Home > > En à propos, waar blijven onze kroegen?

En à propos, waar blijven onze kroegen?

Al jaren proberen de gemeente, het stadsdeel en ondernemers om Zuidoost te afficheren als het tweede uitgaansgebied van Amsterdam. In zekere zin zijn ze daar vrij aardig in geslaagd. Op de Arenaboulevard loop je zó van de metro de bioscoop in. Twee deuren verderop bevindt zich een concerthal waar het geluid subliem is. In de Arena kan het publiek terecht voor grote dansfeesten, Gordon, de Stones en soms zowaar een voetbalwedstrijd.

Wat amusement betreft is er dus voor elk wat wils. Maar met uitgaan heeft dat weinig te maken. In het Arenagebied kom je niet om uit te gaan, maar om entertainment te happen. Liefst op megaschaal.

Als je in de binnenstad een avondje uitgaat, naar Carré bijvoorbeeld, of naar The Movies, kun je daarmee desgewenst een hele avond zoet zijn. Je reserveert een tafeltje in een eetcafé of restaurant, voor de voorstelling sla je nog vlug even twee glazen wijn achterover en na afloop ga je gezellig afpilzen in een café naar keuze. Aan het einde van de avond laat je je door een taxi thuisbezorgen, wie weet heb je zelfs gezelschap.

Wie op de Arenaboulevard een film of een concertje wil pikken, kan maar beter zorgen dat hij van tevoren gegeten heeft. Op de boulevard zelf moet je je behelpen met een paar vage snackbars. Ook in de rest van het stadsdeel is het restaurantwezen afgestemd op de smaak van achtjarigen: het is Mekkie, snackbars en KFC wat de klok slaat.

Op de afgelopen najaar geopende 'Foodstrip' (geen idee waarom ik dat woord met buikloop associeer, but there you go) vind je twee fastfoodketens, een grillrestaurant en zo'n modern wokgeval, uiteraard op megaschaal. Wie er voorafgaand aan een film of concert een vorkje wil prikken, moet verstandig schoeisel aantrekken: het ding ligt helemaal bij Holendrecht. Het goede nieuws is dat het AMC er om de hoek zit.

Serieus nu: in heel Zuidoost kan ik me zogauw geen eetcafé of restaurant bedenken waarheen ik zonder gêne een beminde zou durven meenemen. Natuurlijk kun je hier overal terecht voor verrukkelijke roti, bara's en moksi alesi, maar die moeten meestal staand genuttigd worden, of anders aan formica tafeltjes in het schijnsel van TL-balken. Voor gezelligheid moet je elders wezen.

En dan de kroegen. Daarvan zijn er niet zoveel in het Arenagebied. De boulevard zou een schitterende locatie kunnen zijn voor kleine kroegjes en (al dan niet exotische) eettentjes. Maar de voorkant van de Heineken Music Hall is, afgezien van de ingang, hermetisch gesloten. Het Grolschcafé is een soort spelonk in de gevel van de bioscoop. En in de 'plint' van het gebouw aan de overzijde zitten alleen de ingangen van Mediamarkt en Decathlon, die 's avonds duister en verlaten zijn.

De café's die er zijn komen in twee varianten. Enerzijds zijn er betonnen galmbakken, die op kosten van grote bierbrouwers zijn aangejurkt als themacafé's. Aan de andere kant staan er wat semi-permanente bouwsels met veel glas en weinig sfeer. Die café's hebben één ding gemeen: ze zijn groot. Heel erg groot. Stuk voor stuk zijn ze ingericht op het in ultrakorte tijd afwerken van enorme ladingen film-, muziek- of voetbalfans, die voor ze naar de metro hollen nog vlug één pilsje pakken. Staand, als het even kan.

Gezellig tot sluitingstijd in een kroegje blijven hangen is er niet bij in Zuidoost, al was het maar omdat de laatste metro rond middernacht vertrekt. Maar al ruim voor die tijd kun je op de Arenaboulevard een kanon afschieten. (Dat doen we dan ook vrij geregeld.) Ook in de rest van het stadsdeel ga je niet voor je lol naar de kroeg. De meeste Bijlmercafé's hebben de uitstraling van een bouwmarkt - al heb ik in de Gamma nog nooit snoeiharde kaseko gehoord.

Kort en goed: zoals de Arena nooit een écht voetbalstadion zal worden, zo zal het op deze manier nooit lukken om van Amsterdam-Zuidoost een echt uitgaansgebied te maken. Natuurlijk: we hebben een megabioscoop, een megastadion, een megaconcertzaal, megakroegen en megavreetschuren, maar voor een leuk avondje stappen ben je nog altijd aangewezen op de stad.

Maar wie weet: het nieuwe Bijlmerstation is bijna af en er schijnt gewerkt te worden aan een herinrichting van de boulevard. Misschien kan die gelegenheid worden aangegrepen om eindelijk uitgaansgelegenheden van menselijke proporties neer te zetten. En als er straks een fatsoenlijke nachtverbinding met het centrum komt, dan wordt het nog eens wat. Tegen beter weten in blijven wij hopen.


vier reacties op "En à propos, waar blijven onze kroegen?"

Arnoud de Jong
Laten we alvast namen voor deze café's gaan verzinnen. Zoals 'Café de Uithoek' of 'Café de Tochtstrip'. Ik geef maar een voorzet...
Jean Pierre
-2-  Jean Pierre:
Er waren ooit kroegjes in de “binnenstraten” van de bijlmerflats. Ikzelf kwam toen veel bij vrienden die in Gerenstein woonden, en mede-beheerder waren van zo"n gezellig (betonnen dat wel) cafe'tje. Toen al multi cultureel. Bestaan die niet meer dan??
Jan Stender
-3-  Jan Stender:
Had je in Holendrecht geen kroeg?
Vlakbij het metrostation?
En volgens mij,zijn er in Reigersbos 2 cafe,s
Eentje was de Flamingo geloof ik
Maar dan praat ik al over een jaar of 12 geleden
rudipensionado
-4-  rudipensionado:
De schrijver geeft aan de Amsterdam er in is geslaagd om van de ArenA boulevard een tweede uitgaansgebied te maken en vervolgens komen er een aantal zaken aan de orde die het tegendeel bewijzen en met dat laatste ben ik het helemaal eens.
Ik bezoek nogal eens een thuiswedstrijd van mijn geliefde AJAX en ga dan bij Jinso voor-en nabeschouwen. Dat voorbeschouwen is best leuk, vooral met mooi weer, maar na de wedstijd is het al binnen een uur stil en is de reiningsdienst al bezig om het plein weer schoon te spuiten en te vegen.
Wel eens na een concert is de HMH wat gedronken(half uurtje maar) en dan naar je auto in de kelder? Mij bekruipt dan weer een gevoel van onveiligheid. Ik ga dan ook liever met wat meer mensen naar de HMH.
Met de metro ben je vanaf de ArenA boulevard in no-time op het Leidseplein of elders en laten wij eerlijk, daar is en blijft het leuker, wat ze ook nog bedenken want het is en blijft daar verderop de Bijlmer.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.