Home > > Ajax ploetert voort

Ajax ploetert voort

Amsterdam - De omslag kwam al in de eerste helft. Natuurlijk was de bij de aftrap massaal aangeheven lofzang op Danny Blind vanuit het bezoekersvak op Het Kasteel, het mooie oude stadionnetje van Sparta, in de eerste plaats een eerbetoon aan een clubicoon in ballingschap. Maar vlak onder de oppervlakte zat toen al de tweede boodschap: Ajax is met het ontslag van de zóveelste trainer eigenlijk niets opgeschoten.

Na een half uur tenenkrommend voetbal bladderde het vernis er af: "Danny kom naar huis!" scandeerde de Ajaxaanhang, en "Henkie gaat Europa in." Hij wel.

Voor Blind, nu technisch directeur bij Sparta in Rotterdam-West, moet het tafereel misschien wel een grotere overwinning geweest zijn dan de toejuichingen in De Kuip na zijn gewonnen bekerfinale, toen het Ajaxbestuur bevestigde wat iedereen al wist: dat trainer Danny Blind werd ontslagen.

Ten onrechte, vonden velen. De echte fouten waren niet op het veld, maar in de bestuurskamer gemaakt. Ajax had verzuimd aflopende contracten te verlengen, en zag zijn ervaren spelers voor niks de deur uit lopen. Goede vervangers kwamen er niet. Niks waar Blind iets aan had kunnen doen.

Blind ging en Ten Cate kwam, en met hem de zo gemiste ervaren spelers als Edgar Davids en Gabri. Toch boekte Ten Cate op papier hetzelfde resultaat als zijn voorganger: hij miste de landstitel, maar won de play-offs en de beker. Ten Cate mocht blijven.

Het nieuwe seizoen begon zoals zo veel hiervoor: Ajax verloor topspelers Wesley Sneijder en Ryan Babel, Kenneth Perez moest vertrekken en Edgar Davids brak zijn scheenbeen nog voor de eerste officiële wedstrijd. Ook zij werden niet vervangen, althans niet door spelers van zelfs maar enigszins vergelijkbaar niveau - Luis Suarez uitgezonderd.

Het resultaat laat zich raden: Ajax plaatste zich niet voor de Champions League en werd ook in de eerste ronde van de UEFA Cup uitgeschakeld. Tegen de amateurs van Kozakken Boys had het eerste elftal een verlenging nodig om door te gaan in het bekertoernooi, en de eerste plaats op de ranglijst verhulde het abominabele veldspel. Na de gelukkige 2-2 tegen Sparta staat Ajax trouwens derde.

Henk ten Cate zat, naar later bleek, terwijl Ajax kansloos ten onder ging tegen Dinamo Zagreb, al met zijn hoofd in Londen - en in de Champions League. Hij tekent een dezer dagen een contract bij Chelsea dat hem negen miljoen euro oplevert.

En Ajax? Het ploetert voort. De club mag hopen dat iemand nog zo gek is om zijn handtekening onder een trainerscontract te zetten. Want wie het ook is, bij ongewijzigd beleid wordt ook hij vrijwel zeker over een jaar of twee toegezongen vanuit het bezoekersvak in een of ander stadionnetje buiten Amsterdam.


23 reacties op "Ajax ploetert voort"

pollewop
-1-  pollewop:
Helaas is iedereen vergeten dat Danny Blind als Ajax-coach ook een drama was. Elke week een andere opstelling waardoor de spelers onzeker werden en totaal niet meer wisten waar ze aan toe waren. En terecht dat hij ondanks de toevalstreffer van een goede eindsprint aan de kant werd gezet. Ajax heeft een rustige, nuchtere en ervaren coach nodig die de stormen in de Arena en de bestuurskamer kan trotseren. Dus geen weifelachtige beginnelingen als Wouters en Blind, geen paranoide types als Adriaanse en geen ordinaire huichelaar als ten Cate.

Foppe, kom er maar in.
oerWouter
-2-  oerWouter:
Zie ook http://www.hetgesprek.nl/ar...
voor een mooie analyse van de problemen bij Ajax door met name Keje Molenaar.
Edith van Leeuwen
-3-  Edith van Leeuwen:
Ik lees steeds in allerlei artikelen dat het beter met een bedijf gaat als er een vrouw de leiding neemt. Ik zou zeggen, openbreken dat mannenbolwerk. Gewoon een vrouw als voorzitter en een vrouwelijke coach. Misschien dat er dan een keer gevoetbald gaat worden. Huppa!
rudipensionado
-4-  rudipensionado:
AJAX is nu een beurs genoteerde onderneming en daar hoort professioneel management bij. De aandeelhouders moet zich nu eens gaan roeren.
Als het boven in de organisatie niet klopt heeft dat zijn uitwerking naar de rest van de organisatie, met alle gevolgen van dien.
Er lopen bij AJAX heel veel vrijwilligers rond die trots zijn op hun club en die zien al jaren met lede ogen toe hoe er iedere keer een stukje afbrokkelt.

Tijd dus om interim/crisis management (v.Praag?) aan te stellen en de gehele organisatie door een strategie consulter door te laten lichten. Zodra er een nieuwe organisatie is neergezet mogen wij mij betreft de bobo’s weer op een functie solliciteren maar dan zal blijken dat zij totaal niet passen in de nieuwe organisatie en het functieprofiel. Opzouten dus.
Wij moeten op termijn naar competentiemanagement en dat zal zijn uitwerking niet missen naar de rest van de medewerkers.
Ik ben geboren en getogen in de Indische buurt en AJAX is en blijft mijn club maar wat er nog van de glans over is kan je vangen met een zakspiegeltje.
Tijd voor aktie en de leden, aandeelhouders en supporters moeten een krachtig signaal afgeven.
Wiard
-5-  Wiard:
Wat een gesomber...Ajax staat gewoon tweede :-)
wilbert simeon christiaan
-6-  wilbert simeon christiaan:
komtgoed met ajax--allemaal je best gaan doen---ik heb er vertrouwen in.prijzenkast van ajax is heel veel wie kan dat na doen????????
Jean Pierre
-7-  Jean Pierre:
Over gemiste kansen gesproken....zoon van een vriend van me had in Amerika een opleiding gevolgd tot fittness-trainer speciaal gericht op de jeugdige sporters. Hij mocht dit bij Ajax voor een jaar uitproberen. Iedereen (coaches,trainers,teamleiders) waren reuze enthousiast over het resultaat. Toen hij weer naar huis (in Ierland) vertrok zou hij binnen 1 maand (bel ons niet,wij bellen jou)bericht krijgen wanneer hij kon beginnen. Na drie maanden wachten kreeg hij eindelijk zijn aanbod......bij FC StPatrick Dublin, en deeltijds bij het Iers elftal.
Van Ajax nooit meer wat gehoord! (?)
Jan Stender
-8-  Jan Stender:
Ajax ploetert voort?
Ja,als je de hele club naar het Amazonegebied stuurt,waar dan juist het regenseizoen is begonnen,ja dan kunnen ze ploeteren,door de natte bagger
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Volgende week dinsdag hebben wij een algemene ledenvergadering en de positie van Jaake lijkt wankel. Hij is niet afkomstig uit de voetbalwereld en als daar nooit je hart lag doe je het allemaal plichtmatig. Kijk eens hoe hij geniet als hij iets niet mag zeggen omdat AJAX een beurs genoteerde onderneming is.
Kon nog wel eens een warme dinsdagavond worden volgende week. Leo van Wijk (KLM/Air France) werd al genoemd als een kandidaat maar dat is meer een bestuurder met een vooralsnog onbekend sportverleden. Wellicht kan van Wijk het management reorganiseren? Ik zie meer in iemand met een groot sportverleden en nog steeds werkzaam in de sport, zoals de jurist Keje Molenaar. Hij heeft zich in het recente verleden wel eens kritisch uitgelaten over het management bij AJAX. Ook moet er aan Johan Cruijff gedacht worden bij het inrichten van de nieuwe organisatie. Mensen als Cruijff en Molenaar durven hun nek uit te steken met het risico dat zij ook eens op hun bek gaan maar zij zijn wel van het volk en dat kan je van de huidige heren niet zeggen. Wanneer hoor je wat van Keizer? Toch nooit? Wat doet het team scouts? Die reizen de hele wereld over en komen met Huntelaar uit Heerenveen en Suarez uit Groningen. Dat is nog eens goed gescout! Iedere voetballiefhebber kende die jongens al heel lang. Dinsdag van mij dus hier geen reacties.
Jan Stender
-10-  Jan Stender:
Ow,dit geneuzel over Ajax herinnerd mij eraan,m,n 2 buurjongetjes te waarschuwen,dat hun favoriete serie op rtl 7 eerder begint,omdat om 19:00 die nutteloze vorm van sport begint
Omdat hun alleenstaande moeder geen centjes heeft,voor een televisie,mogen ze bij mij the A team kijken
Vind ik zelf ook nog leuk om te kijken
rudipensionado
-11-  rudipensionado:
Hé Jan, als jij over auto's schrijft noem ik dat toch ook geen geneuzel? Ik ben nb on-topic!
Veel plezier vanavond met de alleenstaande moeder. hahaha
Ik ben helemaal klaar voor vanavond.
Jan Stender
-12-  Jan Stender:
Nee,met die moeder heb ik niks
Die heeft een vriendje,en kwam een uurtje geleden een tv brengen,zodat de kinderen weer thuis hun programma,s kunnen kijken
Sorry Rudi,ik liet me even gaan
Maar de buurkids en ik zijn al een paar keer the A team misgelopen,omdat de serie toen om 17:30 begon,i.p.v.18:00 vanwege voetbal
Het maakt me soms kwaad,dat tv programma,s,films enz.moeten wijken voor voetbal
Maar goed Rudi,veel plezier vanavond
rudipensionado
-13-  rudipensionado:
Slappe zooi, die vergadering gisteren.
Er moeten koppen rollen en nu gaan ze onderzoeken etc.
En zo ploeteren wij maar door.
Jean Pierre
-14-  Jean Pierre:
Voorlopig ploeteren ze door met Aegon voor 10-12 miljoen per jaar!!! LOL !! Laat mijn/ons Ajax maar lekker schuiven, komt allemaal wel weer goed.
rudipensionado
-15-  rudipensionado:
Ja, maar als de ergenis per jaar toeneemt, evenals de entreeprijzen, dan baal je behoorlijk. Enfin, we gaan de afgelopen tien jaar doorlichten en het resultaat zal zijn dat er een collectief falen is met de nadruk op falende scoutingsapparaat en te weinig doorstroom vanuit de lagere teams. Iedereen weet het al maar de bobos willen het gerapporteerd hebben van een onderzoeker zoals Mc Kinsey.
Ik vrees dat de amateurs binnen de vereniging ook niet vrijuit zullen gaan.
Wij wachten af.
Jean Pierre
-16-  Jean Pierre:
Om te laten zien dat ik een echte Ajacied ben, ga ik (op uitnodiging) naar Utreg-Ajax!! Jaja naar het hol van de leeuw!! Ach..je moet alles een keer in je leven meegemaakt hebben toch?
Jan Stender
-17-  Jan Stender:
Jammer dat het DTM seizoen afgelopen is
Dat wordt wachten,tot april 2008
yanny scutt
-18-  yanny scutt:
Wieland, ik ben het niet met je eens. De spelers zijn niet vertrokken maar verkocht!

Met trainers gaat het al net zo; wie het meeste biedt..

Slavenvolk is het geworden in de voetballerij! Bah..

Hoe meer geld er 'meespeelt' hoe minder er gewerkt gaat worden hoor. Het is handel geworden waarvan de voetbal zelf het goedkoopste item is gebleven... Groetjes; Yanny
-19-  :
Dan zijn we het volledig eens hoor, Yanny. (Lees ook mijn eerdere bijdragen over dit onderwerp hier maar eens.) Zolang Ajax het financiële belang boven het sportieve blijft stellen, is er geen licht aan het eind van de tunnel.
Jan Stender
-20-  Jan Stender:
Als je de stoppenkast in de Arena sloopt,zie je ook geen licht meer,in die bunker
Ejtrab
-21-  Ejtrab:
Vinden we ook nog wat over die randdebielen die na de wedstrijd de stenen uit de grond staan te trekken? Helden zijn het... stenen gooien en hard wegrennen.
ton
-22-  ton:
Heerlijk zo’n rubriek.
Zaterdags ben ik meestal op de Toekomst te vinden en daar biedt Ajax ook genoeg gespreksstof. Honderden deskundigen die precies weten hoe je die problemen oplost.
Ik dek dat het huidige Ajax met gemak van het Nederlandse Elftal wint als ik afgelopen tijd dat fraais aanschouw.
Reaal Madrid koopt voor ca 80 miljoen drie Nederlandse spelers en verliest.
Barcelona doet het met ene Frank ook niet veel beter.
AC Milan ook al geen succes.
Joep denkt volgend jaar naar Ajax-Omniworld te moeten gaan.
Misschien wel heel spannend.
De mensen vergeten dat Ajax een onderneming is met een aantal over het paard getilde medewerkers. En dat geldt voor elke onderneming in deze branche.
Clubliefde bestaat ook haast niet meer, althans bij de jeugd.
Wordt Ajax fan en je kan wat beleven voor en na de wedstrijd.
Wat ik op de Toekomst doe begrijp ik niet maar ik kan het niet laten, ik ben als kind besmet met het Ajax virus.
Ik zal ermee moeten leven.
Cruijff als voorzitter zie ik niet zitten.
Ik heb geleerd dat een goede circusdirecteur geen trapezeartiest geweest hoeft te zijn.
Jan Stender
-23-  Jan Stender:
Voor 80 miljoen 3 Nederlanders kopen,die als een imbeciel achter een bal aan rennen?
Jezus,heeft diegene die dat uitgeeft,een kronkel in z,n kop?
3 mensen kopen,het lijkt wel een slavenhandel
Voor 80 miljoen,koop ik wel een leuk optrekje,een italiaanse sportbolide,een Comtesse,een leuke cruise maken,enz.
Oja,misschien koop ik wel een jonge hond erbij,en ga in het Volkspark een balletje met hem gooien

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.