Home > > Fiets weg

Fiets weg

De Baarsjes - Bij terugkomst van mijn vakantie lag er een brief van Stadsdeel De Baarsjes tussen de post. Verstuurd op 30 juli. In de brief werd mij het 'heuglijke' feit meegedeeld dat vanaf maandag 20 augustus de langverwachte werkzaamheden in mijn stuk van de straat zouden gaan plaatsvinden. De weg wordt opengebroken, riolering en brandkranen worden vervangen, asfalt wordt verwijderd en daarvoor in de plaats komen nieuwe klinkers, de parkeervakken krijgen een heldere markering, de stoep krijgt nieuwe tegels en de oude fietsrekken worden vervangen. Een hele mond vol aan werkzaamheden dus, die tot begin november zullen gaan voortduren.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb alle begrip ervoor dat bovenstaande werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. 'Mijn' stukje straat ligt er namelijk al zo'n jaar verloederd bij. Het is het enige stukje straat dat nog niet grondig op de schop is genomen. Met de ongelijke stoeptegels en met het grijsversleten asfalt staat het daardoor in schril contrast met de omringende straten, die er met hun geordende granieten klinkers en gelijk gelegde stoeptegels wél netjes 'op zijn Nederlands' bij liggen. Dat de werkzaamheden gepaard zullen gaan met het nodige kabaal - een straat openbreken en opnieuw beklinkeren lukt nu eenmaal niet zonder - neem ik daarbij maar voor lief. En twee maanden, ach, het is te overzien. Alleen, in de brief staat ook dat vanaf maandag 27 augustus alle fietsrekken verwijderd worden, mét de nog daarin gestalde fietsen.
Toegegeven, de informatiebrief waarin dit meegedeeld wordt dateert van een maand geleden. Juli en augustus zijn inderdaad de gangbare maanden dat de mensen op vakantie gaan en inderdaad: de scholen zijn deze week weer begonnen. Maar je zult maar eens kinderloos zijn en/of niet gebonden zijn aan de schoolvakanties en lekker twee maanden zomervakantie hebben genomen: juli én augustus. Of vertrokken zijn op 29 juli, de dag voordat de brief van het stadsdeel in je bus viel, en (meer dan) een maand wegblijven. Of - doe eens gek - met deze rare, natte zomer ad hoc drie maanden een zomerhuisje in warmere oorden hebben geboekt. Of - educatief heel verantwoord - drie maanden op zomerstage zijn in het buitenland. Kom je terug in Amsterdam, ligt niet alleen je straat open maar is ook nog eens je fiets weg...
Verwijderd op kosten van de eigenaar bovendien, zo staat op het bordje boven de fietsrekken vermeld. Nu valt die schade overigens nogal mee. Voor tien euro kun je je fiets weer ophalen bij AFAC, plus de kosten voor het eventueel openbreken van je fietsslot(en) en de aanschaf van (een) nieuwe en de tijd en moeite die het je kost om naar het door stervelingen verlaten Westpoort te reizen om daar je fiets op te halen. Maar toch, vervelend is het wel. Maar ja, had je maar niet zo lang op vakantie moeten gaan, schijnbaar.

38 reacties op "Fiets weg"

Suffie
-1-  Suffie:
Tja, op zich vind ik het een hele redelijke termijn, twee maanden. En laten we eerlijk zijn, je kunt niet met alles en iedereen rekening houden. Maak je er drie maanden van, dan dupeer je de mensen die vier maanden weg zijn en maak je er vijf maanden van dan dupeer je niet alleen de mensen die zes maanden weg zijn, maar ook de mensen die niet weg zijn, maar die die hele brief na zes maanden gewoonweg al weer vergeten zijn! Je moet ergens een grens trekken, toch?
evilbertje
-2-  evilbertje:
het is rot !!! ,dat het je tijd en geld kost , maar ze kunnen er ook niet veel aan doen .
er zijn ook mensen die een half jaar weg zijn .
en ach ja als je straks naar buiten kijkt , ziet alles er weer mooi en netjes uit , en ben je het zo weer vergeten .
Jan-Willem Swane
-3-  Jan-Willem Swane:
Bij station Zuid hangen pas enkele weken bordjes dat wegens werkzaamheden vanaf vandaag verwijderd moeten zijn. Vanochtend stonden er nog honderden fietsen. Ik ben benieuwd wat ik vanavond aantref.
anoniem
-4-  anoniem:
Toevallig woon ik in dezelfde straat en kan ik je vertellen dat de gemeente een half jaar geleden de werkzaamheden heeft aangekondigd. In die brief stond ook vermeld dat eind aug het tweede gedeelte van de straat onder handen genomen zou worden (jouw gedeelte dus..). Een maand geleden heeft de gemeente opnieuw een brief gestuurd met dezelfde mededeling. Dus gewoon even je post lezen...
Stan
-5-  Stan:
Kom op mensen, zo gewend aan de rechtlijnige overheid?! Gewoon geld terug voor Claudia. Die regels zijn er voor mensen die ze aan hun laars lappen. Overmacht zou ik zeggen. Claudia kan ongetwijfeld aantonen dat ze niet kon weten van de maatregelen en haar fiets heeft achtergelaten. Ze heeft daarmee niets verkeerd gedaan. Dat haar fiets is weggehaald was nodig voor de werkzaamheden, begrijpelijk. Haar valt niets te verwijten. Het zou 'fair' zijn als de instanties die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van haar fiets haar niets in rekening zouden brengen.
JEAN-PIERRE
-6-  JEAN-PIERRE:
De gemeente heeft een depot, waar de fietsen voor “bepaalde tijd” worden opgeslagen. Dus je kunt het ding weer ophalen.
Sjako
-7-  Sjako:
Goh Claudia, heb je een zeur dag?
Knap dat je toch nog iets vindt om over te klagen.
Niet dat je een echt een probleem hebt. Maar, je kan je wel voorstellen dat er mischien iemand anders, je weet niet echt wie, na een boven gemiddelde lange vakantie, nog naar het AFAC zou moeten om z'n/haar fiets terug te halen.
Toe Claudia doe niet zo mutserig.
Sjako
-8-  Sjako:
@Stan, wel goed lezen.
Claudia is haar fiets niet kwijt. De rekken worden pas op 27 augustus weggehaald. Ze zeurt alleen maar over het mogelijk probleempje, hoe het zou zijn als iemand anders lang met vakantie is.
Een oplossing draagt Claudia echter ook niet aan.
Richard
-9-  Richard:
Dat is het probleem met fietsenrekken. Een buitenrek is niet bedoeld als permanente stalling voor je fiets, maar bedoeld voor mensen die “even” hun fiets willen stallen. Maar aangezien bouwers van woningen het kennelijk zonde vinden om een fatsoenlijke berging bij hun woning te bouwen, krijg je dus dat fietsrekken worden gebruikt als een permanente stalling. Ik zou zeggen, bewoners moeten een stalling hebben om hun fiets permanent te stallen en de rekken gebruiken om even je fiets te “parkeren”. Als mensen met een parkeervergunning voor hun auto deze permanent op straat stallen dan balen we daar ook van.
victor
-10-  victor:
Och die Claudia toch. Zo maar de fiets weg. Ik zou zeggen, ga eens naar Dafur en probeer de mensen daar uit te leggen dat jij het ook niet makkelijk hebt!
victor
-11-  victor:
En nu lees ik pas goed. Ze is niet haar eigen fiets kwijt, ze is geen een fiets kwijt. Ze weet niet eens of er een fiets weg is. Dus, het probleem van CLaudia, waar ze een a4 lang over zeikt is dat een van haar buren, die meer dan 4 weken op vakantie is, mogelijk zijn of haar fiets kwijt is. Alsjeblieft, ga in je dagboek schrijven of ergens anders maar in ieder geval niet ergens waar anderen het kunnen lezen.
Henk
-12-  Henk:
Wat een negatief artikel.
Jaap Schandknaap
-13-  Jaap Schandknaap:
Niet janken, ik woon in de zelfde straat. Wat erger is dat ze beginnen om 07:00 uur met lawaai maken. Om 09:00 uur is echter niets meer te horen! Laat ze lekker om 09:00 uur beginnen met de vrachtwagens e.d.
Suffie
-14-  Suffie:
Victor, de oplossing is nog veel eenvoudiger: ga lekker een andere site lezen. En zeuren moet je al helemaal niet, de mensen in DaRfur hébben niet eens een weblog om te lezen..!
rudipensionado
-15-  rudipensionado:
Wat een probleem zeg!
Zeker geen goed contact met de buren zodat je elkaar af en toe even kan helpen?
estherd
-16-  estherd:
Ach ach, is het weer komkommertijd onder de lezers? Een schrijver beschuldigen van zeuren en daar dan lekker zelf alinea's lang over doorzeuren, hoe zout kun je het eten.
engine 54
-17-  engine 54:
Ach, als je na 2 maanden vakantie terug komt is je fiets sowieso al verdwenen.
Bovendien, mensen die 2 maanden op vakantie kunnen hebben waarschijnlijk ook wel een auto en fietsen niet.
En als je dan terug komt is je auto weggesleept en ben je nog veel meer geld kwijt. Wat heeft een mens toch een kopzorgen he!
JEAN-PIERRE
-18-  JEAN-PIERRE:
Plantjes dood,kat weggelopen,vissen drijven boven, fiets (rek) pleitte....maar wel een hele nieuwe mooie straat !! Ben je even 2 maanden weggeweest!! Goeie thuiskomst toch??
Jochem Floor
-19-  Jochem Floor:
@ engine54: niet als het een wrak is, en je het naast CS hebt geplaatst. Dan kom je het 2,5 jaar later nog steeds tegen.

Ik kan mij in deze bijdrage van Claudia dan ook vrij behoorlijk vinden. De proportionaliteit is ver te zoeken en ik zou die graag terug willen.
delisin
-20-  delisin:
sorry hoor ik woon op het zelfde stuk en vindt dat claudia zeurt weet je hoeveel fietswrakken in de rekken staan en ja ik werk tot s,nachts en ben het met jaap eens ze beginnen tussen 06.00-07.00uur en om 09.00uur stoppen ze dat is wel raar maar oke je krijgt er veel nieuws voor terug
Suffie
-21-  Suffie:
Jochem, er moet gewerkt worden en die dingen staan in de weg. Twee maanden daarvoor (en naar nu blijkt ook al eerder) krijgt iedereen daar bericht van. De mensen die zich daar niets van aantrekken of eigenwijs zijn kunnen hun fiets terughalen bij de AFAC voor een administratieve fooi van tien euri's...!!

Wat snap ik nou niet aan het woord proportionaliteit? Leg eens uit?
Piet
-22-  Piet:
Wees blij dat je op vakantie bent geweest, zeurpietje
opppo
-23-  opppo:
Niet zo zanikken, zijn ze het aan het opknappen, is het nog niet goed !!!
Wees blij dat ze een keer wat doen van je belasting-centen !!!!!!!!!!!!!!!
tripleX
-24-  tripleX:
Toch is 30 juli een rotdatum om wat voor belangrijke brief dan ook te krijgen, over iets dat je binnen drie en een halve week moet doen.
Groot kans dat veel mensen op vakantie zijn.
rudipensionado
-25-  rudipensionado:
Ja, heel belangrijke brief als je alleen maar je fiets moet wegzetten. Kom op zeg, dit is toch een non-item.
Bij mij zouden buren of familie mijn vervoermiddel wel even weghalen hoor.
Arnoud de Jong
De oplossing is hier natuurlijk: een fietsvakantie!
tripleX
-27-  tripleX:
@ rudipensionado
het blijft een rotdatum, zelfs voor onbelangrijke brieven, over iets dat je binnen drie en een halve week moet doen.
rudipensionado
-28-  rudipensionado:
Het is pas vervevelend als je geen omgang hebt met je buren en geen vrienden en familie hebt maar zoiets schreef ik al eerder. Ook dat dit een NON-item is.
Bij sommigen valt weinig eer te behalen want dat zijn beroepszeikerds.
tripleX
-29-  tripleX:
moeten ze wel je sleutel hebben ouwe
Suffie
-30-  Suffie:
tripleX: je hebt wel gelijk. Iets als het wegzetten van een fiets moet je zorgvuldig plannen en voorbereiden. Onmenselijk om daar iemand zo mee te overvallen.
rudipensionado
-31-  rudipensionado:
triplex,
gezien bovenstaande reacties kan ik mij niet geheel aan de indruk ontrekken dat je niet zo lekker ligt bij je buren en er verder niet gerekend kan worden op familie en vrienden. De oorzaken daarvan liggen toch echt bij jezelf en mijn advies is om te proberen om daarin verandering aan te brengen.
Je wilt toch over een aantal jaren de kranten niet halen dat je gevonden bent in je woning terwijl je al een jaar dood bent?
tripleX
-32-  tripleX:
@ rudipensionado
Hoe zouden je familie en vrienden kunnen weten dat jij je fiets(en) moet weghalen (of auto, in principe hetzelfde) ?
Alleen je buren weten het en die hebben je fietssleutels nodig.
Kortom: vervelend dat het net midden in de vakantie gebeurd.
Niemand was het eens met Claudia, maar ik snap heel goed wat ze bedoeld.
Ik heb trouwens een paar keer meegemaakt dat een uitnodiging voor een inspraakavond midden in de vakantietijd werd verstuurd, waardoor naderhand bleek dat er vrijwel niemand geweest was of ervan had gehoord. Wat voor betrokkenen meer dan vervelend was.
achnaton
-33-  achnaton:
Hoe dan ook, twintig jaar geleden kwam ik in de Javastraat ´s ochtends de deur uit en toen waren niet alleen mijn fiets, maar ook de lantaarnpaal waar die aan vast stond en de omliggende stoeptegels verdwenen. Toen werd er al helemaal niets aangekondigd.
Jochem Floor
-34-  Jochem Floor:
@ Suffie: het is niet zozeer het verplaatsen van die fiets. Dat kan nodig zijn in het algemeen belang, evenals het verplaatsen van een auto. Big deal, als je het ding maar terugkrijgt.

Anders wordt het in mijn ogen als je je als overheid de vrijheid veroorlooft schade toe te brengen (de sloten doorknippen) en vervolgens pertinent weigert deze te vergoeden. Dat deugt niet. Ik wijs er op dat een Amsterdammer die zijn fiets lief heeft hem vastzet met gauw zo'n 100 Euro aan sloten

Evenmin deugt het daarvoor in rekening brengen van een “administratieve fooi van tien euri's”. Noem het kneveling, noem het boete, noem het een tegemoetkoming in de administrative lasten: het blijft principieel onjuist als je en fiets in het algemeen belang verwijdert. Zoveel te meer nog als iemand kan aantonen dat de burger zijn fiets niet eens kon verplaatsen.

Die 'adminstratieve fooi' bedraagt geheel volgens dezelfde filosofie voor een in de weg staande auto meer dan EUR 150,-. Met een uitstekend ambtenarensalaris mag men dat dan niet de moeite waard vinden; voor minder draagkrachtigen is dat het verschil tussen je kind wel of niet mee kunnen laten gaan op schoolreisje.
Suffie
-35-  Suffie:
Jochem, je kunt je ook afvragen waarom de overheid moet opdraaien voor het feit dat mensen te besodemieterd zijn om gevolg te geven aan twéé redelijk bijtijdse oproepen om hun fiets weg te halen, waarvan je je bovendien mag afvragen waarom deze permanent in een fietsenrek moeten staan.

Natuurlijk, dat is het ándere uiterste, dat weet ik ook wel. Al met al vind ik verantwoordelijkheid een wisselwerking tussen overheid en burger en in sommige gevallen kan het algemeen belang dus prevaleren boven het individuele. We hebben er tenslotte voor gekozen om ons in een samenleving te bevinden...
Jochem Floor
-36-  Jochem Floor:
@ Suffie: Zo denk ik er dus niet over. Wij bevinden ons weliswaar feitelijk in een samenleving, maar vrije keuze heeft daar weinig mee te maken. Dat doet mij denken aan het argument “als het je niet aanstaat, emigreer je maar” dat terugkomt bij iedere overlast-/hinderdiscussie. Dat levert vaak niet de meest constructieve discussies op, omdat je mensen de legitimiteit van hun aanwezighheid in de samenleving ontzegt.

Door Richard (22 augustus 2007 23:54 uur) werd het parkeren van fietsen op straat al aangestipt. Ook jij stelt ter discussie of bewoners hun fietsen wel permanent op straat mogen/behoren te plaatsen. Richard merkt daarbij terecht op dat de woningen er niet op zijn toegerust fietsen binnen te plaatsen, maar wijst ten onrechte naar de 'bouwers'.

Het is in Nederland, of in iedere geval in Amsterdam, uiteindelijk vooral de overheid die bepaalt waar en hoe woningen worden gebouwd. In sub-urbs als Purmerend, Velsen en Almere behoort dit misschien tot de mogelijkheden, maar in oude steden vrijwel niet. Als de overheid wenst dat men fietst, ook in buurten waar daarvoor geen voorzieningen zijn (24-uurs buurtfietenstallingen bijvoorbeeld?) dan staan fietsen per definitie op straat. Niet iedereen sleept zijn fiets mee de trap op en dat kun je ook eigenlijk niet verlangen. Tenzij de hijshaken aan de gevels meer permanente functie krijgen, maar dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.

Kort en goed: je kunt een burger niet verwijten dat hij zijn fiets ergens op straat parkeert. En je kunt ook niet maar aannemen dat de burger het aan zijn eigen lamlendigheid te wijten heeft, als die fiets na tijdige aankondiging nog ergens in de weg staat.

Uitgangspunt is dat degene die ergens iets veranderen wil, daarvan de kosten moet dragen; en niet degene die daarvoor moet wijken. Voor de overheid geldt dit zoveel te sterker: noblesse oblige.
Suffie
-37-  Suffie:
Jochem, het is ook geen kwestie van verwijten. Het is ook een beetje mijn verzet tegen de houding dat alles maar moet worden afgewenteld worden op de overheid. De gemeente wil verbouwen, de bewoner wil fietsen. Dat lijkt mij een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarin zowel de overheid als de burger zijn verlies mag pakken op het moment dat er iets mis gaat. De fietsers waarover het hier gaat kunnen dan misschien niets worden verweten, dat wil niet zeggen dat ze alle verantwoordelijkheid met betrekking tot hun spullen maar van zich af kunnen wentelen. Roepen van “Het is niet mijn keuze, dus wil ik er ook niets van weten” lijkt me tamelijk onrealistisch.
MZDD
-38-  MZDD:
Bekijk het van de positieve kant.

- Lekker lange vakantie (hoop ik).
- Je woont in Amsterdam.
- Je straat wordt weer mooi.
- Je fiets is tenminste niet gestolen.
- Je komt eens op een plaats waar je nog nooit bent geweest. Neem een camera mee naar het Afac-kerkhof en verbaas je!
- Je spaart door fietser te zijn nog steeds veel geld uit. Vergelijk de schade eens met een parkeerboete. De kans dat dit je gebeurt is zo klein, dit overkomt je de komende 10 jaar zeker niet. Reken dit als “gebruikskosten” voor je fiets.
- Je hebt weer wat om over te schrijven op Amscentraal.

Ik ben het wel met je eens dat bij veel dingen vakantie niet wordt meegerekend (bv belastingdienst) en het is jammer dat je dus door vakantieafwezigheid in de problemen kunt geraken. Laat je niet kisten, dat gebeurt nu eenmaal. Drink een biertje met vrinden en praat over mooie dingen.
:)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.