Home > > Koop eens wat vaker in je eigen buurt

Koop eens wat vaker in je eigen buurt

De Baarsjes - De kantoorboekhandel in de Jan Evertsenstraat stopt ermee. De eigenaresse is het gezeik zat. Ze wordt, naar eigen zeggen, iedere dag uitgekafferd als ze geen wisselgeld heeft, het krantje van Woningnet op is of de pinautomaat buiten het niet doet. Mensen kopen nauwelijks meer dan sigaretten. Dan vraagt de huurbaas uit Laren ook nog eens 4.200 euro per maand. Alles opgeteld is het haar teveel geworden. De buurt gaat volgens deze middenstander hard achteruit en zij ziet geen toekomst meer.


Toch is er ook een andere kant aan dit verhaal. Zodra de zon schijnt zitten de terrassen van de hippere cafés en restaurants bomvol. Vrijdagavond is het nieuwe Portugese restaurant waar een maaltijd zo’n twintig Euro kost afgeladen. Daarnaast is de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning opgelopen tot 13 jaar en ligt de prijs voor een koophuis al bijna op het Amsterdamse gemiddelde.

Ik geloof niet zo erg in die 'achteruitgang' van de buurt. Het probleem voor de traditionele middenstand zit ‘m er volgens mij veel meer in dat al die nieuwe redelijk welvarende bewoners hun kleren kopen in de 9 Straatjes en bij de H&M, dat zij hun krantje gewoon thuis laten bezorgen, voor een boek naar een echte boekhandel gaan en hun boodschappen onderweg naar huis inslaan. Het zou natuurlijk geen kwaad kunnen regelmatig eens iets aan te schaffen bij een plaatselijke ondernemer en ook een gezellig praatje als tegenwicht tegen de dagelijkse kankeraars lijkt me geen slecht idee.

Aan de andere kant zouden die ondernemers natuurlijk ook zelf een beetje mee moeten denken en zich wat gaan aanpassen aan de potentiële clientèle: naast een Turkse bakker kan toch best een exclusieve kledingwinkel en naast een Shoarmatent lijkt een tapasbar een leuk initiatief. En voor de echte creatievelingen: met een beetje mazzel krijg je er nog centen op toe.

drie reacties op "Koop eens wat vaker in je eigen buurt"

-1-  :
Het lectuurwinkeltje op het Mercatorplein is wel slim ingesprongen op de veranderingen, vind ik. Door een kleine koffiebar achterin te maken, waar de vele 'krassers' op hun gemak kunnen kijken of ze de hoofdprijs hebben gewonnen. Persoonlijk nooit een plek waar ik zelf - voor één euro - een kopje koffie zal gaan nuttigen, maar gezien de vele klandizie die het ernaast gelegen café trekt, vind ik het wel slim van ze.

Oh, en zelf haal ik nog altijd mijn postzegels en strippenkaarten bij ze, en voor mijn brood ga ik altijd naar het ambachtelijk kleine bakkertje op het hoekje Van Spilbergenstraat. :)
Martijn
-2-  Martijn:
Volgens mij had deze Bruna echt niets in de aanbieding. Je hebt daarom groot gelijk dat ondernemen gewoon betekent Handen uit de Mouw steken en opletten op veranderingen. De Baarsjes en dan zeker de jan Evertsenstraat heeft potentie genoeg. Maar...je moet het wel kunnen zien. Inderdaad waarom geen tapasbar en andere leuke dingen in de jan Evertsenstraat. En dat zeuren over die huur, daar had de betreffende ondernemer ook wat tegen kunnen ondernemen. Waar een wil is is een weg. Let maar op de komende tijd hoe die Jan Evertsenstraat zich gaat ontwikkelen! Leukste straat van de Baarsjes.
Realist
-3-  Realist:
Het enige jammere is dat die kantoorboekhandels en andere veredelde sigarenboeren nauwelijks wat verdienen op de verkoop van postzegels en strippenkaarten, maar het kan zeker geen kwaad om eens te winkelen bij de kleinere winkeltjes in je eigen buurt in plaats van bij de ketens op de Kalverstraat.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.