Home > > Een zootje

Een zootje

Foto: Thomas Schlijper
Amsterdam - Vandaag een tirade. En wel deze: sommige Amsterdammers vinden herrie en vervuiling iets dat typisch bij de grote stad hoort. Vooral omdat ze graag zelf dat lawaai en die rotzooi produceren. Ze willen daarin niet worden geremd. Wie tegen die houding bezwaar maakt moet maar verkassen naar een hut op de hei. Overlast hoort erbij.
Dat maak ik althans op uit een aantal reacties dat de afgelopen weken op deze website werd geplaatst.

Omwonenden die bijvoorbeeld sputteren over de herrie van het Loveland festival moeten dus niet zeuren, een feestje op z'n tijd moet kunnen. Wanneer ikzelf een stuk schrijf over de inconsequentie dat er op een bepaalde weg door een woongebied zeventig gereden mag worden, ben ik 'niet realistisch'.
Mensen die dit soort tegenwerpingen maken lijden meestal aan selectieve verontwaardiging, want juist zij zijn het die zich dikwijls ergeren aan fietsers zonder licht, vuilnis naast de afvalcontainers en de luide salsamuziek van de buren. Eveneens geen aanvaardbaar gedrag, maar hierop zou hetzelfde weerwoord van toepassing kunnen zijn: dat heb je nu eenmaal in een grote stad.
Daar erger ik mij mateloos aan. Immers, herrie en vervuiling zijn geen natuurverschijnsel. We hebben het zelf in de hand. In een stad zit je met een kluit op elkaar en daar moet je dus juist zorgen dat de overlast een beetje binnen de perken blijft en dat je rekening houdt met elkaar. Dus net zo goed als we van fietsers mogen verwachten dat ze voor het rode licht stoppen en 's avonds hun licht aan hebben, mogen we van automobilisten verwachten dat ze begrip hebben voor het feit dat anderen last kunnen hebben van hun snelheid, lawaai en vervuiling.
Gelukkig is het gemeentelijk beleid daar ook steeds meer op gericht. Behalve bij de dance-festivals, want die worden gek genoeg altijd gehouden in parken en natuurgebieden: plaatsen die zijn bedoeld voor rust.

Wie tóch meer vrijheden wil dan de begrensde vrijheid in de grote stad, moet zélf maar verhuizen. Bijvoorbeeld naar Bangkok of Mexico City, waar smog de plaats van zuurstof heeft ingenomen. Daar kunnen de 'realisten' hun hart ophalen, daar kom je zelfs met een dance-festival niet boven de verkeersherrie uit. Dik kans dat ze dan al rap gaan terugverlangen naar het 'gezeur' van mensen die vinden dat we in Amsterdam die kant niet uit moeten.

De échte realiteit is, dat in dit land het aantal mensen toeneemt, het aantal auto's toeneemt, de mobiliteit toeneemt en de bedrijvigheid toeneemt. Wanneer we die dingen niet verstandig kanaliseren, ontstaat er een onleefbare stad.
Opzouten dus met de asociaal die z'n eigen auto als het centrum van de wereld ziet, de fietser die verwacht dat iedereen wel voor hem stopt, de buurman die denkt dat we zelf geen radio hebben, de baas die z'n hond nou nooit eens voor z'n eigen deur laat schijten, de smeerlap die zijn vuilnis van twaalf hoog van het balkon flikkert, de motorgek die met hoge snelheid over een woonerf scheurt.
In een grote stad kan veel, maar niet ten koste van een ander.

48 reacties op "Een zootje"

matthijs
-1-  matthijs:
Goed stukje.
Ik vindt ook dat je respectvol met elkaar en het milieu moet omgaan. Hou rekening met een ander en blijf beleefd.
Ooit was er een campagne; milieu begin bij jezelf; ook wij kunnen dit doen begin zelf en gooi afval in prullenbak en ga respectvol met elkaar om.
martin
-2-  martin:
Nederlanders zijn toch het meest asociale volk ter wereld.
wilbert simeon christiaan
-3-  wilbert simeon christiaan:
zolang er zo veel wordt vervuild--belastingen steeds hoger,je hebt steeds meer mensen nodig om de straten schoon te maken----jammer voor de 95 procent goede burgers het zij zo.
tripleX
-4-  tripleX:
al die regels, controles, camera's, en opgeheven vingertjes van tegenwoordig geven mij meer overlast dan je voorbeelden.
Vinus
-5-  Vinus:
De Nederlander en Amsterdammer ziet zichzelf als centrum van de wereld. Ik ben net terug uit Berlijn en dat is een verademing, letterlijk en figuurlijk, hoe Berlijners in een grote stad met elkaar omgaan. Normaal, bescheiden, aardig zonder dat overdreven Amerikaanse Have A Nice Day, maar gewoon vriendelijk.
Het lijkt er in Amsterdam op: hoe meer mensen, hoe minder rekening met elkaar wordt gehouden. Wat trouwens ook dodelijk vermoeiend is, het almaar elkaar de hele tijd negeren, behalve als er wat valt te schelden. Ik ben het dus met Arnoud eens. maar wat doen we eraan?
jeffp
-6-  jeffp:
Maar in Berlijn werd ik toch meerdere malen aangehouden. Mijn oversteekgedrag was iets te Amsterdms, dan blijkt dat het hier ook weer ongedwongen is. Overigens is Berlijn een fantastische stad.

Vinus, wat bedoel je precies met elkaar negeren?
Verder zou je ook kunnen zeggen dat een park bedoeld is om te recreëren, muziek past daar toch uitstekend in Arnoud? Het gaat dan niet zozeer om rust. Je raakt wel een kern door te zeggen dat we met elkaar samenleven, op zijn tijd zo'n dancefestival moet dan zeker kunnen. Mits iedereen maar aan zijn trekken komt. “Kanaliseren”, mooi woord, goede kern ;-)
JEAN-PIERRE
-7-  JEAN-PIERRE:
Had bovenstaand stukje niet beter bij het ITEM keurig Amsterdam geplaatst kunnen worden? Nu hebben we ineens 2 topics over hetzelfde!!!
Vinus
-8-  Vinus:
@jeffp:
ik kan fietsers die mobiel aan het bellen zijn, of met een Ipod of walkman op aan het verkeer deelnemen niet als serieuze verkeersdeelnemers beschouwen. Verkeer is namelijk communiceren en dat kan niet als je ook nog aan het bellen bent of zonodig ook op hetzelfde moment naar je eigen muziek moet luisteren. Dit als voorbeeld van hoe mensen zich voor elkaar afsluiten, en dus elkaar doelbewust negeren.
En in Berlijn zijn agenten inderdaad veel strenger, maar ze helpen je ook bij het inparkeren en dat heb ik een Amsterdamse wout nog nooit zien doen.
gina
-9-  gina:
Ook wij ergeren ons mateloos aan al die aso's in de stad, ik ben hier geboren maar mijn man komt uit het oosten.. Daar waar de mensen nog beschaafd zijn.. Wat een contrast! Het eeuwige geklus, die eeuwige fietsen midden op de stoep, terwijl er tig fietsenrekken staan.. het uitschelden als je gewoon door groen rijdt, maar iemand het zebrapad opstuift en vind dat hij voorrang hebt.. de fietsers die kris kras door de stad rijden bellend en ervanuit gaat dat jij wel voor hun stopt.. shaggie personeel in de winkels.. Ohja en ook hier zie regelmatig een zak vuil van 4 hoog naar beneden denderen.. Genoeg is genoeg.. Laten we proberen het hier weer een beetje leefbaar te maken.. Wij zijn al bezig met een ander huis te zoeken, ver weg van de randstad, amsterdam.. Alleen maar omdat we als mensen behandeld willen worden.. das toch triest!
Johan
-10-  Johan:
Ha Arnoud, ben het volkomen met je eens hoor.Rustig in een park zitten is er niet meer bij.Want zoals jeffp beschrijft vindt hij dat muziek erbij hoort in een park als recreatie, welnu enige muziek kan geen kwaad maar niet de gehele dag dat gebler van de rappers op geluidsterkte 10 en het liefst door elkaar heen.
Opmerkingen hierover????????? als je geluk hebt kan je stilletjes verdwijnen zonder in elkaar geslagen te worden omdat jij niet uit maakt of hun naar muziek luisteren.
Helaas het is niet anders en moraal en geduld zijn ver te zoeken in en om de amsterdamse RUST gebieden.
Kijk maar eens in het openbaar vervoer 100 verschillende nationaliteiten zitten met een mobiel aan hun oor te bleren om boven de ander uit te komen.
Helaas is amsterdam een grote koelere zooi geworden en word nog wel veel erger als cohen zich zo soft blijft opstellen en zal amsterdam een grote getto worden met verschillende niveau's van ellende.
Ik ben een echte jordanees maar schaam mij nu voor deze stad.
wilbert simeon christiaan
-11-  wilbert simeon christiaan:
jammer geen 2e aarde in het heelal--geef ik aan --de aso een stuk even groot als rusland---mogen ze daar de baas gaan spelen! ha ha krijgen ze heimwee naar aarde 1!
evilbertje
-12-  evilbertje:
zijn vaak de mensen van buiten amsterdam die er een zooitje van maken !!!.
ze denken vaak (denk ik )het is toch al een vies zooitje , dat papiertje of blikje op de straat kan geen kwaat hier.
Jan Stender
-13-  Jan Stender:
Echt wel een verschil hoor
Ik heb Amsterdam verlaten voor Enschede
Het is hier lekker rustig,geen stress,geen lawaai
Ik zit hier vlakbij een recreatiegebied,waar men het fenomeen bleren en keiharde stampmuziek nauwelijks kent
Arnoud de Jong
@TripleX:
Als je nou even doorgeeft waar je woont, dan kunnen we een oproep plaatsen om bij jou voor de deur onze vuilnis te dumpen, met 70 door de straat te scheuren (autoradio op MAX.), de honden te laten schijten, een straat-dancefestival te organiseren, fietsen op het trottoir te pleuren, onze opgevoerde scooters te laten testrijden (laat je kinderen buiten spelen), collectief in je portiek te pissen en een landelijke hangjeugdconferentie te houden.
We beloven geen camera's mee te nemen, geen controles te houden en ons vingertje niet op te steken.
JEAN-PIERRE
-15-  JEAN-PIERRE:
In Amerikaanse steden hangen borden om de 100 mtr met daarop 100 dollar boete voor het weggooien van troep. Om de 20 mtr een afvalbak. Zelfs het weggooien van kauwgum en sigarettenpeuken (echt waar) vallen daaronder. Idee voor Amsterdam? Geef al die figuren in die mooie pakjes het recht om boete's uit te delen, dan zal het best wel beter gaan. Maar dan ook in de buitenwijken van Amsterdam. 250 euro boete....loop je echt wel een stukje verder met je prul/troep/peuk/blik !!!!
bob
-16-  bob:
Beste Jan Stender - ik neem aan dat je vlakbij recreatiepark Het Rutbeek woont. En dat is ook een plek waar veel gecruised wordt, waar je zomers ook gek wordt van blerende radio's aan de stranden, en waar - soms bijzonder, bijzonder botte en lompe boeren - door rood rijden, je uitkafferen, je op je bek slaan als je homo bent e.d. Ik kan het weten - ik heb er 22 jaar gewoond... Helaas - het paradijs bestaat niet - nergens.
Carolien
-17-  Carolien:
En beste Jan Stender in je geliefde Enschede, daar worden mensen lekker in elkaar gemept (verborgen huiselijk geweld) en vinden er behoorlijk veel incestueuze zaken plaats waar niemand wat van afweet. Speelt de kerk een zeer dubeieuze hypocriete rol, worden ouderen aan hun lot overgelaten en zit er veel verborgen rascisme. Maar.....het is er lekker rustig als je je oren en ogen dichthoudt.
wilbert simeon christiaan
-18-  wilbert simeon christiaan:
rapportcijfer amsterdam een zesje...niet veel---als we meer onze best samen doen wordt de stad nog schoner......ik heb er vertrouwen in dat het ook gaat gebeuren........beter laat dan nooit!
Roxie
-19-  Roxie:
Hoe kun je in vredesnaam een muziekfestival vergelijken met de rotzooi die iemand op straat gooit?
In steden worden nu eenmaal evenementen georganiseerd. Er zijn heel veel mensen die daar wel plezier aan beleven. In Amsterdam is tenminste altijd wat te doen.

Begrijp me niet verkeerd, ik hou er ook niet van om de radio van mijn buurman constant te horen, maar dat is iets anders dan een eenmalig muziekfestival, dat tot 23.00 uur duurt. Je haalt echt twee dingen door elkaar.

En als je in een rustig park wilt zitten zijn er genoeg mogelijkheden. Dan sla je het Vondelpark toch over en ga je lekker naar het Amsterdamse Bos of het Rembrandtpark. Dat is het mooie van Amsterdam: er is voor elk wat wils. Als je maar wat verder kijkt dan je neus lang is en het centrum ontloopt als je niet van herrie houdt!
tripleX
-20-  tripleX:
@ Arnoud
Ik woon midden in de stad dus ik weet waar je het over hebt.
En als je alle problemen tegelijk en te vaak op je dak hebt heb ik met je te doen.
Maar voor mijn gevoel zijn er tegenwoordig ook zat mensen die de hele dag met opgeheven vinger op anderen lopen te letten.

Het probleem van veel maatregelen vind ik, is dat ze zo vaak te ver gaan.
Zodat de maatregelen meer last veroorzaken dan het probleem ooit deed.

Ik heb liever vuilnis voor de deur dan loerende inspecteurs en boetes omdat je zak een uurtje eerder buiten staat.
Liever harde autoradio dan verbod op live muziek in veel cafe's, draaiorgels, enz
Liever om fietsen heenlopen en kwijt kunnen dan kans op losgeknipte fiets door gemeente.
Liever een slaper voor de deur dan daklozen opjagen, beboeten en opsluiten, enz
Niet alle hangjongeren zijn vervelend en hondepoep is er al veel minder als vroeger.
Jan Stender
-21-  Jan Stender:
Je hoeft mij ook niet te vertellen,dat het in Enschede love and peace is
En ik weet ook wel waar de herrie in de Rutbeek is
Maar bij de strandjes kom ik nooit,ik heb aan de andere kant van het water een plek gevonden,waar het heerlijk rustig is
Maar mijn vertrek naar Enschede,had niet zozeer met het leefklimaat in Amsterdam te maken,maar meer met prive omstandigheden
Ik heb in m,n leven veel ellende mee gemaakt,en heb daar door trauma,s opgelopen
Mijn verhuizing naar Enschede,gaf mij de kans,om een punt achter de ellende te zetten
Dus vooruit kijken,niet achterom
Wat geweest is,is geweest,ik heb nu vrienden hier,waar ik prima mee kan opschieten
tripleX
-22-  tripleX:
@ Arnoud
Het is een feit dat je gewend raakt aan dingen.
Mensen die bij een vliegveld wonen storen zich daar zelfs niet meer aan.

Als ik mensen van buiten in huis heb kunnen ze vaak niet slapen door geluid van de auto's, trams, brommers, lallende voorbijgangers, enz.
Ze horen de buren lopen en wc's doorspoelen.
En hebben last van het licht van de straatlantaarns.
En stappen altijd wel een keer in de hondepoep.

Ik hoor en zie het ook wel maar het stoort me niet.
En valt alleen op als iemand me erop wijst.

Als mensen langs je kinderen scheuren en in je portiek pissen moet daar natuurlijk wat aan gedaan worden.
Als je vervelende buren en/of hangjongeren hebt wens ik je sterkte, daar is weinig tegen te doen vrees ik.

Ik zal jouw problemen niet bagateliseren. Je bent geboren A'dammer dus echt wel wat gewend neem ik aan.
Maar ik hou mn hart vast als klagende niet-A'dammers het voor het zeggen krijgen...
Charlotte
-23-  Charlotte:
Het gaat er niet om of klagende Amsterdammers het voor het zeggen krijgen, het gaat er om wat je dus kennelijk als normaal/abnormaal mag beschouwen. Triple X heeft het over gewenning en dat is nu precies waar het over gaat. Dus als je er maar niet aan kan wennen omdat je iets niet gewoon of vanzelfsprekend vindt dan heb je het recht je daar over te “beklagen”. het zou fraai worden als gewenning de norm wordt. Het gaat er om wat is acceptabel en daar spreek je samen iets over af en legt dat vast. Ik ben geen klagende Amsterdammer maar iemand die gewoon zich voortdurend blijft afvragen wat is de regel en hoe speel je het spel. Ik vind het niet normaal dat mensen over het voetpad fietsen, niet normaal dat een hond zijn drollen voor een ander achterlaat, niet normaal dat je spuugt en rchelt op de straat, niet normaal dat je pist in iemands brievenbus of portiek. Ik vind het niet normaal lastig gevallen te worden door dronken lui. Ik vind het niet normaal dat parken grote entertainmentfabrieken worden. ik vind het verre van normaal dat Amsterdam veranderd in eeen grote baggerzooi omdat anderen zo nodig een feestje willen vieren.
JEAN-PIERRE
-24-  JEAN-PIERRE:
Ik sluit me volledig bij Charlotte aan !!
bob
-25-  bob:
@Jan Stender
In dat geval wens ik je alle geluk toe in Enschede!
Want een frisse start heb ik 22 jaar geleden om vergelijkbare redenen in Amsterdam gemaakt, en dat kan zalig zijn.
Robert
-26-  Robert:
Almere heeft een hoog percentage ex-Amsterdammers. De eerste generatie A'dammers die in de jaren zeventig in Almere Haven neerstreek sterft langzaam uit, maar hun kinderen en (vooral) kleinkinderen maken er in Almere ook een zootje van. De Lange Leidsedwarsstraat is een rustige straat vergeleken bij het hand over hand toenemende uitzinnige uitgaanslawaai in het stadscentrum hier...
wilbert simeon christiaan
-27-  wilbert simeon christiaan:
ik wist het...zoveel schrijven ze over amsterdam.....dan blijft het toch een bijzondere stad....ik geniet ervan zoveel meningen moet kunnen!
tripleX
-28-  tripleX:
@ Charlotte
over de stoep fietsen vergelijken met in de brievenbus pissen.
ik bedoel maar...
charlotte
-29-  charlotte:
Triple Ex, ik heb geen vergelijking tussen zaken gemaakt. Ik heb slechts aangegeven wat ik vervelend vind. Deze vergelijking maak jij. Maar....wellicht moet je beiden eens ervarenIk kan er over meepraten, overkomt mij bijna dagelijks/wekelijks. Als moeder met klein kind vind ik het werkelijk van de gekke om bijna van de stoep gereden te worden door mensen die denken dat dit het fietspad is geworden. Als ik daar wat van zeg word ik voor gek verklaard of voor ....wijf uitgemaakt. Ik kan daar echt niet aan wennen. Dan het gezeik in mijn brievenbus vind ik ook te walgelijk om over na te denken. Maar als ik jou nu goed beluister moet ik dat allemaal maar heel normaal vinden. Anders behoor ik kennelijk tot een klaag Amsterdammer.
wilbert simeon christiaan
-30-  wilbert simeon christiaan:
charlotte -24 karaatsgoud gelijk....een kleine minderheid van fietsers doen alsof de stad van ze alleen is.
tripleX
-31-  tripleX:
@ Charlotte
Je hebt gelijk, je vergeleek het niet.

En natuurlijk vind niemand langs kleine kinderen scheuren normaal.
En in mn brievenbus pissen moet niemand me flikken.
(ooit in een werkplaats meegemaakt, waar opeens een gele stroom onder de deur naar binnen stroomde. Dacht dat ik gek werd. Bleek straalbezopen gast van de buren. Heb de malloot al pissende de straat opgedouwd. Dr kwam geen eind aan)

Waar het mij om gaat is dat klachten én maatregelen zovaak te ver doorschieten.
Vinus
-32-  Vinus:
@tripleX: welke maatregelen bedoel je dan? Volgens mij is het probleem dat we allemaal dondersgoed weten hoe het moet, maar ons er niet naar gedragen, omdat er juist heel weinig, of helemaal geen controle is. Want: zet een agent naast en stoplicht en iedereen houdt zich aan de regels. Er is blijkbaar de afgelopen twintig of dertig jaar iets gebeurd waardoor iedereen maar doet waar hij of zij zin in heeft onder het mom van lekker jezelf zijn. Dat je daarmee anderen het soms moeilijk maakt komt blijkbaar in menig hoofd niet meer op.

@charlotte
mijn vraag blijft: wat doen we eraan? Ik weiger te buigen voor de botterikken die denken dat de stad van hun is.
charlotte
-33-  charlotte:
@Vinus. Ik weiger eveneens te buigen voor botterikken. Bel wel van het soort Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Ik blijf mensen aanspreken op hun soms wanstaltige gedrag. Dat vind ik sowieso al een hele stap. Immers, als we elkaar niet meer aan kunnen/willen spreken dan is het einde zoek. Ik blijf dan altijd wel netjes en ga niet terugschelden. Vaak werkt dat al redelijk. Ik ben gewoon van mening dat de stad van iedereen is en dat je daar dus met elkaar verantwoordelijk voor bent. Ik weet het, nu krijg ik vast weer mensen over me heen die me voor een of andere idioot zullen verslijten, maar dat neem ik gewoon voor lief.
charlotte
-34-  charlotte:
Correctie: Bel moet natuurlijk ben zijn
Geert
-35-  Geert:
Wie heeft bepaald dat parken bedoeld zijn voor de rust van ouderen van dagen? niemand zegt dat je het moet pikken als mensen dag in dag uit overlast veroorzaken. Maar af en toe een feest of een festival moet zeker kunnen.

Amsterdam is zwaar aan het vertrutten, dat kun je wel zien aan de stukjes die de laatste tijd worden gepost. Dat krijg je als je een stad vol met yuppen stopt. Een sociaal ghetto is wat de schrijvers van deze stukjes voor ogen zien.

Amsterdam, waar je tegenwoordig om 3 uur de kroeg wordt uitgeveegd omdat de (goed opgeleide, dus mondige) bewoners van de grachtenpandjes hun rust nodig hebben. Waar geen groot scherm meer kan worden opgehangen als er een groot voetbaltoernooi is.

Deze stad begint zijn charme te verliezen.
Michiel
-36-  Michiel:
Wie zegt dat parken alleen bedoeld zijn voor ouderen die rust zoeken? Wie heeft er last van af en toe een feest?
Dus vertrutten staat gelijk aan vervuilen?
Een stad alleen met Yuppen? Amsterdam is de enige wereldstad waar ook sociale woningbouw nog bestaat. Waar ouderen ook nog kunnen wonen. Een sociaal ghetto omdat je alleen vraagt of mensen zich “normaal” en met een beetje respect willen gedragen? De kroeg uitgegooid worden omdat alleen de goed opgeleide en mondige grachtengordelbewoner zijn/haar rust nodig heeft? Amsterdam is groter dan alleen de grachtengordel hoor. Juist binnen die grachtengordel zijn er nog flink wat tenten waar je tot laat kunt uitgaan en heel vroeg weer verder kan gaan. De stad verliest zijn charme omdat er in het centrum geen groot voetbalscherm opgehangen mag worden? Er zijn ontzettend veel leuke cafe's waar je samen met buurtbewoners heel gezellig een voetbalwedstrijd kunt volgen. Dus......het valt eigenlijk juist allemaal heel erg mee!
wilbert simeon christiaan
-37-  wilbert simeon christiaan:
mw charlotte.....ziet het heel goed...als wij elkaar niet meer aanspreken.wordt het.. het een grote klere bende----zou zonde zijn voor zo,n prachtige stad--ik zie de jonge toeristen rondlopen en kijken alsof er goud overal ligt.mensen begin vandaag al mee wel beleefd blijven
wilbert simeon christiaan
-38-  wilbert simeon christiaan:
ik spreek mensen altijd aan....of met afkeurende oogblikken---helpt altijd.....als anderen me aanspreken---lach ik in mijn vuistje--weer de zoveelste goede manieren aangeleerd ha ha kost me 0,00 euro bedankt onbekenden!!!!!!!
Vinus
-39-  Vinus:
@ Geert: je slaat de spijker op zijn kop, maar volgens mij heb je het zelf niet door. Juist het ALLES MOET KUNNEN-adagium is datgene wat Amsterdam zo onleefbaar maakt. Onder het mom van alles moet kunnen is het tegenwoordig alle dagen feest, ongeacht of er wel eens iemand last van heeft. Ik heb zelf in de grachtengordel gewoond en het aantal feesten in tien jaar gigantisch zien toenemen. Harstikke leuk allemaal, maar niemand vraagt zich af waarom het allemaal in de grachtengordel moet gebeuren. Vroeger had je het prinsengrachtconcert; duurde welgeteld een dag. Nu heet het Grachtenfestifal en duurt het bijna een heel week. Vroeger was er geen gaypride of, godbetert, ZEILwedstrijden op een of andere gracht met megagrote windmachines….
In Amsterdam en Nederland denkt iedereen dat als iets kan, het altijd ook MOET. Daar zit het probleem. En als je je dan inderdaad afvraagt of het allemaal zo moet, wordt je voor trut uitgemaakt door mensen die het allemaal zelf zo goed weten…
Overigens is Amsterdam best nog wel wild, alleen niet meer voor 100% in de grachtengordel, maar op andere plekken. En het gaat meer underground, wat aantoont dat de enige die echt vertrut zijn, diegene zijn die zeggen dat de boel aan het vertrutten is, want die weten blijkbaar niet eens dat er nog genoeg te doen is….. Alleen: het wordt niet op een presenteerblaadje aangeboden. Lees ook de reactie van Marieke onder de post Keurig Amsterdam.
Arnoud de Jong
Charlotte begrijpt inderdaad heel goed wat ik bedoelde met dit artikel.

En ik kan TripleX best wel een beetje volgen in zijn redenering dat je niet alles moet dichtspijkeren met regeltjes. Maar een aantal mensen kan of wil blijkbaar zichzélf niet reguleren. Als ze dat wél deden, konden we toe met minder regels en konden de handhavers zich met belangrijker dingen bezighouden.

Het is bovendien niet zo dat ik persoonlijk last heb van allerlei dingen. Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en ik ben best wel wat gewend. Wanneer ik een stukje over zoiets schrijf wil ik de vinger leggen op ontwikkelingen die in de stad plaatsvinden. Je moet het dus ruimer zien dan mijn persoonlijk leed.

Dan over de 'vertrutting': ik vind dat wij heel erg moeten oppassen overal maar een etiket op te plakken. Het 'opgeheven vingertje' is er nóg zo een. Daarmee neem je de mensen die last van iets hebben of een bepaalde mening over iets hebben niet serieus. Het gebruik van die etiketten duidt meestal op een gebrek aan argumenten.

Ik begrijp best wel dat af en toe een feest mogelijk zou moeten zijn. De stadsdelen hebben vooraf netjes gewaarschuwd. Maar aan de andere kant moet het eveneens mogelijk zijn dat omwonenden daartegen bezwaar maken zonder dat ze weggezet worden als 'truttig'.

Ik krijg bovendien de indruk dat de overheid een beetje populair loopt te doen met uitgerekend een dance-evenement. Daarvan vinden er jaarlijks tientallen plaats in dit land. Rock- of klassieke concerten zijn in West niet aan de orde. Dus het is gek dat altijd dezelfde categorie muziekliefhebbers aan z'n trekken komt, waarmee de overlast eenzijdig op een bepaalde groep niet-liefhebbers wordt afgewenteld.

Geert vraagt zich af wie heeft bepaald dat een park 'rustig' moet zijn. Dat heeft de overheid (dus in feite wij allen samen) bepaald. En niet alleen voor ouderen, maar voor iederéén.
Daar zit een logica achter: in de stad worden 'oases' gecreëerd om even bij te komen van vuile lucht en verkeerslawaai. Ze hebben bovendien een functie als 'longen' van de stad. Het toestaan van lawaai in parken ondermijnt dus de functie van een park.

Op heel veel terreinen wordt het ons al heel erg makkelijk gemaakt. Ons grofvuil wordt bijvoorbeeld op afspraak opgehaald of je kunt het inleveren bij uitstekend ingerichte afvalpunten die zes dagen per week open zijn. Mogen goedwillende burgers er dus wat van zeggen als asocialen desondanks nog steeds hun rotzooi naast de containers flikkeren? Of zijn ze dan zeurende truttige yuppen met een opgeheven vinger?

We hebben in deze stad een redelijk tot goed openbaar vervoer. Mag ik dan in alle redelijkheid even op mijn voorhoofd gaan staan wijzen wanneer horden Bijenkorfbezoekers op zondag met hun auto in de file op het Rokin gaat staan? Ik weet: ze komen ook van buiten de stad, maar die buitenlui moeten ook de grenzen van het mogelijke kennen.

Voor de meesten van ons zal het zo zijn dat we zelf niet of nauwelijks overlast veroorzaken voor anderen. Dus moeten we vrijheid en tolerantie niet gaan verwarren met het constant verduren van de ellende van anderen die zichzelf minder goed in de hand hebben. Vrijheid best, maar niet over mijn rug graag.
wilbert simeon christiaan
-41-  wilbert simeon christiaan:
vinus en arnoud de jong ...ik heb begrepen van jullie----dat te weinig overleg wordt gepleegd met feestjes?? in mijn eigen buurt zijn er nooit feestjes!misschien jullie schrijven verturen naar burgemeester en wethouders?
tripleX
-42-  tripleX:
Waar staat het dat een park een oase van rust moet zijn?
(ook de oudste parken hebben een muziekkapel)
Parken zijn oases van groen en ruimte en zuurstof.
En omdat er geen verkeer is, is het er toevallig stiller.
Wie van rust houd heeft het grootste deel van het jaar niets te klagen.
En met mooi weer is het de perfecte plek voor spelende kinderen, muziek, sportevenementen, festivals.
Voor mij is een park een grote stadstuin, voor wie zelf geen tuin heeft. Niet ontworpen als beschermd natuurgebied.
Ronald
-43-  Ronald:
@TripleX: een muziekkapel moet je toch echt niet gaan verwarren met een tig-keer per jaar opgebouwd podium met inmense versterkte geluidsboxen. In een muziekkapel kan onversterkte muziek gemaakt worden. Dat is toch wel even heel iets anders. En in parken zijn niet heel toevallig geen verkeerswegen aangelegd. Dat is heel doelbewust gedaan. Ik zou werkelijk uit mijn dak gaan als mijn buren met tuin (ik heb er geen) de godgansedag een luide muziekbox in hun tuin zouden zetten. Ik vind dus echt dat je nu een beetje zit te drammen om te drammen. Je verward een groengebied met een pretpark.
tripleX
-44-  tripleX:
@ Ronald
toch mag je op mn tuinfeest komen.
wilbert simeon christiaan
-45-  wilbert simeon christiaan:
binnenstad? misschien moet gemeente amsterdam feesten over de hele stad gaan verspreiden? hebben we waarschijnlijk minder klagers...is maar een idee---misschien weten anderen het beter---waarom niet?
Vinus
-46-  Vinus:
@wilbert:
dat lijkt me een heel goed idee, ook om aan mensen van buiten Amsterdam duidelijk te maken dat de stad uit meer bestaat dan grachtengordel en wallen. Daar staat tegenover hoe nu bijvoorbeeld de Parade tot een soort pretparkfabriek verworden is, met complete buurtafsluiting rond het Martin Luther Kingpark en overal dranghekken, daar is de lol er ook weer een beetje vanaf. Gewoon verplaatsen die hap, dan duurt het ook weer een paar jaar voordat iedereen het kan vinden en wordt het weer gezelliger en niet zo massaal. En de gayparade over de Kostverlorenvaart lijkt me ook een heel goed idee.
wilbert simeon christiaan
-47-  wilbert simeon christiaan:
vinus wat verwoordt jij het nog mooier-inderdaad mensen van buiten denken dat alleen de binnenstad mooi is!
rudipensionado
-48-  rudipensionado:
Arnoud,
Prima stukje.
Wij zijn met z'n allen aan het degenereren en dat proces loopt al jaren. Nu wij ons er aan beginnen te ergeren noemen wij een aantal dingen bij hun naam maar deze lijst is oneindig lang geworden.
Er zijn nu al een aantal verloren generaties en probeer dat maar eens om te keren.
Streng handhavingsbeleid en stevig boetestelsel kunnen een bijdrage leveren.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.