Home > > Onderzoek gelijk de hele vastgoedsector

Onderzoek gelijk de hele vastgoedsector

Amsterdam - Het gebeurt niet vaak, maar gisteren was ik het helemaal eens met een voorstel van het Christen Democratisch Appèl. Fractievoorzitter Pieter van Geel pleitte voor een parlementaire enquêtecommissie naar de verwevenheid van de boven- met de onderwereld. Een goed plan, want een beetje crimineel kan natuurlijk niet zonder een uit de 'bovenwereld' gerekruteerde penningmeester, bedrijfsleider en vastgoedbeheerder. Deze keurige notarissen, makelaars en advocaten zorgen ervoor dat de penoze met hun drugsmiljoenen een steeds grotere grip krijgen op de Amsterdamse economie, niet in de laatste plaats de vastgoedsector.
Toch moet het onderzoek niet beperkt worden tot de die verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Veel van de ellende in de Amsterdamse vastgoedsector wordt namelijk veroorzaakt door malafide gedrag van 'gewone' ondernemers. Althans dat blijkt uit een begin dit jaar gepubliceerd onderzoek naar de ‘praktijken in de vastgoedsector’. Talloze (kleine) bedrijven die zogenaamd in de bovenwereld werken, blijken zich te bedienen van wat je het beste als maffiapraktijken zou kunnen omschrijven.

Zo zijn er woning- en kamerbemiddelaars, vaak verscholen zachter 06- en 0900-nummers of e-mailadressen, die zich legitiem voordoen maar in de praktijk, om bijvoorbeeld nog een keer de bemiddelingskosten op te kunnen strijken, huurders met gebruik van pesterijen, intimidatie en soms zelfs knokploegen proberen te verjagen. Makelaars die van dezelfde praktijken gebruikmaken om hun pandjes voor een betere prijs te kunnen verhuren of verkopen. En lijken prijsafspraken en intimidatie op onroerendgoedveilingen eerder regel dan uitzondering.

Over de precieze omvang van deze in de bovenwereld opererende maffia kan op dit moment nog weinig gezegd worden. Wel weten we bijvoorbeeld dat er bij het Amsterdams Steunpunt Wonen honderden klachten per jaar binnenkomen en dat er naar schatting alleen al in de bemiddelingssector zo’n driekwart van de bedrijven zonder vergunning opereert.

Het lijkt me dan ook de hoogste tijd om naast een parlementaire enquête - die zich ongetwijfeld voor een groot gedeelte op Amsterdam zal richten waar de zware jongens duidelijker aanwezig zijn dan in andere steden – een raadsenquête in te stellen naar het gedrag van de hele vastgoedsector in de stad. Al was het maar om huurders en kopers duidelijk te maken met wie ze wel en vooral met wie ze beter niet in zee kunnen gaan en - laten we het niet vergeten - om de bonafide ondernemers de kans te geven te laten zien dat de slechte naam die de sector zo langzamerhand gekregen heeft niet op iedereen van toepassing is.

Link:
Henk Ferwerde e.a., Malafide activiteiten in de vastgoedsector, Rotterdam 2007.

negen reacties op "Onderzoek gelijk de hele vastgoedsector"

Daniel Pieterse
-1-  Daniel Pieterse:
http://www.spekulanten.nl
(SPOK, speculantie onderzoeks kollectief)

Een inmiddels door justitie, fiscus, van Traa team en gemeenten gewardeerd archief voortkomend uit de kraakbeweging.
Laten we hopen dat de vastgoed criminelen het niet nog makkelijker gaan krijgen als dat stomme kraakverbod inderdaad door gaat.
Er is nu immers geen enkele instantie die de leegstand controleerd van deze lieden(er is namelijk geen enkele controle op de leegstand in de stad vanuit de overheid)
Alleen de krakers durven het nu aan naar deze lieden onderzoek te doen, en doelgericht hun leegstand te kraken. Altijd weer leuk voor een lijst postbus en nep BVs gevuld met neven en nichten.

Het trieste gevoel bekruipt me dat Van Geel dit enkel roept om het kraakverbod (uit zijn partij voortkomend) te smeren met valse intenties.
Denk niet dat we over een half jaar als het kraakverbod er door is nog veel van van Geel zullen horen over de foute vastgoedsector.
Dat zullen de vriendjes van zijn fractie genoten waarschijnlijk niet zo waarderen, aangien veel 'gewone ondernemers' traditioneel CDA of VVD stemmen.
Daniel Pieterse
-2-  Daniel Pieterse:
link werkt niet?!
http://www.speculanten.nl
Sigi
-3-  Sigi:
En het zijn niet alleen makelaars maar ook bijzonder legale woningstichtingen die - gesteund door plaatselijke politiek en landelijke overheid - op en net over het randje opereren om hun nieuwe projectontwikkelaarsrol op en top te kunnen spelen.
-4-  :
Ik heb eigenlijk het idee dat iedereen die in Amsterdam een legaal dak boven zijn hoofd heeft, zich niet druk maakt om de vastgoedmarkt.

Ik was honderden euro's verder tot ik mijn huidige legale huisje heb gevonden, en heb me moeten manoevreren door een web van duistere huisjesmelkers en Direct Wonen-achtige non-diensten.

De gemeente interesseert het volgens mij geen reet, en voert een minimaal repressief beleid. Onderhuren en gesnapt worden, betekent meestal een voorrangspositie krijgen. Toen ik 300 euro lichter was gemaakt omdat me voor was gehouden dat een woning legaal was, zei de politie: Oh, maar iedereen huurt toch onder? Maakt het uit?

Het resultaat is een woningmarkt die ziek is tot op het bot. Gestoeld op oude socialistische idealen. Wat mij betreft gooien ze de hele boel overhoop, en verzinnen ze iets nieuws.
Sigi
-5-  Sigi:
Het resultaat is een woningmarkt die ziek is tot op het bot.

Gestoeld op oude socialistische idealen.
2 dingen die totaal niets met elkaar te maken hebben.
RudiPensionado
-6-  RudiPensionado:
Waarom is speculeren, in de ogen van de mensen ter linker zijde, verboden?
Daniel Pieterse
-7-  Daniel Pieterse:
speculeren op woningen is zeer schadelijk voor de stedelijke omgeving, omdat het tot leegstand leidt.
Een leeg pand is meer waard dan een gebruikt pand, omdat een nieuwe koper dan makkelijker en sneller kan doen met zijn pand wat ie wil.
Huurcontracten dienen immers te worden uitgezeten en gerespecteerd. Dat is voor speculatie op onroerend goed dus alleen maar lastig en winst beperkend.
Leegstand is, ondanks huuropbrengsten, op de langere termijn vaak toch winstgevender.
Hoe vastgoed criminelen met deze 'winst beperking' omgaan is een enkeltje eerste hulp OLVG aanbieden als er geen ruimte wordt gemaakt voor evt nieuwe koper.
Om nog een beetje "on topic' te blijven...
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
Nogal ruim geformuleerd, die opdracht, en ook een beetje overkill om er gelijk een parlementaire enquete van te maken. De onderwereld is erg groot; de bovenwereld ook. En zo maak je het wapen van de parlementaire enquete bot.

Voor het overige wel een goed idee om het punt te onderzoeken. Beginnen met de vastgoedsector is ook geen gek idee. Niet zo zeer vanwege speculatie; wel vanwege het feit dat het hier gaat om grote bedragen en een belangrijke branche, die de medewerking nodig heeft van mensen van wie de integriteit geheel buiten kijf zou moeten staan.
joost
-9-  joost:
de algehele verloedering van de 'samenleving' is niet meer te stoppen,vrijwel iedereen is er opuit om zijn/haar bestaantje te verbeteren en dat dat bijna altijd ten koste gaat van een ander dáár staat niemand bij stil.Dit pleiten voor een parlementair onderzoek is ook niets meer of minder dan een populitische onderneming en carrière-opbouw speelt hierbij een rol want het staat prima op je cv als je zoiets voorelkaar hebt weten te boksen.Het enige dat eventueel met zo'n onderzoek bereikt wordt is dat 'men' voorzichtiger te werk gaat.Ook fraude met vastgoed is van alle tijden,af en toe komt er wat in de openbaarheid en wordt er wat heisa over gemaakt,nadat de plooitjes gladgestreken zijn gaat men volgens de nieuwe regeltjes met volle overtuiging verder met het vergaren van kapitaal.Kijk bv maar eens op zondagavond in een willekeurig restaurant,zonder de vaak zeer hoge bedragen die daar worden afgerekend met zwart geld kunnen die ook wel sluiten,om maar eens wat te noemen.
Dat die bouwfraude-enquette een eind aan de fraude in de bouw zou hebben gemaakt gelooft geen mens,het gebeurd alleen veel geraffineerder zodat het gewoon niet meer aan het licht komt.De klokkenluiders zijn afgestraft en wel zodanig dat weinig mensen er nog trek in hebben om in hun voetsporen te treden.Het is een naive gedachte dat fraudeurs hun leven zouden(kunnen)beteren,rijkdom went en doet naar meer verlangen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.