Home > > "Bij Ajax zijn we...?"

"Bij Ajax zijn we...?"

Ajaxsupporters op de tribune

Amsterdam - "Bij Ajax zijn we...?" vraagt jeugdtrainer Robin Pronk - duidelijk niet voor het eerst - in Roel van Dalens 'Daar hoorden zij engelen zingen' aan een kleedkamer vol jonge Ajacieden. Het blijft even stil. Dan roept de bijdehandste van het stel: "...de beste!?"
"...nooit tevreden!" corrigeert zijn coach bars.

Een mooi motto - maar in de bestuurskamer is er niet veel meer van te merken, en op de tribune dus des te meer.

Voor de zoveelste keer is de club er in getuind. Pas in de slotfase van de seizoensvoorbereiding liet Ajax zijn belangrijkste speler voor veel geld vertrekken, en adequate vervangers bleven uit. Het gevolg laat zich raden: zonder Wesley Sneijder is het Amsterdamse middenveld niet opgewassen tegen stugge ploegen als Slavia Praag, en dus speelt Ajax wéér geen Champions League. Of het de eerste ronde van de UEFA Cup overleeft, tegen het nog veel lastiger Dinamo Zagreb, is nog maar zeer de vraag.

Dat Ajax zijn beste spelers naar buitenlandse topclubs ziet vertrekken is van alle tijden. Johan Cruijff verruilde Ajax in 1973 voor FC Barcelona, en maakte een einde aan een tijdperk. De drievoudig Europacuphouder won dat seizoen - behalve de Europese Supercup - niets, en dat zou nog lang zo blijven.
Na het vertrek van Van Basten en Rijkaard naar AC Milan verviel Ajax in chaos en geruzie, en bleef de prijzenkast leeg. Het succesvolle Ajax van 1995 speelde binnen de kortste keren vrijwel integraal in Spanje en Italië, en ook dat leidde bij Ajax een periode in van sportieve armoede, die sindsdien slechts bij uitzondering kort onderbroken wordt.

Maar het verschil met de elftallen van toen is dat die tenminste eerst successen hadden geboekt. Tegenwoordig is dat anders. Telkens als het eindelijk enigszins begint te draaien, zwicht het bestuur weer voor het grote geld, en voor de druk van zeurende spelers en inhalige zaakwaarnemers. De kern van het team vertrekt en we beginnen weer van voren af aan.

Kennelijk hecht Ajax inmiddels meer waarde aan financiële dan sportieve successen. Maar bij mij op de tribune, achter het doel, ziet men liever goede voetballers op de bank dan vijftig miljoen euro. Daar doet de gratis toegang tegen Dinamo Zagreb niets aan af. Want wat ons betreft had het jeugdspelertje van Robin Pronk gelijk moeten krijgen.

trefwoorden.

26 reacties op ""Bij Ajax zijn we...?""

oerWouter
-1-  oerWouter:
De verkoop van Sneijder was niet tegen te houden en hij had het ook nog es verdiend. Een topspeler, altijd fit en jarenlang 100% inzet voor Ajax en rijp voor een absolute topclub.

Waar we de CL door mislopen is het onvermogen van Ten Cate om in het reine te komen met De Mul en vooral Perez. Die hadden het verschil waarschijnlijk gemaakt in de wedstrijden tegen Slavia en hadden niet weggehoeven. De kans is groot dat de verkoop van Perez ons niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar de CL kost. De fout is dus niet het niet kopen van een vervanger, maar het niet behouden van de vervanger.

En natuurlijk het voetballen in een entertainmentpark ipv in een stadion...

Ik hoop trouwens dat je met 'voor de zoveelste keer' niet het geval Zlatan bedoeld, want dat mag een godswonder genoemd worden dat we daar nog geld voor hebben ontvangen.
Jan Stender
-2-  Jan Stender:
Is dit belangrijk nieuws?
Iedereen weet nu toch wel,dat dat schijtvoetbal niks anders is dan een geraffineerde slavenhandel?
Natuurlijk zwicht het bestuur voor het grote geld
Lekker de zakken vullen
Van dat geld moeten ze eigenlijk tijdens een beurs in de Rai,kraampjes over voetbal buiten de Rai plaatsen
Het is toch van de zotte,dat als ik de Autorai bezoek,er een vent naar me toe stapt en mij een voetbalblad probeert aan te smeren?
rudipensionado
-3-  rudipensionado:
Moeilijk en soms onmogelijk om spelers te behouden maar de huidige trainers zien kennelijk meer in de voetballers dan het publiek. Er zitten natuurlijk goeie spelers tussen maar ook een aantal mindere goden. Deze mindere goden zorgen voor instabiliteit in het team en kunnen dus allen worden vervangen. Zelfs een Emanuelson is niet goed genoeg om in een kampioensteam van AJAX te worden opgenomen.
Tenslotte vraag ik mij in alle gemoed af waar de scouts de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest. Leuke reizen maken en buitenlandse (jeugd) toernooien bekijken en verder? Vroeger kwamen er nog wel een paar Scandinaviërs of andere landen maar tegenwoordig kopen wij duur in bij Nederlandse clubs en daar heb je geen scouts voor nodig.
Ten Cate gaf deze week al aan niet te zullen opstappen en dat is zwak. Als het een tijd tegen zou zitten moet je gewoon weg en zo gaat dat al jaren in voetballand en voor Ten Cate bestaat geen uitzonderingspositie. De assistenten van Ten Cate moeten volgen want die hebben in de trainerswereld nimmer een goede score behaald en niemand begreep hun aanstellingen. Zwakke broeders zijn het en het geeft aan hoe Ten Cate is als hij zulke zwakke broeders om zich heen verzamelt.
Dit AJAX heeeft op het internationale podium niets te zoeken en zal intern moeten reorganiseren. Management, scoutingsapparaat en trainers dienen bij niet behalen van doelstellingen de wacht te worden aangezegd. Blind moest om minder weg maar dat lijken mensen weer snel te vergeten.
Van Gaal had dus gelijk destijds met zijn plannen maar kreeg geen medewerking en zie wat er daarna gebeurde.
Joop
-4-  Joop:
Ajax .. het is niks meer :-(
jan
-5-  jan:
AJax het is voorbij ,zolang jullie in essentie niet meer weten waar het voetballen om draaid en jullie eigen suporters links laten liggen zou een degradatie beter op zijn plaats zijn,conclussie de verkeerde mensen op de belangrijkste posten binnen ajax,schandalig!
JEAN-PIERRE
-6-  JEAN-PIERRE:
AJAX-GRONINGEN 2-2 (zucht)
Fred
-7-  Fred:
Vanaf het moment dat het hek van de Meer voor de allerlaatste keer werd dichttrokken en
Ajax een beursgenoteerde onderneming werd, is het (sportief gezien) 10x k*t.
Maar ja… bij een prestigieus voetbalstadion, horen prestigieuze plannen en wie kan
Daar beter vorm aan geven dan een prestigieus bestuur.
De expansiedriften van toen, hebben bijgedragen aan de fiasco’s van nu.
Het heeft Ajax tot een tot landelijk product gemaakt.
In de Meer heb ik nooit een spandoek van welk boerengehucht dan ook, dat Ajax groette.
De Arena hangen groeten uit Woerden, Krabbegat, Kloothommelerdijk en noem ze maar op.
Maar? In welk vak zaten zij dan in de Meer??

Ajax, als beursgenoteerde onderneming, heeft als primair doel winst te maken.
Liefst zo veel mogelijk, want Ajax moet haar aandeelhouders vriendelijk gestemd houden.
Dat is goed voor de beursnotering.
En als zij Babel en Sneijder voor een flinke zak Euro's van de hand kunnen doen.
Of een Slatan aan een directe Champions Leage concurrent kunnen verkopen.
Dan zal het dat het Ajax bestuurder een worst wezen, zo groot verkoopt de Hema ze niet.
Omdat er slechts één doel telt. Het maken van winst!
Niet zo zeer op sportief vlak, maar meer op economisch gebied.

Tsja, en als de Champions Leage weer niet word gehaald, dan doet het bij hen
(onze “Captains of Industry”) slechts pijn aan de portemonnee, terwijl het ons pijn in het aangezicht doet.

Het grappige is... -althans, ik zie daar de humor niet van in-, dat de trainers altijd
de zwarte piet toegespeeld krijgen.
Dat zij diegene zijn, die steeds de vrolijk wapperende witte zakdoekjes mogen aanzien
en (uiteindelijk) het veld moeten ruimen. Zij... niet het bestuur!
Terwijl ik geen enkele trainer kan noemen, die actief een speler heeft getransfereerd.
Die de directe onderhandelingen met club Y heeft gevoerd over de exacte hoogte van transfersommen.
Niet één!!
Ik kan wel een aantal trainers noemen, die met de brokken mochten blijven zitten.
En de witte zakdoekjes wapperde vrolijk.
oudzuid
-8-  oudzuid:
Sneijder kon excelleren door het harde werk van zowel davids als gabri. Dat davids in deze wedstrijden niet meespeelde was een groter gemis. Aan de regels verander je niets, die zijn voor ons nu eenmaal ongunstig qua transferperiode. Bovendien wil je een speler niet verplichten te blijven als hij echt weg wil, doet motivatie en dus nivo geen goed.

Boehoe we hebben verloren want ze hebben sneijder verkocht..., gaat mij ff iets te ver. Er is een middenvelder gehaald en een aanvaller. Goed iets meer slagvaardigheid in de laatste dagen van de periode was leuk geweest maar dan nog moet je wennen en inpassen, misschien beter eerste keus halen in de winterstop.

Deze trainer had eigenlijk nooit moeten worden aangesteld. Maar ja ze moesten Blind zo nodig vervangen door een trainer die als eindverantwoordelijke nog nimmer iets heeft bereikt bij een grote club. Twee keer falen voorronden, bizar einde van vorig seizoen, mede dankzij stomzinnig wisselbeleid de eerste plek weggegeven. Drie kansen verprutst, next!
bert
-9-  bert:
Groningen was niet slecht, maar speelde onder de maat vandaag.
JEAN PIERRE
-10-  JEAN PIERRE:
OK de beste stuurlui staan nog steeds aan wal.Ik hoor en lees dit gelul al tientallen jaren. Het is nooit goed genoeg wat Ajax doet, maar ze staan er nog steeds. En van die spandoekjes in elkaar geknutseld door enkele jochies worden IK en de trainer niet koud van. En het naar de beurs gaan van de club heeft er wel toe geleid dat er een jeugdopleiding is die in heel Europa zijn weerga niet kent. Voor wat hoort wat. Dus stop nou eens met de (zinloze) kritiek op Ajax te geven, maar support ze in voor en tegenspoed!!
Jan Stender
-11-  Jan Stender:
Het is en blijft een kutsport
Chaos bij de clubs,bij de supporters,is er weer verloren,dan moet de boel weer gesloopt worden,of zijn onschuldige burgers het slachtoffer (Deventer)
De sport jaagt zelfs mensen de dood in (knokpartij bij Beverwijk,doden bij het Heizel stadion)
De zondagmiddagen hebben tegenwoordig een grimmige sfeer,als je langs een stadion loopt
Veel politie,soms zelfs ME,op straat om het zooitje (dronken)ongeregeld in bedwang te houden
Nou het WK is helemaal ellende,vooral als het mooi weer is,en de buurman besluit met een groep vrienden buiten voetbal te kijken
De tv op volume 10 en even veel malloten staan zich schor te schreeuwen,alleen omdat iemand een bal in een net schopt
Over tv kijken gesproken,ik kijk graag naar zo,n oude comedyserie als Allo Allo
U raad het al,afgelopen vrijdag werd de serie niet uitgezonden,vanwege dat kl*te,t*fus voetbal
Is er eigenlijk iets positiefs te melden,over voetbal?
Nee,dat is er gewoon domweg niet
Je ziet het nu zelf,het bestuur van de clubs hebben maar 1 doel voor ogen
De zakken vullen
Of eigenlijk 2 doelen voor ogen
Want heel Nederland MOET voetbal kijken,of er van houden
Kijk maar eens wat voor actie,s de winkels doen,als er weer WK is
Gatver,ik wordt gewoon kotsmisselijk van deze sport
rudipensionado
-12-  rudipensionado:
Zinloos is de kritiek niet JP.
Ze mogen bij het management van AJAX best weten dat de mensen op de tribune zitten te morren. Het geleverde spel is gezien het spelersmateriaal niet eens slecht maar wij willen meer en dat kan alleen met betere spelers. Nogmaals, wat doet/deed het dure schoutingsapparaat? Alleen leuke reisjes maken over de hele wereld en dan een dure speler kopen in Heerenveen en Groningen? Daar heb je geen scout voor nodig. Die jongens uit Spanje kende Henk al dus wat blijft er over? Zwakke aankopen zijn er gedaan en voor weinig, behoudens een enkele topper maar daar staan er soms niet eens zes van in het veld.
Van Gaal had wel gelijk maar kreeg geen medewerking van de rest van het management.
Ten Cate zit er nog en Blind moest voor minder weg en dat riekt naar ongelijke behandeling.
Suffie
-13-  Suffie:
Op een slechte dag vond Wuk het wiel uit. Oerm, als altijd ernstig afgunstig wierp zich onmiddellijk op de driedimensionale uitvoering daarvan en vond de bal uit. Wuk, in hevige woede ontstoken schopte deze laatste uitvinding vervolgens met een woeste kreet tussen twee bomen het water in, tot groot amusement van de rest van de stamleden.

Had Wuk een blik in de toekomst kunnen nemen, dan had hij zich wellicht de haren uit het hoofd getrokken...
Anneke
-14-  Anneke:
Wat Ajax misschien er ook weer bovenop zou brengen, is een type zoals Dani........
Dat waren de echte toptijden van Ajax met mooi en technisch voetbal......
(zucht)
highlow
-15-  highlow:
Anneke, kijk je voetbal vanwege mooie jongens of vanwege mooi spel?
rudipensionado
-16-  rudipensionado:
één leuke speler maakt nog geen leuk team en je moet er op z'n minst elf hebben die leuk kunnen spelen en dat is nu niet het geval. Er lopen bij AJAX nu een aantal spelers die meer geschikt zijn voor het rechter rijtje.
Ten Cate is ook niet de man die iemand beter kan laten functioneren. Daar mist hij de kwaliteiten voor.
Van Gaal is wel zo iemand maar die kreeg geen medewerking en nu zitten wij met de gebakken peren en een stelletje zakkenvullers in het management bij AJAX.
een supporter
-17-  een supporter:
Iedereen heeft maar een mening maar dat AJAX een keer een slechter dag kan hebben denkt niemand aan.
Natuurlijk was het belabberd en missen we sneijder maar die komt niet meer terug dus alleen nog maar denken aan de spelers die er nu zijn,en die brengen ajax wel waar ze horen terug aan de top.En daarbij ajax verlist 2 wedstrijden en iedereen klaagt weer maar dat ze 2 leuke wedstrijden hebben gespeeld met 8-1 en met 4-1 daar hoor je niemand meer over.
VREEMD HOOR maar dat is normaal dus alleen het slechte onthouden en dr rest maar vergeten ???!!!???
yanny scutt
-18-  yanny scutt:
Oi wee! Wesley is weg en alle anderen kunnen niets..

Maar ik zou ook niets meer kunnen als zo'n zooi foute 'supporters' alleen maar zitten te schelden op -wie eigenlijk?- vanaf de tribune.

Dat zijn geen rechtgeaarde Ajax-cieden. (die konden tegen hun verlies en lieten een traan -of meer- en gingen de volgende dag weer aan het werk.

Hup Ajax! Volgend jaar beter!

Groet; Yanny
Jan Stender
-19-  Jan Stender:
Gadverdamme,net een nieuwsbrief ontvangen van Canal Digitaal
En waar ging het over?
Voetbal!
Ja,ze probeerde me een abonnement op Sport1 aan te smeren,voor de lieve somma van 42,50 per maand
Heren/dames van Canal Digitaal,stop die nieuwsbrief maar in je r**t!
Dennis
-20-  Dennis:
Laten we het team vocaal steunen zodat ze minder onzeker worden op het veld want dat is op dit moment het probleem, zelfvertrouwen!!!!! En dat is sinds de komst van de Arena (ander publiek) het geval. Vorig seizoen zag je een nieuwe generatie supporters opstaan die een hele wedstrijd achter de ploeg bleef staan ook bij een achterstand of een moeilijke fase, en je zag wat er gebeurde. Vroeger zongen we een liedje: You only sing when you winning. Gebruik je energie positief naar het team in plaats van negatief naar het bestuur of de trainer. Kampioen worden is ons doel!!!!!
Jan Stender
-21-  Jan Stender:
Helaas heeft een deel van voetbal supporters maar 1 doel,lallen,zuipen,schelden,en de boel slopen
Waar of niet?
rudipensionado
-22-  rudipensionado:
Jan, je hebt gelijk maar het is een minderheid waar je over schreef.
Wat Canal+ betreft is het volgens mij zo dat die alleen maar buitenlands voetbal brengen en geen Nederlandse competitie. Ik hoef alleen maar een AJAX ontvanger te hebben. hahahahaha
Jan Stender
-23-  Jan Stender:
Hoi Rudi
Daarom zeg ik ook een deel,niet allemaal zijn het slopers
De nieuwsbrief nog even uit de vuilnisbak gevist
Je hebt gelijk,ze hebben ook buitenlands voetbal
Maar zowel Nederlands als buitenlands voetbal,hoef ik niet te zien
Een Ajax ontvanger,mocht zoiets bestaan,zou jij er 42,50 per maand voor dokken?
rudipensionado
-24-  rudipensionado:
alleen Nederlands voetbal ontvangen kost ongeveer 15 euri, dacht ik. Misschien als anderen dit lezen dat zij met de exacte info komen.
Jaren naar de ArenA geweest maar nu ben ik het zat en wil het liever thuis op de bank zien ipv in die ongezellige ArenA
JEAN-PIERRE
-25-  JEAN-PIERRE:
Met weemoed denk ik terug aan de Reynolds-tribune vak L...waar altijd wel even gekankert werd op de club...maar er wel achter bleef staan. Geen lelul over voorzitters wegsturen, maar eerder de kwaliteit van de warme worst. Enne we hebben heeeeeeeel veel spelers zien gaan (Cruyff) maar hebben altijd het vertrouwen gehad in de opvolgers, hoe goe of slecht ze ook waren. M.a.w. je hebt dat rood/witte hart, in voor en tegenspoed!!
rudipensionado
-26-  rudipensionado:
Ja, in voor en tegenspoed en dat is nog steeds zo maar de supporter is mondiger geworden en dat mag best want verhoudingsgewijs is het allemaal te duur voor het gebodene.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.