Home > > Plassen in het openbaar

Plassen in het openbaar

Amsterdam - In de weekenden wordt het uitgaanscentrum gesierd door een immens aantal plaskruisen. De plastic urinoirs voorkomen dat mannen zomaar tegen de gevel van een monumentaal grachtenpand gaan staan plassen. Is het uitgaanspubliek eenmaal uitgefeest dan worden de kruisen opgehaald, geleegd en schoongemaakt. Ideaal, zou je denken. Maar waar de vrouw moet plassen is me nog altijd een raadsel en bovendien zullen mensen overdag toch ook wel eens moeten plassen?
Naast de plastic plaskruisen telt de stad nauwelijks openbare toiletten. Uitzondering vormen de urinoirs in de binnenstad, die ook wel ‘ijzeren krullen’ worden genoemd. Helaas ogen die hokjes vaak niet fris en, zoals eigenlijk al gezegd, kan de vrouw ook hier niet terecht.

Een moderne variant op de ‘krul’ zou de stad daarom niet misstaan, temeer omdat die hokjes toch wel een zekere charme uitstralen. De ontwerpen stammen uit het einde van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw en passen wat betreft vorm goed in de binnenstand. De toiletten moeten alleen schoner en toegankelijk worden, voor zowel man als vrouw.

Dat moet kunnen, kijk maar naar de het openbare toilet bij het Leidse Bosje, dat ergens doet denken aan de grote broer van het Amsterdammertje. De zuil herbergt een openbaar toilet en wordt daarnaast gebruikt als reclamepilaar. Ergens doet het toilet zelfs denken aan een negentiende-eeuws vormgegeven pilaar. Daarmee is het dus een prima opvolger van de krul. Vervangen dus die piscabines, ook het straatmeubilair moet soms met zijn tijd meegaan.

48 reacties op "Plassen in het openbaar"

Realist
-1-  Realist:
Ik mis zo'n geval nogal wel eens inderdaad op een doordeweekse dag. Alsof er dan niemand hoeft te pissen? Enne, zo heel veel van die krullen staan er nou ook weer niet in de binnenstad. Op de hoek van het Singel met de Raadhuisstraat en 1 op de Prins Hendrikkade ter hoogte van Post CS.

Misschien dat ik er dan nog een paar ban vergeten of dat ik niet van het bestaan van ze af weet, maar je wordt er hoe dan ook niet blij als je er naar 1 moet lopen terwijl je nodig moet.

Maar goed, zolang er geen dergelijke voorzieningen voor vrouwen worden getroffen vind ik het ook niet zo verbazingwekkend dat vrouwen over het algemeen beter hun behoefte op kunnen houden dan mannen. Hoog tijd dat er inderdaad van die pilaren komen zodat vrouwen ook tegemoet gekomen worden.
Jodocus
-2-  Jodocus:
Volgens mij stikt het van de krullen in de binnenstad. Ik denk dat ik er met enig nadenken zo twintig kan noemen. Gewoon afgaan op de geurvlag die je al van verre van je fiets slaat. Vind ze ook vaak best mooi, maar ben het helemaal met jullie eens dat het tijd wordt voor meer van die pilaren zoals bij het Leidse Bosje. Wat zou zo'n ding kosten? En opleveren?
JEAN-PIERRE
-3-  JEAN-PIERRE:
Stap een kroeg binnen bestel je drankje, ga plassen, vul je blaas en ga verder met wat je doen wilde. Jij blij kroegbaas blij!!
rudipensionado
-4-  rudipensionado:
Ja, JP dat is de beste en netste oplossing.
Suffie
-5-  Suffie:
JP en Rudi: moet je geen bier nemen, anders zit je iedere 50 meter met hetzelfde probleem...
wilbert simeon christiaan
-6-  wilbert simeon christiaan:
hi hi voor mannen genoeg geregeld....voor vrouwen en meiden??
rudipensionado
-7-  rudipensionado:
Vroeger mochten de dames niet mee en vermoedelijk is dit historisch zo ingeslopen.
Maar dames zijn toch vaak de Bob? Dan hoeven ze niet veel te drinken en te plassen. hahahaha
Jorrit
-8-  Jorrit:
ik zie niet in waarom er geld uitgegeven moet worden aan nieuwe pisvoorzieningen, terwijl de nu functionerende piskruisen dat perfect doen en ook nog eens mooi zijn.

Volgens mij kan hier alleen maar mee verloren worden, is het niet aan de kosten van plaatsing dan is het wel aan een modern architect die graag iets moois wil neerzetten.
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Jorit,
Moeten de dames dan staand plassen van je?
Adinda
-10-  Adinda:
Kijk eens naar Londen, daar vind je overal openbare toiletten. Aardig schoon en je hoeft er niet voor te betalen.
En zo hoort het.
rudipensionado
-11-  rudipensionado:
Ja, dat het gratis is lijkt mij niet meer dan normaal maar in deze tijd lijkt het wel of wij straks nog moeten gaan betalen voor een zonsopkomst.
Het blijft voor de dames lastig en het lijkt wel zo te blijven omdat het ontwikkelen van gebouwen vaak mannenwerk blijkt te zijn. Voor vrouwen is er haast altijd een tekort aan toiletten. Voorbeeld hiervan zijn de stadions en evenementen. De rijen bij de dames zijn daar altijd langer dan bij de heren dus moet je als bedenker van dat soort dingen eens overgaan naar een groter aantal damestoiletten.
Dit gaat over Amsterdam dus laten wij als voorbeeld dan maar even de ArenA pakken. Iedereen weet dat de rijen bij de dames daar behoorlijk kunnen oplopen en dit is een redelijk nieuw stadion. Niet leuk dus. Veel drank verkooppunten maar te weinig drank afvoerpunten.
Hopelijk kan de bouwwereld hier eens serieuser mee opgaan en dames betrekken bij de ontwikkeling van gebouwen. Wellicht moeten de voorschriften ook aangepast worden? Meer toiletten op het aantal bezoekers afspreken en vastleggen in regelgeving.
Sonja Martinovic
-12-  Sonja Martinovic:
Vrouwen kunnen juist niet beter hun plas ophouden dan mannen. Kortere plasbuis he.
Bovendien hebben vrouwen ook hun verschoninkje nodig als Tante Bep weer op bezoek is. Middeleeuws en achterlijk dit, en fijn dat er nu eens een stukje aan gewijd wordt.
ik stoor me hier namelijk al vele jaren aan, als vrouw zijnde
rudipensionado
-13-  rudipensionado:
Hey, een deskundig panellid!
Ja, zou dat stukje in lengte wat uitmaken op een paar biertjes? Ik denk van niet want het gaat volgens mij om de controle over de spieren en vrouwen zijn daarin getraind want ze moeten overal hun plas ophouden.
JEAN-PIERRE
-14-  JEAN-PIERRE:
De dame die de “plasbuisjes” had uitgevonden is inmiddels failliet dus zoveel animo was er ook weer niet voor vrouwen om staande te plassen.
rudipensionado
-15-  rudipensionado:
Onder de douche of in het zwembad konden ze al zelfstandig, toch ? hahahaha
Grappig hoor, een beetje zeiken over een plasbuisje.
tripleX
-16-  tripleX:
als ze bij dameswc's de spiegels weghalen of in aparte ruimte hangen, zijn de rijen een stuk korter!
rudipensionado
-17-  rudipensionado:
P(l)asspiegels?
Artisea
-18-  Artisea:
Heel eenvoudig oplossing voor het vrouwenplasprobleem....Monteer gewoon een wc.bril in de 'krul" zonder toiletpot eronder. Kunnen vrouwen heerlijk zittend pissen, maar wel de neus dichtknijpen. En na gebruik de bril omhoog want mannen willen nogal es wild wateren...Iedereen gelijk ook in het gezeik, mannelijk of vrouwelijk....En vrouwen niet zeiken over die stank....Groet van een ex-wilplasser
JEAN-PIERRE
-19-  JEAN-PIERRE:
Is geen oplossing, want dan gaan de mannen er op zitten kakken, nemen een Telegraaf mee om de kont mee af te vegen, zo dat de krul gelijk weer verstopt zit. Dus gaan de volgende klanten weer wildplassen. Toch?
rudipensionado
-20-  rudipensionado:
Ach, als de bob bent drink je toch weinig.
Crumsil
-21-  Crumsil:
@rudi:
Wat wil je daarmee zeggen? Dat vrouwen toch meestal de bob zijn?
De vrouwen die ik ken gelukkig niet.

Ik ben wel voor meer openbare toiletten, maar dan inderdaad wel mooi uitgevoerd.
Iemand toevallig een foto van het toilet bij het Leidse Bosje? Ben wel benieuwd.
rudipensionado
-22-  rudipensionado:
Ja, vrouwen zijn heel vaak de Bob en dat schreef ik niet omdat ik daar voorstander van ben maar het is gewoon vaak zo.
Crumsil
-23-  Crumsil:
Misschien wel juist omdat er zo weinig openbare toiletten zijn ;)

Je hebt wel gelijk dat dat vaak zo is, maar dat is natuurlijk geen reden om helemaal geen toileten voor vrouwen te regelen...
tripleX
-24-  tripleX:
@ Artisea
Misschien een soort uitstekende 'plasgoot', uitlopend in een punt, op dijbeenhoogte, waar je overheen kan staan?
Eventueel een soort 'juskommetje' aan het eind.
In ieder geval zo ontworpen dat je er alleen in plassen kan.
JEAN-PIERRE
-25-  JEAN-PIERRE:
Mijn inziens kan de gemeente die dingen betalen uit de post parkeerheffingen!! Anders is b.v. 50 cent ook niet te veel gevraagd, mits ze goed schoon gehouden worden!!
tripleX
-26-  tripleX:
Er was lang geleden al een experiment met toiletzuilen kan ik me herinneren.
Je moest er geld in gooien en na een bepaalde tijd schoof de deur automatisch open en na elk gebruik werden pot en vloer ondersteboven automatisch schoongespoeld.
Ze stonden o.a. op Museumplein en Damrak geloof ik (nog steeds?! )
Het experiment was blijkbaar geen succes want er zijn niet meer bijgekomen, voor zover ik weet.
rudipensionado
-27-  rudipensionado:
Ik heb nooit last want ik ga in de kroeg waar ik op dat moment ben en dat kunnen de vrouwen ook doen dus eigenlijk is er niets aan de hand.
JEAN-PIERRE
-28-  JEAN-PIERRE:
Probleem is dat er ondanks dat het NIET verplicht is, er altijd een consumptie genuttigd moet worden. Dat schrikt mensen (mannen en vrouwen) vaak af!!!! Alternatief is in de (middel) grote steden de Hema, V&D e.d.
rudipensionado
-29-  rudipensionado:
Als je willens en wetens met een volle blaas gaat wandelen neem je een risico. Als je gewoon blijft in het horecabedrijf of afzakt naar een volgende is er toch niets aan de hand?
tripleX
-30-  tripleX:
op verstandige kroegentocht met rudip
rudipensionado
-31-  rudipensionado:
Ach, verstandig durf ik het niet te noemen, en gaande de avond valt het nog meer mee met de verstandige zaken. Ik weet wel dat ik door mijn manier van uitgaan geen problemen heb met het vinden van een toilet en daat gaat ook op voor de dames in mijn omgeving.
JEAN-PIERRE
-32-  JEAN-PIERRE:
Vertel...
rudipensionado
-33-  rudipensionado:
Nou, beetje hangen aan de bar. Af en toe een happie en een goed gesprek. Tussendoor even handen wassen etc. Ach je begrijpt mij wel.
JEAN PIERRE
-34-  JEAN PIERRE:
Ik vat hem.......nieuw onderwerp?
Gaaaap!!
yanny scutt
-35-  yanny scutt:
Lieverds, er bestaan chemische toiletten in de vorm van een 'peperbus' (reclamezuil)

Iedereen kan daar terecht (behalve baby's- er zijn geen verschoon tafels) of je nu man of vrouw bent (iets 'ertussenin' mag ook!)

Maar niemand durft erop! Want stel je voor dat die deur zomaar opengaat terwijl jij lekker zit te sassen.. Of ,erger nog, die deur gaat niet open als jij eruit wil!

Dat is de angst van de mensen, en ik begrijp dat. Zelf heb ik eens gebruik moeten maken van zo'n moderne WC op Plein 40-45 en ik zat daar zeker niet ontspannen terwijl zo'n 'boodschap'wel degelijk in een ontstspannende ruimte afgeleverd dient te worden!

Sissende geluiden waarvan je je afvraagt waar die vandaan komen houden je bezig terwijl je je zit te ontlasten, en ja...gaat die deur wel weer OPEN?!

Ik pleit voor openbare WC's zoals dat b.v. in Engeland gebeurt. Ook kun je daar de luier van de baby verschonen terwijl er een Dame of Heer je bijstaat met praktische informatie en weet je ook dat als jij vertrekt, dat zij de 'pot' weer schoonmaken voor degene die na jou komt!

Weg met die 'Chemo-zuilen' en bouw gewone mooie WC-behuizing waar een mens ontspannen kan 'sassen'!

Groet; Yanny
marja
-36-  marja:
Ik ben jaren in Azie geweest(HK, Tokyo, Singapore) en óveral in díe typische mannenlanden (vrouwen uit het werk zodra zwanger) hebben ze netjes alle warenhuizen opengesteld 24 uur lang(ongev.zoals Hoog Catharijne, Utrecht) met vrij toegankelijke volwaardige toiletten voor vrouwen: dag en nacht mét security én een bewakers. Maar hier, in het rijke Nederland,waar belastingen 2x zo hoog zijn en rijkdom 2x zo veel jaren heeft bestaan, hier kan dát er niet af.. blijkbaar. En nu begrijp ik waarom Japanezen op ons Europeanen neerkijken en mij uitleggen: ja maar, jullie léven toch vies?(vieze treinen, geen wc's etc)- en geef ze eens ongelijk?? Het ís ook abnormaal, dat we dit allemaal maar normaal vinden, met een dergelijk hoog belasting tarief.
rudipensionado
-37-  rudipensionado:
Marja,
Ga verder want je trekt de woorden uit mijn mond.
JEAN-PIERRE
-38-  JEAN-PIERRE:
Yanny en Marja ....hulde voor jullie betoog!!
Rudi en ik sluiten ons helemaal bij jullie aan. Maar hoe krijgen we de gemeente zo gek om dit te voor elkaar te krijgen??
rudipensionado
-39-  rudipensionado:
Bij de gemeente zijn er al een paar gek maar de rest gaat niet zo makkelijk.
Ben Notmeijer
-40-  Ben Notmeijer:
Marja, ik weet precies waar je het over hebt,kijk maar eens langs de snelwegen ik kon nergens een rest area vinden met WC's .Later bleek het dat de mensen die op springen stonden hun behoefte deden in de bosjes langs de weg,of je moest ergens stoppen bij een restaurant. Dan heb je het over vuile WC's,en treinen, Ja maar maar de ramen worden wel iedere week gewassen of ook niet meer ?? Groetjes-Ben- Oregon- USA
wilbert simeon christiaan
-41-  wilbert simeon christiaan:
veel goede ideetjes uigezaaid...ik hoop dat gemeentelui.....iets meedoen.......en allemaal gratis
JEAN-PIERRE
-42-  JEAN-PIERRE:
@Ben
Wat de trein WC's betreft: alleen op intercity (lange trajecten) is de wc nog open. Voor de rest geldt net als op straat....bijtijds bedenken wanneer je moet, of anders (af) knijpen die hap.
rudipensionado
-43-  rudipensionado:
dus op de stations zijn voldoende toiletten?
yanny scutt
-44-  yanny scutt:
Ben Notmeier, je bent me er een!

Juist langs de snelwegen zijn er toiletten voor mannen / vrouwen en MET kindvriendelijke voorzieningen.

Dat wil zeggen; buiten de grenzen van Nederland natuurlijk want hier, b.v. in Amsterdam dienen alle vrouwen -en hun kinderen-alles op te houden met alle gevolgen van dien; sjaggerijnige moeders met huilende kinderen die je tegenkomt op straat of op de tram- verdienen bij deze extra aandacht!

Onze overheid heeft het dan ook gemunt op de mannen in onze samenleving.

Die moeten hun gerief doen in mobiele 'pishoekjes' doen zij dat niet, dan wacht hen een stevige boete.

Geweldig! Mannen (en honden) hebben in elk geval een plek toegewezen gekregen om te 'sassen' Het lijkt wel of men denkt; Vrouwen? Kinderen?

Ehm..die dragen toch luiers?!

Groetjes van een 'achter de bosjeszeiker' Yanny
bob
-45-  bob:
Die vieze plastic pisbakken die overal in de weekenden verschijnen zijn metafoor voor het failliet van Amsterdam als beschaafde stad. WAAROM zou je in het openbaar OP STRAAT moeten plassen? Amsterdam is een Efteling geworden, een derderangs pretpark voor hersenloze vertierzoekers, en dat 24/7, 365 dagen per jaar. Met als gevolg dat wij niets anders aantrekken dan goedkoop hasj- en hoeren-toerisme. Waardeloos!
Hans Brouwers
-46-  Hans Brouwers:
Beste mensen als eerste moeten de gemeentes een sleutel geven aan mensen met een Handicap deze mensen kunnen niet zomaar een Cafe of anders in daarom een sleutel voor de openbaare toilet
marieke de vries
-47-  marieke de vries:
Als ik de stad inga draag ik altijd een luier. Niemand die het merkt en ik heb geen last van die vieze openbare toiletten of een volle blaas. Mijn vriendinnen weten het en doen er niet moeilijk het er is er zelfs 1 die sinds kort ook een luier aandoet.
John
-48-  John:
Maar euh, is plassen in die dingen nou legaal? Je kunt er geen bekeuring voor krijgen dus?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.