Home > > Halve service? Halve prijzen!

Halve service? Halve prijzen!

Zuidoost - Britten mogen graag een gokje wagen. In Engeland vind je op elke straathoek een betting shop, waar een bookmaker weddenschappen aanneemt op sportuitslagen, maar ook op zaken als de uitslag van Big Brother, stuklopende showbizhuwelijken of het weer met kerstmis.

Nederland heeft geen bookmakerscultuur. Dat is jammer, want ik zou er graag een substantieel bedrag onder verwedden dat de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn, die het metroverkeer tussen Duivendrecht en Zuid nu al een maand lamleggen, niet op de geplande datum van 25 augustus klaar zijn. Laat me niet lachen, ik ken het GVB onderhand.
Al sinds 8 juli rijdt de Ringlijn in de richting Gein niet verder dan Zuid. Normaal gesproken duurt het ritje van mijn huis in Reigersbos naar mijn werk in Slotervaart een minuut of twintig. Maar nu moet ik in Duivendrecht overstappen op een trein naar Zuid en daar op de Ringlijn stappen. Omdat metro en trein niet op elkaar aansluiten - en de metro's bovendien volgens de zomerdienstregeling rijden - kost me dat tot een half uur extra per rit.

Over de zomerdienstregeling gesproken: omdat de Ringlijn (die normaal gesproken ook een deel van het metroverkeer naar Centraal absorbeert) niet rijdt, komt ál het metroverkeer vanuit Gein voor rekening van metro 54. Dat zou op zich niet zo erg zijn, ware het niet dat, tegelijk met de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn, er ook wordt gewerkt aan het perron van Station Bijlmer. Daardoor rijden er op lijn 54 alleen ultrakorte, overvolle treintjes.

Het zou nu voor de hand liggen om lijn 54 iets vaker te laten rijden. Maar dan ken je het GVB nog niet. 'We hebben wel extra metro's klaar staan om in te zetten tijdens een hele drukke spits en dat doen we ook,' aldus een woordvoerder in Het Parool. Maar wat het GVB verstaat onder een 'hele drukke spits' wordt niet duidelijk. De afgelopen weken heb ik de nodige 'hele drukke spitsen' gezien, maar extra metro's? Lau loene.

In een notedop komt dus hierop neer: voor een ritje naar West moet twee keer worden overgestapt en het duurt tot een half uur langer. In plaats van 12 metro's per uur vertrekken er op het ogenblik maar vier. Het materieel dat voor deze diensten wordt ingezet is zo kort dat de treinen permanent stampvol zitten.

Dierentuinen, pretparken en musea geven bij werkzaamheden forse kortingen op hun entreebewijzen. Warenhuizen organiseren een verbouwingsuitverkoop. Boeken met ezelsoren worden tegen een gereduceerde prijs verkocht, op levensmiddelen die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten worden stickers met '35%' geplakt. Te laat bezorgde pizza's zijn gratis. En de NS geven bij vertragingen van meer dan 30 minuten de prijs van het treinkaartje terug. Maar wat doet het GVB?

Het GVB doet niets. Nou ja, niets - iedere vijf minuten wordt door een damesstem omgeroepen dat het metroverkeer op lijnen 50 en 51 zo goed als non-existent is. Daarna volgt een lange reeks instructies over hoe je, met het nodige vernuft en heel wat doorzettingsvermogen, alsnog je plaats van bestemming kunt bereiken. Nu zijn we van het GVB niet gewend dat het informatie verstrekt, laat staan correcte informatie, dus op zich is dat al een nieuwigheid. Bovendien biedt de omroepjuffrouw, na afloop van haar betoog, namens het GVB excuses aan voor het ongemak.

Maar van korting, of compensatie van welke aard dan ook, is geen sprake. Toen ik gisteren mijn maandabonnement ging verversen werd me gewoon de volle 90 euro in rekening gebracht. Sterker: het GVB heeft zelfs het lef om tijdens de werkzaamheden te controleren of de reizigers wel voor hun kaartje hebben betaald.

En dat terwijl ik door de werkzaamheden, volgens een conservatieve raming, in mijn woon-werkverkeer een totale vertraging van ruim 26 uur oploop. Meer dan een dag van mijn leven! Dat ik die volle dag merendeels met lezen, roken en rondhangen (drie van mijn favoriete bezigheden) doorbreng is geen excuus. Ik wil een flinke korting, en wel nu.

Maar ach, ik moet niet zeuren. Het is allemaal voor het grotere goed. Immers: wat zullen we genieten van die Noord-Zuidlijn als-ie eenmaal rijdt! Volgens de meest recente prognoses gaat dat al in 2013 gebeuren. Maar ik denk niet dat ik daar een wedje op ga leggen. Laat me niet lachen, ik ken het GVB onderhand.

27 reacties op "Halve service? Halve prijzen!"

CasaSpider
-1-  CasaSpider:
Korting zou absurd zijn, immers dan gaan nog meer mensen op dat lijntje heen en weer rijden. Neen, een forse toeslag is de oplossing!
Of: rook en drink een weekje niet, dan sla je twee vliegen in 1 klap. Die 26 verloren uren van je leven heb je zo terug en je bespaart vast een heel maandabonnement... :-)
Marcella
-2-  Marcella:
Dit is nu iemand die alles recht voor z'n raap zegt. Ik ben het helemaal met je eens. Zelf moet ik zo nu en dan reizen tussen Duivendrecht en J. van Galenstraat en dat kost nu ook zoveel moeite...en ik heb nog wel een baby van 4maanden dus automatisch een kinderwagen.

Het GVB kan bij deze wel langere ritten instellen of een bepaalde lijn vaker laten rijden....
ET
-3-  ET:
Het GVB kan inderdaad niets beters doen dan het verhogen van de tarieven, klungelen met een gedoemd chip-systeem en het laten vervallen van lijnen. Ondertussen wordt de irritatie zo groot dat je nog zelden een medewerker tegenkomt die je vriendelijk en sociaal weet te behandelen.

Je zou zo langzamerhand denken dat niet alleen het bestuur van het GVB, maar iedereen die ermee te maken heeft schorem is.
rudipensionado
-4-  rudipensionado:
Het chipsysteem zal op de lange duur naar behoren functioneren. Proeven wijzen dat uit. Je houden aan een dienstregeling en alles wat daar bij komt kijken is iets wat men bij het GVB moeite mee heeft.
Ik blijf hopen en ondertusen veel fietsen.
Sjako
-5-  Sjako:
Het is te hopen dat de 2e Kamer vasthoudt aan de privatisering van het openbaarvervoer in Amsterdam.
Bij het G.V.B. denken direktie en personeel, al decennia lang, dat passagiers een lastige bijzaak zijn bij hun geldboom. Ze zijn ze meer geinteresseerd in graaien en nietwerken dan normale service verlenen aan hun klanten.
Victor van Zuydewijn
-6-  Victor van Zuydewijn:
Wordt het misschien tijd dat ook in Amsterdam er een openbare aanbesteding komt voor het OV?

Oh, Sjako was me voor. Maar goed, boodschap blijft hetzelfde. Het OV is een gebied waar ik er voor 100% achtersta dat er geprivatiseerd wordt. Wat heeft een overheid in hemelsnaam te maken met OV?
K. Gielen
-7-  K. Gielen:
Misschien kunt u in de zomerperiode de auto nemen... Behalve op de A9, is het nu heerlijk rustig op de weg.
Dick
-8-  Dick:
Wat een zwartkijker zeg! Ach ach ach, men moet wat te klagen hebben en het zijn altijd de betweters! Hou toch op, ga wat nuttigs doen!!!
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Dick beetje boos?
Hier mag men klagen dus lees het hoofdartikel nog even.
KNAL
-10-  KNAL:
Wat een vreemde reacties zitten hier tussen zeg! Ongetwijfeld van mensen die zelf niet met OV reizen?
Ik ben het helemaal met de schrijver eens, en spreek uit eigen ervaring!!!
En in service en goede informatievoorziening heeft GVB ook nog nooit uitgeblonken.
M.S.
-11-  M.S.:
Aha, nu begrijp ik waarom ik zaterdag in een veel te korte, overvolle en benauwde metro zat om een uur of 6 's avonds. Het GVB vond het niet nodig om ten tijde van enkele evenementen (Kwakoefestival, Amsterdam Tournament en Gay Pride) extra capaciteit in te zetten!
Strandviet
-12-  Strandviet:
Je zou toch denken dat alle metrochauffeurs die niet op de ringlijn rijden dus ingezet zouden kunnen worden als extraatje, dan hoeven ze niet eens een zomerprogramma te volgend en kan toch iedereen op vakantie. Ik vind het gewoon eblachelijk dat ik tegenwoordig twintig tot 25 minuten moet wachten. Gelukkig is het mooi weer en kan ik fietsen. Een korting zou overigens weleens fijn zijn, want het is het hele jaar al troef met werkzaamheden en vertragingen...
Arnoud de Jong
Ja, fijn privatiseren is de oplossing. Hebben ze 'in de provincie' ook gedaan. Daar rijdt 's avonds na zevenen dikwijls geen bus meer, dus krijg je ook geen klachten over afgeladen voertuigen. Of je neemt een geprivatiseerde trein waarvan de bestuurder pas twee stations later merkt dat ie enkele wagons kwijt is.
rudipensionado
-14-  rudipensionado:
Met een terugtredende overheid in combinatie met een groter reizigersaanbod zijn wij er niet beter op geworden.
ANila
-15-  ANila:
Hee Casa nog effe dimme ja :-)
Voorlopig zit je nog op Dushi Korsaw , vanaf oktober mag je volop mee kankeren...
Maar gelijk hebben jullie wel , GVB =goed veel beroerdeservice !!
mac
-16-  mac:
reigersbos-slotervaart. dat is net een leuk stukje fietsen. bijvoorbeeld door oudekerk en dan de amstel volgen en door buitenveldert kan je ook best lekker doorfietsen. IJsbaanpad, over het schinkelsluisje en je bent er!
rudipensionado
-17-  rudipensionado:
Op dushi korsaw hebben ze niet eens trams en metros.
GVB = Gaat Voorlopig Beroerd?
Ik zou van Reigersbos niet naar Slotervaart durven fietsen. Of aan het begin of aan het eind beroven ze je van je fiets.
Erwin
-18-  Erwin:
@ Arnoud: Helemaal gelijk. Er is een uiterst simpele reden dat het Openbaar Vervoer door de staat is opgezet: eerst was het privaat georganiseerd, dat werkte voor geen meter, dus heeft de overheid dat overgenomen. (Kent uw geschiedenis, mensen!).

Daarnaast is er een goede reden om tegen privatisering te zijn:
- Hoofddoel van staatsbedrijf: dienstverlening
- Hoofddoel van privaat bedrijf: winst maken (en dus zoveel mogelijk bezuinigen op dienstverlening).
Privatisering versterkt in theorie concurrentie, en dwingt zo een betere dienstverlening af. Ergo, bij openbaar vervoer kan er geen sprake zijn van concurrentie omdat er maar 1 maatschappij op 1 traject rijdt: je hebt als klant dus geen keuze tussen verschillende partijen. Privatisering van het OV creeert dus verschillende monopolistjes die zoveel mogelijk op dienstverlening bezuinigen.
gvb
-19-  gvb:
Denkt iedereen nou echt at het beter wordt met die aanbesteding??? dacht het even niet.
Dan gaat het aleen nog maar om de cijfertje en de centen, die passagier inereseert niemand mee wat dan hoor, oja wel natuurlijk, hoe meer er in een voertuig passen hoe beter, mar op welke manier is niet interesant meer.

Wat betreft de werkzaamheden ond zuid/wtc, de bestuurers willen hun passagiers best vervoeren en wachten op de pssagiers maar mogen iet van de leiding,want tijd is tijd en te laat vertrekken kost een boete.
rudipensionado
-20-  rudipensionado:
Beste gvb
het is het proberen waard want de afgelopen jaren hebben geleerd dat het zo niet verder kan. Iedere organisatie veranderd van tijd tot tijd en waarom het gvb niet?
De prikkel is daar al lang weg dus ...........
mac
-21-  mac:
@rudipens.
Je overdrijft echt dat je van je fiets wordt beroofd bij reigersbos danwel slotervaart. heb nooit problemen gehad, zelfs niet in de avond laat met mijn fiets in de parkeergarage bij kraaiennest (in mijn functie als straatwerker voor hvo-querido)
yanny scutt
-22-  yanny scutt:
Arnoud, je overdrijft!

De 'bookies' (door jou betting-shops genoemd) in Engeland zijn al 20 jaar niet meer op elke straathoek te vinden!

Alles wat 'slecht' is mag je daar helemaal niet meer doen! Wellicht is dat de reden waarom jonge Britten denken dat hier wel alles mag.

Ik begrijp echt niet wat dat jouw voorbeelden te te maken hebben met het openbaar vervoer in Amsterdam.

Dierentuinen en pretparken heb ik nog niet kunnen betrappen op welke korting dan ook..

Dat wordt pas interessant als Mawa ( Orang Oetang wonend in Artis) mee zou willen op de tram..(-: Yanny
Rouke
-23-  Rouke:
@erwin: eindelijk iemand met voldoende denkvermogen..
@gvb: betreffende die boetes, tja ik ken 't als jullie té langzaam zijn en veels te laat aankomen dan gaat de gemeenteraad zeiken [dat orgaan doet toch niets nuttigs..] Maar té vroeg wegzijn van 'n halte zelfs al is het 0:45 vindt ik niet oke!

Ik reis momenteel dan wel niet via de ring- of amstelveenlijn, maar van te korte 54 treinen heb ik geen last hoor..
& uiteindelijk als reactie op het artikel van de “heer” uit z-o: Volgens mij begrijpt U niet waarom de N-Z lijn zo ontzettend vertraagd is/wordt..
Even enkele nieuws- & feitelijke rapporten lezen voordat je die vertraging op 't gvb afschuift..
Dat heeft nl. meer met aannemers & procedures te maken dan met de welwillendheid van het gvb..
Als u wil dat n-z lijn er snel komt te liggen, is oke.. Maar dan gaat u dus ook accoord met de nieuw aan te leggen gracht van noord tot zuid toch??
En wat heeft niet controleren [op kaartjes] te maken met korting/sales bij de bijenkorf e.d? daar moet je toch ook afrekenen toch? Of mag je tijdens sale-data alles zomaar meenemen?
Jermaine Ravenberg
-24-  Jermaine Ravenberg:
Ik ben het deels eens met de schrijver, maar ook de reacties kan ik heel goed begrijpen. Zoals sommigen misschien weten ben ik zelf werkzaam bij het GVB.

Het zuur van deze werkzaamheden is voor ons die in de zomervakantie door moeten werken wel heel erg zuur. waren er vroeger nog buslijnen die een redelijk goed vervoer boden op de route van de ringlijn, nu zijn we afhankelijk van overstappen op bestaand vervoer om alsnog onze bestemming te bereiken. Heel zuur. Kom ik normaal in ongeveer 40 minuten van Zuidoost in Osdorp, nu doe ik over hetzelfde stuk ruim een half uur tot drie kwartier langer. En ondanks dat ik er zelf werk snap ik niet waarom bijvoorbeeld buiten de spits een 10-minuten dienstregeling niet mogelijk is. Metro 54 is elke dag en de hele dag stampvol. Er zal vast wel een reden voor zijn al zulen wij die waarschijnljik niet weten. Misschien dat er hier op het forum enkelen zijn die die extra voertuigen wel zouden willen bemannen en onderhouden. Meld je aan zou ik zeggen. Hopelijk zijn de vruchten van deze zure boom op de lange termijn erg zoet en kunnen we dan lachen om deze zomer.
Een klein detail: GVB heeft een opdrachtgever die de ritten betaalt. Als de opdrachtgever extra ritten niet betaalt is het niet zo vreemd dat een private onderneming die extra ritten niet gaat rijden, mogelijk is daar ook een reden voor de huidige dienstregeling.

Wat betreft het hele verhaal rondom privatiseren/aanbesteden.....Privatiseren is volgens mij een goede zaak. Komt de efficiency van het bedrijf ten goede, dus kost dezelfde service de belastingbetaler minder geld. Waar ik wel denk dat de Amsterdammer teveel van verwacht is de aanbesteding in het OV. Vraag de bewoners van Purmerend/Volendam/Edam maar wat zij vinden van de huidige stand van zaken, na aanbesteding van het OV aldaar. Als buitenstaander zeg ik: heel fijn die hogere frequentie. Maar luisterend naar mensen die vaak daar reizen zeg ik: is GVB dan werkelijk zo slecht bezig. Ik kan van mijzelf en mijn vrienden/collega's zeggen dat we onze best doen om de reiziger zoveel mogelijk tevreden te stellen en de dienstregeling zo goed mogelijk uit te voeren ondanks lastige/onbeschofte passagiers en alle omstandigheden die ons soms parten spelen. Dat zal bij Arriva in Purmerend waarschijnlijk niet anders zijn. Toch is de uitval en het laat vertrekken daar een even groot, misschien wel groter probleem.
Bij GVB zijn we op dit moment bezig met een inhaalslag. Niet altijd is alles even goed gegaan, maar als ik kijk naar 10 jaar geleden heeft het bedrijf een enorme progressie geboekt. En we zijn nog steeds bezig laat dat voor u duidelijk zijn. Onder andere zijn we nu bezig met punctualiteit, want natuurlijk begrijpen we dat u graag weet wanneer de tram/bus/metro vertrekt. Lastig voor die passagier die net te laat aan komt gerend. Maar die tientallen/honderden anderen zien hun tram ook graag op tijd aankomen.

We zijn er voor u, dat begrijpen steeds meer van mijn collega's. Steekt u mij en mijn collega's af en toe een hart onder de riem en wees als passagier vriendelijk, laat je lontje niet al te kort zijn, dan maken we er samen het beste van.....
Marc Kauffman
-25-  Marc Kauffman:
dat langzame gedoe in de nederlandse bouw. doe het zoals het gebeurt in zoveel landen buiten europa. in shifts. iedere 'bouwvakker' (met respect) werkt 6 uur, maar er zijn 3 shifts per dag. resultaat 18 uur wordt er gewerkt per dag aan een project. daarnaast nog de amerikaanse boeten bedingen gaan invoeren zodat de slome bouwers wat worden gemotiveerd sneller te werken en tjing tjing, rijdt die metro van jou op tijd en kunnen die mensen die van de nz lijn gebruik willen maken dat ook snel gaan doen.
daniel schut
-26-  daniel schut:
Er zijn hier wel weer erg veel mensen die geen idee hebben hoe marktwerking in elkaar steekt. Flauwe en simpele aannames als "staatsbedrijf = dienstverlening, privaat bedrijf = winst, en dus geen dienstverlening“ doen uw eigen intellect geen recht, mijnheer Erwin. U bent vast slimmer dan dat!

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Rabobank: een privaat bedrijf, met uitstekende dienstverlening. Of kijk bijvoorbeeld eens naar de Universiteit van Amsterdam: een publiek gereguleerde instantie met de meest belabberde dienstverlening ooit (ook al is de UvA juridisch ”privaat").

Dat wil overigens niet zeggen dat ik voluit voor privatisering van het openbaar vervoer ben. Privatisering biedt alleen voordelen als er ook daadwerkelijke marktwerking kan ontstaan. Dat wil zeggen dat er makkelijk nieuwe concurrenten kunnen toetreden op de markt en de markt zelf geen monopoliserende karakteristieken heeft.

Betreft dat makkelijk toetreden van nieuwe partijen: dat is vrijwel onmogelijk, vanwege twee redenen. De eerste is dat wanneer één partij het tram- en metrolijnennet beheert, dat de kans dan groot is dat die ene partij liever ofmakkelijker met één andere vervoerder samenwerkt. De tweede reden is de Nederlandse overheid. Voordat iemand zichzelf officieel als vervoerder op de markt mag begeven moet je voldoen aan allerlei regels. Daarom dragen de werkwillige, service-gerichte en spotgoedkope snorder uit Zuid-oost niet bij aan een daling van de taxiprijs: ze zijn illegaal. Vanwege dezelfde reden rijden er hier ook niet van die handige minibusjes die wel bijvoorbeeld door heel Istanbul rijden.

Betreft de monopoliserende tendens: gegeven de moeilijkheid van toetreders en de kleine gebieden waar we over spreken, is het maar de vraag of we echte concurrentie op prijs en kwaliteit kúnnen hebben: als er doormijn straat al 1 bus rijdt, welke waarde voegt het dan voor mij toe als er een 2e bus rijdt, die me ook van a naar b brengt, voor een miniem verschil in prijs en kwaliteit?

Kortom, ook die-hard vrije marktdenkers zoals ik hebben hun twijfels bij liberalisering van het GVB. Meer goede analyse, in plaats van flauwe oneliners, vind je hier:
http://eprints.whiterose.ac...
en
http://www.worldbank.org/tr...
rudipensionado
-27-  rudipensionado:
Ik ben tegen trams. Gaat er een niet verder dan de rest ook niet.
Nee, dan bussen. Lekker flexibel en als er is één uitvalt door een aanrijding of andere pech dan kan de rest er langs of een stukje om.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.