Home > > Wij hebben stijl

Wij hebben stijl

Stijl Nieuw West
Bos en Lommer - Een tentoonstelling op de grens van de oude en de nieuwe stad moet duidelijk maken wat er zo uniek en bijzonder is aan de Westelijke Tuinsteden. 'De Stijl van Amsterdam Nieuw-West' heet ie en het leuke is: bewoners hebben 'm gemaakt. Zat van de negatieve publiciteit - de tuinsteden werden afvoerputjes genoemd - besloten ze een paar jaar geleden het tij (te proberen) te keren met een tentoonstelling. In het stadsdeelkantoor kunt u nog tot en met eind september zien wat een mooie plaatjes 'onze tuinsteden' opleveren.

Eerlijk gezegd, die plaatjes zijn alleen mooi bij zonnig weer. Soms wandel ik door de buurt op een grijze dag en denk ik net als sommige buitenstaanders: hier wil je niet dood gevonden worden. Gelukkig kom ik vrijwel dagelijks in de tuinsteden en de zon schijnt ook geregeld, dus ik weet wel hoe mooi het is. En ja, dat goede nieuws wil ik graag delen. Goed voor het imago, goed voor ons en u. En dus ben ik blij met een tentoonstelling (er is trouwens ook een boekje van uitgebracht) als deze en met verenigingen als ProWest, die dit soort promotionele activiteiten opzet.
De tentoonstelling stond eerder in de diverse westelijke stadsdelen buiten de ring en in de Zuiderkerk. Nu staat ie in het stadsdeelkantoor van Bos en Lommer, op de grens van de nieuwe en de oude stad. Bos en Lommer hangt er een beetje bij als je het over de Westelijke Tuinsteden hebt. Slechts het deel buiten de ringweg (de Kolenkitbuurt) is van na de oorlog. Maar dat deerde het stadsdeelbestuur niet en dus mocht 'De Stijl van Amsterdam Nieuw-West' enkele weken worden opgesteld op de begane grond.
Na de foto's bij binnenkomst, volgt het meest 'spectaculaire' deel: de metershoge panelen die de bezoeker van Dam tot Sloterplas leidt. Onderweg leer je over de opbouw van de verschillende stadsringen, ook wel schillen genoemd. De vergelijking met de andere delen van de stad moet duidelijk maken hoe apart de Westelijke Tuinsteden zijn. Bekijk en bepaal dat zelf maar, maar wie de Sloterplas in het echt heeft gezien, kan toch niet ontkennen dat dat een erg mooi stukje natuur is (tenzij het nu net weer een erg grauwe dag is).

De makers van de tentoonstelling zijn geen lyrische, alleen maar juichende bewoners die niet zien dat het in de tuinsteden niet altijd even fraai is. Aan een mobile hangen foto's en citaten over de tuinsteden. Oud-kapper Cor Holla, die in de jaren vijftig kwam ondernemen en wonen: "Mensen waren verbaasd: wie gaat er nou op een zandplaat wonen?" bijvoorbeeld. En oud-Zuid bewoonster Sandra van Balveren over de plas: "Ik wist niet dat we in Amsterdam zoiets moois hadden!". Maar daartussen hangt ook gewoon Barry, de puber. En die vindt het hier maar niks: "Ik vind 'r hier niks aan," zegt het citaat. En dat begrijp ik ook wel.

acht reacties op "Wij hebben stijl"

Ramon
-1-  Ramon:
Net als alle wijken in Amsterdam hebben de wijken in West best mooie dingen. Alleen ze zijn zo in de minderheid. Dominant zijn toch de grauwe saaie woonblokken. En inderdaad er is nauwelijks iets spannends te vinden. Dat krijg je met die geplande wijken. Niets nieuws onder de zon hoor, want al die Vinex hebben hebben dit. Wonen, wonen, wonen en nog eens wonen. Erg monotoon. Ondanks een tentoonsteling zou ik er beslist niet willen wonen. Of....je kunt niets anders vinden, dan moet je wel.
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Shirley, is Cor Holla de vader van Ruud Holla die hier nu buurt-concierge is? Want dat is niet hetzelfde als buurt-regisseur. (omdat dat weer iemand van de politie is.)

Van Nieuw West wordt je niet wijs ook al woon je er 30+ jaren en ga je elke dag weer vrolijk naar je werk.

En dat is waarschijnlijk ook het probleem; ik en gade hebben iets te doen maar onze buren leven in de jaren 20 of zo. Heel ergerlijk!

Het lijkt mij handiger dat onze bestuurders eindelijk eens gaan beseffen dat niet gebouwen (laat staan heel nieuw-west als museum!) maar mensen aandacht verdienen.

Vooral vrouwen zitten hier niet te wachten op een nieuwbouw-flat met nog meer ruimte om schoon te maken...

Voor de vrouwen en mannen die hier wonen moeten er veel meer 'bezemstelen' komen om uit te kunnen vliegen...

De Joke Smitschool mag dus niet verdwijnen, en gezien haar MVM (Man Vrouw Maatschappij-) ideologie) valt hier nog heel wat werk te doen!

Leve de Joke Smit school! die zeker bestaansrecht had, houdt en zeker geen museum mag worden!

Groetjes Yanny
rudipensionado
-3-  rudipensionado:
De wijken zijn niet alleen aan het veranderen maar de samenstelling van de bewoners ook.
wilbert simeon christiaan
-4-  wilbert simeon christiaan:
hi hi---sloterplas en omgeving is mooi--veel groen.......tevreden over--als mensen meer schoner houdt--ben ik ook dubbeltevreden!
Dr.D
-5-  Dr.D:
Toepasselijk...de header van het 'cultuurpark Westerpark'.
Een grasmat van 13 miljoen euro, bedacht door een amerikaanse archtitect.
En het gestuntel sukkelt maar voort...
bos en lommertje
-6-  bos en lommertje:
Grappig, Cor Holla woonde vroeger bij mijn oma op de trap. Ik zou haar eigenlijk mee moeten nemen naar deze tentoonstelling. Maar ze is bijna 95 en niet meer zo mobiel. Misschien loop ik er zelf wel even langs. Leuke tip!
Shirley Brandeis
-7-  Shirley Brandeis:
@ bos en lommertje: nog een tip, http://www.geheugenvanwest.nl
Veel plezier
Bos en lommertje
-8-  Bos en lommertje:
@shirley, ik vind het een goede site. Maar mijn oma is helaas ook online niet zo mobiel...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.