Home > > Saai Slotervaart

Saai Slotervaart

Slotervaart - Deze week werd ik aangenaam verrast door het bericht dat minder dan de helft van de Amsterdammers 'echt Amsterdams' is. Ik hoor daar bij, ik ben geboren en getogen Amsterdammer! Ik maak dus inmiddels deel uit van een select gezelschap! Ik neem aan dat onze gemeentelijke overheid daar een aantal voorrechten aan gaat verbinden, anders heeft het weinig zin zoiets uit te rekenen. Laat ik vast een voorzetje geven: echte Amsterdammers krijgen een streepje voor, mogen dubbel stemmen bij verkiezingen en onze mening telt zwaarder.
Mijn zwaardere mening gooi ik meteen in de strijd om de discussie over Slotervaart te beslechten, want dit stadsdeel wordt de laatste tijd geteisterd door negatieve beeldvorming.
Het afgelopen weekend ging een stel megafoonmoeders de straat op om kenbaar te maken dat Slotervaart helemaal niet zo slecht is. Ze hebben gelijk. En dat waren volgens mij nog niet eens 'echte Amsterdammers'. Maar vanaf heden mogen ze zich van mij eveneens 'echte Amsterdammers' noemen, als een soort eredoctoraat zeg maar.

Saai
In ons plaatselijk dagblad wordt geklaagd dat er in Slotervaart 'niets te doen is' voor de jeugd. Dat ligt er maar aan welk soort vertier je zoekt. Slotervaart heeft ruimte. Ruimte om te spelen, te sporten, te varen, te wandelen en zomaar te zitten. Wie die ruimte niet benut is een zombie. De kindertjes in de Pijp en de Kinkerbuurt hebben het veel benauwder.

Welbeschouwd is een gebrek aan vertier heus niet alleen typerend voor Slotervaart. Sterker nog, in de meeste woonkernen van Nederland is óók geen zak te doen. En het gebrek aan vermaak is ook nog eens betrekkelijk: meestal doelt men op het ontbreken van een bepaald soort amusement, zoals concerten, een disco, film, theater en restaurants. En in de meeste plaatsen is men heus niet te beroerd om daar een stukje voor te reizen.
Trouwens, in Slotervaart is er niet eens een markt voor. Al jaren geleden werd een prima bioscoop, Cinema West, gesloopt bij gebrek aan publiek.

Probleemjongeren
Toegegeven, een verhaal apart zijn de probleemjongeren. Een naburig stadsdeel bouwde nota bene een duur buurthuis voor ze. Stom natuurlijk, want zoals te verwachten was viel dit initiatief geheel verkeerd bij het jonge volkje. Zij moesten er namelijk allerlei activiteiten doen. Elke pedagoog had het stadsdeel kunnen vertellen dat de laat-puberale fase wordt gekenmerkt door lamlendigheid als gevolg van groeispurt-uitputting. Zulke knapen willen niet actief zijn, ze willen alleen hangen. Geef ze dus een kapstok of een galg en het komt goed.

Probleemwijk
In Slotervaart wordt het allemaal wat sluwer aangepakt. Zolang het onze eigen wagen niet is, liggen we van een paar brandende auto's niet wakker. Integendeel, dergelijke incidenten zijn een probaat middel tegen de parkeeroverlast van forenzen.
De inmiddels verkregen status van 'probleemwijk' wordt door Slotervaart zorgvuldig gekoesterd. Want zodra bekend wordt hoe fijn en rustig we hier eigenlijk wonen, kunnen we straks die extra poen van Vogelaar natuurlijk wel schudden!

zeven reacties op "Saai Slotervaart"

John Zwart
-1-  John Zwart:
Groeispurt > hangen
'geef ze dus een kapstok of een galg en het komt goed'

En laat in de media wat relativerende geluiden horen.
Prima voorzet VJ.

Een schaterlach van mij.
Suffie
-2-  Suffie:
Vertier is wat je er zelf van maakt. Vroeger duikles gehad in het Sloterplas. Wie de meeste reeds lang vergane lijken vond werd door de rest van de groep de hele avond vrijgehouden.
Amsterdammer
-3-  Amsterdammer:
Ik ben het met je eens. Ik ebn ook en geboren en getogen Amsterdammer, maar zit nog steeds op een kamer van 30m2. Kan niet normaal een woning toegewezen krijgen, omdat studentje uit lutjebroek hier komt studeren en vervolgens blijft hangen, waardoor de woningmarkt steeds voller wordt. Of dat Klaasje met zijn rijke pappie uit het Gooi een pand/ appartement koopt en vervolgens ook niet meer weggaat... Moet ik dan naar Almere???
Masterdammer
-4-  Masterdammer:
Ik deel geheel de Mening van VJ en van Amsterdammer.
Als echte Amsterdammer meer mogelijkheden. Dus in plaats van die studenten, de echte Amsterdammer voorrang geven voor een woning. En hell no dat ik ooit naar dat gehucht ga wat Almere heet. (Nep Amsterdam)
studentje uit lutjebroek
-5-  studentje uit lutjebroek:
@ Amsterdammer

Waarom moet jij nou altijd op de man spelen... Ik woon hier prima.
Okkernoot
-6-  Okkernoot:
@ Amsterdammer

Tijd om op TON te stemmen?

De goede lezer leest:
'Ik ben het met je eens. Ik ebn ook en geboren en getogen Hollander, maar zit nog steeds op een kamer van 12m2. Kan niet normaal een woning toegewezen krijgen, omdat asielzoekertje uit Oleoeboeleland hier komt wonen en vervolgens blijft hangen, waardoor de woningmarkt steeds voller wordt.'
clementine
-7-  clementine:
als rasechte slotervaartster verveel ik me hier heerlijk rot: wandelen aan de plas, bootjes kijken, spelen in de achtertuin, mijmeren in de frisse lentezon...
toe maar, hou het lekker saai, we hoeven niet elke dag een watervalfestival, laat het maar lekker duf en tuinstedelijk!
als kennissen van mij 'overkomen' uit de stad hoor ik vaak uit hun mond het woord saai komen als ze het hebben over onze buurt.
heel goed! ik heb geen zin meer om me te verdedigen; ik geniet van elk vogel die tjilpt in het saaaaaaie slotervaart!
en voor de o zo spannende momenten, pak ik mijn fiets en ben binnen een paar minuten in reuzespannend oud zuid of oud west.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.