Home > > Op de grond zitten

Op de grond zitten

Lege flat
Zuidoost - Mijn eerste zelfstandige woning, een appartement in een Bijlmerflat, was veel te groot voor mijn schamele bezittingen. Ik kwam uit een klein kamertje en had geen banken, tafels of ander meubilair, behoudens een wankele houten stoel en een oude zitzak. Gelukkig duurde dat niet lang.

Vlakbij, aan de Bijlmerdreef, zat kringloopwinkel De Boks, waar ik voor een paar tientjes een bank en een eettafel kocht. Een paar uur later kwamen twee Congolezen alles bezorgen, en toen de bank niet in de lift bleek te passen, zeulden zij hem zonder morren via de trap naar de vijfde etage.
Jaren later gingen mijn eigen spullen de omgekeerde weg. Ik verhuisde naar elders in de stad, en bracht bij die gelegenheid een gasstel, een computer en een overtollige bureaustoel naar De Boks. De bank en de tafel volgden mij naar Slotervaart.

Het is een mooi systeem, zo'n kringloopwinkel. Zonder De Boks had ik in mijn Bijlmerflatje waarschijnlijk nog maanden op de grond gezeten, en waren mijn bureaustoel en mijn gasstel bij het grof vuil beland. Vooral in Zuidoost, waar veel starters en mensen met beperkt budget wonen, vervult de zaak een onmisbare functie.

Toch dreigt het doek voor De Boks te vallen. Hoewel de zaken goed gaan, is de huur in het nieuwbouwpand bij metrostation Ganzenhoef te hoog. Zonder subsidie gaat de kringloopwinkel nog deze maand onherroepelijk dicht. De winkel moet faillissement aanvragen en het personeel staat dan op straat.

De Boks werd vijftien jaar lang uitgebaat door de roemruchte welzijnsstichting Alcides, en kreeg al die tijd subsidie. Na de ondergang van Alcides nam de ideeële stichting Global Start het beheer over, met een eenmalige donatie van twee ton, maar zonder structurele financiële steun.

Portefeuillehouder Jude Kehla van Armoedebestrijding voelt er niets voor de stichting uit de brand te helpen. Hij meent dat "geld stoppen in een private onderneming niet de manier [is] om arme mensen in Zuidoost te helpen", zo tekent Het Parool vandaag op uit zijn mond. Dat Global Start een charitatieve stichting is, en geen commercieel bedrijf, is kennelijk aan hem voorbij gegaan. Wat dan wél de manier is om arme mensen in Zuidoost te helpen, vermeldt Kehla overigens niet.

Voor de nieuwe bewoner van mijn Bijlmerflatje is in ieder geval te hopen dat die al een bank heeft. Iets zegt me dat Kehla geen mooie tweezitter naar de vijfde komt sjouwen.

zes reacties op "Op de grond zitten"

Peter
-1-  Peter:
Onbegrijpelijk. Al die mensen die precies weten wat ze moeten doen om de Bijlmer te helpen, maar concrete/simpele/voordehandliggende hulp is te ver gezocht. Het moet altijd via commissies/klankborden, initiatieven etc. Uiteindelijk komt het dan, na veel gepraat, neer op een gezamenlijke food-fair om de culturele werelden op een eigentijdse manier een helende interactie te laten ondervinden (of soortgelijks).

Neej, “denken in simpele oplossingen die mensen nodig hebben kan toch niet de oplossing zijn van moeilijk probleem? Kom nou, anders hadden ze mij toch niet op dit project gezet?”
etc.

zucht..
Samoth
-2-  Samoth:
Waarom zijn ze naar een nieuwbouwpand met te hoge huur verhuisd? Is de oplossing niet heel simpel: zoek een ruimte met een lage huur en er is niet eens subsidie nodig.
Wouter
-3-  Wouter:
@Samoth

Een ruimte met lagere huur zal wel niet gevonden zijn.
Mathilde
-4-  Mathilde:
Het is niet alleen wegvallen van kringloop winkel die het micro beurs huishoudens lastig maakt;
Ooit waren er grof afval boten in de stad. Daar kon men meubels vinden. Daarnaast stond het vrij om goede goederen vrij aan de stoeprand tentoon te spreiden voor volgende vuilnisdag of gelukkige vinder.

Vandaag; Grof afval moet 24 uur van te voren aangemeld en gespecificeerd worden. Mag pas na 8 uur s'avonds buiten. En alles wat in zak past moet in dichte zak. Liefst ziet men dat men zelf met auto afval naar plek buiten de stad brengt. Het afval aanmelden is voor autolozen onhandig, een spontane opruim aktie in huis kan niet meer.

Maar verdrietiger is dat omwille van een nette stoep, het afval winkelen zo ingedamd is dat een woning inrichten van de stoep bijna onmogelijk is (alleen geschikt voor echte geluksvogels)
tripleX
-5-  tripleX:
@ Mathilde
Ben het volledig met je eens.
Ik zou zeggen: gewoon goeie huisraad en apparaten die nog werken op de stoep blijven zetten. Met eventueel een briefje erop dat het nog werkt.
Vaak is het binnen een uur weg en heb je er iemand blij mee gemaakt, en kan niemand er meer over zeuren.
Heb vroeger vrijwel mijn gehele huisraad aan de straat te danken gehad. Elke keer dat je wat mooiers tegenkwam ging het vorige er weer uit.
Als de milieupolitie om het echte milieu geeft zouden ze blijer moeten zijn met hergebruik dan met een schone stoep.
Ko
-6-  Ko:
@Samoth: ruimtes met lage huur zijn sinds de sloop van de Bijlmer een beetje in short supply.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.