Home > > Lelijk eendje

Lelijk eendje

null
Noord- Hoelang duurt het voordat een stad van jou is? Na hoeveel jaar mag je jezelf als een echte Mokumer beschouwen? Deze vraag kwam bij mij naar boven tijdens een interview met zanger/tekstschrijver Rick de Leeuw. Voor dat gesprek ging ik met hem terug naar zijn geboortestad Haarlem. De meest verschrikkelijke plek op aarde, volgens De Leeuw en hij voelt zich ook alles behalve Haarlemmer. De opluchting was groot toen ik hem een paar uur later weer thuisbracht naar 'zijn' Amsterdam.

Net als Rick de Leeuw zijn de meeste mensen die ik hier ken geen geboren Amsterdammers. Maar toch hebben ze een plek gevonden in de stad. Ja, Amsterdam wordt zelfs een thuis voor een geboren Rotterdammer als ik. Maar om nou te zeggen dat ik me ook Amsterdammer voel.
Er zijn juist veel momenten dat mijn Rotterdamse hart sneller gaat kloppen. Als het Parool schrijft dat Amsterdam populairder is dan Rotterdam, dan geeft dat wel een steekje. Of als er op AT5 weer eens overdreven wordt gedaan over de Godenzonen. Want als het om voetbal gaat dan blijf ik een echte Rotterdammer.

"Met Rotterdam en de Rotterdammers is het eigenlijk zoals met een moeder en haar lelijke eendje. Ze houdt des te meer van haar kind, " hoorde ik iemand ooit zeggen. Er zit wel een kern van waarheid in maar dat mag je natuurlijk alleen als Rotterdammer hardop denken. Voor veel mensen blijft Rotterdam een kille en sfeerloze stad met al die nieuwbouw. Het is een stad die je moet veroveren. De schoonheid en het karakter van de stad zijn bijna niet uit te leggen aan een buitenstaander.

Laatst was ik met mijn vriend op familiebezoek in de havenstad. In het oude westen, een van de meest bruisende buurten. Hij kende de stad niet en terwijl we op het balkon uitkeken over de skyline sprak hij zijn verbazing uit. "Wat een mooie buurt is dit met al die oude huizen. Het lijkt hier net op Amsterdam. Ik wist helemaal niet dat Rotterdam ook nog oude huizen en gebouwen had." Ja onbekend en onbemind.

Toch is Rotterdam niet echt mijn stad meer. Dat komt ook omdat er sinds mijn vertrek veel is veranderd. De Koopgoot, Erasmusbrug en de Kop van Zuid, het standbeeld van Pim Fortuyn waren er toen nog niet.
Toch voel ik me nog steeds een Rotterdammer. Zeker als ik in de krant lees dat Amsterdam populairder is dan Rotterdam. Ach, wij Rotterdammers zijn de positie van underdog wel gewend. (Maar het nieuwe voetbalseizoen belooft veel goeds.)

Ben benieuwd wie zich sneller thuisvoelt de nieuwe Rotterdammer of de nieuwe Amsterdammer?
ouder:
Fiets weg
nieuwer:
Pleintjesvoetbal

elf reacties op "Lelijk eendje"

engine 54
-1-  engine 54:
Wel, wat zeker is, is dat een geboren Rotterdammer die in Noord gaat wonen nooit een echte Mokummer wordt.
Dan zul je toch eerst naar de andere kant van het Y moeten verkassen
oerWouter
-2-  oerWouter:
Van Ajax winnen kan wel hoor, de laatste keer is alleen wel even geleden:
http://www.youtube.com/watc...
Victor
-3-  Victor:
Een stad is je stad als je in ieder hoekje van het uitgaangsgebied hebt staan urineren...
Suffie
-4-  Suffie:
Hoe je het ook bekijkt, Rotterdam blijft een stad met een gigantisch liteken en dat blijf je merken...

@OerWouter: leuk bandje heb je trouwens...
oerWouter
-5-  oerWouter:
Tenks Suffie, altijd leuk om te horen.
JEAN-PIERRE
-6-  JEAN-PIERRE:
Tip voor Carmen: Maak een lijstje met o.a. de markten,wallen,grachten, winkelstraat in volksbuurten enz enz. Ga die gezellig alleen of met vriend(in) af. Heb je een beetje indruk of je je ooit Amsterdammer zult (willen) voelen!! Mijn vrienden en kennissen hadden meestal een behoorlijke in druk van de stad. Maar....neem wel de tijd!!
Arnoud de Jong
Misschien moeten we inburgeringscursussen organiseren voor Rotterdammers... ;-)
rudipensionado
-8-  rudipensionado:
Gewoon een beetje pech als je als Rotterdammer geboren bent en dubbele pech als je in noord gaat wonen maar wellicht lijkt noord een beetje op Rotterdam?
nico
-9-  nico:
De zelfgenoegzaamheid van Amsterdammers spat eraf! De underground-scene in Amsterdam zit in door de overheid gereguleerde 'broedplaatsen' en is dus allesbehalve underground (in R'dam leeft'ie nog), het Stedelijk Museum is op sterven na dood en allesbehalve grootsteeds (ga dan eens naar Wiite de With of het Boymans-van Beuningen!) en in R'dam wordt nog met elan gebouwd. Een tip voor Carmen: ga terug - en ik kom je misscien wel acherna!
oerWouter
-10-  oerWouter:
@Nico Ja dat moet je niet te serieus nemen. Het is volgens mij wel waar dat Rotterdam meer leeft op sommige gebieden, alhoewel in Amsterdam ook leuke dingen gebeuren, maar je moet ze wel weten te vinden.
nico
-11-  nico:
@ oerwouter - helemaal mee eens.
Natuurlijk heeft Amsterdam ook genoeg leuke dingen - maar het leven houdt niet op voorbij Diemen...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.