Snelle Amsterdamse ring
Amsterdam - Terwijl het kabinet over ingrijpende voorstellen jarenlang moet dubben en afwegen en bezien of het allemaal wel mogelijk is, kan Amsterdam het veel
sneller... Wij starten al vanaf 2010 met rekeningrijden. Wel een aangepaste variant van het rekeningrijden: namelijk de variant zonder compensatie.
De autogebruiker in Amsterdam blijkt aardig wat geld voor dat autogebruik over te hebben. Ondanks torenhoge parkeerkosten blijft die autogebruiker parkeren. Dus ondanks 14 cent per kilometer blijft hij vast ook wel in de spits over de ring rijden. Met een beetje mazzel verplaatst het probleem zich: zo snel mogelijk van die ring af en dan maar door de stad naar de plaats van bestemming rijden. Over alternatieven, gratis parkeerplaatsen lang de ring, uitbreiding van het openbaar vervoernet voor die ringgebruikers in de spits, daarover hoor en lees ik allemaal niets. Misschien luister en lees ik niet op de goede plaatsen. Of misschien denkt de gemeente: 'voor de gebruiker is het slechts 14 cent per kilometer, voor ons is het mooi wel een forse extra inkomenspost.' Nee, uiteraard, het doel is niet sneller geld vangen, het doel is sneller rijden. Ook weer niet te snel natuurlijk, sneller dan 80 km/uur kost meer dan 14 cent per kilometer.
Ik wil niet zeggen dat de manier waarop het kabinet met het rekeningrijden omgaat de schoonheidsprijs verdient, maar in Amsterdam gaat het opeens wel heel erg snel.
Daarom zou er volgens Herrema's voorstel een spitsheffing komen op drie van de voornaamste snelwegen richting de stad: de A1, de A4 en de A8. Daar betaal je straks in de spits inderdaad 14 cent per kilometer, in de daluren niets. De bedoeling is dat mensen die niet per se op het drukste moment van de dag hoeven te reizen, gestimuleerd worden om een paar uur eerder of later in de auto te stappen - of liever nog: in de trein.
Volgens mij gaat de opbrengst van de kilometerheffing trouwens naar het Rijk, niet naar de gemeente, maar ik kan me vergissen.
Persoonlijk vraag ik mij af waarom Herrema een heffing op de A2 kennelijk niet nodig vindt. Nu wordt een 'sluiproute' vanaf knooppunt Diemen via de Gaasperdammerweg naar de A2 aantrekkelijk voor verkeer uit het Gooi en Almere.