Home > > In Bos en Lommer is geen reet te doen!

In Bos en Lommer is geen reet te doen!

Een verlaten Bos en Lommerweg, Oktober 2007
Woon ik nog maar vier dagen officieel in Bos en Lommer, hoor ik nu al dat Den Haag 289 euro in mij investeert. Om het hier 'prachtig' te maken! Wat aardig!

Na 24 jaar Brabant en één jaar Pijp, ben ik nu dus beland in een "Probleemwijk". Op de Albert Cuyp zat ik een jaar lang in illegale onderhuur, dus toen ik twee weken geleden eindelijk een prachtig (legaal!) huisje vond in Bos en Lommer, stond ik natuurlijk een uur te springen van geluk. Maar de slechte reputatie die de wijk heeft, was toch een kleine domper op de feestvreugde. En mijn overbuurman was niet beslist de enige die me vroeg wat ik in B&L te zoeken had.
Onderweg naar de eerste bezichtiging van mijn benedenwoning probeerde ik me alvast voor te bereiden op het Sodom en Gomorra dat me te wachten stond. Zouden er inderdaad probleemjongeren in mijn toekomstige portiek liggen te blowen? Was werkelijk elk balkon versierd met een schotelantenne, en trok er echt een wervelwind van stelende scooters door de buurt?

De Admiraal de Ruijterweg deed eigenlijk niet als dusdanig vermoeden, ook al fietste ik er nog schichtig overheen. Het zag er prima uit allemaal, ook na de grensovergang op de Jan van Galenstraat. Mooie huizen, weinig groen, en geen kip op straat. Toen ik eindelijk de bocht om ging en mijn toekomstige straat aanschouwde, trof ik een groen en rustig pleintje. Wat een opluchting. Met die zogenaamd enge schotelantennes viel het wel mee, en ook probleemjongeren waren in geen velden of wegen te bespeuren. Trouwens: überhaupt waren er weinig mensen te bespeuren. Sterker nog: behalve wat wuivende bomen was het compleet uitgestorven.

Want daar ben ik in de afgelopen week wel achtergekomen. Bos en Lommer lijkt me niet eens echt een probleemwijk. Op wat lelijke straten na ziet het er best wel mooi uit, maar er is gewoon geen reet te doen! Het speeltuintje voor mijn deur is meestal leeg. De Admiraal de Ruijterweg wordt slechts incidenteel beroerd door een tram. Kroegen kabbelen maar wat, en zijn niet echt mooi te noemen. En op de Bos en Lommerweg en het -Plein lijken de winkels er vooral voor de sier te zitten, terwijl er toch wat ruwe diamantjes tussenzitten (De Balkan Deeg Specialist!) Waar hoofdaders van andere buurten kolken (Ferdinand Bol, Javastraat, Kinkerstraat), lijken de straten van Bos en Lommer meer op drooggevallen sloten.

Ben ik me een partij blij dat zowel Ella Vogelaar als Europa ons nu geld gaan geven om de wijk een beetje boeiend te maken. Veel persberichten die het stadsdeel uitbrengt gaan over het geven van dingen aan de wijk. Ella geeft ons 15,3 miljoen, ook al weet nog niemand waar dat geld heen moet. Vast iets met sociale cohesie enzo. De EU heeft ons net 1,2 miljoen gegeven. Dat bedrag gaat naar het winkelgebied rondom het Bos en Lommerplein, om het mooier en veiliger te maken.

Ook in mijn toekomstige stukjes zal blijken dat ik desondanks de toekomst echt niet pessimistisch tegemoet treed. Met een beetje inzet van de buurtbewoners zelf, valt volgens mij van Bos en Lommer binnen een paar jaar een waar multicultureel feest te maken. Misschien zit niet iedereen daarop te wachten, maar dat is dan jammer. Ik kijk nu al uit naar B&L als de nieuwe Baarsjes. En ook al geloof ik niet zo in overheidsgeld op deze manier, misschien dat die 289 euro p.p. iets kunnen klaarspelen.

25 reacties op "In Bos en Lommer is geen reet te doen!"

engine 54
-1-  engine 54:
ff een rekensommetje hoor:
15,3 miljoen gedeeld door 30.000 inwoners is 510 euro per inwoner.
met de 1.2 miljoen van de EU erbij kom je dan op 550 euro per persoon en geen 289.
Of doe ik iets verkeerd?

Maar welkom in Bos en Lommer.
Je zult zien dat het ook rondom het Bos en Lommerplein soms best wel druk zal zijn.
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Thijs, de Bos en Lommer is al 30(!) jaar multicultureel hoor.

Ik vraag me af waarom het 'ware culturele' feest nu pas moet gebeuren want dat had volgens mij 20 jaar geleden al gemoeten!

Ik weet niet of de rekensom van Engine 54 klopt maar volgens mij is het bedrag voor de 'prachtwijken' van Minister Vogelaar nog niet eens voldoende om een behoorlijke taal-scholing te bekostigen aan mensen die jonger zijn dan ikzelf, thuis zitten -want geen werkgever neemt ze aan- maar wel gezinnen opbouwen in eigen taal cultuur, en religie.

Ik ben bang dat al dat geld weer terechtkomt bij lieden die menen dat 'nieuwbouw' elk menselijk probleem gaat oplossen..

Maar het kan nog erger, want wij hebben te maken met stadsdeelbestuurders (in heel Amsterdam West) die menen recht te hebben op een eigen, nieuw te bouwen Stadsdeelkantoor...Daar gaat hun aandacht -en ons geld- naar uit!

Dat kantoor wordt bevolkt door mensen die 'van eigen gezond niet afweten' (Jiddische gezegde) laat staan dat van anderen...

Welkom in Nieuw West Thijs! (de Bos en Lommer vormt daar maar een klein onderdeel van)

Groetjes,Yanny
jaap
-3-  jaap:
Welkom Thijs.

Tja de buurt wervelend maken, dat kan enkel geen Vogelaar budget /stadsdeel. Ik vrees dat we dat met z'n allen moeten doen.

De 'nieuwe dit' of de 'nieuwe dat' vind ik een beetje afgezaagd trouwens, alsof niet ieder stadsdeel uniek kan zijn in wat ze is. Als dit je afwegingskader gaat worden de komende tijd, dan vrees ik het ergste. Maar als journalist ben je denk ik wel gewend om juist het andere gezicht te laten zien. Dat hoeft niet altijd positief, maar zeker ook niet altijd negatief te zijn.
B&L heeft net als ieder sd zijn eigen mooie en lelijke gezichten
wilbert simeon christiaan
-4-  wilbert simeon christiaan:
bos em lommer best veel groen--is inderdaad weinig te doen---pakt de bus of tram--naar het centrum--als ik geen zin heb in een oceaan van rust.ha ha---soms stilte wel heel fijn!
Jan Stender
-5-  Jan Stender:
Ik heb jaren gewoond in Noord
Daar hoor ik ook al jaren,dat er geen reet te doen is
Nu schijnen er buurtcoaches rond te fietsen,op plekken waar de jeugd rond hangt
Ik weet van vroeger,dat het Plejadenplein altijd een hangplek was
Nou,hier in het oosten van het land,is genoeg te doen
En anders fiets ik even de grens over,voor vertier en vermaak
Thijs Roes
-6-  Thijs Roes:
@Engine: Daar zeg je me iets. VROM heeft hier cijfers staan: Zogenaamd uit 2006.
http://www.vrom.nl/pagina.h...
Blijkbaar zijn er 20.000 mensen bijgekomen, volgens VROM? Interessant om eens te kijken waar dat getal vandaan komt.

@Jaap: Ik geef je gelijk. Maar als nieuweling is vergelijkingsmateriaal altijd fijn :).
engine 54
-7-  engine 54:
@Thijs
In de informatiegids uit 2007 van stadsdeel Bos en Lommer staat dat er ruim 30.000 mensen in de wijk wonen.
Als je dus een basis vergoeding krijgt van 1 miljoen euro en voor de rest een bedrag naar het aantal inwoners, dan zit hier wel een heel verdacht luchtje aan!!
jaap
-8-  jaap:
Nee de baarsjes zit er ook voor een deel bij. En de kolenkit moet er weer van af trekken want die zit bij Nieuw West.

“Stadsdeel De Baarsjes krijgt waarschijnlijk tóch geld van minister Ella Vogelaar. Vorige week maakte de minister een lijst bekend met 40 wijken in ons land waar zij tussen nu en 2011 extra geld wil uitgeven aan het wegwerken van achterstanden.

De Baarsjes wordt in die lijst niet bij name genoemd, maar de eigenlijke verdeling vindt plaats op postcode-indeling. Op de Postjesbuurt na, valt het stadsdeel binnen die indeling”
estherd
-9-  estherd:
In Bos en Lommer is best wat te doen, maar je moet het wel ff weten. Al in de broedplaats vlakbij de Lidl wezen kijken? Illegaal feestje bezocht in het bruggebouw? In de bieb tussen de opgehangen briefjes gaan kijken wat de jeugd allemaal doet tegenwoordig in B&L? Lid van een Bos en Lommer Hyve geworden? En kijk ook eens hier: http://www.jongbosenlommer....
Ik noem maar wat, hoor :)
Hugo
-10-  Hugo:
Er is wel wat te doen maar dan meestal onder de noemer welzijn/sociaal. Ik kan me voorstellen dat een aantal mensen zich daar niet op aangesproken voelen. Die willen gewoon spontaan op een terras zitten, naar een kroeg, aan sport doen etc.etc..
IMBY
-11-  IMBY:
Stilte voor de storm die sloop-en-nieuwbouw heet misschien?

Het stadsdeel zal ongetwijfeld wel ergens een drie-sterren hotel plannen en een paar nieuwe woontorens willen neerzetten om de buurt wat te verlevendigen.
Kan niet missen.
Geniet van die wuivende bomen nu deze wijk zijn naam nog eer aaan doet.
Joep
-12-  Joep:
ik woon nu ruim een jaar in de erasmusparkbuurt en het bevalt prima. Lekker rustig, maar er mag inderdaad wel eens een goeie kroeg in de buurt komen. De enige activiteiten die nu georganiseerd worden staan veelal in het teken vanmulti-culti blablablabla.. Is ook altijd zo in die buurtblaadjes. Waarom ligt in B&L hier altijd zo de nadruk op? Je weet dat het zo is, en daar is natuurlijk nix mis mee.
Volgend jaar misschien horeca in het park zelf, volgens ontwerp bestemmingsplan dan.... zuipie !
flo
-13-  flo:
ik woon nu (helaas) al sinds 2004 niet meer in b&l (en niet meer in amsterdam en zelf niet meer in NL), maar toen ik deze zomer op vakantie naartoe kwam (vierheemskinderenstaat) was ik benieuwd wat er alles gebeurt is. het is veel mooier en minder grijs nu dan toen. en qua leuke kroeg vond ik het (nieuwe?) louter vrij super. maar dat is al in de baarsjes (Toch?)...
Joep
-14-  Joep:
Op dit forum is trouwens ook geen reet te doen ;-)
D. de Jong
-15-  D. de Jong:
Ik ben juist blij over een paar maanden te vertrekken uit bos en lommer, bos en lommer is ook helemaal niet multicultureel, er wonen enkeld maar alochtonen, op iedere 10 hoofdoekjes die je ziet lopen, zie je 1 Nederlander, ik voel me er gewoon totaal niet meer thuis, hoop dat jij je er wel zult thuis voelen. succes.
Joep
-16-  Joep:
@de Jong
ik zie het liever ook wat gemengder, maar iemand moet een begin maken ;-) Als we allemaal wegrennen voor de hoofddoekjes schiet het natuurlijk niet op... dan hebben de hoofddoekjes het zeker gedaan??!! Ik denk dat mensen ook eens bij zich zelf te rade moeten gaan en niet zo achter de meute moeten aanlopen. Dan kunnen heel wat buurten echt opbloeien!
-17-  :
De verhouding hoofddoekje/kaaskop is niet de beste graadmeter voor de wervelendheid van een wijk, maar ik snap waarom je je hier niet thuis zou voelen. Toch vind ik het eigenlijk enorm meevallen hier. Het doet me echt MULTI-cultureel aan.

Het ligt er misschien aan in welke straat je woont. Volgens mij is mijn straat (particulier bezit) relatief blank vergeleken met een straatje verderop (corporatie).

Nee, waar ik me dus echt over verbaas is de absentie van coole uitgaansgelegenheden. Ik sta dus ook wagenwijd open voor al jullie suggesties. Met Estherd's suggesties ga ik dus ook aan de slag.
D. de Jong
-18-  D. de Jong:
@ Joep / @ Thijs, ik woon al 31jaar in Bos en Lommer, ik ben juist heel heel lang gebleven terwijl alle kennissen en buren massaal naar Almere gingen, ik heb er nu geen zin meer in, als je mensen hier en daar gedag zegt kijken ze ja aan of ze water zien branden, me vriendin wordt regelmatig uitgescholden en voelt zich niet zo veilig meer sávonds ik weet dat is misschien wat overdreven maar toch,ik vind het geweldig om een diversiteit aan culturen om me heen te hebben, maar het is gewoon echt te veel van het goede nu, de verhoudingen zijn echt ver te zoeken, ik ga nu naar de binnenstad waar ik toch altijd al veel vertoef en vele gesprekken heb met de vele toeristen uit de hele wereld en dat zijn leuke gesprekken, en leuke mensen die ook terug praten!, de vele malen dat ik wel heb geprobeerd om contact te leggen met de alochtonen buurtbewoners is voor mij erg teleurstellend afgelopen, ik heb sterk het gevoel dat de meeste mij niet mogen puur omdat ik een autochtone Nederlander ben, ik weet het gewoon niet precies?, maar ik zou graag is een bakkie doen bij de buren, of samen met de buurt wat leuks, het lukt mij gewoon niet om leuke contacten te leggen, en ik ben een echte vrolijke kletskous die altijd met iedereen een praatje maakt, en ik verheug me er erg op dat wel weer te hebben in de binnenstad.

Verder is het in B&L heus goed te doen hoor dus schrik aub niet van mijn verhaal, dat is niet mijn bedoeling, en nogmaals ik hoop dat je het erg naar je zin zult hebben.
grt
D. de Jong
Henk
-19-  Henk:
ik heb sterk het gevoel dat de meeste mij niet mogen puur omdat ik een autochtone Nederlander ben

wie discrimineert nou wie?!!
Landlust-lieverdje
-20-  Landlust-lieverdje:
Beste Bos en Lommerbewoners en overige Amsterdammers,
Wat een leuke conversaties over deze prachtige wijk worden hier gehouden.
Wel valt me op dat e.a. niet duidelijk is over de Vogelaargelden. Het geld dat voor Bos en Lommer bestemd is gaat voor een groot deel naar De Baarsjes (daar gaat het een stuk slechter als menigeen denkt).
Het geld is namelijk verdeeld in postcodegebieden ipv stadsdelen. Lees voor meer info over dit onderwerp toegespitst op de stad Amsterdam ook eens:
64.5 miljoen extra voor krachtwijken
http://www.argopress.nl/new...
Krachtwijk is nog niet rijk:
http://www.argopress.nl/new...

En voor goed nieuws over de toekomst van het uitgaansleven in Bos en lommer:
Mediterrane sferen in Erasmusgracht
http://www.argopress.nl/new...
radjen
-21-  radjen:
ik was ruim een maand met vakantie in nederland met mijn gezin en via een vriend mochten we “wonen” in Bos en Lommer,we hebben ons uitstekend vermaakt,maar ja,was vakantie.......
Coen
-22-  Coen:
Heb geduld, Bos & Lommer komt er wel. Sterker nog: het wordt het nieuwe Nederland!
Linda
-23-  Linda:
Oude discussie, maar toch...

Ik woon nu een jaar in B&L. In de Erasmusparkbuurt om precies te zijn. Over de andere buurten in B&L kan ik niet oordelen, daar kom ik nooit, maar ik vind “mijn” buurt heel plezierig om te wonen. Ok, een leuk kroeg in de buurt zou welkom zijn, maar van vijandelijkheid heb ik nog nooit iets gemerkt. In mijn straat is de mix autochtooon-allochtoon ongeveer 50-50 en mijn allochtone buren zijn vriendelijk en spreken Nederlands.
Sanne
-24-  Sanne:
Eerste woningen tegenover het B&L plein (Buskenblaser) zijn inmiddels opgeleverd...Collage en Scala volgen spoedig, na de zomer. De bouw van Laan van Spartaan is gestart. Er gebeurt een hoop!
Marcel
-25-  Marcel:
De Baarsjes (nog) erger/slechter dan Bos en Lommer? Erger ten opzichte van wat? Er wordt hier maar wat geroepen. Sommige wijken in Amsterdam hebben nu eenmaal meer sociale woningen en ook mensen met een laag inkomen moeten ergens wonen. Goedkopere en grotere woningen zijn er nauwelijks in de zogenaamde betere wijken. Als ze daar nu eens wat aan zouden doen dan kwam er al een betere spreiding.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.