Home > > Een overval

Een overval


[Klik voor vergroting]
Slotervaart - Mijn strippenkaart was vol. Geen wereldnieuws, maar toen ik bij mijn boekhandel een nieuwe wilde halen, zag ik daar een reusachtig plakkaat achter het raam. Daarop stond de verontwaardigde tekst: "Vanwege onze veiligheid vanaf heden: geen verkoop van strippenkaarten en OV-abonnementen, open vanaf 11 uur. Den Haag bedankt voor uw effectieve beleid in deze."
Mijn doorgaans toch al licht slapende nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Wat werd Den Haag hier precies verweten? Ik ging eens horen hoe dat allemaal zat...
Het zat zo: de afgelopen maanden was de boekwinkel al drie keer overvallen. Geen wonder dus dat de eigenaar het een keertje zat was en zijn gemoed luchtte via zijn etalage. Weer eens wat anders dan die saaie boeken van Grünberg in de vitrine, nietwaar? En het trekt toch de aandacht.

Klantgericht als hij is, wilde de boekhandelaar mij wel vertellen wat zijn voornaamste bezwaar was tegen Den Haag: de slappe wetgeving. Er zouden minimumstraffen moeten komen van vijf jaar voor overvallen. Dan zijn de daders tenminste lang genoeg van de straat om anderen niet verkeerd te beïnvloeden. Want hoe werkt dat op dit moment, meneer? Die jonge gasten lopen al vlot weer buiten en hun jongere broertjes zien hoe makkelijk je feitelijk wegkomt met zo'n overval. Ze leren hoe ze even snel geld kunnen pakken.

Scooters
Ik mocht ook nog vernemen dat alle overvallen waren gepleegd door Marokkaanse jongetjes op scootertjes. Ik ben daar maar niet verder op doorgegaan, want voor je het weet loop je weer alle scooters over één kam te scheren en te stigmatiseren. Gelukkig had de boekwinkelier verder helemaal niets tegen scooters. En ook niet tegen Marokkanen, want achter de toonbank stond een vriendelijk glimlachende Marokkaanse dame in vol hoofddoek-ornaat.
Ik vroeg gniepig of dat soms óók een extra veiligheidsmaatregel was, maar nee, dit was louter toeval. Zij was een studente die wat wilde bijverdienen.

Harde kern
Ik kan me het gefrustreerde gevoel van de winkeliers goed voorstellen. Het algemene beeld is toch dat de overheid te weinig greep heeft op de rechtshandhaving. De afgelopen week kwam het Utrechtse Kanaleneiland in het nieuws vanwege de grote overlast door criminele Marokkaanse kinderen. De politie was de greep op de wijk bijna kwijt. De politiechef kwam in gala-uniform uitleggen dat het hier ging om een 'harde kern' van 21 kinderen. Onder de twaalf jaar, begreep ik.
De gemiddelde schoolklas is groter, dus hier ontstaat het beeld van een machteloze overheid die met al haar machtsmiddelen zelfs geen orde kan houden in een klasje van 21 moeilijk opvoedbare kindertjes.
Geert Wilders wrijft alweer in z'n mollige knuistjes en trakteert zichzelf op een extra permanentje bij de kapper...

Geen excuus
Hier in Amsterdam Slotervaart doen ze het gelukkig wat beter dan in Utrecht. Wij hebben de Straatcoaches. Die pakten de daders van de laatste overval op de boekwinkel. Ze moesten wel, want hun kantoor zit direct náást de boekwinkel. Die verschutting konden ze zich natuurlijk niet permitteren en dus ging zelfs hun kantoorpersoneel op de fiets achter de daders aan.
Eén ding hoop ik wel: dat de aanwezigheid van straatcoaches geen excuus vormt voor de straatagent om zich minder te vertonen.
trefwoorden.

51 reacties op "Een overval"

cs
-1-  cs:
Mijn zoon is onlangs getuige geweest van een gewapende overval. Hij was bij 'n vriendje thuis. Er werd aangebeld en er stonden 3 jongens van 17-18 jaar op de stoep. Ze hielden eerst een zogenaamd vriendelijk praatje, vervolgens trokken ze pistool en messen te voorschijn en drukten zich naar binnen. Onder bedreiging van pistool en messen (op hoofd, in mond) werd mijn zoon en zijn vriendjes hun mobieltjes, identiteitspassen, schoolpassen en pinpassen afgenomen en werd het huis leeg geroofd. Vervolgens wandelden de daders met buit weer de straat op. Maar je gelooft dit toch niet. Verschrikkelijk gewoon.
piet pak
-2-  piet pak:
ik vond Tirza anders een bijzonder goed boek. De rest van grunberg ken ik niet
Joop
-3-  Joop:
Het gebeurt nu zo vaak dat het bijna gewoon lijkt te worden.
Je zal maar bejaard zijn nu....
een marokkaan
-4-  een marokkaan:
Ik mocht ook nog vernemen dat alle overvallen waren gepleegd door Marokkaanse jongetjes

Zolang de daders niet gepakt zijn hoe kan je dan vernemen dat het om Marokkaanse jongetjes gaat .dit is al zo een geval van iemand die ook maar een beetje arabisch eruit ziet gelijk als marokkaan te bestempelen .Je bent gewoon dom
-5-  :
Arnoud schrijft niet dat de overvallen zijn gepleegd door Marokkanen, maar dat de winkelier dat tegenover hem heeft beweerd. Of de winkelier daar gelijk in heeft, is inderdaad een tweede, maar daar doet Arnoud dan ook terecht geen uitspraak over.
cs
-6-  cs:
Beste Arnoud,

Het is helaas vaak niet anders dus wat zou er dan anders gemeld moeten worden. Die overval van dat huis is gedaan door 1 jongen met aziatisch uiterlijk, 1 jongen met 'n zwarte huidskleur en 1 jongen met een marrokaans uiterlijk. Mag dat niet gezegd worden? Hoe kan je ze uberhaupt opsporen als je niet beschrijft hoe ze er uit zien of waar ze vandaan komen? Die achterlijke hysterie over....het woord Marrokaan....En wat als een marrokaan de 1e prijs gewonnen heeft? Mag je het dan wel zeggen? Alsof die winkelier met discriminatie bezig is...hij is overvallen door 'n marrokaan..... Ga jij hem zoeken?
Arnoud de Jong
@Een Marokkaan:
Zorg eerst zélf maar eens net zo dom te worden als ik, dan zie je tenminste voortaan geen belangrijke dingen over het hoofd.
Zoals de zinnen: 'Wij hebben de Straatcoaches. Die pakten de daders van de laatste overval op de boekwinkel.'
En daarmee is dus wél bekend wie de daders waren.
wilbert simeon christiaan
-8-  wilbert simeon christiaan:
daders wie ze ook zijn--moet toch opgespoord worden-prijs:achter de tralies-----is geen pretje
Victor
-9-  Victor:
@ Een marokaan>>

Iemand die er een beetje arabisch uitziet en een overval pleegt is in 2007 helaas in 90% van de gevallen een marokaan. Andere groepen arabisch uitziende mensen hebben we niet echt. De tunesiers of algarijnen misschien? Nope, die zitten in frankrijk. Iets met koloniaal verleden.

Daar kan ik niets aan doen, daar kan jij niets aan doen. De enige die daar iets aan kunnen doen zijn die marokaanse etters zelf. Door te stoppen met overvallen plegen. Dan raken ze die naam (en statistieken) vanzelf kwijt.

We hebben jaren lang gedaan alsof het geen probleem was, dat heeft niet gewerkt en daarom heeft Wilders nu zo'n grote aanhang. Laten we een koe een koe noemen! En de problemen van en de problemen met deze gropen jongeren oplossen!
rudipensionado
-10-  rudipensionado:
VVD, Wilders en Verdonk winnen terrein en dat zullen die sukkels straks merken ook!
NO MERCY
Realist
-11-  Realist:
Iedereen is voor zwaardere straffen, behalve die zakkenvullers in Den Haag. En dát noemt zich dan een volksvertegenwoordiging...
Klootzak
-12-  Klootzak:
ben je gek ofo , zwardere straffen .
Het is al zwaar genoeg , ze moeten gewoon die jongens oppakken , die overvallen plegen .
Eerst waren we kruimeldiefen , maar ja verwacht niet dat we dat kleine misdrijven blijven doen
Jan Stender
-13-  Jan Stender:
Ongeacht of de dader een Nederlander,Turk,Marokkaan,Surinamer of Antiliaan is
Als de dader van een diefstal of overval opgepakt is,dan moet men gewoon de woning van de dader leeg plunderen
Kijken,of ie het nog fijn vind om een overval te plegen,of te stelen
En werkt het bij een buitenlandse dader niet?
Dan hup je biezen pakken en wegwezen,naar land van herkomst,en niet meer terug komen
rudipensionado
-14-  rudipensionado:
Volgende verkiezingen beter ons best doen?
niazi turkoglu
-15-  niazi turkoglu:
marokaanen hebben eenmaal een slechte naam.maar ja het is toch altijd de marokanen die alles doen.vindt ik
wilbert simeon christiaan
-16-  wilbert simeon christiaan:
slechte naam? zorg dat je het weer kwijtraakt--strijden voor je levensgeluk---vergroot je trotsheid....werk eraan---begin vandaag toch mee--geef die winkelier zijn strippenkaart terug--
Suffie
-17-  Suffie:
Arnoud, voor wat betreft je laatste zinsnede: de straatcoaches houden zich voornamelijk met overlast veroorzakende jongeren bezig. Juist omdat dit nog wel eens tot confrontaties leidt zal er eerder meer dan minder politie op straat zijn.
Suffie
-18-  Suffie:
Overigens is het roepen om zwaardere straffen je reinste borrelpraat. Wettelijk gezien kun je voor een béétje overval al gauw tussen de 6 tot 12 jaar Rijkshotel tegemoet zien. De kink zit hem ook niet in het strafrecht, maar in de strafoplegging door de rechtelijke macht. Dat die straffen niet automatisch gegeven worden zit hem onder meer in het feit dat er een verschil in strafoplegging moet zijn tussen een joch dat een zakje chips steelt en bij zijn ontsnapping een beveiliger een duw geeft en een professional die in een bankgebouw een complete Uzi op het publiek leegschiet.

Toch heb ook ik het idee dat veel rechters iets te vaak met hun neus in de boeken zitten om de maatschappelijke onrust te zien die er aan het ontstaan is...
rudipensionado
-19-  rudipensionado:
niazi turkoglu

Was het maar waar dat de Marokanen alles deden want dan kon de rest van het land lekker wat anders gaan doen of bedoelde je het wat genuanceerder?

Suffie,
Zwaar straffen blijft, hoe dan ook, een oplossing.Ze zijn dan immers van de straat en dat is beslist geen borrelpraat.
uncle
-20-  uncle:
de waarheid onder ogen zien,dat doen wij niet.
wilbert simeon christiaan
-21-  wilbert simeon christiaan:
bevolkingsgroep wordt hier genoemd--cultuurverschillen is juist prachtig--maar mag nooit tot overlast lijden--moeten we maar met elkaar praten i.p.v. duivelse kritiek op elkaar--dat is verre van netheid!
rudipensionado
-22-  rudipensionado:
uncle,
als je in jouw perceptie een andere waarheid beleeft mag je daar gerust over schrijven.
wilbert simeon christiaan
-23-  wilbert simeon christiaan:
uncle amsterdam hou niet van schrijven?
amsterdammer
-24-  amsterdammer:
In amsterdam is het mischien de marokkaanse jeugd die zich vooral bezig houdt met criminaliteit .Maar buiten de grote steden heb je genoeg wat zeg ik meer dan genoeg nederlandse crimineeltjes maar daar wordt niet naar gekeken .dat wordt door de vingers gezien het gaat ze voornamelijk om de islamitische/marokkaanse jeugd ja islamitische want daar gaat het jullie toch om???
rudipensionado
-25-  rudipensionado:
Amsterdammer,
Lees bovenstaande berichten eens rustig door van boven naar beneden en dan kan je zelf concluderen waar het hier om gaat.
Jan Stender
-26-  Jan Stender:
In Enschede worden ook Nederlandse ettertjes,die jatten aangepakt
Suffie
-27-  Suffie:
Rudi, onderzoek heeft aangetoond dat zwaarder straffen niet helpt tegen de criminaliteit op zich. Wel denk ik dat de maatschappij er in het kader van vergelding recht op heeft dat er zwaarder gestrafd wordt. Wat ik ook bedoel is dat het roepen om wettelijke verhoging van straffen onzin is, de rechters moeten gewoon hogere straffen opleggen...!

En inderdaad, wie vast zit (dus niet: in een open inrichting, met verlof, met elektronische detentie of wat dan ook) kan ook geen overval plegen...
rudipensionado
-28-  rudipensionado:
Suffie,
In feite zijn wij het dus redelijk eens met elkaar maar wel vanuit een andere invalshoek.
Doel blijft om de samenleving voor langer tijd te vrijwaren van het dievengilde.
Toch denk ik dat de invoering van een minimumstraf zou helpen zodat de rechters niet meer kunnen winkelen in de strafmaat.
Suffie
-29-  Suffie:
Nee Rudy, want dan krijg je dat je dat joch dat een zak chips jat en een beveiliger een duw geeft voor negen jaar de cel in zet. De rechter kan in zijn veroordelingen de ernst van de zaak en persoonlijke omstandigheden mee laten spelen, het enige dat hij moet doen is de lat een stuk hoger leggen.
rudipensionado
-30-  rudipensionado:
Ja, wij waren het dan ook slechts redelijk eens. Anderzijds lijkt mij een zak chips jatten en een beveiliger een duw geven niet voor de poes en ben je al behoorlijk geweldadig bezig. Dat het slechts om een zak chips gaat is bijzaak want het gaat over het vergrijp.
Suffie
-31-  Suffie:
Kom kom, Rudy! Nooit een appeltje gejat bij de groenteboer? Staat vier jaar op, hoor!
rudipensionado
-32-  rudipensionado:
Genoeg achter de rug hoor maar een beveiliger even zijn werk beletten daarna is stevig crimineel gedrag en dient hard te worden bestreden.
wilbert simeon christiaan
-33-  wilbert simeon christiaan:
suffie appeltje? ik heb oude politieberichten van vroeger gelezen--kregen mensen heel veel straf om niets!eigenlijk niet eerlijk--nooit meer die oude tijden
Arnoud de Jong
@Suffie:
Waar kunnen we eigenlijk op internet nakijken wat de straffen zijn voor allerlei criminele activiteiten? Jij schijnt die telkens bij de hand te hebben.
Ik overweeg namelijk om een private onderneming te beginnen: een buurttribunaal. Dat noem ik dan 'De Rechtszaak'. Leuk, nietwaar? :-)
Klootzak
-35-  Klootzak:
*verwijderd door redactie*
Lees de regels voor discussies!
Jan Stender
-36-  Jan Stender:
De verwijderde reactie sloeg ook nergens op
Terecht,dat ie verwijderd is
rudipensionado
-37-  rudipensionado:
wat stond er dan?
Suffie
-38-  Suffie:
@Arnoud: Ja, toe nou! Ik mijn bronnen prijsgeven en jij binnen lopen?? Zou je me niet op z'n minst een partnerschap aanbieden??
rudipensionado
-39-  rudipensionado:
Kijk eens bij http://www.wetboek-online.nl of vergelijkbare sites.
Suffie
-40-  Suffie:
Rudi, dat is 'm ook...
rudipensionado
-41-  rudipensionado:
Oh, Suffie, heb ik nu je informatiebron zomaar vrijgegeven?
Suffie
-42-  Suffie:
ja Rudi, zonder jou was dat nooit gelukt!
August Allebé
-43-  August Allebé:
Ja,hier in Amsterdam Slotervaart doen ze het gelukkig wat beter... LOL!
yanny scutt
-44-  yanny scutt:
Allen, mij bekruipt het gevoel dat dit een ex-kwajongens debat is geworden (die ooit een zakje chips of een appeltje hebben gejat. (en daar wellicht nog gniffelende herinneringen aan hebben!)

Maar het gaat hier niet om het jatten van appeltjes en peertjes!

Er worden winkels met veel dreiging en geweld overvallen door steeds jongere daders in de grote steden en daar moet nodig iets aan worden gedaan.

Er zijn nogal wat mensen die hun kinderen niet opvoeden tot normale burgers. Dat is het probleem!

Veel van die opvoeders hebben al heel veel steun via de overheden aangeboden gekregen maar maken daar geen gebruik van terwijl hun kroost intussen van kwaad tot erger gaat.

Ik pleit voor internaten waar deze kinderen kunnen leren, ruimte hebben voor huiswerk maken, kunnen sporten en spelen en - al dat doende- uiteindelijk normale burgers worden.

Een internaat is geen gevangenis natuurlijk, maar in en uit lopen naar believen is er niet bij!

Voordat iedereen hier weer over mij heenvalt: ik heb zelf op een internaat gezeten. Groetjes, Yanny
Suffie
-45-  Suffie:
Yanny, ik wil best over je heen vallen, maar dat gaat beter als je iets onzinnigs zegt...;-)

Wat ik ook stel is dat je de nuance moet zien tussen het stelen van een zakje chips en een keiharde overval, wat technisch gesproken vrijwel onder hetzelfde artikel valt, maar anders wordt bestrafd. De roep om opvoedkundige maatregelen (een internaat, waarom niet?) lijkt me in die uiterste gevallen eigenlijk de enige optie...
Arnoud de Jong
@Suffie:
Jij moet het niet zo laat maken, jongen. Dan loop je het risico dat je vergeet wat je ooit over 'het kofschip' hebt geleerd. ;-)
Suffie
-47-  Suffie:
Arnout, ik snap niet helemaal wat je bedoeld...
Jo
-48-  Jo:
Yanny,
ik ben het met je eens dat het niet over appeltjes en peertjes gaat!!! Wat maakt het uit of je een zakje chips of een videorecorder steelt als je tijdens het stelen een mes op de keel van de winkelier houdt??? Het gaat om het toenemende geweld en brutaliteit! En het is triest dat steeds jongere kinderen hieraan beginnen.Of dat Nederlanders of Marokkanen zijn is minder belangrijk naar mijn mening.
Nijn
-49-  Nijn:
Ik ben het helemaal eens met cs tweede bericht.
Wat een gezeur toch altijd over Marokkanen en of je dat woord wel of niet mag zeggen en of dat wel of niet discriminerend is.

Als er iets negatiefs is en het woord Marokkaan valt, staan ze allemaal op hun achterste benen te schreeuwen dat we discrimineren, maar zodra er ergens een slaatje uit valt te slaan omdat ze Marokkaan zijn, staan ze allemaal vooraan te schreeuwen dat ze het willen hebben.

Natuurlijk zitten er ook goede tussen, helaas heb ik die nooit ontmoet.
En noem me dan maar een racist, kijk liever eerst naar je eigen gedrag en dat van jouw bevolkingsgroep.
Suffie
-50-  Suffie:
“Natuurlijk zitten er ook goede tussen, helaas heb ik die nooit ontmoet”

Nijn, ik denk ook niet dat die op jou zitten wachten...
linda
-51-  linda:
@yannie
weet je wel wat je zegt??? kinderen in internaten stoppen als het even niet gaat..dus zo zou jij het met je eigen kinderen doen??
juist dan hebben ze aandacht en begeleiding nodig,in een internaat worden ze alleen maar erger en zijn er juist meer jongeren in de buurt met dezelfde ideen die elkaar aansporen tot criminele dingen. jongeren hebben in die tijd hul nodig en geen ouders die de rug toekeren.
en het ligt niet altijd aan de ouders hoe kinderen uiteindelijk worden,makkelijk gezegd!
ik ken genoeg mensen die zielsveel van hun kinderen houden en er allen aan doen om ze op het goede pad te houden. maar helaas slechte invloed van buiten.
dus ga je niet verschuilen achter mooie praatjes mensen kunnen hun kinderen niet opvoeden want ik zou het nog wel willen zien als het je eigen kind zou zijn!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.