Vlakbij, aan de Bijlmerdreef, zat kringloopwinkel De Boks, waar ik voor een paar tientjes een bank en een eettafel kocht. Een paar uur later kwamen twee Congolezen alles bezorgen, en toen de bank niet in de lift bleek te passen, zeulden zij hem zonder morren via de trap naar de vijfde etage.
Het is een mooi systeem, zo'n kringloopwinkel. Zonder De Boks had ik in mijn Bijlmerflatje waarschijnlijk nog maanden op de grond gezeten, en waren mijn bureaustoel en mijn gasstel bij het grof vuil beland. Vooral in Zuidoost, waar veel starters en mensen met beperkt budget wonen, vervult de zaak een onmisbare functie.
Toch dreigt het doek voor De Boks te vallen. Hoewel de zaken goed gaan, is de huur in het nieuwbouwpand bij metrostation Ganzenhoef te hoog. Zonder subsidie gaat de kringloopwinkel nog deze maand onherroepelijk dicht. De winkel moet faillissement aanvragen en het personeel staat dan op straat.
De Boks werd vijftien jaar lang uitgebaat door de roemruchte welzijnsstichting Alcides, en kreeg al die tijd subsidie. Na de ondergang van Alcides nam de ideeële stichting Global Start het beheer over, met een eenmalige donatie van twee ton, maar zonder structurele financiële steun.
Portefeuillehouder Jude Kehla van Armoedebestrijding voelt er niets voor de stichting uit de brand te helpen. Hij meent dat "geld stoppen in een private onderneming niet de manier [is] om arme mensen in Zuidoost te helpen", zo tekent Het Parool vandaag op uit zijn mond. Dat Global Start een charitatieve stichting is, en geen commercieel bedrijf, is kennelijk aan hem voorbij gegaan. Wat dan wél de manier is om arme mensen in Zuidoost te helpen, vermeldt Kehla overigens niet.
Voor de nieuwe bewoner van mijn Bijlmerflatje is in ieder geval te hopen dat die al een bank heeft. Iets zegt me dat Kehla geen mooie tweezitter naar de vijfde komt sjouwen.
Neej, “denken in simpele oplossingen die mensen nodig hebben kan toch niet de oplossing zijn van moeilijk probleem? Kom nou, anders hadden ze mij toch niet op dit project gezet?”
etc.
zucht..