Home > > Keurig Amsterdam

Keurig Amsterdam

null
Centrum - Toen ik bijna 15 jaar geleden de grote overstap maakte van een dorpje in Brabant naar Amsterdam, was ik diep onder de indruk van deze stad. Ik herinner me dat er toen mensen waren die al 'jaaaren' in Amsterdam woonden en mij als groentje vertelden dat Amsterdam toch echt niet meer was wat het geweest was. Ik vond dat een beetje overjarig hippiegezeur en dacht 'ja, ja, vroeger was alles beter'.
De laatste tijd betrap ik mezelf zo nu en dan op de gedachte dat Amsterdam niet meer is wat het geweest is. Eerst werd de koninginnenacht aan banden gelegd, toen de gay pride. De kroegen die tot 4 of 5 uur open waren kan ik niet meer vinden. Er wordt met het jaar strenger op fietslichten gecontroleerd waarbij zelfs de Amsterdamse Andreaskruizen misbruikt werden voor een fietslichtpromotieposter. De wallen worden steeds verder ingeperkt. En nu dit:
Toeristen worden deze zomer verwelkomd met de boodschap 'welcome to Amsterdam, keep the city clean'. Hoewel het 'schoonheidsgradenrapportage' de Amsterdamse binnenstad met meer dan een 8 beoordeelde, kan het altijd nog beter. Daarvoor is extra inspanning nodig van toeristen en bezoekers. De stad met een wereldberoemde faam van verdorven duistere nachten vraagt de toeristen om mee te helpen een schoonheidsgradenrapportage van 9 te verkrijgen. Dat je je eigen bewoners, zwervers en drugsverslaafden in het gareel probeert te houden, prima, maar om hiermee de toeristen te verwelkomen. Langzaam maar zeker dringt het tot me door dat ik niet meer ongeremd trots kan zijn op de stad waar ik woon.

Word ik nu ook oud en verval ik ook tot het overjarige hippiesyndroom? Of verliest Amsterdam langzaam z'n charme en wordt het een keurig, brandschoon museum waar mensen vroeger, in een ver verleden, sex hadden en drugs gebruikten?

24 reacties op "Keurig Amsterdam"

Jan Stender
-1-  Jan Stender:
Drugs heb ik nooit gebruikt,en wil er ook nooit aan beginnen,maar in Amsterdam had ik af en toe sex
En dat zal ik hier in Enschede ook wel hebben
Dat elk jaar strenger op fietsverlichting wordt gecontroleerd,vind ik geen probleem
Wat is daar mis mee?
Als je in s,nachts in een auto zonder verlichting rijd,wordt je ook aan de kant gezet
Ja,vroeger was alles ook anders
Dan bleef je wachten,voor het rode stoplicht,en had je verlichting op je fiets
Tegenwoordig doen fietsers,in bijna elke stad veel moeite om tussen 6 planken te belanden
Louis
-2-  Louis:
Ik kan ook niet meer ongeremd trots zijn op de stad waar ik woon,(amsterdam dus!)maar om andere redenen dan Carla denk ik.
Ik loop tegen de 50 en ben geboren en getogen in de binnenstad.Waar toen nog kinderen op straat speelden(veel zelfs)en je in bijna elke straat normale winkels had waar van alles te koop was!
Nu breek je in de binnenstad het hele jaar door je nek over de toeristen.
Het gewone volksleven zoals het tot in de 70er jaren was is de nek omgedraaid, t.b.v.drugsgebruikers, homo's,BN-ers en yuppen!
Loop eens van de munt tot de singel, door kalverstraat en nieuwendijk, of van de dam naar st.anthoniebreestraat!Wie zegt dat het beter/gezelliger is dan pakweg 30 jaar terug moet nodig bij de brillendokter langs.
De binnenstad moet vooral alleen museum zijn/worden, wat daarvoor vooral nodig is, is de terugkeer van de “normale” gezinnen.
Amsterdam is altijd “bijzonder” geweest, juist dankzij de “gewone” bewoners, dus zónder kapsones!
JEAN-PIERRE
-3-  JEAN-PIERRE:
Houd Amsterdam schoon is al eens op de stoeptegels gekalkt...beter ipv de toeristen de Amsterdammers (brievenpost) in 46 talen te attenderen op het schoonhouden van de stad!!
Louis
-4-  Louis:
Om misverstanden te voorkomen,
ik bedoelde dat het níet álleen maar museum
moet zijn/worden.
En homo's zijn uiteraard welkom, maar ze kunnen beter in hun plattelandsdorpen blijven wonen(die daar vandaan komen uiteraard)en zorgen dat hun mededorpelingen eens wat toleranter worden!Nu wijst half nederland naar Amsterdam als stad waar alles mag/kan, terwijl 75% hier niet eens geboren is.
JEAN-PIERRE
-5-  JEAN-PIERRE:
Beste Louis, doe is wat onderzoek over de geschiedenis van Amsterdam. We bestonden en bestaan alleen maar uit import mensen. Waar denk je dat de Joden vandaan kwamen die Amsterdam rijk hebben gemaakt? Portugal!!Anne Frank uit Duitsland.En wij allen (als Amsterdammer) hebben een Duits?Franse achtergrond.Want Hollanders zijn een gemixt volkje!!
Louis
-6-  Louis:
@jean-pierre;eerlijk is eerlijk, daar heb jij gelijk in!
Corrie
-7-  Corrie:
Ik denk dat het voor een deel klopt dat de “Vrije jongens en meiden” van toen een beetje chagrijnig zijn geworden. Hun tolerantie is echt niet meer wat het geweest is. Daarnaast, ik vind Amsterdam nog steeds een van de mooiste steden, zeker als je kijkt naar de waanzinnig mooie monumenten en bijzondere locaties. Wel vind ik dat Amsterdam vies is en dat iedereen maar z'n zooi op straat flikkert. Ook het aanbod van winkels in de zogenaamde hoofdstraten is bedroevend. Lage kwaliteit, veel souvenirsshops en vreten. Daar verliest Amsterdam een stuk grandeur mee. En wat dacht je van al die ondergekalkte panden. Dat maakt Amsterdam zo lelijk! choonmaken door toeristen vind ik het meest achterlijke wat er bestaat. Amsterdam zou vooral eens moeten kijken naar hoe ze haar stad laat schoonmaken. Een stelletje ongeinteresseerde mensen spuit water over stoepen, veegt papier van links naar rechts en is te suf om uit haar ogen te kijken. Ik zou zeggen, Amsterdam neem qua schoonmaak vooral een voorbeeld aan het buitenland. En wat dacht je van die vuilnisauto's die stinkend en al door straten raced.
Ik ben het trouwens helemaal eens met de opmerking dat de Amsterdamer niet bestaat. Amsterdam is een immigratiestad bij uitstek. Prima, vooral houden zo!
En gelukkig heeft dhr.Stender zijn punt weer kunnen maken!
jaap
-8-  jaap:
@Corrie
Waar haal je het lef vandaan om anderen te beoordelen en over een kam te scheren.
Gij zijt altijd geintresseerd aan het werk zeker.
Wat goedkoop om dat af te schuiven op deze mensen. Deze mensen zijn lettrelijk en figuurlijk altijd in de weer. Ook als u weer aan het bijkomen bent van goedkope prtietpraat de avond daarvoor.
marieke (met hemalampjes aan/op fiets)
-9-  marieke (met hemalampjes aan/op fiets):
* Ode aan Amsterdam in 2007 *

Toen ik hier als eerstejaars UvA student kwam wonen in 1992 had ik hetzelfde gevoel als jij (en dan kwam ik niet eens uit een dorp, maar uit een andere stad): het is hier geweldig! En dat gevoel heb ik vaak genoeg nog steeds.

Als je denkt dat er geen kroegen meer zijn die tot vroeg in de ochtend open zijn, ben je denk ik te vaak in La Place en Ikea te vinden. Vanochtend om half zeven werden een collega en ik ouderwets uit zo'n fout barretje bij (nee, niet op) het Rembrandtplein geveegd, terwijl we de avond in een sjieke coctailbar van een hotel waren begonnen. Ik leid een studentenleven, maar inmiddels met een baan en-dus-geld.

Niets fijner dan met klunzige handen je fiets van het slot halen en met het eerste licht terug naar huis rijden. Door de Kerkstraat, over de Magere Brug, langs Carré, nagetoeterd worden door een taxichauffeur op een verkeerslichten-op-knipperend-oranje Weesperplein, illegaal oversteken over dat vreselijke plein bij het Badhuis, niet door het Oosterpark want dat mag niet van mijn moeder op dat tijdstip (ja, dat hou ik maar in stand), zwaaien naar de mannen die de marktkramen klaar zetten voor later op de ochtend en dan bij het gekwek van de vogels neerploffen op de bank voor een kop thee en een tell sell uitzending.

Je relaas lezende denk dat het tijd is voor je om te vertrekken naar een plek waar je alles weer opnieuw kunt ontdekken. In Amsterdam is nog genoeg te beleven, maar dan moet je het wel gaan opzoeken, net als 15 jaar geleden.

Vroeger was helemaal niet alles beter in A'dam. In Westerpark/Staatliedenbuurt woonde ik in 1992 in de Fannius Scholtenstraat tussen de junks en was Tramlijn de Begeerte het enige café dat daar open durfde te zijn.

In de Dapperbuurt, waar ik nu woon, durfde mijn vriendin 's avonds niet alleen de straat op. Nu staat er niet alleen de beste markt van Nederland, maar doen alle winkels het ook super. Het stikt er sinds een jaar of wat van de interessant-doen-barretjes en Pata Negra-hipheid-restaurants.

Ik moest studeren in die zalige donkerbruin-veel-jaren-geleden-bieb aan de Prinsengracht, waar alles naar tosti's stonk en de toiletten van dat blauwe licht hadden tegen ongewenst bezoek. Nu staat er een geweldig nieuw gebouw: omarm het!

En sommige dagelijkse dingen blijven gelukkig zoals ze moeten zijn: luid bellend door de Oude Hoogstraat kunnen fietsen, 's nachts over de pillenbrug richting Febo zwalken om je mond aan een kaassoufflé te verbranden, je even in een échte stad wanen als je over het Damrak loopt (ja, ik sta alleen...), dansen bij Hotel Arena, picnicken in het Oosterpark, jaarkaart Artis, met buitenlandse logés de pont nemen, voorstelling bekijken in de Nes.

Hoe kun je nou op Amsterdam uitgekeken zijn? We verhuizen binnenkort (bijna helaas moet ik zeggen) terug van de Dappermarkt naar de Jordaan. Wéér zo'n yuppenstel zonder kinderen. Jammer dan. De Jordaan heeft er nog nooit zo goed uitgezien als nu: geen verzakte, leegstaande panden meer, geen treurigheid op de Haarlemmerstraat/dijk, lekkere eethuisjes, goede supermarkten, interessante winkels.

Degenen die nu verlangend terugdenken aan toen “al die gezinnen” er nog woonden moeten ook terugdenken aan met vijf kinderen in een achter-benedenhuis gehuisvest zijn, in twee kamertjes.

Tijden veranderen: Amsterdam anno 2007 is net zo spannend als in 1992. Als je je daar niet in kan vinden, moet je vooral verhuizen om plaats te maken voor mensen die de stad wel weer op waarde kunnen gaan schatten. Die mogen dan in 2022 klagen dat het in 2007 allemaal zo geweldig was :-)

NB Een beter milieu begint bij je toerist.
Wim
-10-  Wim:
@de reguliere azijnpissers correspondenten op dit forum: sta uw plek af!

Aan wie? dat lijkt me duidelijk!
aan Marieke (met hemalampjes aan/op fiets)
Hulde marieke!
rudipensionado
-11-  rudipensionado:
Carla,
Wat is er tegen het gebruik van goede verlichting op je fiets?
Heb je dan niet van huis uit meegekregen dat dit bij wet verplicht is?
Richard
-12-  Richard:
Ah gelukkig er zijn nog mensen die Amsterdam op waarde weten te schatten en inderdaad nog “durven” te genieten van al het moois Amsterdam te bieden heeft. Enne ook heel plezierig om te merken dat er mensen zijn die zich weigeren te onderwerpen aan de normen en waarde politiek van Balkenende!
Alexis
-13-  Alexis:
Marieke, jij schijnt letterlijk en figuurlijk een heel helder en positief licht op ons werelddorp! :)

Top geschreven!
-14-  :
@ Marieke

Leuk om te merken hoe je in de bres springt voor Amsterdam. Alleen een beetje jammer dat je daarbij mij meteen de stad uitwenst, maar dat terzijde.
Dit stukje is ook bedoeld om in de bres te springen voor Amsterdam. Uitgekeken ben ik nog lang niet. Maar behalve alle mooie dingen die jij beschrijft, is er nog iets wat Amsterdam voor mij kenmerkt: de mentaliteit. De sfeer van tolernatie, de diversiteit, de vrolijke chaos, de humor, de direktheid, het vrije gevoel. Een gevoel van onveiligheid heb ik in de stad nooit gehad, ik heb zo'n beetje in elk stadsdeel gewoond en op de gekste tijden overal gefietst en ik voelde me altijd stukken veiliger dan wanneer ik in Brabant over een stil weggetje naar huis moest fietsen.
Waar het mij om gaat is dat zo'n stad, wereldberoemd vanwege z'n vrije mentaliteit, z'n bezoekers gaat verwelkomen met de boodschap 'keep the city clean'. Alsof je een deurbordje ophangt 'voeten vegen voor het binnenkomen'. Dat is in mijn ogen een regelrechte aanval op de stad!
JEAN-PIERRE
-15-  JEAN-PIERRE:
Goed beschreven Marieke...alsof ik achter op je fiets zat.
Vinus
-16-  Vinus:
Ik heb het met Marieke eens; Amsterdam heeft het nog steeds, maar je moet wel goed zoeken. Maar het klinkt inderdaad wat desperaat als je als stad aan de bezoekers gaat vragen of ze de stad schoon willen houden. Als het Amstedam en de Amsterdammers zelf al niet eens lukt is het wel een zwaktebod om dat aan de bezoekers te gaan vragen.

Overigens is de Koninginnenacht en de sluitingstijden aan banden gelegd door niemand minder dan wijlen Schelto Patijn, de man die vreemd genoeg nu zo bejubeld wordt omdat hij de gaypride gered zou hebben... Tja, het geheugen van de gemiddelde Amsterdammer is zo lek als een zeef en wat er in blijft hangen zijn niet altijd de leuke herinneringen.
rudipensionado
-17-  rudipensionado:
14 juli was rond het Leideplein ook altijd een groot feest en gaf uiteraard ook veel troep. Wie heeft dat destijds verboden?
Dat toeristen gevraagd wordt om geen troep op straat te gooien staat op zich. Van de gemiddelde Amsterdam mag je verwachten dat hij of zij zoveel om Amsterdam geeft dat deze geen troep op straat zal gooien. Helaas is het tegendeel waar.
JEAN-PIERRE
-18-  JEAN-PIERRE:
De 14e juli was een commercieel feest van cafe Bastille en was dus geen volksfeest! Het feest werd niet verboden, maar de vergunningen werden niet meer uitgereikt omdat het feest te grote proporties aannam. Met name de buurtbewoners hadden klachten over de vele vernielingen die er gepaard mee gingen. Ik persoonlijk heb het altijd een kouwe kak kroeg gevonden die Bastille, terwijl ik op dezelfde dag mijn verjaardag honderd meter verderop vierde gezellig bij o.a. cafe Eylders en American (hotel)!!
Tess
-19-  Tess:
@ Marieke

Als je je daar niet in kan vinden, moet je vooral verhuizen om plaats te maken voor mensen die de stad wel weer op waarde kunnen gaan schatten.

Je slaat de spijker op z'n kop. Amsterdam is duur!
Jan Stender
-20-  Jan Stender:
Amsterdam is ook duur
Dat was ook een van de redenen,waarom ik vertrokken ben uit Amsterdam
JEAN-PIERRE
-21-  JEAN-PIERRE:
Ik denk dat een groot aantal forumbezoekers die problemen hebben met het huidige Amsterdam zo tussen de 45 en 60 jaar zijn (zoals ik)!
Wij hebben het gezellige (!) Amsterdam nog meegemaakt met de kroegen op de hoek van Rooie Bob, en het koffiehuis van Tante Sjaan. De sigarenwinkel van Grijze Gijs, en de platenwinkel Con Brio (noem er maar een) in de Javastraat. Maar helaas dat werd allemaal ingenomen door nieuwe bewoners en eigenaars, vaak van Turkse,Marokkaanse,of welke dan ook afkomst. Je (Hollandse) buren vertrokken, de bakker werd een shoarma tent enz enz. Maar dat was voor mij geen reden om te vertrekken. Mijn reden was dat al mijn vrienden en kenissen het zat waren om op 2,of 3 hoog achter met een lullig balkonnetje nog in Asd. te blijven, omdat ze voor een paar honderd gulden in Almere en /of Lelystad een knappe benedenwoning met tuin konden krijgen/huren/kopen!!! Er is een nieuwe generatie die wel als starters (zoals mijn dochter) in Amsterdam willen beginnen.OK kost een paar centen, maar daar werken/studeren ze wel hard voor. Geven Amsterdam dan ook een nieuwe impuls, door wat harder te vechten tegen huisvuil/discriminatie/sociaal gedrag enz enz. Wij hebben onze tijd gehad, en bewust gekozen voor een andere toekomst. Ik steun mijn dochter in haar keuze voor Amsterdam, en ze is altijd maar weer al te blij als we samen door de oude wijken en/of het centrum lopen te banjeren. Ik heb Amsterdam gewoon aan haar overgedragen. Ik heb het tig jaar goed gehad in die mooie,lelijke,rot stad waar ik zoveel van hou!! Nu is het de beurt aan de nieuwe generatie!!! En let op....ze redden het wel, heb ik het grootste vertrouwen in!! Mokumse groeten aan allen.
Helen Fox
-22-  Helen Fox:
Hallo
Toen ik nog in Amsterdam (West)woonde hoe het toen bestond als 55 jaar geleden, toen speelden wij nog spelletjes op straat zoals
hoeken en criket ( met een bal om de putten om rennen) - maar toen waren er haast geen auto's in onze straat (Tollensstraat) en wij hadden altijd veel pleizier. Maar dat zal nu niet meer zo zijn denk ik - daar zijn nu niet meer die kinderen zoals wij waren!. Wij dronken geen bier of namen doop,
dat was toen niet zo. Het was een armoedige tijd, maar wij kinderen hadden dan veel pleizier en het kostten toen ook niets.
Hartelijke groeten, HGF.
justus
-23-  justus:
Het lijkt me de stad niet spannender maken als er blikjes energy drink en McDonalds milkshakebekers rondslingeren op straat. 'Vrijzinnig' Amsterdam heeft soms de ietwat rare neiging om zelfs ranzig zwerfafval te vieren als verworvenheid van 'de stad waar alles kan.' Wie is er nou blij met troep op de stoep? Alleen ben ik het met anderen eens dat het meeste afval lijkt te worden geproduceerd door Amsterdammers zelf en door dagjesjongeren uit de provincie. Zet die slogan eerst dus maar in het Nederlands.
Een boze ondernemer
-24-  Een boze ondernemer:
Hoe krijgen we Amsterdam inderdaad keurig op orde. Lees ik vandaag in het Parool dat de voormalige peeskamers van Charles geerts nu beschikbaar komen voor creatieve modeontwerpers. Een kirrende mevrouw van een of ander bemiddelingsburo die de selectie heeft gedaan. Geweldig hoor. Deze arme kunstzinnige en creatieve typjes mogen een jaar de ruimtes gebruiken tegen betaling van gas, water en elktro. De huur, tja die krijgen ze kado van een woningcorporatie die mede de uitkoop van de panden financieerde. Tja zeg, wat krijgen we nu, ondernemen op kosten van de Staat? Gog, goh wat zijn we creatief bezig. Wat doen we met al die andere ondernemers/winkeliers die geconfronteerd worden met alsmaar stijgende huren (ook van woningcorporaties) omdat ze nu net niet creatief zijn maar commercieel bezig. Duhhhhhh, laat eens even naar je kijken zou ik zeggen. Ik ben zelf ondernemer en heel creatief maar moet wel elke maand mijn huur (fors) betalen! Mag ik dan nu een teil! Ik noem dit meten met twee maten. Daarnaast wel een foute investering van een woningcorporatie die gewoon moet zorgen voor huizen en niet moet staan te stralen of zich op haar borst moet slaan met zo, zijn wij even goed bezig. In Nederland kun je dus beter slecht ondernemen dan word je beloond, dan weigeren je hand op te houden of zielig te zijn. Sorry, maar ik ben gewoon boos over dit tweesporengedrag van de gemeente Amsterdam!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.