Home > > Mijn ongemakkelijke waarheid

Mijn ongemakkelijke waarheid

Foto: Paco Espinoza (via Flickr, CC BY 2.0)
Noord- Toeval of niet, op de dag dat Al Gore samen met VN-klimaatpanel de Nobelprijs voor de vrede toegekend kreeg, stond ik een autoshowroom. Een bijzonder moment want na een jaar of vier bewuste autoloosheid ben ik toch gezwicht. Een proefritje later en een paar duizend euro lichter was ik ineens weer een trotse autobezitter. Terwijl ik een jaar geleden nog als een soort evangelist de blijde boodschap van het autovrije bestaan probeerde uit te dragen. Het was een bevrijding, geen files, geen APK-keuring door garagehouders die je oplichten met dure reparaties, meer en gratis lichaamsbeweging, geen wegenbelasting, benzine en boetes.
" Nee joh, juist in een stad als Amsterdam kun prima leven zonder auto." En dat heb ik een jaar of vier volgehouden. Ik transformeerde in een ware OV-expert en ontdekte al snel het fenomeen autodelen en de treinstations in Nederland waar je en OV-fiets kunt huren.
Waarom ben ik in deze tijd van smeltende ijskappen en klimaatcrisis dan toch gezwicht voor de heilige koe? Misschien moet ik voor een antwoord op deze vraag terug naar de reden waarom ik besloot om een paar jaar geleden de auto de deur uit te doen. En als ik daaraan terugdenk dan voelde die beslissing helemaal niet als een bevrijding, eerder als een soort amputatie. Waarom moest mijn zwarte duivel zoals ik mijn golfje liefkozend noemde weg? De reden was mijn verhuizing naar het centrum, een mooi huis maar geen parkeervergunning. In het begin parkeerde ik de zwarte duivel aan de rand van de stad. In de buurt van metrostation Spaklerweg op een overvolle parkeerplaats waar je nog gratis kunt staan. De aanblik van deze parkeerplaats was onheilspellend vanwege de vele glassplinters op de grond. En nadat mijn duiveltje twee keer ernstig was mishandeld (ruit ingeslagen, dashboardkastjes overhoop gehaald) was voor mij de maat vol en besloot ik afstand te doen. Met pijn in mijn hart bracht ik duiveltje naar zijn nieuwe eigenaar.

Inmiddels woon ik sinds een jaar in Noord, het meest autovriendelijke deel van Amsterdam. Waar je nog gratis kunt parkeren, op sommige plekken met van die vriendelijke blauwe zones. Klimaatcrisis of niet, het goede nieuws is dat parkeren in Amsterdam Noord in ieder geval tot 2012 gratis blijft.


twaalf reacties op "Mijn ongemakkelijke waarheid"

Peter
-1-  Peter:
Amsterdam-Noord en auto's is ok, maar asjeblieft, hou die heilige koeien uit de binnenstad weg! Ben vaak best trots op amsterdam hoe autoluw de stad eigenlijk is ten opzichte van andere hoofdsteden, dat is echt een goede prestatie en dat mag ook wel eens geprezen worden!
Rick
-2-  Rick:
In 2012 is het dus uit met de pret.
Ik vraag mijzelf altijd af hoeveel offers mensen moeten brengen als zij - niet geleased - willen rijden. Zelf neem ik het er liever goed van en woon ik wat prettiger dan ik zou kunnen als ik een auto met alles kosten van dien zou hebben.
En dan hebben we het nog niet over het autoliefdeloze gedrag van zij die geleased rijden. Whatever, kadeng, tis mijn auto toch niet. Zo'n houding. Dat soort auto's zoi verplicht aan de rand van de stad moeten parkeren, vooral de lieden die elke dag forenseren.

Aan een privé autootje mankeert niiets, maar ben dan wel bereid de kosten te dragen.
RudiPensionado
-3-  RudiPensionado:
Kan iemand mij uitleggen waarom er in Amsterdam Noord en ook andere gebieden geen parkeerbeheer werd ingesteld en waarom dat pas in 2012 zal gelden? Hemelsbreed een paar kilometer van een zone waarin een paar euro per uur gedokt moet worden.
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
@ RudiP: dat moment valt in ieder geval (en volgens mij niet toevallig) samen met de geplande komst van de Noord-Zuidlijn.
hkm-bo
-5-  hkm-bo:
Ik woon ook binnen de ring.. Mijn auto is 3x aangevallen.
1) portier deuren gesloopt,
2) raampje ingeslagen en
3) benzineleiding doorgesneden en benzine gejat..
Nou toen hield ik het ook wel voor gezien..
Ik ben nu dus autoloos, mis de auto wel, maar ik zou de binnenstad wel autovrij willen zien. Ik vind de stad stinken!!
piet pak
-6-  piet pak:
ik als leaserijder behandel mij auto anders zeer liefdevol. Hij gaat nu echter wel de deur uit want de bijtelling wordt mij nog toch echt teveel. Ik ga er 600 euro in salaris per maand op vooruit en koop een oudere meer vervuilende auto maar een prive auto is in ieder geval goedkoper.
Jochem Floor
-7-  Jochem Floor:
@ Piet Pak: dat je zelf een auto koopt begrijp ik. Maar waarom ga je dan gelijk een extra vervuilende kiezen? Dat is toch nergens voor nodig?
ap
-8-  ap:
Piet ben het helemaaaaal met je eens.

Lease en nieuwe autos rijden wordt alleen maar met de jaar duurder.
Politiek den haag stimuleert de normale verdiener om een meer vervuilende auto te nemen dat is een feit.
En ja weet zeker dat ik reacties ga krijgen dat ik dan maar het openbaar vervoer moet nemen.
Maar waarom zou ik????? Vertel mij dat?????

Met een oude vervuilende auto ben ik goedkoper uit!!!!
En geen wachttijd, geen irritaties dat het overvol is, dat ze weer eens uitvallen etc etc. En ik houd nog geld over ook....hahahahahahaha
Maak het openbaar vervoer gratis en gegarandeerd dat er auto's gaan verdwijnen in amsterdam. Ach maar ja dat gaat toch nooit gebeurren.
Dus piet lekker karren dan maar....
:-)))
piet pak
-9-  piet pak:
@jochem
de oudere auto, van dezelfde klasse (=goedkoper) is zo ie zo meer vervuilend dan de huidige auto's lijkt me.
Jochem Floor
-10-  Jochem Floor:
@ Piet Pak: Kan inderdaad, maar hoeft niet. Afhankelijk van motorafstelling (schort het vaak aan bij oude diesels), benzine/diesel/lpg, uitvoering (bepalend voor massa) en motor, staat van het voertuig.

Overigens: kleinere motor = goedkoper. Kleinere klasse = veel goedkoper. Rustiger rijgedrag = nog heel veel goedkoper, en voor veel ex-leaserijders interessant.

Een leaserijder met tankpas van de baas voelt zijn rijgedrag namelijk niet in eigen portemonnee.
piet pak
-11-  piet pak:
@jochem. Ik zal op de afstelling letten. En het wordt nu wel een auto met 1400 cc benzine motor ipv de 1900 dieselmotor die in de lease golf lag.
Het blijft wel dezelfde klasse want ik moet wel wat ruimte hebben als ik met mijn 2 kinderen op vakantie ga!
Arnoud de Jong
Voordat we belanden in een gezellig verjaardagsgesprek over de voor- en nadelen van de diverse automerken en -typen: zorg dat u op de juiste weghelft blijft qua reacties. D.w.z.: on topic s.v.p.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.