minimum inkomen.
Kelly
-23-  Kelly:
Huren in de cetra cost heel veel geld...het is vreselijk...daarom gaat Dirk vd Broek niet van daarmee spelen..
Sanne
-24-  Sanne:
binnenstadsbewoners zijn niet zielig. je kunt immers altijd buiten de binnenstad gaan wonen. In de binnenstad wonen is een recht, geen plicht.
Als je een huurwoning hebt kun je hem makkelijk ruilen, en als je een koopwoning hebt kun je hem makkelijk, en met winst, verkopen.
Maarten Markus
-25-  Maarten Markus:
Het centrum is per uitstek een gebied dat niet enkel de bewoner van het stadsdeel ondersteund maar de hele stad én de regio én toeristen/bezoekers. veel horecagelegenheden en kledingzaken zijn heel logisch in het centrum van een grote stad. Wanneer je als Amsterdammer kleinere buurtwinkels zoekt kan je zeer goed terecht in het net niet centrum van Amsterdam: de 19e eeuwse buurten. Indische Buurt, Dapperbuurt, maar ook de de Clerqstraat en Jan Evertsenstraat zijn goede voorbeelden. Deze buurten dienen veel minder de toeristen en bezoekers uit de regio en vooral bewoners van deze wijken. Dit zie je terug in het aanbod.

Op het schaalniveau van “Stad” in plaats van “Stadsdeel Centrum” zie je dus behoorlijke variatie. het centrum en de buurten eromheen vullen elkaar mijn inziens uitstekend aan!
Renske
-26-  Renske:
Ook in het Centrum hele goede en leuke gevarieerde winkelstraten. Zeker ook voor de bewoners. Je moet alleen niet je dagelijkse boodschappen willen halen op Damrak, Rokin, Leidsestraat, Kalverstraat, Nieuwendijk, Hoogstraat, Wallen, Doelenstraat, etc.etc.. Dat zijn centra voor vertier en de grotere bekende ketenbedrijven. Alhoewel, ook daar steeds meer AH-to go's vertegenwoordigd. Kortom, niet zeuren, gewoon goed uit je doppen kijken. Keuze genoeg maar uiteindelijk blijkt dat al die bewoners toch naar de welbekende supermarkten gaan voor hun dagelijkse boodschap. Gewoon gemakzuchtig en maar roepen dat er geen keuze is.
Michiel
-27-  Michiel:
Ik heb gelezen dat het stadsdeel alweer subsidie beschikbaar stelt voor wonen boven winkels. Is dat niet een beetje weggegooid geld? Tot nu toe zijn er de afgelopen 25 jaar slechts een paar woningen gerealiseerd. Zonde van dit geld. Laten we dat besteden aan andere leuke dingen. Als eigenaren niet willen hoef je ze ook niet te spekken.
John Zwart
-28-  John Zwart:
Grondprijzen stadscentra zeer hoog, onroerend goed vergt hoge investering, gevolg: huren zeer zeer hoog, opnieuw als gevolg: alleen rendabel voor consumentenverkoop met zeer zeer hoge marges. Het is in andere grote steden niet anders. Luxeartikelen en traiteurs. In de meer basisgerichte food-sector hooguit voor vestigingen als ah-to go etc. Leg je er maar bij neer, koop in bij de gewone supermarkten of de turkse winkels buiten de centrumrand. Vervoerprobleem? Bakfiets.nl
Walther Schoonenberg
-29-  Walther Schoonenberg:
Wat John schrijft is één kant van de zaak. Dit is de andere: Een gevarieerd winkelaanbod ontstaat als je een gevarieerde bevolkingssamenstelling hebt. Als er in de binnenstad alleen armen en rijken wonen, heb je geen leuk winkelapparaat meer, want het zijn de middengroepen die voor leuke winkeltjes zorgen. Zou dat niet ook een reden kunnen zijn?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.