Home > > Nieuw leven

Nieuw leven

Gak gebouw
Nieuw West - Op internet, AT5 en in Het Parool is vorige week een actie gestart om oude gebouwen een nieuwe bestemming te geven. Nieuw Leven voor Oude Gebouwen heet de campagne; de website is dan ook: www.nieuwlevenvooroudegebouwen.nl. In totaal worden 26 gebouwen door heel Amsterdam belicht. Gebouwen die de komende jaren aangepakt zouden kunnen worden. Uw stem kan hen van de sloop of aftakeling redden, want de winnende exemplaren krijgen als prijs een haalbaarheidsonderzoek om een goede nieuwe functie mogelijk te maken. Als promotor van Nieuw West maak ik graag reclame voor de oude gebouwen alhier die schreeuwen om een toekomst.
In de rubriek naoorlogse kerkgebouwen hebben we in het westen van de stad de binnenkort te slopen Pius X-kerk in Slotervaart en De Opgang in Osdorp. Deze laatste was nota bene eerder door het Gemeentelijk Bureau Monumenten en Archeologie uitgeroepen tot een van de 'Parels van Nieuw West' en daarmee een beetje beschermd. Dus niet. Ook op de slooplijst, in een andere categorie, staat het ROC Joke Smit aan Meer en Vaart 290. De school komt leeg te staan, corporaties Ymere, Far West, AWV en het stadsdeel zijn bezig een vernieuwingsplan te ontwikkelen voor de buurt. Slopen die school, vindt Ymere, maar de mensen achter 'Nieuw Leven voor Oude Gebouwen' zien liever een herbestemming voor het gebouw.

En dat geldt ook voor het winkelcentrum op de hoek van de Pieter Calandlaan en Meer en Vaart. Het plein - ook eerder aangewezen als Parel van Nieuw West - heeft aan twee zijden een winkelstrip en een aantal losstaande kiosken. De winkelfunctie heeft het zwaar te verduren met de nabijheid van het winkelcentrum Osdorpplein. Naast enkele winkeliers, zijn de winkelpanden ingenomen door dienstverlenende bedrijven en horecavoorzieningen. Vereniging Pro West stelt ook voor dit gebied in oorspronkelijke staat te herstellen.

Net niet binnen de ring, maar wel beeldbepalend voor de Westelijke Tuinsteden (zoals 'oude van dagen' zoals ik Nieuw West blijven noemen) is het voormalig GAK gebouw langs de A10. Een van de grootste kantoorgebouwen van de stad, ontworpen in de jaren vijftig door stadsarchitect Ben Merkelbach, geheel opgetrokken in beton, staal en glas en zeer transparant. In de volksmond indertijd het aquarium genoemd, vanwege de blauwige kleur van het vele glas. Het kantoor staat nu leeg en er wordt gekeken naar een toekomstige invulling. Wat mij betreft mag ie blijven. Niet vanwege een ultieme schoonheid, maar omdat het samen met de Kolenkitkerk en nog een aantal markante gebouwen mijn jeugdherinneringen in stand houdt. En dat is voor mij als leek het belangrijkste uitgangspunt om een oud gebouw een nieuw leven te willen geven.

twaalf reacties op "Nieuw leven"

engine 54
-1-  engine 54:
Osdorp is ontzettend aan het opknappen met al die nieuwbouw. Groot gelijk dus dat ze die oude gebouwen, zoals de Joke Smit school willen slopen. Als je je jeugd herinneringen in stand wilt houden moet je maar snel foto's ervan nemen, voor dat het te laat is.
By the way, volgens mij ligt het voormalig GAK gebouw juist wel net binnen de ring.
Wouter
-2-  Wouter:
[...]Niet vanwege een ultieme schoonheid, maar omdat het samen met de Kolenkitkerk en nog een aantal markante gebouwen mijn jeugdherinneringen in stand houdt. En dat is voor mij als leek het belangrijkste uitgangspunt om een oud gebouw een nieuw leven te willen geven.["]

Kortom, je reinste egoïsme
Suffie
-3-  Suffie:
Wouter, als het merendeel van de mensen die in die buurt zijn opgegroeid dat ook vindt dan heet dat historisch besef. En waarom zouden uitgangspunten geen emotionele basis mogen hebben? Kunnen we net zo goed heel Amsterdam platgooien en vervolgens lekker functioneel opbouwen.
Ricardo
-4-  Ricardo:
Monumenten markeren een tijdperk. Of gebouwen hebben een architectonische waarde. Oude gebouwen mogen herinneringen oproepen maar dan zijn het geen monumenten of beeldbepalende gebouwen. Als we alle gebouwen met een jeugdherinnering van deze of gene moeten gaan behouden dan komt nieuwbouw nooit meer tot stand.
Ik ben er wel een voorstander van om te kijken of je bepaalde gebouwen kunt hergebruiken. Maar aangezien herbouw vaak duurder is dan nieuwbouw dan weet ik wel wat er gebeurt met sommige gebouwen.
N. Vervat
-5-  N. Vervat:
Het GAK moet zeker blijven staan. Het gebouw is architectonisch zeer waardevol en heeft een bijzondere schoonheid. Het is geen schoonheid zoals we die kennen in de binnenstad, maar een modernere schoonheid. De architecten hadden een sterk geloof in de kracht van techniek en wat dit kon betekenen voor de mensheid! Hoewel we nu anders tegen dit soort dingen aankijken is dit monument dus deel van de tijdgeest! Dit gebouw verdient een toekomst!
engine 54
-6-  engine 54:
Op de hoek van de Calandlaan en de Baden Powellweg staat een nieuw gebouw met bruine en gele kleuren. VRESELIJK.
Kunnen ze die ook niet gelijk een nieuwe bestemming geven?
IMBY
-7-  IMBY:
Ook net binnen de ring geloof ik, wel of geen Nieuw West - hou me ten goede, staat langs de Jan Evertsenstraat het grote, lege kantoorgebouw van Pink Rocade of zo.
Gunstig gelegen voor naburige stadsdelen als OudWest, Baarsjes, Slotervaart, Westerpark en Bos en Lommer om hun surplus aan back-office ambtenaren in onder te brengen. Daarmee bespaar je niet alleen op een aantal geplande dure nieuwe stadsdeelkantoren - je kunt ook op de desbetreffende kavels gelijk voorrang geven aan woningbouw in die stadsdelen.

Ter illustratie: Als ik t goed begrepen heb lopen de ramingen voor het nieuwe stadsdeelhuis van OudWest - de calimero onder de stadsdelen - inmiddels tegen de 40 miljoen euri. En dat voor een gebouw dat met zn dikke achterkant naar het water van de Bilderdijkgracht komt te staan en in de onvoorziene schaduw van een stukje te hoog uitgevallen nieuwbouw ernaast dreigt terecht te komen. Niet doen dus.

Win-Win Voordeel van zo een verzamelbestemming voor stadsdeelambtenaren is dat die ambtenaren in aanloop naar de onafwendbare samenvoeging van de kleine stadsdelen hier in West alvast aan elkaar kunnen wennen, leren samenwerken en gaandeweg de doublures in het werk kunnen vaststellen e.d.

En als eenmaal de huidige stadsdeelkantoren verlaten zijn, kunnen we weer nadenken over
nieuw leven in die gebouwen. Hoewel, euthanasie voor sommige gebouwen ook een optie is.
Suffie
-8-  Suffie:
Inderdaad een idee: oude gebouwen ombouwen tot kantoren en de nieuwe kantoren ter beschikking stellen van krakers... ;-)
IMBY
-9-  IMBY:
Goed lezen Suffie, ik zei dat West en Nieuw West kunnen besparen op dure nieuwe kantoren. Dan moet je die krakers van jou dus met luchtkastelen opzadelen.
Lijkt me beetje link als ze weten waar je woont... :>)
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Dat voormalig GAK-gebouw moet zeker blijven.

Ik stel voor dat alle stadsdeel-raden van nieuw-west; overtoomse-veld, slotervaart, osdorp, geuzenveld en slotermeer daar gaan intrekken. Ruimte genoeg, en wellicht is het zelfs groot genoeg om ook de stadsdeel-raden van oud-west te herbergen. Lekker alles bij elkaar, en toch centraal in west. Dat lijkt me heel goed voor de samenwerking!

Met hun grote voorliefde voor Musea kunnen onze raadslieden dan ook heel tevreden zijn met hun huisvesting in het 'Ben Merkelbach-fort' dat wij -plechtig beloofd!- dan ook geen aquarium meer zullen noemen!

Tenslotte is het dan ook mooi meegenomen dat alle -al of niet megalomane- nieuwbouwplannen voor nieuw te bouwen stadsdeel kantoren langs de sloterplas subiet -en meteen- van de baan kunnen!.. (-: Yanny
Suffie
-11-  Suffie:
IMBY, ik was nog een beetje in de waan van het stuk elders. Maar het blijft natuulijk raar dat in dit stadsdeel gezocht wordt naar bestemmingen voor staande gebouwen, terwijl elders de ene lege kantoorflat na de andere het licht ziet.

Yanny, ik ben bang dat je de Osdopers er geen plezier mee doet om ze voor een paspoort of uittreksel naar het voormalige GAK gebouw te sturen. Wat dat betreft heeft decentralisatie wel wat voordelen, of je moet het decentrale bestuur meteen weer willen organiseren naar de vijf gemeentelijke disctricten.

Aan de andere kant: het Osdorpse stadsdeelkantoor is nou niet echt een gebouw dat bij sloop litekens op mijn hart zou achterlaten....
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Suffie, het stadsdeel-gebouw in Osdorp ziet er prima uit! Er zijn veel gebouwen in dat stadsdeel die er veel beroerder uitzien, en waar mensen in moeten wonen!

Ik denk dat heel veel mensen gewoon in hun eigen stadsdeel hun paspoort of rijbewijs kunnen blijven ophalen.

Stadsdeelvoorzitters en Wethouders delen die toch niet zelf uit?!

Zij maken beleid! (voor heel amsterdam-west mag je hopen..)

Daarom is het erg belangrijk dat zij dat goed ,en grondig, kunnen doen zonder gehinderd te worden met paspoortaanvragen enzo.

Ze zullen vanuit het voormalig GAK-gebouw af en toe op de fiets moeten stappen om hoogstpersoonlijk te gaan kijken of het burger-loket in de wijken wel werkt.

Wat is daar mis mee? (-: Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.