Home > > Rotjongens op het podium

Rotjongens op het podium

Foto van AT5
Vandaag precies twee weken geleden werd Bilal B. in het politiebureau op het August Allebéplein neergeschoten. De schizofrene jongeman werd uitgeschakeld nadat hij twee agenten had neergestoken. Beiden agenten liepen slagaderlijke verwondingen op, maar hebben het na operatie overleefd, Bilal niet. Een uiterst tragische gebeurtenis die vanzelfsprekend groot in het nieuws kwam.

Om tamelijk onnavolgbare redenen vormde dit incident voor een groep rotjongens uit de buurt - door de politie de Piet Mondriaan Groep genoemd - de aanleiding om de volgende avond een auto in de fik te steken en de ruiten van het bureau in te gooien. De dagen daarna bleef het onrustig in de buurt, vooral voor de brandweer. Bijna dagelijks moest er één of meer keer worden uitgerukt voor een nieuwe autobrand in de westelijke tuinsteden.
Dit alles heeft u natuurlijk uitgebreid kunnen volgen via nieuws- en discussieprogramma’s in zowel de lokale als de landelijke media. Daarbij kwamen niet alleen specialisten en politici aan het woord, maar ook de politie zelf, met als hoogtepunt natuurlijk de Amsterdamse hoofdcommissaris die bij Pauw & Witteman openhartig vertelde over zijn dagelijkse vrees voor Parijse toestanden. Vreemd genoeg waren de officiële woordvoerders van het corps waren daarentegen juist uiterst terughoudend over het gebeuren in West. De succesjes werden natuurlijk gemeld, maar de branden zelf werden over het algemeen door verslaggevers opgespoord.

Afgelopen donderdag konden we in Het Parool lezen waarom. ''Zolang er podia en aandacht zijn voor deze branden, zullen sommige gasten plezier scheppen in het in de brand steken van auto's. Sommige mensen kicken nu eenmaal op aandacht", aldus politiewoordvoerder Gerard Vrooland.

Ik snap best dat de politie niet over elk autobrandje in de stad een persbericht de deur uit doet, ze hebben vast belangrijkere zaken aan het hoofd. En ik denk ook dat die jongens bij het nieuws genieten van al die aandacht voor hun vernielingen. Maar het is mij een beetje te gortig om de media ervan te beschuldigen dat zij, door hun werk te doen, medeschuldig zijn aan het aanhouden van de branden. Lokale nieuwsprogramma's horen ons te vertellen wat er zoal in de stad gebeurt, of het nu gaat om de gewelddadigheden van hooligans, een nieuw plannetje van Els Iping of de toenemende armoede in de stad. De politie moet genoeg bewijsmateriaal verzamelen om de brandstichters op te kunnen pakken en langer dan een nacht in de bak blijven zitten. De hoofdcommissaris moet leiding geven aan zijn corps en de zaken vooral niet groter maken dan ze zijn.

Vrooland krijgt ondertussen vanzelf zijn zin, want ook aan die autobranden raken we zo langzamerhand wel gewend en dan verschijnen er weer andere zaken op het podium. De vraag is of die brandjes dan ook zo snelweer zullen verdwijnen. Want hoeveel van de 297 autobranden van vorig jaar hebben het nieuws eigenlijk gehaald? Of zijn die allemaal spontaan ontstaan?

zeven reacties op "Rotjongens op het podium"

Flipper
-1-  Flipper:
Ik ben niet altijd zo voor de politie. Ik noem ze zelfs vaak: 'The Blunderboys'. Toch kon de politie in dit geval niet anders handelen dunkt mij ! Dus was er m.i. geen echt goede reden om nu tegen de politie tekeer te gaan.
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
@ Flipper: Klopt. Hoe vaak hoor je niet dat er ergens in het land maanden achtereen iemand met pyromane neigingen rondloopt? Van reeksen auto's en schuurtjes die in de fik gaan.

De keerzijde is machtsmisbruik door individuele politiemensen. Hoewel hier gelukkig geen issue, is dat bij het korps een permanent punt van aandacht. Of zou het moeten zijn...
tripleX
-3-  tripleX:
Zelfs in een oorlogssituatie, met avondklok en militairen op elke hoek, weten burgers nog auto's in de fik te steken.
Dus ga er maar aanstaan als politiecorps...
Erik
-4-  Erik:
De media heeft meer macht dan je denkt, zonder aandacht eraan zou er niet eens een probleem zijn geweest. Ze praten elkaar ook allemaal na, dus krijg je sneeuwbal-effect. Als we willen hebben we zo parijse-voorsteden-effecten gecreeerd, puur omdat dat heel media-geniek is.
Suffie
-5-  Suffie:
Het kan aan mij liggen, maar ik zie nergens dat Vrooland de pers ergens van beschuldigd, hooguit dat hij ze wijst op de mogelijke consequenties van hun publicaties. Er is hier persvrijheid, dat is een groot goed en daar blijft iedereen met z'n fikken af. Maar er is ook nog zoiets als een maatschappelijke verantwoordelijkheid van eenieder, dus ook van de pers, om het effect van het eigen handelen kritisch te bekijken. En zolang met name de verschillende kranten iedere brand nog steeds breed uitmeten, inclusief nog even een uitgebreide terugblik op de dood van Bilal B. valt hier nog wel wat verantwoordelijkheid te nemen. En dit los van de laakbare gedragingen van wijnboeren en hypotheekmakelaars, hoewel dat hier geen issue is.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Nou Suffie, in de wijk waar ik woon gaan al zo'n 6 jarenlang auto's in de hens!.. Ook wordt hier regelmatig -zomers ook!- vuurwerk afgestoken waardoor je weleens het gevoel krijgt in een verkeerd land te wonen of een jaargetijde gemist te hebben.

Waren de 'persmuskieten' hier maar eerder en hadden ze maar verslag gegeven van elke auto die hier is afgefikt, wellicht waren onze bestuurders dan wat eerder wakker geworden!

Groet;Yanny
Suffie
-7-  Suffie:
Wellicht was het aantal autobranden dan ook verzesvoudigd, Yanny...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.